Когато жертвата се превръща в насилник

Какво да запазиш – душата или тялото си
Обновена: 27 окт 2012 18:49 | 27 окт 2012 18:16,
31
Когато жертвата се превръща в насилник
Понякога се превръщаш просто в сянка на себе си. Снимка: архив Reuters

Надежда е в ученическа възраст, тъкмо навърши 18 години. Живее в изолирана къща заедно с 6 други момичета. При тях винаги има и охрана – поне от двама мъже. Надежда обаче не е звезда. Не е и дъщеря на богат бизнесмен.

Тя е жертва на трафик на хора. Намира се някъде в Австрия. Всеки ден е принудена да прекарва по 12 часа на магистралата.

Единственото, което й дава сила, е мисълта за живота “отвъд магистралата“. Надежда вярва, че един ден ще успее да се измъкне. Нали сводникът й обеща, че ако работи за него една година, ще я пусне да си отиде и няма да закача малката й сестра.

Още по темата
20 окт 2012 09:17
71
13 окт 2012 13:11
69
29 сеп 2012 09:25
29

Младото момиче сякаш вижда живота си на екран. Тя не е там, когато трафикантът й нанася поредния жесток побой, когато поредният тираджия спира, за да я наеме. Надежда е далече – някъде там “отвъд, в бъдещето“, когато ще е свободна, ще си намери нормална работа, а може би един ден ще създаде и семейство.

Макар и младо, момичето е научено да оцелява. В семейството си винаги е била пренебрегната. Основната любов на баща й винаги са били алкохолът и махленските побоища. Свикнала е да се справя сама.

Надежда още не може да повярва колко беше наивна да му се довери. Как можа да си помисли, че някой я обича и наистина ще й помогне. От обещанията за семеен живот в чужбина не остана нищо. Два дни след като замина с него за Австрия, се оказа, че той не е управител на заведение и тя няма да работи като сервитьорка.

Няма значение. Тя ще издържи още година и ще избяга от този кошмар. А дотогава ще живее в паралелната си вселена и ще продължава да гледа случващото се като на филм.

Виктория е силна, властна и умее да тъпче с токчетата си хората под нея. Малко над 25-годишна е. Тя няма нужда от никого, не желае семейство. Няма и мечти за бъдещето – тя и сега си има достатъчно.

Виктория е “първата“. Вече отдавна не е на магистралата, макар че започна оттам. Сега се занимава само с “подбор на кадри“. Трябва да намира нови момичета и да ги води на сводника. Виктория просто не може да повярва колко са наивни. Наистина ли е била като тях? Наистина ли преди 7-8 години повярва на тези глупости за добър живот?!

Сега тя знае как точно да подчини някого. Как да го накара да направи точно, каквото поиска, и как да го накаже, ако не се подчини.

Виктория и Надежда са един и същи човек. Едната е обърканото момиче от миналото, а другата – изгубилата идентичността си жена от настоящето.

При системно насилие човек има два избора – или да запази тялото, или да запази душата си. Системните побоища може и да не окажат толкова силно влияние върху личността на жертвата, но страхът и психическият тормоз успяват да изкривят съзнанието по невъобразим начин.

В един момент човек губи представа колко време е минало и иска само постоянният тормоз да свърши. Готов е да се откаже от всичко – мечти, желание за бягство, само това да спре. За Виктория вече няма шанс да излезе от трафика. Тя е приела себе си като част от схемата и не се съпротивлява. Загубила е напълно идентичността си.

Жените, които успяват да се измъкнат от схемата, са най-силните психически. Те успяват да се абстрахират от случващото се около тях, да се затворят в собствения си свят и да си представят, че целият кошмар се случва на някой друг. Те чакат най-удобният момент и бягат.

При първите надежда за възстановяване почти няма. Тези жени вече са други хора, приели са идентичността на трафикантите си. При вторите нещата стоят по друг начин – макар и подложени на системен тормоз, с наранена психика, те са запазили себе си – идеите си за добро и зло, мечти и дори малки надежди за живот.

Надежда и Виктория са двата модела на поведение пред момичетата, които попадат в канали за трафик на хора. Едните оцеляват, макар и с много рани. Другите се губят, въпреки че се чувстват победители.  

Dnes.bg ви представя историите на различни момичето в поредицата "Трафик". 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
8
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ до 24 преди 11 години
До Анонимен. На тебе аз ако ти кажа ,ела с мен в Германия има работа като сервитьорка ,ще тръгнеш ли с мен?Те много добре знаят ,че вероятността да ги накарат да проституират е над 90% , но въпреки това тръгват ,това се нарича ГЛАД! Аз също като дойдох в Германия ,отначало ми се наложи да работя нелегално при турци! Първата ми мисъл беше:АМИ АКО НЕ МИ ПЛАТЯТ? Но въпреки това започвах работа ,нямах избор ,някои ме лъжеха ,други малко !Т.е. съвсем съзнателно започвах и знаех,че може да ме излъжат!
15
3
 
2
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ до 21 преди 11 години
Много сте ми смешни като започнете да търсите оправдания ! Първо :това не са деца ,а минимум 18 г. ,нито един сводник не би рискувал да изведе 16г.момиче с фалшив паспорт защото сега цялата информация е в общ компютър на ЕС и ако се изплъзеш с фалшив паспорт през бг. граница ,могат да те спипат навсякъде из ЕС ,въпреки че уж няма граници ,но през 10 км . има полиция и спира колите за рутинна проверка! Второ тези момичета са от много бедни райони и както казах още от Бг. са се съгласили !
14
0
 
8
 
! Отговори
до 20 преди 11 години
Не съм съгласна. Ако животът ти е много труден в България (бедност, алкохолизиран баща и т.н.), въображението ти на дете (особено ако си по-наивна и/или от провинцията) рисува един прекрасен живот в бъдещето, особено ако се отвори шанс да заминеш в западна държава, където всички знаем - се живее доста по-добре, ако работиш (и ако не работиш - също). Както каза и един по-долу, възрастни се лъжат за работа от фалшиви агенции, какво остава за едно дете
13
3
 
2
 
! Отговори
гурбетчия преди 11 години
Щом една девойка се съгласява да отиде в чужбина с човек ,с който се познават едва от няколко дни или 1-2 месеца ,значи поне 50 % й минава през главата мисълта : АМИ АКО МЕ НАКАРАТ ДА ПРОСТИТУИРАМ ?! И щом тръгват значи още от Бг. вътрешно в душата си те вече са готови и на този резервен вариант да проституират ,ако са попаднали на несъвестни хора ,които са ги излъгали ,че ще работят като сервитьорки и пр. ! Т.Е. ГОТОВИ СА И ДА РАБОТЯТ И ДА ПРОСТИТУИРАТ ,В ЗАВИСИМОСТ ОТ СЪЗДАЛАТА СЕ СИТУАЦИЯ !
12
0
 
16
 
! Отговори
лай-лай кучка преди 11 години
Децата ни растат в лъжовен и груб свят,такъв какъвто ние, възрастните им го поднасяме.В стремежа си да осигурим насъщния рядко имаме време за разговори, за съвет,за ласка с тях.Те най-често вземет примери от приятелите от улицата.Растът наивни и неразбрани, без ценностна система,без определена цел в живота.От тук нататък нишката за провала е много тънка.Когато изстрада, човек става състрадателен, или много озлобен.Строги закони са необходими срещу този страшен бич - трафик на хора !!!
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
v
10
2
 
17
 
! Отговори
... преди 11 години
Когато трафик свързан с тормоз и малтретиране на хора започне да се наказва адекватно с по 20 год. без право на отмяна ......но ефективно в БГ в БГ затвор и конфискация на всичко трафика ще намалее. А ако момичетата сами проституират..... защо не,особенно ако плащат и данъци.Бизнеса е доходен.
9
0
 
5
 
! Отговори
от 15 преди 11 години
Парите на военните са повече от парите на учените и някои се продават.....на тях за пари.
8
1
 
7
 
! Отговори
до 12 преди 11 години
Най се страхувам военните да не започнат да ровят в съзнанието на хората, това е най-страшното престъпление.....срешу човека.
7
0
 
6
 
! Отговори
до 12 преди 11 години
Ами приказките за какво са създадени? Да те измъкнат от реалността и така да те учат на вяра в доброто и хубавото, да те спасят.....
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не е важно, важно е че съзнанието на човек го отнася в друга реалност и така той по-лесно понася тази. Лесно ли е да живееш даже с мисълта какви н.ача.лни.ци те управляват? Или като пуснеш телевизията да гледаш циците на н.я.к.о.я? Едно време културата бе по друга......история, знания за света, човека, Космоса, сега...б.у.л ш.и.т.....навсякъде....
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прав е авторът на статията. Милиони пъти съм се спасявала от действителността, когато си представам, че всъщност не съм втози свят и тайно си мечтая за другия свят, където хората и ситуацията ще са други.....
4
14
 
23
 
! Отговори
pencho преди 11 години
истината е че лицето Надежда заминало 17 години за Австрия "с мечта за семеен живот" е очевидно овца, а след като си овца, винаги ще се намери кой да те остриже. Друга истина е че хората от затвора бягат, а след като не бяга от "магистралата" очевидно това, което прави там я кефи. Е, това всичкото е условно, щото по магистралите на Австрия *** няма, а ако някоя се появи, до 10 минути ще дойде полиция да я прибере. Това се отнася примерно и за стопаджии де. Леко с изсмуканите истории
3
12
 
14
 
! Отговори
да преди 11 години
И тази седмица не мина без измислена сапунка . Колко плащате и аз да измисля една че съм гладен.
2
5
 
14
 
! Отговори
фру преди 11 години
Ако това пасквилче е от 10-класник или таргета са 10-класници, не е зле...
1
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
това е написано изключително глупаво