Банскалии с блокада срещу "рекета на екоорганизациите"

Те настояват за нови писти и лифтове
Обновена: 28 дек 2012 20:31 | 28 дек 2012 20:31,
193
Банскалии с блокада срещу "рекета на екоорганизациите"
Протестиращите блокираха пътя. Снимка: Булфото

Стотици жители на Банско затвориха пътя  на входа за града в знак на протест срещу ”рекета на екоорганизациите”.

Протестиращите настояват за изграждане на втори кабинков лифт и разширяване на ски зоната в рамките на досегашната концесия. Акцията беше водена от кмета на Банско Георги Икономов.

"Искаме втори кабинков лифт, който да облекчи скиорите, още няколко открити и нови писти, както би позволило мястото и територията", каза кметът Георги Икономов. Той заяви, че днешната инициатива ще е първата част от поредица протести, които ще продължат през следващите дни до края на годината.

Още по темата

На последното правителствено заседание на 19 декември кметът на града Георги Икономов внесе в Министерски съвет подписка за развитие на ски зоната и построяване на втора кабинка, подкрепена от над 8000 души.

Протестиращите вече настояват за спешна среща на място с упълномощен представител на изпълнителната власт, с когото да обсъдят забавеното развитие на инфраструктурата на ски зона Банско.

Разширяването на ски зоната над градчето не е възможна заради съпротивата на ЮНЕСКО, под чиято егида е природен парк „Пирин“, в границите на който попада и част от сегашната ски зона.

През юни организацията излезе с критичен доклад за състоянието на парка и предупреди, че изключването на ски зоните над Банско и Добринище от парка и обявяването им за буферни зони не може да бъде използвано като прецедент, за да се правят допълнителни промени на границите на парка.

През миналата година правителството се готвеше да промени Закона за концесиите, за да позволи да бъдат извършвани корекции в концесионните договори "в движение“ заради концесионера на ски зоната над Банско – ”Юлен”.

Екоминистерството констатира, че дружеството е нарушило концесионния договор и е използвало многократно повече площи от Пирин от заложеното в концесията. В сряда кметът Икономов увери правителството, че няма да се излиза от концесията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
6
 
! Отговори
дядо преди 11 години
Четете бързо *** българи защото го триятХората не живеят от писти а от това дето ви караше да правите бай тодорАма нали сте мързеливи и тъпиПо електроенергия на глава от населението Швейцария заема едно от първите места в света.За западните райони се внася електроенергия , но от източните се изнася голямо количество.Малките предприятия за металургия в страната работят само с вносни суровини и метален лом. Общото проиводство на стомана и *** е 1 млн. тона годишно , количество което не задоволява нуждите на страната и затова се внася допълнително. От Франция се внася необработен боксит които с евтина собствена електроенергия се преработва и по-голямата част от получения алуминий се изнася. Машиностроенето е най-важния отрасъл на промишлеността. Пройзвеждат се почти всички видове машини , като делът на страната в световния износ на машини е 10%. Развито е проиводството на електротурбини , елдвигатели , машини за полиграфическата , хранително-вкусовата , хладилната и металообработващата промишленост. Швейцария е известна с производството на металорежещи машини , на двигатели с вътрешно горене , на електроизмервателни уреди . Голям дял има финната механика главно с производството на часовници , което има многовековна традиция. Швейцария осигурява половината от световния износ на часовници. . Произвеждат се и анилинови и багрилни вещества , химически торове , пластмаси , изкуствени влакна , парфюмерийни изделия. Един от най-старите отрасли е текстилната промишленост. Произвеждат се висококачествени фини тъкани от изкуствени и естествени влакна. Застъпени са копринената, вълнената и памучната промишленост. В условията на занаятчийско и.Селското стопанство на Швейцария е механизирано и високоинтензивно, но дава около 5 % от националния доход. Поради планинския релеф се разорават само 8% от земите. 60% от обработваемата земя е заета от зърнени култури пшеница , по-малко царевица , ечемик , ръж , овес. Получените суровини не са достатъчни и се налага внос на пяница от Канада и Аржентина. Картофите са втора по важност култура. С тях се заема 20% от площите. Отглеждат се още захарно цвекло , тютюн и др.., Швейцария има протекционистки закони по отношение на селскостопанския си сектор въпреки икономическата си обвързаност с Европейския съюз. Почти 70% от земеделието в страната е субсидирано от държавата, в сравнение със средното за ЕС ниво от 35%. Така се стимулира вътрешното производство, дори да няма гаранция, че консумацията ще бъде осъществена вътре в страната. Между 90 и 100% от картофите, говеждото, свинското и млечните продукти се произвеждат в страната. Селскостопанският сектор задоволява 65% от търсенето на вътрешния пазарВследствие на това законодателство броят на фермите с органично и екологично производство се увеличава, като към 2004 г. производството на тези селски стопанства възлиза на $ 979 милиона.[14]на тая малко и бедна земя почти 1 милиард
38
5
 
1
 
! Отговори
ЗЕЛЕН АКТИВИСТ преди 11 години
До НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТХОДИ ДА СИ ЧЕТЕШ МАРКС И ЕНГЕЛС И СИ СПОМЯЙ ЗА ОНЕЗИ ВРЕМЕНА. НЯМА МЯСТО ЗА ТАКИВА КАТО ТЕБ ИЗВРАТЕНИ *** В 21 ЕК
37
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чорбаджията пак направил хубави плакати на ***, защото ако остави на тях няма да има една дума написана правилно :)
36
2
 
16
 
! Отговори
... преди 11 години
Всички коментари са излишни.До вчера в СЕЛОТО Банско живееше най-простото население на балканите.Селяни и урунгели където няма да видите никъде другаде.Кви сте вие бе, трябва и тези писти да бутнат не да се строят нови.И майка си ще продадете за 5 лева.
35
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Банско е станало като някаква огромна бетонна пришка. Преди ме кефеше да ходя там, но вече не искам - то претъпкано като Люлин. Що се отнася до банскалии - тия са толкова алчни... Банско е единственото място, където в кръчма са ми давали четвърт салфетка (няма майтап - четвъртинка от салфетка, акуратно изрязана) - е, каква грижа за природата очаквате от такива хора :D
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 41Май беше Орлов.
33
1
 
12
 
! Отговори
Ами ЮНЕСКО ? преди 11 години
До BanskoАбе, банскалии, природозащитниците са подкупили и ЮНЕСКО. Кво праим?
32
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
стройте ама много яко в банско всичко да бетонирате и си стойте там сами , и сняг да не пада там , смешен курорт
31
16
 
2
 
! Отговори
Bansko преди 11 години
Ще ни разрешът да строиме, спокойно... Няма кой да ни спре... Даже да не ни разрешът пак има начини да строиме :)
30
6
 
1
 
! Отговори
до 36 преди 11 години
И като ти го изядат какво ще правиш?Маркуча дето ще ти монтират докторите ли ще предлагаш?
29
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво беше когато черноморието на беше бетонирано??Сега бетонирано ,ама влизат в България всяка година 2 млрд евро нали?? Бетонирано ама хиляди намират работа лятото на курортите нали ??Нека да се разширяват ски пистите....
28
0
 
6
 
! Отговори
Х преди 11 години
Чета предният коментар и си мисля, това само *** може да го каже :D, кога гледам, наш ***.
27
0
 
12
 
! Отговори
Svilen75 преди 11 години
До 9 и 23Човече, този който е много зле си ти. Как би нарекъл човек, който за жълти стотинки продава природата на България???
26
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ей тия няма да мирясат,докато не бетонират и пистите.Преди биеха туристите,докато не разбраха,че забогатяват.Сега даже зор дават.А сега де?Освен това никой уважаващ себе си турист не спи вече в Банско.То стана като ''Слънчев бряг''.Кога ще разберат ***,че искат повече от колкото им се дава?Защо ли питам?Естествено,че когато започнем да караме ски в Швейцария,както започнахме да ходим на море в Гърция!
25
0
 
9
 
! Отговори
zamenka преди 11 години
na vseko otsecheno darvo vav raiona na bansko edna otsechena glava na chovek pak bil toi ot bansko ili albansko vse taa
24
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
искам скапаното банско да не го натрапват за зимен курорт защото е далеч от от зимните курорти като пампорово и боровец , дайте им да секат и строят в банско та по бързо да се видят що за алчници са там и баз това на нищо не прилича от блокове на 3 метра един от друг
23
32
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да на разширението на ски пистите!!!!Нека има рабора за хората!!! НЕка да влизат пари в България.........Още повече като това няма да овреди природата......Лятото природозащитницте викаха ,че олигарсите-мафиоти искали да разрушават природата заради бизнес интереси......А просто същите оказват най деструктивното поведение над държавата с глупостта си!!!!
22
0
 
29
 
! Отговори
Скиор преди 11 години
До 7Да,австрийците имат много силно развит ски туризъм, но защо не провериш колко в пъти е по скъпо за скиорите в Банско? Аз лично няколко години поред карам ски в Австрия и няма повече да стъпя в келявото Банско с вечните опашки и разправии по писти и заведения с тази особено порода банскалии.
21
0
 
38
 
! Отговори
дядо преди 11 години
стига с тая простотия за работните местапитайте колко работни места е имало когато е имало макар и малка промишленост в тоя крайшвейцария не живее от туризъм а от промишленостровнете в нета да си напълните празните картунида видите от какво се образува вътрешния продукт на швейцарияхората имат планини и много сняг затова имат и писти нещо естедтвеногърците иман 6000 киламетра брегова ивица и затова имат много плажовебългарите имат от всичко по малко и го скапват непрекъснато
20
9
 
0
 
! Отговори
до 17 преди 11 години
човече , ти си много зле.. дори не знаеш за какво се пише тук и защо протестират хората.. от такива като теб страната е на този хал..употребяваш разни думички не на място и си мислиш че си велик великан.. предценявам те по това което пишеш като един безпросветник..