Съдът в Страсбург ни осъди заради МВР акция от 2003 г.

Операцията заради Тодор Тодоров-Чакъра е ръководена лично от Борисов
Обновена: 6 ное 2012 22:10 | 6 ное 2012 22:09,
396
Съдът в Страсбург ни осъди заради МВР акция от 2003 г.
Бойко Борисов Снимка: БТА

Европейският съд за правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) осъди страната ни за нарушаване правото на живот на Тодор Димов Тодоров-Чакъра, който загина при операция на полицията през 2003 г., предаде bTV.

Чакъра се барикадира в къщата си в Харманлийско, след като полицията трябваше да го отведе за изтърпяване на наказание от половин година затвор. Той отказа да се предаде в операцията срещу него се включиха близо 100 полицаи, сред които и около 30 барети.

След първоначалните неуспешни опити на полицията да изведе Чакъра от къщата, операцията бе оглавена от тогавашния главен секретар Бойко Борисов, който замина на мястото по заповед на вътрешния министър Георги Петканов.

След продължилата часове наред обсада, полицията използва гранатомет, за да осигури възможност за претърсване на къщата и за да ликвидира всякакви капани.

Следствието установи, че Тодоров се е самовзривил с ръчна граната, а не е загинал от обстрела на полицията. Разследващите заключиха, че действията на полицията са били напълно по устав, а заключенията им бяха потвърдени от военния съд.

Съдът в Страсбург обаче единодушно приема за основателни жалбите, свързани със смъртта на Тодоров, ефективността на последвалото разследване и предполагаемата липса на ефективни мерки в тази посока.

Магистратите в ЕСЧП се съгласяват напълно, че „правото на живот” (според дефиницията на член втори от Конвенцията за човешките права) на Тодоров е било нарушено.

По отношение на задължението на държавата да проведе ефективно разследване на обстоятелствата, при които Тодоров е загубил живота си, съдът приема със 6 срещу 1 гласа, че е имало нарушение в тази област също на член втори на Конвенцията, който определя като противозаконно отнемането на човешки живот при употребата на сила, освен когато е абсолютно необходимо.

Споменавайки поименно Бойко Борисов като човекa, ръководил операцията, съдът постановява България да плати 50 000 евро на двамата синове на Чакъра и на съпругата му. Освен това държавата трябва да плати и 4 684 евро на адвокатите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


396
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
36
 
8
 
! Отговори
онбашията преди 11 години
тази присъда, съчетана с редовното плюене в тоя форум по бб, недвусмислено ме подсеща че пак трябва да гласувам за него.
218
35
 
14
 
! Отговори
избирател преди 11 години
Това, че червената мафия с повод и без повод плюе по Б.Борисов е ясно. Я ми обяснете в коя европейска държава или в САЩ ще стреляш по полицаи и ще те оставят жив. Това, че в Страстбург са осъдели държавата да плати обезщетение е друга бира. Там също не са светци. Станишев как стана председател на ПЕС, като си плати .
217
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Убиец!!!
216
27
 
32
 
! Отговори
Dido преди 11 години
Както за всичко в тази държава,простия народ е забравил какъв точно е случая - осъдения на 6 месеца "човечец" стреляше два дни срещу полицаи с автомат и беше въоражен с гранати!Трябваше ли този "човечец" да убие няколко полицаи упитващи се да го заловят жив за да му запазят гражданските права?!?!В много от държавите сочени за демократични този умишлено нямаше да бъде оставен жив щом си е позволил да стреля срещу полиция!Ама хайде да унивиним престъпник само и само да плюем Бойко ....
215
9
 
35
 
! Отговори
малко инфо преди 11 години
За тези които не знаят историята за прякора на Бойко Тиквата малко инфо.Тайният прякор датира от мутрагенските години, когато ВИС-2 и СИК бяха в апогея си. Бойко тогава, като човек който обича да е със силните на деня, правеше непрекъснати совалки между двете групировки, но отвсякъде беше гонен или както се казва и двете групировки се караха за него, но като в оня виц - всяка вика "Вземи го ти". Защото некадърниците никой не ги иска, дори и мутрите. Та именно от това време, любимото занимание на Големия Маргин беше да прегърне Бойко през главата, а с другата ръка да го *** по нея, говорейки "Бойко, Тикво празна, пак ли се ***". Та те тоя същия Бойко сега си го избрахте за премиер. Ама то в царството на тиквите, редно е Тиква да е цар все пак. Между другото, Големият Маргин е кръстник на дъщерята на ББ, а ББ е кум на Маджо.
214
8
 
23
 
! Отговори
наблюдател преди 11 години
Това е "образцова" полицейска акция.Трябва да се препоръча в обучителните програми на полициите по цял свят,а наименованието и да е "ББ Гранатомет"
213
7
 
26
 
! Отговори
?????? преди 11 години
За 6 месеца гранатомет...добре че вече нямаме армия и ракети СС20 атомно и водородно оръжие...Прякора 'тиквата' не е случаен,нали ??? за 6 месеца гранатомет ??? Ай,стига бе ! пп.Ето защо българският съд не произнася вече по-големи присъди...от 6 месеца...
212
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Храчете полицията,храчете я-и кой разбира и кой не подбира,непрекъснато напускат хора кадърни заради малките заплати и които не искат на техен гръб бандитите да се упражняват,други ще дойдат-още по-неграмотни-те грамотните станаха адвокати,съдии,прокурори.
211
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След такова решение на Европейският съд за правата на човека , изходът е един - ОСТАВКА!Имали мъже в тази държава?????????????????????
210
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Я да порасъждаваме малко:-имам близък осъден от т.н. Народен съд,като враг на народа,да ама завърших школата на ДС и НЕ СЪМ ЧЕНГЕ,моля ви!-после след падането от власт на бкп,охранявах ДИКТАТОРА тато,но НЕ СЪМ ЧЕНГЕ И ЧЛЕН на бкп!-пак АЗ охранявах Мадридския хитрец и станах генерал,НО НЕ СЪМ ЧЕНГЕ!-после хей така станах кмет на Софето,ама честно и хоп сега съм премиер и ГОНЯ ДО ДУПКА Доган и ПРЕСТЪПНИЦИТЕ от тройната-между другото членувах на младини в разни групировчици,ХОБИ! -ГОТИНО,А!
209
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз ще гласувам за фамозния прякор защото ако не е той ще дойде Доган,Станишев!
208
27
 
5
 
! Отговори
серГЕЙ Станишев преди 11 години
Другари и другарки,моля ви спрете да пишете,че нямам толко пари да ви дам заплати.Вие съвсем на сериозно я взехте тая работа.
207
2
 
33
 
! Отговори
една преди 11 години
До червен ***: Ако си толкова прав, защо кадърния гл.секретар на МВР и сега Министър-председател не направи нищо за да докаже правотата си? И то като разполага с цялата възможна власт на държавата!?! До кога данакъплатеца ще плаща управленската глупост на българските политици и държавници. Искам промяна в закона - всеки лично да плаща за некадърността и глупостта си!!!! И не съм само аз.
206
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Никой не може да избяга от миналото си!То го преследва до смъртта!
205
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега тиквата лично да плати тези 50 бона и адвокатските хонорари. Защо трябва държавата да плаща за некадърността на тиквата? Аман.
204
3
 
37
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 11 години
Аз съм невинен.Станишев е виновен.Страсбургският съд е некомпетентен.Само българският съд може да каже истината.Казах и пак повтарям: Станишев е винове.
203
5
 
24
 
! Отговори
Виж снимката ! преди 11 години
Ето резултата от яденето на свинска мас.Никакво развитие, свинска походка за цял живот, нечленоразделно грухтене, а бе цапотии колкото искаш.
202
5
 
35
 
! Отговори
Филия с мас преди 11 години
Свети Свети Бойко и Борисов - Българоубийци незабавно да пададат оставка, понеже съдът в Страсбург ги определя като УБИЙЦИ.
201
4
 
27
 
! Отговори
коко преди 11 години
е сега тези пари кой ще ги плати--народа.що не ги вземат от милиардите на Тиквата.дали за всичките му действия предстои да плащаме.
200
2
 
35
 
! Отговори
данъкоплатец преди 11 години
Помня много добре този случай.Няма да забравя колко полицаи и бронирана техника имаше.В место да го изчакат няколко часа да огладнее и ожаднее и да му хвърлят няколко димки и сълзотворен газ те му сринаха къщата с гранатомети...Добре че нямаха атомна бомба,тъпата тиква за едната реклама на егото си шеше да я пусне.Сега май на всички ни е ясно защо прякора му е "Т И К В А Т А" ...