Дискриминирани ли са пушачите и защо са празни заведенията?

"За" и "против" забраната за тютюнопушене
Обновена: 11 дек 2012 12:50 | 11 дек 2012 10:45,
893
Дискриминирани ли са пушачите и защо са празни заведенията?
Снимка: Архив Dnes.bg

Пълната забрана за тютюнопушене е крайна мярка, недоволството на пушачите е нормално, те не са втора категория хора, смята депутатът от ГЕРБ Емил Димитров, цитиран от Дарик.

Според него за следващата година в заведенията е възможно да се обособят зони за пушачи и непушачи в съотношение 50:50. Разделение между пушачи и непушачи трябва да има и в баровете. На работното място пък би могло да се върне старият вариант с обособени помещения за пушачите. „Хората да не слизат по десет етажа, да губят работно време и да пушат на студа - мисля, че е логично", каза Димитров.

Текстовете, внесени от независими депутати за изменения в закона за здравето, с които се отменя забраната за тютюнопушене и се връща старият, по-либерален режим, ще се разглеждат в четвъртък от здравната комисия на първо четене. Емил Димитров очаква те да бъдат одобрени от пленарната зала на първо четене до коледната ваканция на депутатите, а в началото на следващата година да се обсъдят окончателно.

На другия полюс е мнението на Маша Гаврилова, експерт от сдружение “България без дим”. Забраната не бива да се отменя, твърди тя, цитирана от Фокус. „Аз не разбирам това места за пушене ли са или места за хранене, или места за развлечение. Излиза на преден план пушенето. Човек не отива там, за да пуши, а за да се нахрани, да се срещне с приятни хора, да си прекара приятно, ако толкова много му се пуши, никой не му забранява да излезе навън да пуши за 3 минути, да дръпне 5 дръпки, или колкото душата му иска, и да се върне” твърди тя.

Според д-р Гаврилова по-малкото посещения в заведенията не е задължително да са вследствие на забраната за тютюнопушене. Според нея в условията на криза домакинствата редуцират разходите си за луксозни стоки и услуги - включително за ходенето по барове и заведения. „Как няма да намалеят хората - хората обедняват, цените в заведенията се вдигат, по-малко хора ще ходят. Не може да се каже, че не ходят хората заради тютюнопушенето, защото това не е основната цел”, допълва тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


893
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
656
12
 
18
 
! Отговори
Надя преди 11 години
Заведенията и ресторантите с добро обслужване и качествена храна продължават да са пълни. Само преди дни ми се наложи да изчакам половин час докато се освободи маса в не какво да е заведение, а в бирария, понеже беше пълна до краен предел и то в средата на седмицата. Така че рестьорантьорите да не реват, а да си оправят обслужването и да потърсят вината у тях , а не в забраната за пушене
655
8
 
13
 
! Отговори
От 738 преди 11 години
Уважаемо сдружение" България без дим", не се опитвайте да манипулирате общественото мнение, защото все още се намират и пушачи сред адвокатите! Виждате, че скрито-покрито в тази държава не може да има, така, че гледайте си ЕООДтата; правете, каквото там си правите, но не се подигравайте с личният живот на гражданите, за да не ви плеснем през ръчичките! Много нагли станахте!
654
0
 
7
 
! Отговори
от 737 преди 11 години
И тези лица си позволяват да твърдят, че работят "на ползу роду"? Я да видимн какво казва в тази насока ЗАКОН ЗА ЮРИДИЧЕСКИТЕ ЛИЦА С НЕСТОПАНСКА ЦЕЛ и как ЕООДтата им се вписват чудесно в предмета им на дейност;) Цел на дейностЧл. 3. (1) Юридическите лица с нестопанска цел определят свободно средствата за постигане на техните цели.(2) Ограничения в дейността и средствата за постигане целите на юридическите лица с нестопанска цел могат да се определят само със закон.(3) Юридическите лица с нестопанска цел могат да извършват допълнителна стопанска дейност само ако е свързана с предмета на основната дейност, за която са регистрирани, и като използват прихода за постигане на определените в устава или учредителния акт цели.(4) Предметът на стопанската дейност се определя в устава или учредителния акт на юридическото лице с нестопанска цел.(5) Извършването от юридическите лица с нестопанска цел на стопанска дейност се подчинява на условията и по реда, определени със законите, регулиращи съответния вид стопанска дейност.(6) Юридическите лица с нестопанска цел не разпределят печалба.
653
0
 
7
 
! Отговори
От 736 преди 11 години
Такаааа.... членът на управителният съвет СТЕФАН ИВАНОВ ЯНКОВ притежава ли фирма ВЕРТИКАЛ-7 ЕООД,гр. София с предмет на дейност:рекламна и издателска дейност, полиграфия и полиграфически услуги, всякаква транспортна дейност и услуги в страната и в чужбина, представителство (без процесуално), посредничество и агентство на местни и чужди физически и юридически лица, както и всяка друга търговска дейност, незабранена със закон? А другият член на УС - Любен Петров Цонков , притежава ли ПАЗАРНИ РЕШЕНИЯ ЕООД с КОНСУЛТАНТСКИ УСЛУГИ, ВЪТРЕШНО И ВЪНШНОТЪРГОВСКА ДЕЙНОСТ И ВСИЧКО ОСТАНАЛО, КОЕТО НЕ Е ЗАБРАНЕНО ОТ ЗАКОНА.
652
1
 
6
 
! Отговори
От 734 преди 11 години
Кои са сдружение" България без дим"- извадка от Търговският регистърИме:СДРУЖЕНИЕ "БЪЛГАРИЯ БЕЗ ДИМ"Правна форма:СдружениеБулстат:176250071 Дата на вписване:31.01.2012Юридически статут на субекта:Юридическо лицеГрупа на нефизическото лице/група на субекта:Неправителствена организацияОснование за възникване на събитие:Закон за юридическите лица с нестопанска целДокумент: Документ за създаване: Решение 1 от 31.01.2012 г. по ф.д. 674 /2011 на Cофийски градски съд... Вид характеристикаСъдържание на характеристикаДялАктивностразвиващ дейностФорма на собственостчастна100.00 %Източници на финансиранеприходи от членски вноски18.00 %Източници на финансиранедарения и спонсорство50.00 %Източници на финансиранеспец.фондове за финанс.на непр.орг.20.00 %Източници на финансиранетакси за услуги с непаз. характер2.00 %Източници на финансиранедруг изт. на финанс.на неправит.орг.10.00 %Форма на счетоводно записванедвустранно счетоводствоКолективен орган на управлениеУправителен съветКолективен орган на управлениеОбщо събраниеОсновен източник на финансиранеПриходи на неправит. организацииИнституционален секторСектор нетърговски организации, обслужващи домакинстватаНационална отрасл. класификация9133 Дейности на други организации с нестопанска цел, некласифицирани другаде
651
3
 
11
 
! Отговори
Pesho Konja преди 11 години
Със сигурност имат по-високи доходи. То поне половината непушачи не пушат защото не могат да си го позволят.
650
10
 
18
 
! Отговори
От 733 преди 11 години
Защо тази г-жа си позволява да ми ДИКТУВА за какво отивам в заведение? Случайно да я интересува и в колко часа си лягаме със съпруга ми и как точно правим любов? А не може ли просто да не си завира нагхалният дълъг нос в личният ми живот? Тя какво си въобразява- че ще направи план- конспект на местата за забавление, който трябва да изпълнявам? Смешна жена, смешни претенции, смешни основания...Много жалък човек сте, г-жа Гаврилова от сдружение" България без дим"!
649
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"...Маша Гаврилова, експерт от сдружение България без дим. Забраната не бива да се отменя, твърди тя, цитирана от Фокус. Аз не разбирам това места за пушене ли са или места за хранене, или места за развлечение. Излиза на преден план пушенето. Човек не отива там, за да пуши, а за да се нахрани...."Гаврилова, Вие защо си присвоявате моето лично право на неприкосновеност на личният ми живот? Коя сте Вие , за да ми казвате какво трябва да правя с МОЯТ личен живот, с МОИТЕ пари и с МОЯТ живот?
648
14
 
12
 
! Отговори
Не е от цигарите преди 11 години
Ако и тоз закон върнат ГЕРБ за пореден път ще докажат че за никакъв х... не стават!Пушенето не е причина за празните заведения.Просто те се изчерпаха.Чалга кръчмите омръзнаха на народа.Почитателите им се отдават вече само на битов алкохолизъм.В дискотеките е по вероятно да те наръгат в *** некакви *** от колкото да забиеш мацка.В ресторант трябва да си пълен *** за да пушиш докато ядеш вмирисаните гозби, а кафета са пълна скука-в стил късен соц.Като прибавим доходите на народа става ясно
647
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До BobBob, кои сте вие? И кои са скъсаните ***, моето момченце? Ти на какъв принцип реши, че който е непушач е безпаричен или пък "***". И гледай като ми отговаряш да използваш някакви доводи, а не само епитети от типа на "***", "зеленчуци" и т.н. В противен случай, ами просто замълчи и спри да излагаш себе си и прослойката, която представяш, тъй като ти не спря да говориш в множествено число.
646
15
 
16
 
! Отговори
хахаха преди 11 години
кои са тия празни заведения бе, лъжци болни?! :D няма къде да седнеш, празни били :D айде, у лево!
645
24
 
23
 
! Отговори
Bob преди 11 години
Ходете си в залите за НЕПУШАЧИ, ееййй, зеленчуци!Не може с някаква тиквена наредба да окупирате всички заведения, че после и не присъствате в тях, защото било криза и сте нямали пари... E, ние имаме, и за цигари, и за пури, и за лули, и за маркови питиета. Някакви скъсани *** седнали да се обясняват, че били ***... е къпете се, де, перете си дрехите! ...ходете да пасете в мис Каприз- там не се пуши, ядат повехнали марули и пият чешмяна вода, и ядат пици- подметки на промоция. ***.
644
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 726Добре бе оборотния, затова цел ден висиш пред компа и цвъкаш глупости :) а иначе сигурно потриват ръце да те изхвърлят, ама нали си Мрън,Мрън.................
643
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ТемерутНе си чул, защото непушачите правят компромиси и сядат с приятелите си пушачи, като търпят дима, но сега нима всички пушачи не се оплаквате срещу нас, непушачите? Какво му казваш на това, ако не оплакване?
642
15
 
6
 
! Отговори
до 720 преди 11 години
До АнонименПравя толкова оборот че когато ме видят само потриват ръцете всеки път. Винаги ми намират място дори в най-оборотните заведения в държавата ни и не пуша, поне 5ма от пушачите оставят толкова колкото аз някой път и 10 не стигат .... Ако ще се пуши, аз искам да мога да карам и да говоря по мобилния без хендфри.*** пушачи!
641
12
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 719Па редовно непушачите ни се натрисаха по залите за пушачи, е и в офиса имахме един *** все нещо му криво, заради него целия офис излизаше да пуши навънка, после почна да мрънка че сме пушили много близо до вратата ............ абе немаше угодия, добре че шефа го изгони :)
640
10
 
11
 
! Отговори
Мира преди 11 години
До Вбесен ЕКСПЕРТЗаведения много, прости Вие не искате да ги посещавате. Както аз като непушач ще спра да ги посещавам, ако отново започне да се пуши в тях.
639
2
 
1
 
! Отговори
до 720 преди 11 години
ще изпия едно-две и за тебе, тъй и тъй оставаш на сухо.чао и наздраве.
638
8
 
11
 
! Отговори
Вбесен ЕКСПЕРТ преди 11 години
До до 714.Разбира се, че ще роптаем. Качихте ни се на главата с вашите забрани. Никъде няма ТОТАЛЕН ЗАКОН, който да е демократичен и да не бъде нарушаван. Просто таково чудо нема
637
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако искате и лепило дишайте, все ми е тая. Ако обаче ми замирише на ацетон на съседната маса, бъдете сигурни, че ще си го дишате на улицата.