Борисов се прости с дядо Максим: Той беше стожер на църквата

Вселенският патриарх Вартоломей също дойде в храма "Св. Неделя"
Обновена: 8 ное 2012 12:43 | 8 ное 2012 12:43,
96
Борисов се прости с дядо Максим: Той беше стожер на църквата
Премиерът Бойко Борисов се поклони пред патриарх Максим. Снимка: БТА

Можем да запомним патриарх Максим като изключително свят човек.

Това каза премиерът Бойко Борисов, който заедно с министри и със заместник-министри  отдаде последна почит на патриарх Максим в храма "Св. Неделя".

Той определи Негово Светейшество като "стожер на църквата".

„Бог да го прости! В дните на толкова мъка, утре е и национален траур, можем да го запомним като изключително свят човек. Толкова пъти ни е пожелавал успехи, толкова пъти сме му целували ръка, толкова пъти е молил Господа вместо нас, всички ние да сме и живи, и здрави, и да има благоденствие“, каза премиерът.

Докато премиерът и министрите се сбогуваха с покойния патриарх, в храма дойде и Вселенският патриарх Вартоломей.

Той постави букет от бели рози върху ковчега на българския патриарх.

 "Българският патриарх Максим беше боец, човек изпълнен с търпение", заяви патриарх Вартоломей. „Имам много добри спомени с него, затова дойдох с особена скръб заради неговата смърт. Идвал съм много пъти в България, винаги по приятни поводи, но този път дойдох за едно тъжно събитие, за да се сбогувам от страна на Вселенската патриаршия с брата патриарх Максим, който дълго, в продължение на 41 години бе на патриаршеския трон”, допълни Вселенският патриарх Вартоломей. 

Още по темата
Заедно с премиера Борисов в храма бяха дошли министрите Лиляна Павлова, Десислава Атанасова, Тотю Младенов, Сергей Игнатов, Делян Добрев, Томислав Дончев, Мирослав Найденов, ВеждиРашидов, Свилен Нейков.

Министрите, които не бяха на поклонението, бяха изпратили заместници.

По-рано днес, за да се сбогуват с патриарх Максим, в църквата дойде кметът на София Йорданка Фандъкова и депутати.

„Аз имах щастието да го познавам лично и да разговарям с него. Това е човек, излъчващ християнски добродтели. Мъдър, скромен и смирен. И мисля, че по този начин той изпълняваше своята задача. Вечнат му памет! Наистина много хора са дошли и слава Богу, аз днес съм тук като гражданин, като прасловна християнка“, заяви Фандъкова.

Утре, в деня на национален траур, церемонията ще се повтори в катедралния-храм "Александър Невски", но ще бъде много по-кратка. В 10.30 часа ще извършат опелото, след което тялото на патриарха ще бъде отнесено в Троянския манастир, където той ще бъде погребан.

Парламентът отмени утрешното си заседание заради деня на национален траур.

Утре в храм „Св. Александър Невски” ще има сектор, определен за народните представители, които ще присъстват на траурната церемония по прощаване с патриарх Максим. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
4
 
! Отговори
Вярно преди 11 години
Ако не ги бяха ограбили щеше да живее още 100 години - нищо, че е естествено хората да умират. Между другото църковните имоти бяха продадени от хора със скъпи часовници и луксозни коли. Не бяха откраднати.
65
1
 
12
 
! Отговори
АНТИ ДО 69 И 68 преди 11 години
ДОКОЛКОТО СИ СПОМНЯМ ТОЧНО ВАШИЯТ ИЗМИСЛЕН ШУТ- костOFF Е БИЛ В ШКОЛА НА ГРУ В УКРАЙНА
64
4
 
18
 
! Отговори
мен преди 11 години
Днес е ден на траур,като чета коментарите ви тук,нямате никаква задръжка,как не вие е срам точно днес,дядо Максим както много хора за го наричали включително и аз е бил изключително скромен ЧОВЕК,да с главно"Ч",много малко са хората като него!!!!!!!Бог да го прости и на вас плюещите го също................за пореден път се уверявам че хората са истински злобари,или пишат и говорят защото им е скучно,или заради дискусията ей така,жалко заради такива като вас няма да има никога истинска България!!
63
1
 
16
 
! Отговори
Търновец преди 11 години
Прав си българино от Сопот.За съжаление си прав.*** сме.Нека да почива в мир нашия ПАТРИАРХ МАКСИМ.Мир на праха му.Ето затова,в нашата родина България се разбираме вече трудно.И затова може би има малко такива райони като :централен подбалкан,западна стара планина,централна северна България и може би най-бедната България/северо-западна/ които си остават чисто български.И говорят български.Остави си тел.номер.
62
6
 
4
 
! Отговори
до АНТИ преди 11 години
СВЕТИЯТ ОТЕЦ Е БОГ а не доносникът, който е стоял начело на тоталитарната секта бпц. главата на рибата е изгнила и червясала, а ти й се кланяш и имаш претенции опашката да е читава, богохулстващ идолопоклоннико, целуващ ръце на агенти на дс
61
11
 
2
 
! Отговори
до 66 преди 11 години
Анти, няма да мълчим. Това време свърши. Дядо Максим служеше и на безбожниците -комунисти. Не може да имаш два Бога. Не може! Истината не може да се крие зад мълчание! Съвестта ни е чиста! Ограниченият си ти!
60
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До И Топалов ИМАХ ПРЕДВИД ОНИЯ ЛЕНТИ И НОЖИЦИТЕ , ДЕТО СА НЕРАЗДЕЛНА ЧАСТ ОТ АТРИБУТИТЕ НА ТОЯ ПРОСТАКА МУТРЕВ
59
5
 
39
 
! Отговори
АНТИ преди 11 години
ДЪЛБОК ПОКЛОН ПРЕД ДЯДО МАКСИМ-ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ! ИМАЛ СЪМ ЩАСТИЕТО ДА МУ ЦЕЛУНА РЪКА В ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР И ЗАВИНАГИ ТОЗИ МИГ Е ОСТАНАЛ В ПАМЕТТА МИ ЗАЩОТО СЪМ СЕ ДОКОСНАЛ ДО ЕДИН СВЯТ И ДОБЪР ЧОВЕК! ОТ ЦЯЛ СВЯТ ИДВАТ ХОРА И СЪБОЛЕЗНОВАНИЯ, НО РАЗНИ ДРЕБНИ ДУШИЦИ В РОДИНАТА НА ДЯДО МАКСИМ-ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ СЕ ОПИТВАТ ДА ОРИГИНАЛНИЧАТ С ОГРАНИЧЕНОСТТА СИ! Е, НЕ СТЕ ОРИГИНАЛНИ, А НАПРАВО ЖАЛКИ, ТАКА ЧЕ НАПРАВО ЗАМЪЛЧЕТЕ И ПОНЕ ЗА МИГ ОТДАЙТЕ ПОЧИТ НА СВЕТИЯ ОТЕЦ!
58
3
 
1
 
! Отговори
И Топалов преди 11 години
До КЪДЕ лента черна се слага когато е починал член на семейство
57
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
това с мача е истина, направо ужас
56
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не, още днес е отишъл да гледа мач след поклонението
55
3
 
21
 
! Отговори
Българин от Сопот преди 11 години
Мир на праха му.Да почива в мир.Дори и в най-тежък момент ние българите не можем да се обединим.Да имаме една обща мъка и да изпратим достойно човека.Чета във форума всякакви простотии за този свят човек.На колко починали българи са изпратили цветя емигранти от:Русия,Индия,Австралия,Латинска Америка,САЩ ,Близкия изток.За Европа /няма място.Прави са били: моя съгражданин Иван Вазов и Захари Стоянов. *** сме.Който не е съгласен, моля да ми пише на :sims.s***mail.bgДнес в Сопот има траур
54
9
 
15
 
! Отговори
КЪДЕ преди 11 години
КЪДЕ Е ЛЕНТАТА НА БОЧКО-МУТРЕВ. СИГУРНО ТОЙ ЩЕ ОТИДЕ УТРЕ В ТРОЯН И ЩЕ НАПРАВИ ПЪРВАТА КОПКА НА ГРОБА НА ДЯДО МАКСИМ. ДАНО ПАДНЕ В ГРОБА СЛЕД ПЪРВАТА КОПКА ТОЯ МРЪСЕН МИЛИЦИОНЕР. ДЯДО МАКСИМЕ НАПРАВИ НИ ЕДНО ПОСЛЕДНО ДОБРО-ВЗЕМИ ТОЯ ЕНИЧАРИН С ТЕБЕ НА НЕБЕТО, ОТЪРВИ НИ ОТ ТОВА ИЗЧАДИЕ МИЛИЦИОНЕРСКО. ВЗЕМИ ТОЯ ГРОБАРИН С ТЕБ И ЩЕ ТИ БЪДЕМ МНОГО БЛАГОДАРНИ. ИЗБАВИ НИ ОТ ТАЯ *** ГРОБАРСКА ГАДНА И ЗЛА, РЕШИЛА ДА ПОГУБИ СТРАНАТА НИ И ИЗТРЕБИ НАРОДА. АНАТЕМА И ПРОКЛЯТИЕ ДА СЕ СТОВАРЯТ НА ГРОБАРИТЕ
53
9
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Не можа да преживее отрабването на църковните имоти от правителството на Бойко Борисов.
52
11
 
6
 
! Отговори
Наследството... преди 11 години
Какво остави след себе си ,,Стожерът,,Максим,,...едно Бездуховно и разделено стадо!
51
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И от там отиде направо да порита мачле.Информацията е официална. От програмата му за днес.Тече и дебат за бюджета в Народното събрание. А той си ритка по мачлета
50
7
 
10
 
! Отговори
A преди 11 години
НА ТОЯ СА МУ ЧЕЛИ ВЕ5РУУЧЕНИЕ В ПОЖАРНИКАРСКОТО УЧИЛИЩЕ
49
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Борисов е отишъл да си води бележки по процедурата за погребението на патриарха. Той, считайки се за патриарх на ГЕРБ ще разясни подробностите на Цветанов, в случай на нужда.
48
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нали Станишев вчера рева и упрекна управляващите за знам,ената ,къде е сега да не би да го е хванало ***.
47
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Библията се изказва много ясно по темата:И тъй като е определено на човеците веднъж да умрат, а след това настава съд...(Евр. 9:7)След това видях един голям бял престол и Онзи, Който седеше на него, от Чието лице побягнаха земята и небето, че не се намери място за тях.Видях и мъртвите големи и малки, стоящи пред престола; и едни книги се разгънаха; разгъна се и друга книга, която е книгата на живота; и мъртвите бидоха съдени според делата си по написаното в книгите.(Откр.Йоан 20гл)