Спират блокадите в Банско след намеса на Цветанов

Вицепремиерът иска приемане на стратегия за развитие на зимния туризъм
Обновена: 30 дек 2012 20:10 | 30 дек 2012 18:50, Елка Василева
773
Спират блокадите в Банско след намеса на Цветанов
Вицепремиерът и вътрешен министър Цветанов се присъедини към протестиращите в Банско. Снимка: БТА

Протестите на хората от Банско и района с искания за доизграждане на ски зоната в Пирин и за построяване на втори кабинков лифт подчертават още веднъж необходимостта от приемане на национална стратегия за развитие на зимния туризъм и на зимните ни курорти и това ще бъде една от близките и приоритетни задачи за правителството. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов днес пред протестиращите за трети пореден ден местни жители, събрали се на пътя пред входа на Банско.

Цветан Цветанов каза, че днес е изпитал истинско удоволствие като гост на Банско, като е видял на пистите много деца със своите родители. Но изпитах разочарование, когато видях, че час и половина трябва да чакаш на опашка, за да стигнеш до тези прекрасни писти и да могат всички деца и техните родители да карат, посочи той.

Още по темата

Това според Цветанов не е нормално и като аргумент той посочи, че в България общата дължина на ски пистите в зимните ни курорти е 220 км, докато в страни като Швейцария, Австрия или Германия пистите са по 1200 км в курорт.

Нали не си представяте, че тези страни са против екологията, против запазване на природата, но просто има национални приоритети, има стратегия, която е реализирана с години и десетилетия, каза вицепремиерът.

Аз съм убеден, че когато развием зимните си курорти, това означава работни места за хората от регионите. Това означава, че тези млади хора, които днес са тук, на този път, ще остана в Банско, Разлог, Сатовча, Гърмен, Струмяни, Кресна, защото ще съзнават, че ще могат да работят тук и да се реализират и да живеят в тази прекрасна планина. Вие сте хората, които най-много милеете за тази природа и никой не може да ме убеди, че някой друг би могъл по-добре да защити природата от самите вас, каза още вицепремиерът, обръщайки се към присъстващите.

Цветанов каза още, че 14-15 процента от брутния вътрешен продукт на страната ни генерира от туризъм и това определя значението на развитието на този много важен отрасъл. Той се съгласи и с казаното от кмета на община Банско Георги Икономов по време на протестния митинг, че липсата на национална стратегия за развитието на зимния туризъм е голям проблем на България.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи се обърна с молба към инициативния комитет, организатор на протестите в Банско, да се прекратят действията, които затрудняват движението към курорта в дните на активния туристически сезон. Той допълни, че при изразеното и от представители на Министерския съвет, и на Народното събрание, и при това, което президентът Росен Плевнелиев е казал по темата, е нужен диалог, който да бъде в интерес на всички и на цяла България.

От името на инициативния комитет кметът на Банско Георги Икономов заяви, че протестите под тази форма ще спрат и ще бъдат потърсени други подходящи начини гражданите от района да отстояват исканията до намиране на окончателното решение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


773
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
462
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да се провери основно от къде идва финансирането на т. нар. ЗЕЛЕНИ и тогава ги защитавайте.
461
0
 
6
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 11 години
"заглавието" показва какво представлява това ЖАЛКО подобие на нов.сайт
460
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами, ОК, щом това можем. Проблемът е, че дори да искаме богати туристи един ден, ще е късно - всичко ще е разсипано, а природата трудно ще я възстановим. Аз съм съгласен - щом банскалии искат, да си досъсипят града, да го превърнат в копие на линията Мажино и това е. Но да не строят в защитената зона. Не е мой проблем, че не искат да си напънат мозъците и да измислят други начини за привличане на пияни англичани, освен още бетон и сеч.
459
1
 
1
 
! Отговори
vesko преди 11 години
Човек може да е беден и да е благороден,друг ни е проблема.
458
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нека да си кажем истината в очите.Ние не сме привлекателни са средният европеец,защото той има избор от далеч по известни и реномирани зимни и летни курорти.Факт е че ние още не сме се научили на туризъм,но като погледна преди 10г.какво беше,как товареха в сметките всеки подпийнал,сега сме се леко над дъното.Не става лесно,то не е и лесно да се научиш да бъдеш приветлив и усмихнат като другите.Известни сме с евтин алкохол и жени,щом има хора искащи да търпят подобни туристи.ОК,значи това можем
457
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Знам го, но и никой не се опитва да привлече туристите с нещо "по-така". Мой познат бачка в туристическа фирма и ми е разказвал, че в Германия привличат младите немци да почиват в БГ, като им разказват, че "пиенето е евтино, а българките са лесни". Моите впечатления от едно мое пътуване до Унгария са същите - отебали си бяха унгарските колеги на Сънито, даже до водата не бяха стигнали (и не бяха оставили много пари). А на нашите хотелиери това явно им харесва.
456
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Достатъчно е да идеш на 500км.от България и да попиташ чужденците какво знаят са нас.Ами мислят ни за диваци,каквото е нашето мнение за Албанците примерно.Богат турист ще привлечеш,когато страната е известна в цял свят,има дългогодишни традиции има изградена инфраструктура и качествени пътища.Целта на българските хотелиери и ресторантьори не е богатият турист,а туристът който не може да си позволи лукс.Не забравяй,че живееш в най-бедната страна в европейския съюз,много е важно.
455
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами, човек, като са евтини, ще приличаш и клиенти, които търсят евтиния. Т.е. - с ниски доходи и просташки манталитет. Те не са и от много широкопръстите май, а цапат бая. За това най-много ме е яд - че тези по морето, вместо да се опитат да привлекат богати туристи, нацвъкаха разни бетонни кубчета, в които разни английски безработни и пияни руснаци да драйфат и да си водят български жрици. А можеше, по иначе можеше, ама пусти мерак за бърза печалба.
454
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Едни обичат да ходят в Австрия,други в Италия,трети в Швейцария,четвърти и пети в Турция или Русия,хора много предпочитания много,възможности най-различни.Ние сме в България и нашите зимни и летни курорти не могат да се конкурират по качество с европейските,но са едни от най-евтините в Европа,а когато те са започнали да правят зимен туризъм ние сме ходили още с потури и фесове,някак си не е логично да се мериш с най-добрите в света по качество,при положение,че правиш този бизнес от скоро.
453
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Заради такива хора нямам никакво намерение да спирам света, просто някой пита за безработните. Ами, с тези умения ще си и останат безработни, сори, освен ако не си снижат критериите.Що се отнася до Натура 2000 - мога само да кажа едно "Браво" на тези, вкарали тази земя в нея. И ми е интересно кои са тези тъмни чужди интереси, стопирали Банско и попречили му да издуха западните курорти? Защото, който и дапитам, все казва, че в Австрия е по-добре и предпочита да ходи там.
452
1
 
2
 
! Отговори
до 643 преди 11 години
На тия момчета "инглиша" им ще си остане плажен.Те винаги ще си мислят,че знаят много и ще получават същият отговор на всяко интервю.Трябва да спрем света да се върти заради тях да си наваксат ли?
451
7
 
1
 
! Отговори
до 640 преди 11 години
Стига с това Юнеско бе.Хайде запознай се с проблема и историята преди да напишеш поредната си тъпотия в мрежата.Още2006-2007г. когато нямаше ГЕРБ от Банско,Добринище и Разлог започнаха да протестират за това че земята там нарочно се вкарва в Натура 2000 за да се стопират проектите за лифтове и ски писти.Тогава хората затваряха пътищата и обвиняваха правителството в обслужване на чужди интереси.Аман от всякакви разбирачи по форумите,куцо,сакато и просто,ама компетентно по всички въпроси.
450
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Що се отнася до безработните - наскоро във фирмата набирахме персонал, защото разширяваме дейността. Идват разни наперени юнаци и юнакини. Писали, че знаят английски, че имат еди-какви-си умения и т.н.(каквито бяхме писали в обявата). Почват интервютата - писали си Advanced, а нивото им на инглиш е на равнище "арабин в казино". Опитът - базов за сферата. Накрая искат по 1000 чисти лева и невинно питат на колко фас-паузи имат право. Ами, ако искаш, назначи ги ти, пич, ама аз просто ги отпратих.
449
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами, братле, попътувай малко и ще видиш. До Виена има рафинерия на ОМВ - еми, ако не ми я бяха посочили, нямаше и да я видя. Около Братислава има заводи за коли - въздухът си е екстра. И други случаи мога да ти посоча, колкото искаш. Просто хората си спазват еконормите. Убедили са се, че съсипването на природата не е оферта. Що се отнася до залесяването - в БГ нещо това действие не ни се удава. Колкото до безработните - каквато и криза да е била, все съм успявал да имам работа.
448
4
 
0
 
! Отговори
до 638 преди 11 години
Съгласен съм с теб,но можеш ли да ми назовеш едно предприятие,поне един завод който да не вреди по някакъв начин на всички.Всеки българин иска да има работа,но какво да работи?Какво да работят тия 500 000 безработни без да засегнат по някакъв начин земя,природа и т.н.Няма ли да е по-добре да отсекат едно дърво но да залесят три,така хем хората ще имат работа,хем пораженията от горските пожари ще се възстановяват.Няма развито общество което да е постигнало благата си само с отрицание.
447
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така е, партията няма как да сложи ръка на ЮНЕСКО и затова Цеци и Цецо са толкова активни.
446
6
 
0
 
! Отговори
Законът на Партията преди 11 години
По стар комунистически обичай,всичко което носи печалба и партията не може да сложи ръка върху него,трябва да се забрани,оплюе и омаловажи по всякакъв начин.
445
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Изкарвам си ги с честен труд. По принцип не съветвам другите как да си харчат парите, но ако начинът, по който ги изкарват, вреди на всички, аз имам проблем.
444
0
 
3
 
! Отговори
ДО 636 преди 11 години
Когато си изкараш парите с честен труд си ги харчи както искаш,само моля ти се не казвай на другите работливи как да си харчат техните пари.
443
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Малко се съмнявам, защото преди години австралийците отказаха на една нефтена компания да разработва огромно находище в Южна Австралия (при това - в абсолютно ненаселен район!), защото там гнездели някакви птици. Не всички са като банскалии, с фадромата напред, че синО иска ново БМВ на старо, а дъщерята е абитЮрЕнтка.