Бедстващи в Мюнхен българи намериха подслон

Покровител им стана състрадателна германка
26 дек 2012 16:47, Петя Славова
181
Бедстващи в Мюнхен българи намериха подслон
Семейството е живяло на летището. Снимка: БТА

Българо-гръцкото семейство, живеещо от няколко месеца на летището в Мюнхен само и само да не се връща към бедността в Солун, намери нов подслон, съобщава италианският в. "Джорналетисмо".

Тричленното семейство, съставено от гръка Атанасиос, неговата българска половинка Албена и нейният 15-годишен син Николай, спеше по пейките в една от чакалните на летището от 6 месеца. Семейството се изхранваше, като събираше пластмасови и стъклени бутилки и ги предаваше за рециклиране срещу дребни суми. Служители на летището също са помагали на закъсалата фамилия с каквото могат, пише БТА.

По Коледа обаче състрадателна германка, чието име не се съобщава, им предложи да се преместят да живеят в нейния апартамент. Жилището е малко, съставено от две стаи, но е по-добре отколкото семейството да спи по пейките в чакалнята. Главата на семейството дори успя да си намери работа. В средата на януари той ще получи първата си заплата, а дотогава семейството ще трябва да изкара с 18 евро.

Двойката се запознава през 2007 г. в Солун, когато Атанасиос е ди джей в местно радио и дори има нощно заведение. С настъпването на кризата Атанасиос остава без работа, продава нощното си заведение и накрая се преквалифицира в продавач на плодове и зеленчуци, но и това не го спасява от мизерията.

Тогава Атанасиос и Албена решават да заминат за Германия, за да си опитат късмета там, но начинанието се оказва безуспешно, тъй като в страната вече са пристигнали много гърци и намиране на работа дори като чистачка се оказва трудно. Накрая българо-гръцкото семейство решава да живее на летището в Мюнхенпо примера на филма "Терминал" на Стивън Спилбърг.

От пет седмици към Атанасиос и Албена се е присъединил и Николай, изпратен от баба му, която не смогвала да се грижи за него. Пред "Зюддойче цайтунг" Атанасиос разказа преди време, че всичко е по-добре, дори животът на летището, отколкото връщане в солунската мизерия.

Тогава информацията на германския вестник предизвика вълна от телефонни обаждания от страна на германци, които питаха как да помогнат на българо-гръцкото семейство, озовало се като в капан. Според германското законодателство без жилище, човек не може да получи социална осигуровка, която пък е задължителна за намирането на работа, но пък без работа, човек не може да си наеме жилище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
4
 
! Отговори
до ВВВ преди 11 години
от до БЪЛГАРИТЕКато се замисли човек, не може да не признае, че сте права. Това, някой да пише под ник с турско звучене може да е провокация. Не може да не се признае и това, че е важно чии са медиите. А какво да правим? И как да бъда полезен от чужбина? Пък дори и да бях в БГ .... с коментари под статиите.... Това е работа на политиците, а те сякаш не са българи.
83
8
 
4
 
! Отговори
DO BALGARKA преди 11 години
pod kolkoli 4ujdenci si lqgala aaaaaaaaaaa maliiiiiiiiiiiiiiiiii bedna mie fantaziqta
82
1
 
5
 
! Отговори
Т преди 11 години
А милионите безработни кой ще нохрани и приюти във времето на великата демокрация?
81
8
 
3
 
! Отговори
DO 85 преди 11 години
omraznami da OBESNQVAM PO FORUMITE PI6A //na lainqnica //ve lainqr stoto sam sas posleden model notbuk samsung koito nqma KI- RI -ZA -TOR
80
7
 
13
 
! Отговори
българка преди 11 години
Питам се защо по другите медии не се пускат толкова често такива статии, показващи само най-лошите черти на българина. Всички *** - крадци и всякакви парцали се изтипосват като водеща новина, изрично подчертано, че са българи, независимо че може да са и от Гърция, както е в случая.Никога не съм се срамувала, че съм българка, където и да съм била.А приятелите си подбирам.
79
0
 
9
 
! Отговори
ВВВ преди 11 години
До до БЪЛГАРИТЕ 93Напълно съм съгласна с Вас, ако изключим това, че авторите на тази кампания са турци. Помислете си чие притежание са медиите и ще си отговорите на въпроса кой го прави.
78
1
 
10
 
! Отговори
от ннн 94 преди 11 години
но това са частни лица и не ги опреличавам с нацията. Хитлер макар и роден в Австрия управлява Германия. Досега не съм чула немци или австрийци да се срамуват, че са такива заради един човек. Ами карикатурите на датчанина на пропока мохамед? Много долна постъпка. И ние христяните щяхме да вдигнем олелия ако дева мария или христос беше окарикатурен. Ама датчаните не ги е срам, че са датчани заради него, нали?
77
3
 
16
 
! Отговори
ннн преди 11 години
За мен човек, който не уважава родителите и родината си няма как да бъде уважаван от мен. Вярно държавата не ни е перфектна, но държавата я прави народът, от който и ние самите сме част. Живяла съм в чужбина и винаги съм казвала, че съм българка. За мен това не е нещо срамно и нямам комплекси за това къде съм се родила. Гледам и араби и африканци нямат,само някои българи хем смятат,че е срамно да са българи, хем самочувствието им е до небето.Иначе и мен ме е срам от такива като на това летище
76
4
 
8
 
! Отговори
до БЪЛГАРИТЕ преди 11 години
от 92Струва ми се, че по много форуми в БГ се води някаква пропаганда и се насажда мнението, че българите са лоши хора. Хора, които е редно да изчезнат, едва ли не. Да се насажда нихилизъм и антипатриотизъм. Знам, че това все се пише от турци. В други форуми те дори не се и крият какви са. ДАЛИ НЕ Е ЦЕЛЕНАСОЧЕНО И ПО ПЛАН?
75
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не е добре да не се обаждаш, че си българин. Преди време се прибираме от работа и един човек се присламчи до нас и на доста развален български ни заприказва. Каза, че отдавна не е говорил български и му е много приятно, че ни среща. Даде телефони, адрес и каза, че ще му бъде много приятно да помага с каквото може - работа, квартира. Българите са добри хора, но беднотията ги е направила това, което са. Пък и аз знам - някога не беше така.
74
1
 
7
 
! Отговори
S/DE преди 11 години
Do 78:Staklenite butilki sa Po15centa Tezi balgari(ili Kakvito i da e)da badat blagodarni sh sa gi ostavili 6mec. Zashtoto AKo Beshe v Berlin shtqxa da gi zakatanchat,na 1va nosht(znam za kakvo govorq jiveq ot 22god.tuk;)A,do gospojata deto si malchi Kato Chue bG-ka Rech,prosto shte q premestq s lek lqv! Frohe Weinachten"
73
4
 
16
 
! Отговори
до ВВВ преди 11 години
И аз съм българин, пък пуша, пия, псувам. Дали затова съм съгласен наполовина с тебе? Само преди няколко месеца едни нашенци се опитаха да ме прекарат с пари. Работя в чужбина.НЕ СА ВСИЧКИ ТАКИВА, но при нас ги има в повече. Има и друго. Има прекрасни българи. Българи с които се гордееш, че си познат и си горд, че също си българин.А *** има и при другите. Приятели, да бъдем като всички други нации - ВНИМАТЕЛНИ. Защото ние сме крайно доверчиви.
72
1
 
11
 
! Отговори
ВВВ преди 11 години
До 79Mисля, че просто сте попаднали на неподходящи хора. Сред всяка народност има всякакви хора. Нали и вие сте българи и по всичко изглежда имате добро мнение за себе си. Ето аз съм чиста българка, но не крада, не пия, не пуша, не псувам. Не съм без кусури,но човек без недостатъци няма по белия свят.
71
2
 
5
 
! Отговори
до 84 преди 11 години
Пишеш на лайняница и сигурно имаш в предвид тия в Майнхайм.Ами, нека и те събират бутилки. Но бъди сигурен, че след тях и капачка не остава.
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
AMI ZA6TO NE STE SASTRADATELNI KAM DRUGI BG GRAJDANI KOITO SA VAV MNOOOOO GO LO6O POLOJENIE PAK VAV GERMANIQ
69
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо има минуси на 79? Жената е права. Сега бачкам с много българи, но ... отношения само колегиални. Иначе и аз съм изпадал в положение подобно на тяхното. Дори има една приказка - в чужбина на българин да не се доверяваш.
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До г Така де, само дето от Евросъюза и Русия използват България за офшорна зона и никой няма да му го позволи.... ВАСАЛИ!
67
2
 
4
 
! Отговори
БГ преди 11 години
Живи и здрави!
66
9
 
13
 
! Отговори
Академик преди 11 години
Както се вижда от коментарите - такава нация - Българи - няма. Щом никой не държи на своите, значи това е сбирщина.
65
11
 
31
 
! Отговори
до преди 11 години
Не си прав.С мъжът ми живеем извън Бг,от 10 години.В началото се опитахме да контактуваме с българи,но за съжаление се опитаха да ни окрадат.Друг е въпросът,че мъжете пиеха като смокове.Между другото говоря за истински български семейства,а не ***.Прекъснахме всякакви контакти с тях,интегрирахме се доста добре в местната среда и сега като чуем българска реч, си мълчим.