ВСС ще брани съдебната власт със закон "Анти-Цветанов”

Преглед на печата на 15 Декември 2012г.
Обновена: 15 дек 2012 12:03 | 15 дек 2012 09:00,
161
ВСС ще брани съдебната власт със закон "Анти-Цветанов”
Цветан Цветанов. Снимка: архив БТА

ВСС ще брани съдебната власт със закон "Анти-Цветанов”, пише в днешния си брой вестник „Сега”. Неспирните нападки срещу съдебната система от страна на вътрешния министър Цветан Цветанов доведоха до странни опити на Висшия съдебен съвет (ВСС) да защити магистратите.

Последната идея на съвета е в Закона за съдебната власт да се направи поправка, която забранява на определени представители на изпълнителната власт да коментират висящи дела, съобщава "Правен свят". По този начин от съвета се надяват да преустановят нападките на Цветанов срещу съдии заради решения, които не му харесват.

"Изборният кодекс стигна до задънена улица", съобщава още "Сега". След взаимна размяна на заплахи за бойкот на Изборния кодекс депутатите се разпуснаха заради липса на кворум. Шефът на правната комисия Искра Фидосова, която е моторът на промените в закона, поиска извинение от опозицията за недоверието към  управляващите.

Финансовото министерство се оказа само срещу всички в правителството в опита си да сложи край на безотчетното множене на чиновниците, коментира "Труд". Това става ясно от стенограмата от правителственото заседание на 12 декември.

Ведомството предлага да се сложи край на практиката министерствата да назначават чиновници извън официалния си щат по силата на постановление от 1996 г. Чрез него на практика щатът може да се завиши с до 10%, които не влизат в официалните отчети за числеността на администрацията. По информация на "Труд" става дума за около 10 000 души.

"Капитал" твърди, че порочната система за безконтролно раздаване на допълнителни субсидии за местната власт отново облагодетелства управляващата партия. Статистиката за средствата, които правителството е отпуснало допълнително на общините за капиталови разходи - дотук - през годината – възлиза на 78 млн. лв. В огромната си част тези средства са отишли в общини, контролирани от ГЕРБ - около 90%.

На фона на централния бюджет сумата не изглежда особено впечатляваща. Но тези пари имат силен ефект - те се раздават за инвестиции и покриване на разходи и на фона на непрекъснато спадащите приходи и влошаващото се състояние на общините в последните години. Така че са силен лост за влияние от централно на местно ниво. Само в последната седмица правителството отпусна почти 16.5 млн. лв. на 23 общини, от които 75% отидоха в места, контролирани пак от управляващите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всичко що е член на гЕРБ и всичко предложено от него е КОРУМПИРАНО НЕКОМПЕТЕНТНО обикновено без диплома или нужната квалификация НАГЛО КРАДЛИВО ЛЪЖЛИВО ПРОСТО ЛИЦЕМЕРНО ГАДНО УРОДЛИВО ЗАВИСТЛИВО НЕПОЧТЕНО
130
1
 
4
 
! Отговори
Пенсионер преди 11 години
До Анонимен-144 Пишеш с жал за обикновения човечец, но знаете ли колко познавам гдето нито са грамотни, нито имат някакъв занаят, но искат големи заплати. Ами тия студенти където обраха банка? Ами тази крадла гдето сви (100000 лв.) парите на хората. Дедо Тошо направи всеки втори пенсионер, а сега без да са внесли и стотинка ДОО искат много.Лесно е да се харесаш на някого и после след теб и потоп. Браво, Бойко! Ще гласуваме (цялата пенсионерска банда ) за теб!
129
0
 
2
 
! Отговори
само това и преди 11 години
трябва, та как ще бъде сисемата правна независима когато неюрист я критикува.всяка властда си гледа своята работа.
128
0
 
5
 
! Отговори
$!! преди 11 години
Човекът е Обществено животно.Цялата власт произтича от Народа и никога не се Връща към него.Правото се съдържа в Силата.Навикът и Обичаят имат Силата на Закон.Най-висшето право често е най-висше Зло.Провинило се кучето, а Наказват свинята.Съдебното решение се Приема за Истина.Конституцията ни казва, че имаме Много права, а Наказателния кодекс - че не можем да ги Използваме.Обикновения човек когато открадне и го хванат, се Срамува, че е откраднал, а политикЪТ, че са го Хванали.Затворите и наказанията Не Могат да Превъзпитават,но Страхът от тях държи в подчинение тия които не попадат в категорията Недосегаеми.В Индия никой Не Знае броя на свещените крави, а У НаС броят на свещените ***.Който Изгуби Честността си, не може повече Нищо да изгуби.Каква полза могат да донесат Само законите там, където няма Нравственост? Отначало ли е нищо-и нататък Нищо.Всичко само се Изменя и нищо не се Губи.Усмихвайте се...Утре ще бъде по-зле.Докогато това е истина,това ще е Истината!
127
1
 
6
 
! Отговори
arhar преди 11 години
ВСС първо да си решат проблемите с корумпираните и пияните съдии !
126
0
 
16
 
! Отговори
да зема автомата... преди 11 години
Мамата разплакаха на държавата и продължават да я разтурват...колкото поразии направиха съдът,прокуратурата и мвр...толкова за 500г. робство турците и бандитите от прехода не успяха ! Долна,алчна,лицемерна,корумпирана пасмина,по-големи *** не съм виждал!
125
1
 
14
 
! Отговори
Шенген преди 11 години
Съдебната система в България е импотентна,корумпирана и лобистка.Хората ,които работят там са се самозабравили,нямат коректив,нямат достойство,да не говорим за патриотизъм!
124
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 138 - останалите 10% за Костов
123
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А кой ще брани обикновеният човечец от герберастите?
122
1
 
6
 
! Отговори
DUBLIN преди 11 години
Nikak aa nikak ne sa vi udobni Boiko i Tsvetanov za6toto ne ostavqt sadebnata vlast da si "SADI" kakto si znae,da si sadi kakto si prave6e prez poslednite 50 god,da grabi ,laje i maje.Revete ,revete za6toto i sveta vi vidq kakvi boklutsi ste,ama na vas ne vi puka,grabete ama barzo za6toto nqmate vreme-KRADTSI.
121
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пенгезов дали ще мине тест,Урумов и щерка също
120
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много добре но по добре да има закон анти герб. Те са като чума трябва да изчезнат от лицето на земята.
119
4
 
19
 
! Отговори
прав е преди 11 години
В случая Цветанов е прав,изключително прав. Безумията в съдебвата система,която се окапала в собствения си имунитет за да няма възможност никой да наднича в мръсното и бельо трябва да бъдат спрени.Трябва да се чуе и гласа на гражданите ,на ЕС.Коренна промяна на съдебната система!
118
2
 
16
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Престъпници,адвокати посредници,магистрати най голямата мафия в България.
117
7
 
15
 
! Отговори
недоволен преди 11 години
Както казват руснаците, прекалено много чест за Цветанов, за да наричаме закон на негово име. Просто както е казал народът, всяка жаба да си знае гьола, но явно този другар се е объркал малко. Той да се благодари че излезе сух от водата по повод на неговите шест апартамента , купени с неясни средства, защото справката която той представи е за децата от първи клас, а за нормалните хора е просто порнография. Не може да се справи с телефонния тероризъм, взел със съдебната власт за се ***.
116
2
 
5
 
! Отговори
акуд до 138 преди 11 години
АБСОЛЮТНО СПОДЕЛЯМ ПОСТ 138
115
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добре е,че найпосле ВСС се спомни,че се състои от юристи,които трябва да бранят професионалната си квалификация от учени и недоучени физкултурници.Може ли вече три години да се търпи това човешко недоразумение,което има "мозък на пиле "и е" гладен като недохранен вълк"да се меси безпрецедентно в работата на съд и прокуратура необезпокояван от никого?Що за народ сме щом допускаме задокенски "псевдодемократи"да управляват чрез такива неграмотници?
114
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
като не може ЦЦ да ги плюе ще ги плюем ние. Особено след като през последните седмици стана ясно, че няма един чист юрист. *** за зеле не става от тях.
113
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да направят закон и "Анти-Европейска Комисия". Долни хора са тези във ВСС... и Конституцията не зачитат.
112
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А как ВСС и цялата Бг-Съд. система ще се БРАНИ,.. от ДОКЛАДЪТ на ЕК на ЕС за България ,...постоянно...?