Ще има ли криза с дървата за огрев?

Според опозицията има недостиг, ГЕРБ обаче дава данни за ръст на добива
16 ное 2012 12:17,
34
Ще има ли криза с дървата за огрев?
Снимка: Европейска комисия

Народните представители разискваха ще има ли достатъчно дърва за огрев през зимния сезон в деня за парламентарен контрол.  Депутатът от „Коалиция за България“ Димчо Михалевски направи запитване към земеделският министър относно дългосрочната стратегия на правителството за гарантиране на дървата за огрев за населението.

По данни на Михалевски от септември търговете за продажбата на дървесина са спрени. От началото на годината са добити около 2,5 – 3 млн. куб. метра дървесина, като половината от нея е изнесена за Гърция.

Депутатът предупреди, че преди началото на зимата може да се получи недостиг и рязко повишаване на цените.

В дискусията се включи и председателят на парламентарната комисия по земеделието и горите Десислава Танева от ГЕРБ. Тя уточни, че се очаква ръст на добивите от горските стопанства в размер на 14%. За последните три години ръстът е бил между 5 и 10% годишно, уточни тя.

Самият министър Мирослав Найденов обясни, че към края на октомври са реализирани 1,05 млн. куб. метра дърва за огрев за нуждите на населението. Това е ръст от 29% спрямо миналата година. До края на годината държавните горски и ловни стопанства ще предложат още минимум 300 хил. куб. метра дърва за директна продажба на физически лица. Ако има искане от страна на кметовете, това количество може да бъде завишено, гарантира още земеделският министър.

Депутатът Емил Димитров (ГЕРБ) също коментира, че няма получени оплаквания от кметове на населени места, че не могат да осигурят дърва за огрев за хората, вписани в списъците като социално слаби. В момента цената на дървата за огрев в страната варира между 38 и 50 лева, в зависимост от това дали купувачът ги превозва сам или ползва транспорт, предоставен от горското стопанство, допълни той.

Думите на Димитров бяха опровергани от депутата Юнал Тасим (ДПС), според когото кметът на Момчилград е съобщил, че 70% от населението на общината няма дърва за огрев. Заради износа ни към Гърция пък пазарът там е пренаситен, а у нас има дефицит.

В споровете се стигна и до лични нападки – депутатът от ГЕРБ Георги Андонов се обърна към Корнелия Нинова с препоръка да спре да се снима с хората по селата, както „Бриджит Бардо с танцуващите мечки“. Той допълни, че в Гоце Делчев са осигурени евтини дърва на цена от 36 лева за 400 семейства.

В крайна сметка след дискусиите народните представители подкрепиха действията на правителството, свързани с осигуряването на дървата за огрев за населението.

Съгласно действащата нормативна уредба Министерство на земеделието и храните на всеки шест месеца ще изготвя анализ на цените на дървата за огрев и на реализираните директни продажби на физически лица.

Документът ще бъде публикуван на електронната страница на министерството, Министерство на земеделието и храните да гарантира изпълнението на горскостопанските планове, за да се осигури задоволяване на потреблението на дървесина.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Krushkov преди 11 години
bg mafiotski medii mnogo pomagat na bg gorska mafia. vechna drujba v gasta magla sa. de, sopa , de?!
26
1
 
2
 
! Отговори
БГ Сахарская преди 11 години
Скоро бантутвистан ще замяза на Анадола , голи баири и сипеи. Масовата сеч на зелената гора се прави от партийни фирми и се изнася към Туркя и Гречко. Краде се богатството и здравето на народа. Спете спокойно бе , маайте пърцуцата с кицело зейе и щрапайте с пръсти на Азис. Бантутвистанци.
25
0
 
3
 
! Отговори
лъвица преди 11 години
Проблема който ще излезе сега е предстоящата ,,доброзорна" сертификация на българската гора, която ще оскъпи дървата продавани на вътрешния пазар с около 20-30%. Но въпроса е следния : 1.В БГ има само една измислена фирма за сертифициране на горите и тя прибира всички пари и познайте с кой ги дели? Дървата когато са сертифицирани и няма никаква разлика ще са по-скъпи с 20 лв. 2.Развитите страни сертифицират тези гори от които изнасят дървесината и там поскъпването не се отразява. Народа ще го ..
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
trqbva da se vidi v love4 za kakvo se4ene stava s tirove karat za garciq stra6na rabota neznam kakav kontrol iznesoxa gorite ako prodaljava taka sled 2 godini darva nqma da ima za balgariq BOIKO SAMO NA PRIKAZKI NE STAVA AMI SA ZAEMI I SPRI TAQ SE4 V BG
23
0
 
10
 
! Отговори
ТИКВИТЕ НА ГЕРБ преди 11 години
ТОДОР ЖИВКОВ ВНАСЯШЕ МИЛИОНИ КУБИЦИ ДЪРВА ОТ КОМИ И ПАЗЕШЕ НАШИТЕ ГОРИ. СЛЕД НЕГО 23 ГОДИНИ ХИЩНИЦИТЕ ОТ СДС, БСП, НДСВ, ДПС СЕГА И ГЕРБ ПОГОЛОВНО ХИЩНИЧЕСКИ УНИЩОЖАВАТ ГОРАТА. ГЕРБ ИСКА ДА ПОСТАВИ РЕКОРД ПО УНИЩОЖАВАНЕ НА ГОРАТА В БЪЛГАРИЯ И СЕ ЧУДЯТ ЗАЩО НЕ ВАЛИ ЦЯЛО ЛЯТО. НА ОГОЛЕНИТЕ МЕСТА ЩЕЛИ СМЕ ДА САДИМ ОРАЖЕВИ ТИКВИ ЩОТО СА НА МОДА И ВЛАСТ.
22
0
 
17
 
! Отговори
Путин преди 11 години
Аз работя на едно пристанище, дърва се изнасят като за последно, контрол никакъв, на седмица по около 15000 тона и после гласувайте за тиквата пак
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В грешка сте не 5000 а 16000декара изсече и дори не си плати и данъка на печалбата защото боко го прикри
20
2
 
29
 
! Отговори
СЛЕД ТЯХ И ПОТОП преди 11 години
ГЕРБ СЕЧЕ ЯКО ГОРАТА И НЕ ЗАЛЕСЯВА НО ПОСЛЕ ЩЕ РЕВЕТЕ ЧЕ ИМА ПОТОП КАТО С.БИСЕР И ЦАР КАЛОЯН. ПРИРОДАТА НЕ ПРОЩАВА ГЕРБЕРИ. ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ ПРОДАДОХТЕ БЪЛГАРИЯ! ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ!
19
0
 
24
 
! Отговори
питанката преди 11 години
Не знам има ли, нема ли криза, ама в нашето градче тая година дърва няма и казват, че няма да има щото се изнасяли за гърция.... а кмета е от Гроб все пак
18
1
 
37
 
! Отговори
СЕЛЯНИН преди 11 години
В Добруджа изсякоха полезащитните пояси.Дървата - в Румъния! Залесяване-0!!! Защо ли в съседните страни вали дъжд,а при нас -пясък от Сахара?
17
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има голям ръст при дърводобива, но той е незаконен от *** бракониери и отива за износ в Гърция за 2-3 пъти по-висока печала.
16
3
 
5
 
! Отговори
до 16 преди 11 години
комунистите/прав си, най-голямата грешка/= ГЕРБ, БСП... същите създадоха и ДПС
15
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Понеже изнесоха дървесината която беше според лесоустройствените планове с нагласени търгове ... сега секат незаконно (извън планираните количества, извън лесоустройствените планове и.т.н) за да си спасят насраните ***!
14
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До до 14Къде видя че аз съм комунист?Всички Бойковисти сте такива,правите безпочвенни твърдения.СМЯЯЯЯЯЯЯХ!
13
17
 
9
 
! Отговори
до 14 преди 11 години
Аз пък твърдя че точно вие, комунистите сте най-голямата грешка в историята на България.
12
2
 
21
 
! Отговори
gtf преди 11 години
ами кой ще залесява да попитам аз ?Много хора се топлят на дърва, щото е най-евтино, пък цените комай всеки ден се вдигат, докато заплатите са замразени от години. Все повече хора ще се топлят на дърва щото не могат да плащат "евтиното" топло от ТЕЦ, "евтиния" ток, газ, въглища. Такова анти-българско правителство едва ли е виждала България през цялата си история.
11
2
 
19
 
! Отговори
селянин преди 11 години
Човек трябва да бъде достатъчно голям, за да признае грешките си, достатъчно умен, за да спечели от тях, и достатъчно силен, за да ги поправи.Аз твърдя че герб са грешка!
10
1
 
23
 
! Отговори
ДУШКО ДОБРОДУШКО преди 11 години
Нощем, щом заспи, мъчителният призрак на тиквата пак иде. Присънва му се едно поле, ама какво поле! Дълго, широко, края му се не вижда!....Там някъде се явява голяма тиква и почва да се търкаля към него и се расте, расте, става колкото къща, колкото черкова, колкото планина, по-голяма и почва по-бързо и по-силно да се търкаля към него. Душко трепери от страх и бяга, бяга, а краката му се скъсяват, скъсяват. Чудовищната тиква го настига и се хвърля върху него.
9
5
 
20
 
! Отговори
1/1 преди 11 години
ОТКАКТО ГЕРБ -/ МИЛИЦИОНЕРО-КОМУНИСТИЧЕСКА /ХУНТА СА НА ВЛАСТ БЪЛГАРИЯ Е В КРИЗА
8
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
отидете по пристанищата и вище къде отиват горите ни,скоро няма да има такива73356