Спират блокадите в Банско след намеса на Цветанов

Вицепремиерът иска приемане на стратегия за развитие на зимния туризъм
Обновена: 30 дек 2012 20:10 | 30 дек 2012 18:50, Елка Василева
773
Спират блокадите в Банско след намеса на Цветанов
Вицепремиерът и вътрешен министър Цветанов се присъедини към протестиращите в Банско. Снимка: БТА

Протестите на хората от Банско и района с искания за доизграждане на ски зоната в Пирин и за построяване на втори кабинков лифт подчертават още веднъж необходимостта от приемане на национална стратегия за развитие на зимния туризъм и на зимните ни курорти и това ще бъде една от близките и приоритетни задачи за правителството. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов днес пред протестиращите за трети пореден ден местни жители, събрали се на пътя пред входа на Банско.

Цветан Цветанов каза, че днес е изпитал истинско удоволствие като гост на Банско, като е видял на пистите много деца със своите родители. Но изпитах разочарование, когато видях, че час и половина трябва да чакаш на опашка, за да стигнеш до тези прекрасни писти и да могат всички деца и техните родители да карат, посочи той.

Още по темата

Това според Цветанов не е нормално и като аргумент той посочи, че в България общата дължина на ски пистите в зимните ни курорти е 220 км, докато в страни като Швейцария, Австрия или Германия пистите са по 1200 км в курорт.

Нали не си представяте, че тези страни са против екологията, против запазване на природата, но просто има национални приоритети, има стратегия, която е реализирана с години и десетилетия, каза вицепремиерът.

Аз съм убеден, че когато развием зимните си курорти, това означава работни места за хората от регионите. Това означава, че тези млади хора, които днес са тук, на този път, ще остана в Банско, Разлог, Сатовча, Гърмен, Струмяни, Кресна, защото ще съзнават, че ще могат да работят тук и да се реализират и да живеят в тази прекрасна планина. Вие сте хората, които най-много милеете за тази природа и никой не може да ме убеди, че някой друг би могъл по-добре да защити природата от самите вас, каза още вицепремиерът, обръщайки се към присъстващите.

Цветанов каза още, че 14-15 процента от брутния вътрешен продукт на страната ни генерира от туризъм и това определя значението на развитието на този много важен отрасъл. Той се съгласи и с казаното от кмета на община Банско Георги Икономов по време на протестния митинг, че липсата на национална стратегия за развитието на зимния туризъм е голям проблем на България.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи се обърна с молба към инициативния комитет, организатор на протестите в Банско, да се прекратят действията, които затрудняват движението към курорта в дните на активния туристически сезон. Той допълни, че при изразеното и от представители на Министерския съвет, и на Народното събрание, и при това, което президентът Росен Плевнелиев е казал по темата, е нужен диалог, който да бъде в интерес на всички и на цяла България.

От името на инициативния комитет кметът на Банско Георги Икономов заяви, че протестите под тази форма ще спрат и ще бъдат потърсени други подходящи начини гражданите от района да отстояват исканията до намиране на окончателното решение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


773
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
422
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И какво ще стане Червен преврат ли?
421
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ами да си поема риска, ама да не пипа защитената територия бе
420
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
656Форумни мишки ама видя какво стана в Северна Африка..........Само гледай тук какво ще стане ако Тикви и Цецовци фалшифицират изборите.Балканска Нова Година на сред лято.
419
3
 
0
 
! Отговори
659, преди 11 години
какво те притеснява ако инвеститора е частник той си поема риска!
418
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поправка - у нас има всичко на всичко 3 курорта - Боровец, Пампорово и банско...сори.
417
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Австрия има 65-70% високопланински релеф, подходящ за ски писти, у нас е около 7%. Тук има условия за ски 3 месеца, и то ако е студена зимата - в Австрия около 6-7 месеца. Условията са несравними, въпреки изцепките на Б.Б. какво чудо можело да стане тук, и *** му вярват. В Австрия има и писти, и гори, и ливади, ама има много място, затова имат 281 зимни курорта, да повторя - 281 зимни куророта, тук ламите искат с 3091 да избият рибата, ама нема как да стане, само хемороиди ще хванат...
416
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е*ати наглите *** - тези догодина след изборите направо в затвора, барабар с Цура, Мура, Цеко и всичките им околоплодни токсини.Успяха да изцоцат държавните пари безпрецедентно.Досега такова разпределение на благата между бивши ченгета, мутри и сиви кардинали не е имало!Всички до един са престъпници и с червени книжки от едно време!
415
2
 
1
 
! Отговори
До българче преди 11 години
Който и да дойде на власт,форумните мишки си остават форумни мишки!!
414
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Искра Фидосова храни кученце с телешки шол и сьомга"Няма какво да ядете?Ами яжте ми К... като сте избрали тези.Тиквата храни кучетата с телешки пържоли а ХОРАТА от ВМЗ-Сопот ги даваха вчера по тв-то как на Нова Година ще "празнуват" със сланина и лютеница.Нямат пари за друго.
413
0
 
8
 
! Отговори
българче преди 11 години
Честито настъпващата Нова Година !Да си пожелаем следващата 2014 год. с ново правителство, без герберсти, Борисов, Цветанов, Цицка, Фидоска и други гербоподобни!Да сте здрави и късметлии!
412
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Преди 10 минути се прибрах от Банско. Бях на опашката да сеи взема карта да карам днес и утре. Отбеха и слезнах до грата и си тръгнах. Банско се превъена в една тоалетна пълна джиповете на мутрите, които го оср*ха с хотели...Никога повече Банско
411
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
курорт Банско с най-високата радиация в БГ. Що за мазохисти сме?
410
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Държавата е загубила най-малко 3.5 млн. лв. от неизгодна сделка на Министерството на земеделието в края на годината. Става въпрос за продажбата на 29 дка пясъчни дюни край Несебър, включени в държавния горски фонд, които са продадени на цена под данъчна оценка от ведомството на Мирослав Найденов, а след това мълниеносно препродадени на шест пъти по-висока цена. На всичкото отгоре имотът се намира в защитената зона на "Натура 2000 и е един от малкото останали незастроени дюни в района на Несебър. Последният купувач обаче се оказва фирма, свързана с близкия до управляващите бизнесмен Чавдар Александров, и като коледен подарък бързо получава разрешително за строеж на новия ваканционен комплекс в навечерието на светлия празник. Между Коледа и Нова година багерите нахлуват и започват подготовката на терена за строителство.
409
0
 
11
 
! Отговори
Koko преди 11 години
Днес Бойко и Цветанов ще извършат поредното чудо като излекуват дядо Петър от Банско от хемороиди само с голи обещания.
408
0
 
3
 
! Отговори
641 преди 11 години
641, то който иска - спортува, само дето никой не ще да ходи в Банско.
407
5
 
4
 
! Отговори
С пожелание за ЧНГ преди 11 години
Тук ли е мястото,където трябва да спомена,че Влади Зографски стана световен шампион за младежи по ски-скок,а в България нямаме действаща шанца.Закривай всякакви спортове в БГ,а младите да седят по цял ден в къщи,да се тъпчат с ГМО,да се зомбират с телевизия и да пишат простотии по форумите.Закривай всичко печелившо,това го умеем най-добре,показали сме го и сме го доказали вече 20г.
406
0
 
1
 
! Отговори
ЧИНГЕНЕ САЛИ преди 11 години
Здравейте ! Ще ви представя новият си кючек за 2013 г. - БАНКОМАТ КЮЧЕК ! Тука има-тука нема , де е банкомата ?! Ще го схруска бай ви *** кат шопска салата ! Тука има - тука нема , де е банкомата ?! Хайде *** в Англия ,там е парата ! Хайде народе , там се краде , е българи бре , е чапкъни де , деригаса бе, тедомиса бе, чат-чат бе, пат-пат бе.... ИНСТРУМЕНТАЛ-кларнет / кабадан / : даа-тъгъдъ-дътъ , дъгъдъ-дъгъдъ-дътъ ..... Майтап си правя бе ,кво умно можете да очаквате от чингене Сали ?!
405
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вярно е,че политиците яхват протестите на хората.Винаги е било така.Но кой друг да ги организира?Да сте видели синдикалист напоследък да организира някакъв протест.Не нали?Изчезнаха като ланския сняг.Или по-точно станаха бизнесмени.Особено Тренчев.Така,че всеки който излезе и си потърси правата трябва да бъде адмириран,а не заклеймен,защото повечето от нас протестират само пред компа,колкото и да са недоволни.Дори примера на съседни страни не може да ни извади от летаргията.
404
6
 
4
 
! Отговори
Санди-Гъзето преди 11 години
На Орлов Мост беше по-яко.Пушихме си тревица,поркахме си бира и се е.авахме с куките и журналистите.Нямам търпение да се затопли и почвам да кисна по цял ден по улиците.
403
1
 
12
 
! Отговори
До 626 преди 11 години
Дали е Цеко Минев или Цветелина Бориславова(защото Пампорово се владее от нея),какво значение има?Така или иначе правата ги получават само много богатите.Останалите само преживяват покрай тях.Такава е логиката.За съжаление.