Благодарен баща прави дарение на болницата в Бургас

Това е второто дарение от благодарни пациенти само за няколко месеца
Обновена: 22 ное 2012 07:05 | 21 ное 2012 22:12, Елка Василева
55
Благодарен баща прави дарение на болницата в Бургас
Д-р Любомир Радев. Снимка: МБАЛ-Бургас

Благодарен баща на 8-годишно момче, спасено в МБАЛ Бургас, подарява на болницата уникален апарат. Апаратът ще бъде вторият в страната - с такъв разполагат в момента само в Майчин дом–София. Той може да проследява стойности на кръвно налягане, насищането на кръвта с кислород, хемоглобин и наличие на газове в кръвта – азот, въглероден диоксид. Това става неинвазивно – т.е. не се взима кръв, а чрез напръстник, който се поставя на пръста, апаратът прави тези изследвания.

Досега няма друг начин за изследване на хемоглобин, освен чрез убождане и вземане на кръв. С апарата ще се улесни работата на лекарите, тъй като той отчита хемоглобина постоянно, за даден период от време, в реални стойности. Апаратът е голям плюс при операции на бебета и малки деца, за да не бъдат травмирани от убождания. Може да се използва и за установяване количество на вредни газове в кръвта, например при обгазени при пожар хора.

Дарението e от Николай Маринов, който е български емигрант в Германия. Емигрирал е още като дете. През лятото заедно със семейството си и 8-годишния си син е бил на почивка в Бургас. Момчето обаче се почувствало зле. „Докараха го една нощ, на нощно дежурство, със силни болки в корема. Оказа се, че е тридневен перитонит, от спукан апендикс, с гной в коремната кухина. Имаше и температура 40 градуса”, разказва хирургът д-р Любомир Радев, който оперира момчето. След 7 дни то е вече изписано, а благодарният му баща пише лично писмо на д-р Радев, в което обяснява намерението си да дари уникалната апаратура.

Мъжът работи на висока позиция във фирмата-производител – американската „Масимо”, в неин клон в Германия. По покана на г-н Маринов д-р Любомир Радев и колегата му д-р Антон Григоров посетиха едно от най-големите световни изложения за медицинска техника в света, което се проведе миналия уикенд в Дюселдорф. Там на място се запознаха и с характеристиките на апарата „Радикал 7”. Очаква се дареният апарат да пристигне в МБАЛ Бургас през декември. Пазарната му цена е около 150 000 лева.

Това е поредното доказателство за професионализма на нашите лекари и високото качество на медицинските услуги, коментираха от ръководството на МБАЛ Бургас и припомниха, че това е второто дарение от благодарни пациенти само в рамките на няколко месеца. През лятото унгарско семейство, трогнато от грижите, положени за дъщеря им тук, обяви намерението си да дари апаратура за температурно лечение на онкологични заболявания. В момента се придвижва техническата документация по това дарение.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аман от неграмотни ***. 150 хиляди лева. Това да не ви е цена за ББ?Цената е под 10 000 лева с всички данъци, печалби, рушвети и т.н.Това е най обикновен пулс оксиметър с 7 дължини на вълната за различните видове хемоглобин. В ибей ги има за под 1000 долара на старо. Ама да пишем глупости за да вдигме рейтинг.
23
1
 
4
 
! Отговори
Mona преди 11 години
Bravo na choveka daril i n'a lekarite spasili,ama n'a malkite bolnici vav vatreshnostta n'a stranata i ne samo,takova neshto ne se sluchva....da jivee turizma....
22
0
 
66
 
! Отговори
Алек преди 11 години
Господ здраве да дава на такива хора и техните близки!
21
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До до 26да закупи още 200 ли?На каква цена - на пазара 10 000$, а те купуват за по 15000$ за да разделят по 2-3000 комисионна от фирмата?А ти данъкоплатецо плащай, като си про.т, и се възхищавай на *** с автомобили за 200 000лв дето те мачкат по улиците, те печелят от твоите данъци.
20
1
 
23
 
! Отговори
до 26 преди 11 години
Ами нека продаде и още 200. Нека всяка болница закупи нещо полезно, за което нашите доктори може и да не са знаели.Какво лошо има? Ама сме си черногледи!
19
36
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
мишлета, мишлета......дай един подарък на една *** и тя ще ти излезе по-евтина после от прости..ка.Същата работа - дай един апарат и после продай 100.Баламурниците да плащат данъци и да се възхищават :) .
18
11
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма ли най-сетне да се появи някое червено куфарче от чужбина? Изнесоха ги *** и повече връщане няма.Емигранта, човека прогонен от мизерията в България дарява, а червените *** *** пак за власт, за да дооткраднат, ако нещо е останало. Хвала на човека!Дълбок поклон!
17
8
 
11
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 11 години
НИЕ СИ ПОЗНАВАМЕ ДОБРЕ ,,ДОКТОРИТЕ,,.....ЗАТОВА НЕ ДАРЯВАМЕ....
16
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво на този човек!Почнах да чета статията,Бургас,морето,МБАЛ Бургас,дарение на скъпо струващ медицински апарат.Рекох си-ето,някоя местна мутра е получила провидение свише,и вместо нов луксозен джип за метресата си е решила да направи едно Богоугодно и човеколюбиво дело...Да,ама Не.Дарителят се оказа емигрант,от ония,които болшвишките юроди едно време наричаха "невъзвращенци" и лепяха клеймо на цялото им семейство!
15
1
 
26
 
! Отговори
Факт ! преди 11 години
Емигрантите ще спасят България, а не имигрантите. Браво ! Ако трябва да чакаме на Бойко и Цецко ... , а и на който и да е политик от последните 2 десетилетия ... жална ни майка.
14
21
 
2
 
! Отговори
апаратчик преди 11 години
нагласена работа и пр, ами като е благодарен да покани докторите на малдивите а не на изложение и "случайно" е представител на фирма за мед. техника
13
0
 
29
 
! Отговори
до 13 преди 11 години
Колкото и да струва, важен е жеста!Нека не показваме байганьовщината си. Нали за цената на подаръците не се пита.Щом досега го е нямало в болницата, значи не е толкова евтин.
12
8
 
6
 
! Отговори
АЗ преди 11 години
Уважавам ги нашите лекари, тези в Германия са много зле. Обаче, защо все чужденците са доволни, има нещо денденциозно в обслужването на пациентите, като си с парите или си хубаво облече, със скъпа кола и скъп телефон и бижута примерно, обслужването е по-добро.
11
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво на бащата ,НОЖурналята нещо са се объркали ,такива апарати съществуват от поне 25 години ,и не струват повече от няколко стотин евро ,а има преносими само за 3 показателя и те са още по евтини А реално са част от масовите дефибрилатори в линейките на Бърза помощ Не разбрах как този струва 150 000 лева Какъв точно е апарата гУспода журналисти
10
0
 
36
 
! Отговори
АНТИ преди 11 години
БРАВО! ПОКЛОН ПРЕД ТОЗИ ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН! БРАВО И НА ЛЕКАРИТЕ! ДАНО ВСЕКИ ДЕН ИМА ТАКИВА ХУБАВИ НОВИНИ!
9
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво!Дано има повече българи в чужбина, които не забравят Родината си!
8
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
има ли значение колко апарата ще се купят-важното е, че има такъв само в софия и ако се развали какво става... сега има още един и то безплатен.Все да намерим комерсиалното в нещата.Един път да помислим, че мъжът е безкористен и иска да благодари и има възможност.И аз имам познати, на които спасиха 5годишната им дъщеря - беше на косъм детето.Тогава решиха да купят някакъв апарат за болницата на стойност 2500лв - толкова имаха, така почувстваха, но болницата не им е искала. Знам, че има алчни,
7
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хубаво да четат плювачите,дето си мислят че Българите зад граница са миячи и берачи на портокали и маслини,и се бият в гърдите че са патриоти само защото са в България,а онези зад граница били предатели.Обаче патриотие тук дават пари само за вип брадър...
6
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
75 000 евро е един луксозен немски автомобил.75 000 евро е врата към българския пазар.БАС, че до година таиз фирма ще продаде над 10 апарата на България?
5
34
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И СЕГА ИЗВЕДНЪЖ БОЛНИЦАТА ЩЕ ПОЧНЕ ДА КУПУВА АПАРАТИ ОТ ТАЗИ ФИРМА И ЗА 3 АПАРАТА ЩЕ СИ ВЪРНАТ ПОДАРЪКА И ЩЕ НА ПЕЧАЛБА :)))МАЧА Е ЯСЕН.