Обещават решение по отнемането на лицензи на ЕРП-тата до дни*

Добрев иска разрешение за публикуване на договорите
Обновена: 17 фев 2013 19:20 | 17 фев 2013 19:10,
1396
Обещават решение по отнемането на лицензи на ЕРП-тата до дни*
Делян Добрев. Снимка: Bulphoto

В следващите дни ще се вземе окончателно решение дали има основание за отнемане на лицензи на електроразпределителни дружества. Това заяви на извънредна пресконференция министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, цитиран от Фокус.

Проведохме поредното заседание при премиера и набелязахме мерки, каза Добрев. ДКЕВР се е самосезирала по доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция и днес са заседавали с изслушване на Теменужка Петкова за това какви са нарушенията и доколко могат да бъдат основани за отнемане на лицензи. На базата на този доклад, те са започнали преценка за това дали нарушенията са основания за отнемане на лицензия на ЧЕЗ, посочи той.

Окончателно решение комисията ще вземе в следващите няколко дни, подчерта министърът.

„Протестиращите поискаха разсекретяване на договорите. Винаги сме били за пълна прозрачност. Затова ще намерим начин и предвид особено високия обществен интерес би трябвало да ни се позволи да ги разсекретим съгласно Закона за достъп до информацията. Ще бъде направено всичко възможно договорите с трите ЕРП и на „Мариците” да бъдат публикувани”, обеща Добрев.

Електроразпределителните дружества няма да могат да прекъсват електричеството заради неплатени сметки на гражданите, ако са подали жалба, твърди той. "Ще задължим трите ЕРП да не прекъсват снабдяването с енергия за всички български граждани, които са подали жалба, до момента, в който се установи колко е резонна или не жалбата. Когато е доказано, че е потребена реална енергия, ЕРП трябва да предоставят 3-месечен срок, в който сметките да бъдат платени, без оскъпяване", обясни министърът.

Според него е необходимо съкращаване на разходите в държавната енергетика с цел оптимизиране на крайната цена, либерализация на пазара и инвестиции само в ефективност.

В най-спешен порядък още утре ще започнат промени в редица закони, касаещи по-добър контрол върху цялата верига от дружества в енергетиката, които участват във формирането на крайните цени, обеща той.

Този контрол ще бъде осъществяван от Агенцията за държавна финансова инспекция, Сметната палата, ДКЕВР и Комисията за зашита на потребителите ежегодно. В момента такъв контрол се извършва само от ДКЕВР, и то веднъж на 4 - 5 години, а трябва да има ежегоден контрол и не всички държавни проверки да се втурват в проверки, когато хората излязат на улиците, а тези дружества да бъдат проверявани ежегодно, смята Добрев.

Агенцията за държавна финансова инспекция е публикувала доклад за всички констатации за нарушенията, който е публикуван в интернет. Основна констатация е, че съществуват SLA – договори между свързани лица в групите на електроразпределителните дружества, посочи той.

83% от външните услуги плюс 92% от доставките са сключвани по този начин, без да бъдат провеждани конкурсни процедури по реда на Закона за обществените поръчки. Това не е нарушение на Закона за обществените поръчки, защото там има текст, който им позволява да правят точно това. Това ще бъде и другата спешна промяна, която ще мине в Народното събрание тази седмица – да се премахне възможността да бъдат сключвани такива договори не само от ЕРП-та, но и от който и да е в България, категоричен бе министърът.

*Актуализирано към 19,20 часа

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1396
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
965
0
 
9
 
! Отговори
!!! преди 11 години
Ако иска разрешение за оставката си !!!ИМА ГО !!!
964
10
 
0
 
! Отговори
От Австралия(Сидни) преди 11 години
До UKА случайно да си забелязал колко е едно полетче Лондон-Сидни е 500-600. Това пари ли са за теб?!? Мойте роднини идват на гости а не аз при тях. Тука не е тясно, плажове до хоризонта, джунгли и дъждовни до Сидни, водопади и т.н.Парички имам достатъчно, нивото на заплатите почти стига тия в USA, но тука има здравна система и пенсиона (както и в UK) За магистърче с кариера като мен не му трябва да брои годините като теб, сякаш си в затвор, и се хвалиш колко често те пускат в домашен отпуск
963
10
 
0
 
! Отговори
DEMOCRATOS преди 11 години
ВАРНА, ИМАШ ГРЕШКА--НЕСЕБАР И ФИЛИПОПОЛ СА ГРЪЦКИ ОБЕКТИ И ТОПОСИ.ВУЛГАРИ ПО МОРЕТО НЯМА..ИМА САМО ГЪРЦИ И РУСНАЦИ.
962
1
 
3
 
! Отговори
UK до австралия преди 11 години
I hope astrualians don't pick up your peasant dialect.
961
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Сидни и Лондон - минете на "private chat , pls "- ама не ми се чете кой от вас е по -велик !Тук се пише за България - ако нямате какво да пишете по темата - не спамете !
960
0
 
14
 
! Отговори
UK преди 11 години
Колко си прав. Видях протестите вав Варна,Пловдив и останалите истински български градове.Роден и израснал в Пловдив,но свалям шапка на всички варненцси в този случай. Сега е момента да се обединят всички българи. И защо началото да не е от красива Варна?
959
2
 
0
 
! Отговори
От Австралия(Сидни) преди 11 години
До UKАбе и аз това викам на Джули Гилард викам абе що не го пуснете оня UK вместо мен ве, той защитава "нашите сънародници" с паспортче британско, тва онова, носи дъждобранче докато пише у форума... а защо мен селския бек "едно чикиджйско изчадие" ме пуснахтеИ оная ми вика ... бряяяя мани го оня помс ние го щяяя бряяя и прави гримаси на умряло кенгуро изкачило Урулуло.....
958
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Днес беше краят на ГЕРБ. Трябва да запомним тази дата - 17 февруари", каза пред БГНЕС той. Според Дайнов гражданите протестират срещу олигархичния модел на ГЕРБ да се разграбва държавата, да се плячкосва от близки до властта олигарси. "Тази съпротива прерасна в бунт чрез призивите за оставка на правителството. Най-яркият пример за това е случилото се във Варна, където жандармерията на практика подкрепи протеста на гражданите".
957
1
 
5
 
! Отговори
UK до австралия преди 11 години
Виж какво моето момче, тук съм от 23 години. Един полет от Лондон до София е 50-60 паунда. Мога да си го позволя през седмица. За тебе следващото посещение в България ще бъде след 6-7 години,ако си послушно момче и събереш достатъчно парички.ОК?
956
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България за българите ! Да живее Велика България !
955
0
 
15
 
! Отговори
Пак от Варна преди 11 години
До UK и Сидни(Астралия):Ае пичове,що се дърлите и карате за глупости?!Сидни,мидни,Юкей,мукей...И двамата сте БЪЛГАРИ!От България по красива няма!!!Ходил ли е някой от вас в Родопите?На Кръстова гора...В Пирин...На Витоша...В старият Пловдив,Несебър...По нашите черноморски плажове(макар и доста поосрани от презастрояване).Ква Австралия,ква Британия,кви 5 лева?!Бъдете българи и патриоти!Дайте съвети и идеи как да я построим наново тая държава!Бъдете полезни!Да живее България!
954
0
 
3
 
! Отговори
UK до австралия преди 11 години
Е, с всеки пост доказваш че си *** селски бек. Само може да се каже че Австралия е допуснала още едно чикиджйско изчадие което ще срами българската общност.
953
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Масовите протести в цяла България имат една особеност плакати срещу правителството и Борисов почти няма, тук-там скандирания. Гневът е срещу ЕРП-тата. Което подсказва как премиерът ще излезе от ситуацията. Ще удари монополите. Как? Няма много варианти. Трябва да развали сделките за продажба на електроразпределителната мрежа. И така ще спечели народната любов предизборно. Но всички заедно ще гризнем дървото. Има и по-интелигентен начин Досега нито един политик не обясни какво е в интерес на хората. Не обясни защо ЕК съди България и тя трябва да плаща глоби, защото не е либерализирала
952
3
 
1
 
! Отговори
От Австралия(Сидни) преди 11 години
И при нас така са температурата но защо при нас растът палми? А при вас не?Какви 40-42 градуса сега е около 26. От седмици повече от 32 не е качвало. Ти да не говориш за Бризбън? И между другото е само за плаж и мисля следобяда са се потъркалям на някой от многобройните плажове, изключение Бонди че там ходят туристите и е навалицаАйде поздрави от Сидни да ти върви по вода цялата година, потапяй
951
3
 
2
 
! Отговори
UK до австралия преди 11 години
Зима в Лондон 10-12 градуса средна темпаратура-рядко под нулата или както в континета. Лято в Лондон 20-25 грасдуса средна темпаратура. Рядко да надвиши 30-32 градуса.Ние не обичаме да се пържем в 40-42 градуса и да бягаме от горящи храсти.
950
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
демократос - стига съновни блянове - гърците сте толкова елини колкото макетата наследници на македонски - млъкни просто че ставаш смешен !до австралиеца - не познавам нито един който да не се кефи на кирилицата - отдавна мина времето на 6liokawicata - стой си в австралия - явно нямаш български корени - но не пиши и ти глупости като демос - живейте си живота де - не пречете на другите
949
3
 
0
 
! Отговори
От Австралия(Сидни) преди 11 години
До UKДам при теб 3 часа и е гето. При мен на 15 часа радиус е още райДефинирай "нашите сънародници" че по паспорт ти се падат британците?За разлика от теб не ми трябва аз да ходя до гетото, имам $$$ да си докарвам родата когато иска да дойде че и приятели.
948
0
 
5
 
! Отговори
UK до австралия преди 11 години
За разлика от тебе ние българите във Великобритания сме единни и защитаваме интересите на нашите сънародници,независимо дали сме тук от малко или много време.Да ти напомня че полет от Лондон до София,Пловдив е по-малко от 3 часа. Твоят следващ полет ще е след сигурно 5 години.
947
0
 
5
 
! Отговори
КОШМАР преди 11 години
Глобал пост: Българите се сбиха с полицията по време на енергиен протестХвърляйки камъни и домати, демонстранти се сбиха в полицията в неделя в рамките на над дузина протести из цяла България срещу скочилите до небето през януари сметки за електричество в най-бедната страна-членка на ЕС. Протестите са последния изблик на гняв на българите, докато правителството се бави с либерализацията на пазара, с което си спечели и критики от страна на Европейската комисия миналия месец, пише американският в. Глобал пост.
946
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До DEMOCRATOS Доколкото знам, Европа има три азбуки -Гръцка, Латинска и Българска -Кирилица.Гръцката се използва само в Гърция , а българската от 1/7 от планетата - факт. До тук със силата на еленизма кире ...