Дядо Гавриил: ЕС е хубаво нещо, но има опасност малък народ да се обезличи

"Църквата е една от гаранциите България да запази своята национална самобитност"
Обновена: 31 дек 2012 14:06 | 31 дек 2012 10:37, Веселина Йорданова
278
Дядо Гавриил: ЕС е хубаво нещо, но има опасност малък народ да се обезличи
Снимка: БТА

Църквата е един от стълбовете на държавността. Затова подкрепя този, който по е нужен на държавата за нейната сила, независимост, духовно развитие на хората. Това каза в интервю за БТА Ловчанският митрополит Гавриил.

И в наше време църквата е една от гаранциите България да запази своята национална самобитност, да не се претопи сред многото народи в света, каза Ловчанският митрополит Гавриил. Европейският съюз е хубаво нещо, но има опасност даден малък народ да загуби своята национална самобитност, което е все едно един човек да се обезличи. Тук църквата е един от стожерите за запазване на българщината, на християнството, на нашата православна духовност, заяви духовникът.

Според него в религиозно отношение българинът не е достатъчно образован, но това се дължи на неща, случили се в историята ни. Митрополит Гавриил отбеляза, че освен духовниците, но и интелигентните и умни хора са тези, които могат да просвещават народа и да го насочват към вярата. Всеки човек има нужда от вяра, за да преодолява трудностите и да постига това, което иска, казва Ловчанският митрополит.

След като България е била покръстена, огромна роля е имала църквата за просвещението, за това да се въведе българският език, за да станем независими първо в религиозния живот, а след това и в културния, отбеляза митрополитът.

Възраждането започва със Свети Паисий Хилендарски. Патриарх Евтимий е този стълб, вглеждайки се в когото българите столетия са вярвали, че Господ ще им даде отново свобода. Мнозина велики църковни дейци са направили много за България, за нейното могъщество и независимост, за нейния духовен просперитет, каза митрополит Гавриил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още по темата: митрополит Гавриил
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
4
 
16
 
! Отговори
Немец преди 11 години
То и кучето гледало касапина *** касапин не станало. Големите риби изяждат малките, който не храни своя армия храни чужда. Тази година още няколко хиляди военни бяха съкратени и уволнени да живеят нашите големи презокеански братя дано не ни изядат. Ха да са живи хамеригосите и да ни продадат самолетите си втора употреба. Волен Сидеров е виновен.
26
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
сигурно някои хора не разбират,че ако не сме в европейската сфера на влияния или в един съюз от християнски държави както е ес,такъв малък народ и държава при това граничещ с турция ще сме в турска и османска сфера на влияния,избора си е наш
25
3
 
7
 
! Отговори
Ксеркс преди 11 години
Българите са покръстени от апостол Павел, остави гръцко-руската пропаганда.
24
5
 
6
 
! Отговори
Фидосова: Моето куче преди 11 години
Фидосова: Моето куче яде телешки шол и има джинси"Яде много малко - купуваме му телешки шол, който първо се сварява, след което се смила и се смесва със зеленчуци - чушка, морков и тиква, и спагети", обяснява Фидосова за хранителния режим на кучето сиИскра Фидосова Искра ФидосоваПредседателката на правната комисия на НС Искра Фидосова глези своето кученце Франсоа с телешки шол и кюфтенца, облича го с джинси и тениски.Яде телешки шол и малки кюфтенца, има собствен гардероб джинси и тениски. Това заяви пред "Труд" Фидосова за своето "истинско малко, изящно бижу".Той е от декоративната порода - *** сръбско-монтафонска овчарка, разкрива още Фидосова За менюто му се полагат специални грижи - всичко му се приготвя у дома, тъй като кучето е на специална диета и не трябва да наддава на килограми, добавя тя."Яде много малко - купуваме му телешки шол, който първо се сварява, след което се смила и се смесва със зеленчуци - чушка, морков и тиква, и спагети.От сместа се правят мънички татарски кюфтенца- нервозни.Порционът за едно хранене е не повече от 350-400 г.Два пъти в седмицата му дават и едра, сварена норвежка сьомга, един-два пъти за закуска хапва и третинка от една *** пържени яйца", заяви Фидосова.Освен специална диета ФРАНСОА има и собствен гардероб.Във всекидневието си Фидосова най-често го облича с джинси и тениски.Има си дори и моряшко костюмче.Гвоздеят в гардероба му обаче е червено кожухче на джудженце, с което ФРАНСОА се фръцка щастлив, казва Фидосова.
23
4
 
9
 
! Отговори
ЧИНГЕНЕ САЛИ преди 11 години
Здравейте ! Ще ви представя новият си кючек за 2013 г. - БАНКОМАТ КЮЧЕК ! Тука има-тука нема , де е банкомата ?! Ще го схруска бай ви *** кат шопска салата ! Тука има - тука нема , де е банкомата ?! Хайде *** в Англия ,там е парата ! Хайде народе , там се краде , е българи бре , е чапкъни де , деригаса бе, тедомиса бе, чат-чат бе, пат-пат бе.... ИНСТРУМЕНТАЛ-кларнет / кабадан / : даа-тъгъдъ-дътъ , дъгъдъ-дъгъдъ-дътъ ..... Майтап си правя бе ,кво умно можете да очаквате от чингене Сали ?!
22
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Agne t w dejstwie. zashto dania ne se topi? Zashto Awstra ili belgia ne se topi ili norwegia? Wse malki narodi. zashshtoto tam qwno sa lipswali donosnicite, koito sega pal dawat akyl. Eto za towa
21
15
 
4
 
! Отговори
Ксеркс преди 11 години
Не мога да ги понасям тия религиозни скотове.
20
3
 
14
 
! Отговори
M преди 11 години
Патриарх!
19
6
 
10
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
България е една християнска държава, покръстена от колоса на средновековието Византия.Митрополит Гавраил е прав,като определя църквата,като...стълб на нашата държавност и в контекста на...това,нейната роля сега,с избора на новият патриарх,трябва да се...увеличи.Погледът на клириците,да се...обърне към реалните човешки съдби и да се намери оптимистично начало за достоен живот,на всички български граждани.Както политиците,така и клириците ни,са в...дълг към гражданите на България.
18
5
 
4
 
! Отговори
до 23 преди 11 години
ами то до голяма степен зависи от това дали си уважаваме азбуката и дали пишем на кирилица.
17
2
 
24
 
! Отговори
Бай Иван преди 11 години
дядо попе, вместо да се чудите какви часовници и коли да си купите, вземете заделете някой лев и изградете църкви в смесените раиони и най-вече в гетото в Пазарджик. Не може от Катар и Кувейт да пращат пари за вероучене в България, а нашата църква да седи и да гледа
16
8
 
12
 
! Отговори
chicago преди 11 години
Дядо попе,оправете църквата,пък светските работи оставете на страна.Австрия,Швеция,Дания,Норвегия,Финландия,обезличени ли са?Никой не ни пречи да си тачим народните занаяти,обичай,фолклор,кухня,предания и вяра,ама за това се иска борба ката ден и поглед с добро сърце към другите народи защото и те се борят за място под слънцето.
15
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чехите направиха карта на която държавата беше като *** смърт на ЕС трябва да спрем да гледаме в чуждата паница и да се хващаме да си оправяме ***.
14
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Православната църква ни е спасила през кървавото 5 вековно турско робство, сега тя ни е останала едничката опора!От политиците не можем да чакаме нищо добро!От тъпите р....., чийто прадеди са били българи а те са се потурчили - нищо добро!От продажния баш *** ли?Или от потурнаците?
13
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Достоен да бъде Патриарх!
12
3
 
7
 
! Отговори
do 13 преди 11 години
turcite da si sedat aziq , tqhnata koja mrysna ....
11
1
 
4
 
! Отговори
monah681 преди 11 години
Amin dyado
10
11
 
7
 
! Отговори
asdfg преди 11 години
точно така е....едно време в Европа имаше куп малки нации, които се обезличиха и изчезнаха...едни имаше датчани, холандци или естонци...даже и финландци имаше, обаче всичко това изчезна......слушай бе ,*** ...гледай си сектантската работа и не се бъркай в теми от които нищо не отбираш, греда ***....че и вижте само колко *** се вързват на тоя *** поп...
9
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЗА ТОВА И АЗ И ПРИЯТЕЛИТЕ ХОДИМ НА ДЖАМИЯ ЗА ДА НЕ СЕ ОБЕЗЛИчИМ.СЛЕД ГОДИНИ,КОГАТО ВСИчКИ СТАНЕМ ПРАВОВЕРНИ НЕщАТА щЕ СЕ ОПРАВЯТ. САМО С ТУРЦИЯ МОЖЕ ДА ИЗПЛУВАМЕ.
8
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прав си чичка ама и миналото ти и настоящето не лъже общо взето хвърляш хората в раздвоение скрий се някъде с Линкълна и дай път на младите.