Френски съд ще гледа жалбата за болната Мариела

Делото в град Алби е насрочено за 11 март
5 фев 2013 09:24, Петя Славова
10
Френски съд ще гледа жалбата за болната Мариела
Снимка: Reuters

Съдът по социалните въпроси на южния френски град Алби ще разгледа на 11 март жалбата на майката на болното от рак 9-годишно българско момиченце Мариела, пише френският в. "Депеш" в интернет сайта си.

Мариела е на 9 години и е от ромски произход. Тя пристига във Франция през декември 2011 г. с родителите си, за да се лекува, защото в родината си не е имала достъп до здравни грижи заради произхода си, твърди изданието. Момичето е било прието в болницата Пурпан в Тулуза, а после и в Алби. Детето обаче не получава помощи за образование, предназначени за деца в неравностойно положение във Франция, пише БТА.

Семейството на Мариела е получило отказ от френската каса за семейни надбавки и майка й Стефанка заведе дело. От френската организация "Образование без граници" също са се заели със случая и около 20 нейни членове демонстрираха пред сградата на съда вчера следобед с табели и транспаранти. "Това момиченце се нуждае от нашата солидарност", казваха някои от тях. "Тук става дума за текстове от европейското законодателство, касаещи престоя на чуждестранни граждани", обяви адвокат Клер Дюжарден.

Още по темата

"Съгласно европейска директива гражданин на ЕС не е длъжен да представя разрешително за престой при пребиваване по-малко от 3 месеца, но трябва да отговаря на някои условия. Мариела е в ситуация на болен чужденец. Семейството й, което не е имало достъп до лечение в България, е дошло при бабата, която живее от години във Франция. Нима понеже тя е българка, няма право на статута на болен чужденец, с който се ползват чужденци от трети страни?", запита адвокатката.

В случай на отхвърляне на жалбата на майката Стефана ще се разгледа и правото на престой на Мариела и близките й във Франция. Без помощта от Касата Мариела няма да може да получава ежедневни медицински грижи, отбелязва адвокат Дежарден. "Това, че родителите й нямат право на престой съгласно националните закони, не значи, че тя трябва да бъде дискриминирана. Има и нарушение на международната Конвенция за правата на детето", заяви адвокатката.

Ако съдът не постанови отпускането на помощите, организацията "Образование без граници" е планирала поредица от демонстрации и петиции, с които да привлече общественото внимание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
12
 
! Отговори
БГ преди 11 години
Та нали ако бяхме отказали лечение, щяха да ни осъдят за милиони??? Нагли лъжци!
6
0
 
21
 
! Отговори
valya.doncheva преди 11 години
Детето си е дете, болно е, моето съчувствие, но лъжата, че тук не са го лекували заради едноса му, е безобразна. Не вярвам да е било различно третирано от едно българско дете. Родителите му най-безсрамно клеветят България, докато техните сродници тук се лекуват, без да са здравно осигурени, и даже от благодарност налитат да бият лекарите. Впрочем, аз си спомням времената, когато чужденци бяха лекувани в България безплатно. Как тогава здравната система издържаше? Как позволихме разграждането й ?
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
DO G-N GNEVEN. TOVA E SAMATA ISTINA NE SAMO ZA CIGANE I ZA BALGARI SE OTNASA I ZA HORA KOITO NEMAT PARI
4
1
 
20
 
! Отговори
трибют преди 11 години
По три къщи на ден се плячкосват от малолетни крадци в Карлуково !!!Казвам ви го, в голямата част тук извършителите са известни, извършителите ги знаем. Тези извършители до 4-5 часа са в полицията, работим с тях. Пускаме ги и те вечерта, идвайки си на село пак удрят /обират/ по 3-4 къщи. Значи самият закон в тази си същност е несъвършен !!!!Но цяло поколение деца, родени и израснали във времена, толериращи беззаконието, не познават друг начин на препитание освен кражбите ?????
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
кви българи са *** бе днес.бг ей в тоя сайт кога ще започнете да пишете истината бе ***
2
0
 
30
 
! Отговори
God преди 11 години
Обърнете внимание, че от "Образование без граници" не отпускат парична помощ от джоба си, а искат държавата от чужди джобове да вземе и отпусне помощ на ***. Сигурно в България са им отказали да им дадат пари на ръка, а да ги преведат директно на болницата, в която ще се лекува детето. А това както знаем е най-лошият вариант за ***-родители, защото не могат да изпият парите. Те не искат лечение на детето си, а пари на ръка уж за лечение. Просто такава им е природата - животни.
1
0
 
34
 
! Отговори
гневен!! преди 11 години
Това, че в България му е отказано лечение, заради произхода, е много грозна лъжа!!! Оттам значи си лъжат като *** и за другото!