Бедстващи в Мюнхен българи намериха подслон

Покровител им стана състрадателна германка
26 дек 2012 16:47, Петя Славова
181
Бедстващи в Мюнхен българи намериха подслон
Семейството е живяло на летището. Снимка: БТА

Българо-гръцкото семейство, живеещо от няколко месеца на летището в Мюнхен само и само да не се връща към бедността в Солун, намери нов подслон, съобщава италианският в. "Джорналетисмо".

Тричленното семейство, съставено от гръка Атанасиос, неговата българска половинка Албена и нейният 15-годишен син Николай, спеше по пейките в една от чакалните на летището от 6 месеца. Семейството се изхранваше, като събираше пластмасови и стъклени бутилки и ги предаваше за рециклиране срещу дребни суми. Служители на летището също са помагали на закъсалата фамилия с каквото могат, пише БТА.

По Коледа обаче състрадателна германка, чието име не се съобщава, им предложи да се преместят да живеят в нейния апартамент. Жилището е малко, съставено от две стаи, но е по-добре отколкото семейството да спи по пейките в чакалнята. Главата на семейството дори успя да си намери работа. В средата на януари той ще получи първата си заплата, а дотогава семейството ще трябва да изкара с 18 евро.

Двойката се запознава през 2007 г. в Солун, когато Атанасиос е ди джей в местно радио и дори има нощно заведение. С настъпването на кризата Атанасиос остава без работа, продава нощното си заведение и накрая се преквалифицира в продавач на плодове и зеленчуци, но и това не го спасява от мизерията.

Тогава Атанасиос и Албена решават да заминат за Германия, за да си опитат късмета там, но начинанието се оказва безуспешно, тъй като в страната вече са пристигнали много гърци и намиране на работа дори като чистачка се оказва трудно. Накрая българо-гръцкото семейство решава да живее на летището в Мюнхенпо примера на филма "Терминал" на Стивън Спилбърг.

От пет седмици към Атанасиос и Албена се е присъединил и Николай, изпратен от баба му, която не смогвала да се грижи за него. Пред "Зюддойче цайтунг" Атанасиос разказа преди време, че всичко е по-добре, дори животът на летището, отколкото връщане в солунската мизерия.

Тогава информацията на германския вестник предизвика вълна от телефонни обаждания от страна на германци, които питаха как да помогнат на българо-гръцкото семейство, озовало се като в капан. Според германското законодателство без жилище, човек не може да получи социална осигуровка, която пък е задължителна за намирането на работа, но пък без работа, човек не може да си наеме жилище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Двойката се запознава през 2007 г. в Солун, когато Атанасиос е ди джей в местно радио и дори има нощно заведение. С настъпването на кризата Атанасиос остава без работа, продава нощното си заведение и накрая се преквалифицира в продавач на плодове и зеленчуциGruzka mu rabota. A kade sa parite ot nostnoto zavedenie.
103
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
само и само да не се връща към бедността в Солун..........баси фантазьорите! Как ги съчинявате тия глупости?Статията за пореден път иска да внуши как Германия изхранва Гърция.
102
0
 
4
 
! Отговори
nansi199 преди 11 години
Do 78,ne vsichki plastmasovi butilki sa po 0,25 centa ima I OT 0,15 centa,vsichki kutiiki sas znaka za reciklirane sa po 0.25 centa,a staklenite(birenite) po 0.08 centa,dano na nikoi ne mu se naloji.
101
1
 
3
 
! Отговори
nansi199 преди 11 години
Do IV,misli kakvoto iskash,az kazax che niamam kirilica v telefona a dali pravia greshki Ili ne niama znachenie tova ni nai malko me valnuva
100
1
 
3
 
! Отговори
nansi199 преди 11 години
Do 113,OT nikade nikakvi pomoshti ne poluchavam taka che ne se vaikai tolkova I ne zlobei,ne napadai bes da si siguren,ako v balgaria imashe I se spazvaxa zakonite I pomagaxa na xorata v nujda niamashe da e taka
99
4
 
1
 
! Отговори
Ив преди 11 години
До nansi199 Сигурно на български пишеш с много грешки и за да не се излагаш караш на латиница!
98
1
 
2
 
! Отговори
nansi199 преди 11 години
Do 114,parvo ne e nikakva postanovka I vtoro ne Sam nikakva artiska,az Sam edna obiknovena jena
97
0
 
5
 
! Отговори
nansi199 преди 11 години
Do 115 gacko,sajaliavam che pisha komentarite na latinica,no na telefona niamam kirilica,parvo dokato ne ispatij I ne popadnesh v nashata situacia nedei da komentirash koi e studen I koi topal,greshish che germancite sa studeni,s raka na sarceto moga da ti kaja che bai ganio ne e nishto poveche OT tova,kogato ne dai si boje se namerish v nashata situacia shte go ispitash,da ti kaja li kolko balgari rabotiat na letishteto I nikoi daje I zdrasti ne ti kazva a kamo li da ti pomogne
96
0
 
2
 
! Отговори
nansi199 преди 11 години
Obarkala Sam pismoto mi e do 116
95
1
 
4
 
! Отговори
nansi199 преди 11 години
Do 39 napalno si prav I bravo za xubavite rasajdenia,otgovor ti dava na statiata ti sashtata tazi jena Albena za koiato se pishe v statiata,kadeto pisaxa v suddoiche tsaitung,po grackite kanali kadeto ni pokazvaxa po novinite razbraxme,obajdania OT vestnik reporteri imax,bravo edin chovek da komentira bes zloba,da si jiv I zdrav I veseli praznici
94
1
 
4
 
! Отговори
X преди 11 години
до 39 Нас не ни искат по причината че не ставаме за нищо..всички сме големи майстори разбираме от всичко.Никаде не прочетох че са просили.. Хората са събирали празни ботилки. Нещо което съм виждал да го правят дори германци.. бедни хора има не само в Гърция и България. Немците са надменни но и състрадателни. Трудно те допускат в обкръжението си но винаги биха помогнали. На много места по улиците имат големи контейнери където пускат стари дрехи дарение а след това ви ги продават БГ фирми на кг.
93
4
 
7
 
! Отговори
Гацко преди 11 години
Абе те германците са студени и надменни хора а ние българите сме гостоприемни и много добри и топли хора....Хахахахаха
92
2
 
16
 
! Отговори
Марияна преди 11 години
Не знам защо в Бг пресата публикуват такива статии, като се има предвид, че в Бг има ткаива семейства в хиляди....не знаят как да свържат двата края и никой не им помага, ате при положение, че са живели и работили в Гърция, със сигурност получават помощи от там....а пишете за някакво семейство, което е решило, че е е по-лесно да предава амбалаж...а замислихте ли се за българските семейства, които дори и да предават амбалаж не могат да се изхрянят.....
91
2
 
10
 
! Отговори
Една преди 11 години
Управление се пише с У... и не е оправдание дори и факта, че сте ядосан.До това ни състояние не ни е докарал Б.Б., до него има още редица други, като Костов, Михайлова, СДС, БСП, начело със Станишев и прочие... Та, първо да почнем от тях и после до настоящето.
90
2
 
3
 
! Отговори
До 108. преди 11 години
Не може да се схване , защо пишете за нас , като незнаете къде сме !Не сме в Европа от 1991 г . Децата ни завършиха и вече имат свои семейства .Няма за какво да си говорим , за разликата да живееш тук и там , като се вижда и какво пишате . Нашите деца въобще няма да пишат тук . Ние понякога пишем , защото виждаме друга заплаха в БГ. Хайде живейте си със здраве !
89
5
 
17
 
! Отговори
еиииииииииии преди 11 години
То голяма бедност в тази гърция,колко ви плащат да ги пишете тези глупости.Не минава и ден и хоп,статиика за бедна гърция.Само дето там помощите за безработни и социално слаби са като заплата мечта в бгето.Аиде стига с тия глупости.
88
5
 
3
 
! Отговори
Защо се срамувате ? преди 11 години
106. Ако бях немец , французин и т н , ама не си !И като не се чувстваш бугарин , чувствай се каквотоСи ?По важното е как ще те приемат в обществото на запад , там гледат на теб като на човек , който се преселва и има нужда от помощ . Всеки който е излязал го знае , но накрая успяваш ! И за какво да се срамувам от хората , които имат нужда от помощ . Като емигранти сме помогнали и на българин мюсолманин , не сме си знаели религиите ! Въпрос на оцеляване е и даже да помогнеш с точната информац
87
2
 
10
 
! Отговори
От САЩ преди 11 години
Преди 23 години като напускахме България , да не смятате че е било лесно да се преселим , да имаме разрешение за работа и гражданство .Един дълъг период , в който сме получавали подкрепа от Организации и Мисии на чужди държави , срещу нередностите . И тогава никой не пишеше нищо лошо за Българите ???Кой държи медиите , днес в България ?Защото всеки емигрант е получил помощ докато се установи някъде . Живота става отново нормален, децата завършват училище , но трябва да имаш статут
86
1
 
3
 
! Отговори
ВВВ преди 11 години
До до ВВВ 102Радвам се, че искате да бъдете полезен член на българската общност. За наше най-голямо облекчение, новите технологии навлязоха в обществения живот и започнаха да изземат службата на купените медии. Съмишлениците се групират по интереси във Facebook и блоговете и там името българин звучи гордо, а мисленето е градивно. Поне в тези, в които аз съм включена. Например "Изгубена България" събира исторически снимки, природозащитниците са на forthenature.org и са много светли и дейни хора.
85
5
 
5
 
! Отговори
до 98, 99 и др. преди 11 години
Човек като прочете тек -там коментарите, не може да не забележи, че написаните на л****ица са българофобски поне в 90%. Добре, че повечето хора дори и не си правят труда да ги четат.

Спонсорирани публикации