Ден на траур в петък заради смъртта на патриарха

Негово Светейшество завеща цялото си имущество на Синода
Обновена: 7 ное 2012 14:39 | 7 ное 2012 11:42,
75
Ден на траур в петък заради смъртта на патриарха
Снимка: БТА

МС реши петък, 9 ноември, да бъде обявен ден на национален траур. Тогава ще е опелото и погребението на патриарх Максим.

Негово Светейшество почина на 6 ноември в правителствената болница "Лозенец" на 98 години. Патриарх Максим ръководи Българската православна църква 41 години.

На 9 ноември в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" от 9.00 часа ще бъде отслужена заупокойна Света литургия, а от 10.30 часа ще бъде опелото на патриарх Максим.

По волята на патриарх Максим погребението му ще бъде в Троянския манастир и ще започне в 15.30 часа на 9 ноември.

Той не е посочил в завещанието си, което беше отворено вчера на извънредно заседание на Светия синод, къде иска да бъде погребан, но е изразил волята си приживе.

Още по темата
От документа става ясно още, че патриарх Максим е завещал цялото си имущество на Синода и на Църквата. 

Покойният български патриарх Максим е единственият сред висшите ни архиереи, който не притежаваше лична банкова сметка, нямаше спестявания, лични ценности, имоти под формата на апартаменти, вили, земи или гори, съобщава „Монитор“.

Единствените предмети, които е купувал и са негова собственост, са книгите, часовник „Луч” и стара пишеща машина марка „Континентал”. На нея той работеше от 1968 година, когато я е купил на старо от свой познат адвокат. Светейшият се возеше в 21-годишен мерцедес.

Подаръците, които патриарх Максим е получавал по различни поводи, и часовникът му ще бъдат събрани в специална експозиция и предоставени на Църковно-историческия музей.

Сред сбирката има ценни копия на чудотворни икони, като например на Казанската Божия майка, която е подарък от руския патриарх Кирил за 98-ия рожден ден на Максим миналата седмица.

Дневникът на предшественика му - покойния патриарх Кирил, който дядо Максим е съхранявал в кабинета си в продължение на години, пък ще отиде в Църковно-историческия архив при Българската патриаршия, съобщи за „Монитор” неговият директор проф. Христо Темелски.

Единствената наследница на Максим по смисъла на законодателството в България е племенницата му Максимка. Тя е кръстена на него и е дъщеря на сестра му. Д-р Максимка Константинова-Лозанова е кардиолог в Първа градска болница и като единствената му пряка роднина само тя беше допускана при Светейшия в последните дни от живота му в Правителствената болница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бат' Боко кога ще се изкаже или е зает да пише картичка на Обама?
25
4
 
15
 
! Отговори
Петърчо преди 11 години
Злоба. Ето защо не е важно дали вярваш в Бог или не. Сами ще се унищожим изяждайки се един друг от злоба. Жалко.
24
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дано със смъртта на Патриарх Максим не е умряла и Българската Православна Църква!Не на пловдивския митрополит-архонтофил!
23
14
 
10
 
! Отговори
До хе хе преди 11 години
Лека му пръст на човека, но сега е хванал дедовия, защото господ няма----А ти чий ще хванеш един ден като ти потърси сметка за Богохулство Този, който "не съществува"?
22
8
 
8
 
! Отговори
щирлиц преди 11 години
Католическата църква на запад помага най-вече с педофилски и хомосексуални образователни действия.Изобщо дреме ми за католическите ..едали.
21
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Толкова невъзпитани и злостни коментари.Хора,спрете се,вгледайте се ,не слагайте всичко в този живот под един знаменател.Не можем да живеем без вяра,защото ще се затрием сами
20
6
 
40
 
! Отговори
Атанас преди 11 години
Покойният български патриарх Максим е единственият сред висшите ни архиереи, който не притежаваше лична банкова сметка, нямаше спестявания, лични ценности, имоти под формата на апартаменти, вили, земи или гори, съобщава Монитор.Единствените предмети, които е купувал и са негова собственост, са книгите, часовник Луч и стара пишеща машина марка Континентал. На нея той работеше от 1968 година, когато я е купил на старо от свой познат адвокат. Светейшият се возеше в 21-годишен мерцедес.Похвално!
19
3
 
12
 
! Отговори
BAY PANDEL преди 11 години
HORA, OPITEYTE I / EDIN/ DEN DA STE 4OVECI
18
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Канят се да променят устава на църквата специално за пловдивския агент "дядо" Николай който няма навършени години за патриарх, но са решили да го направят. Въпроса е дали е агент на ДС или на КГБ или и на двете което е най-вероятно.
17
17
 
29
 
! Отговори
Нели преди 11 години
За повечето от вас няма нищо ценно,недейте така,поне от Бог имайте страх.Патриархът е пример за истниски духовен човек,който не ги разбира тези неща е най-добре да си замълчи!
16
6
 
13
 
! Отговори
до 15 преди 11 години
Айде ся турски и еврейски.....обиди.Отец Иван е единствения който достойно носи и вярата и кръста.Другото всичко е алчност и фирми които не плащат данъци и търгуват с руската имотна мафия.Истинските духовници свършиха в Белене......Архонд придобиха бивши ченгета на ДС и мафиоти.Църквата е мафия днес нищо друго.
15
6
 
8
 
! Отговори
до 12 преди 11 години
това " МЛЪКНЕТЕ" не важи ли и за теб ? Или си от "първенците", които могат да говорят когато другите мълчат?
14
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е хубаво де,като си е отишъл кво да направим...Нищо против човечеца,но все пак си е поживял доста...И що да мълчим? Всеки изказва мнение...на теб като не ти харесва не чети!
13
27
 
8
 
! Отговори
hehe преди 11 години
Лека му пръст на човека, но сега е хванал дедовия, защото господ няма :)
12
15
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе дрисльовци що не ревахте така като умря папата!? Къде бяхте!? Много знаете ама когато умря папата почина и нашият велик певец Емил Димитров! Тогава смъртта на Емил Димитров беше съобщена само едва ли не като статистика докато смъртта на папата се лееше на всякъде по телевизии и радия! Дори в продължение на седмици гледахме пушеци от комини при положение че сме православна държава! Вчера си отиде един достоен човек и поне от възпитание(което ви липсва) - МЛЪКНЕТЕ!!!
11
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И аз съм възмутен от лицемерието по медиите. Дядо Максим беше на 98 години, време си му беше. Дали е бил ДС-ар не ми дреме много, щото не съм имал съмнения по въпроса. Тези, които ще го заместят, също ще са. Най-смешно ми беше политиците ни как "проплакваха", но не успяха да го докарат като севернокорейците!Да почива в мир Патриарх Максим, но нека спрем лицемерието!
10
3
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
kakvato darjavata takava i carkvata korupciq ,viq vidqli li ste beden pop dori i po selata ve4e karat laskavi koli ,a bednite da go duxat ,vqrvaite ama gledaite na kogo vqrvate
9
27
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз пък,няма да съм в траур в петък
8
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ей *** народ сте! Дано Бог ви пощади когато дойде време!
7
5
 
34
 
! Отговори
българин преди 11 години
светла му памет! достоен 4овек. бог да пази БЪЛГАРИЯ