Обещават решение по отнемането на лицензи на ЕРП-тата до дни*

Добрев иска разрешение за публикуване на договорите
Обновена: 17 фев 2013 19:20 | 17 фев 2013 19:10,
1396
Обещават решение по отнемането на лицензи на ЕРП-тата до дни*
Делян Добрев. Снимка: Bulphoto

В следващите дни ще се вземе окончателно решение дали има основание за отнемане на лицензи на електроразпределителни дружества. Това заяви на извънредна пресконференция министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, цитиран от Фокус.

Проведохме поредното заседание при премиера и набелязахме мерки, каза Добрев. ДКЕВР се е самосезирала по доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция и днес са заседавали с изслушване на Теменужка Петкова за това какви са нарушенията и доколко могат да бъдат основани за отнемане на лицензи. На базата на този доклад, те са започнали преценка за това дали нарушенията са основания за отнемане на лицензия на ЧЕЗ, посочи той.

Окончателно решение комисията ще вземе в следващите няколко дни, подчерта министърът.

„Протестиращите поискаха разсекретяване на договорите. Винаги сме били за пълна прозрачност. Затова ще намерим начин и предвид особено високия обществен интерес би трябвало да ни се позволи да ги разсекретим съгласно Закона за достъп до информацията. Ще бъде направено всичко възможно договорите с трите ЕРП и на „Мариците” да бъдат публикувани”, обеща Добрев.

Електроразпределителните дружества няма да могат да прекъсват електричеството заради неплатени сметки на гражданите, ако са подали жалба, твърди той. "Ще задължим трите ЕРП да не прекъсват снабдяването с енергия за всички български граждани, които са подали жалба, до момента, в който се установи колко е резонна или не жалбата. Когато е доказано, че е потребена реална енергия, ЕРП трябва да предоставят 3-месечен срок, в който сметките да бъдат платени, без оскъпяване", обясни министърът.

Според него е необходимо съкращаване на разходите в държавната енергетика с цел оптимизиране на крайната цена, либерализация на пазара и инвестиции само в ефективност.

В най-спешен порядък още утре ще започнат промени в редица закони, касаещи по-добър контрол върху цялата верига от дружества в енергетиката, които участват във формирането на крайните цени, обеща той.

Този контрол ще бъде осъществяван от Агенцията за държавна финансова инспекция, Сметната палата, ДКЕВР и Комисията за зашита на потребителите ежегодно. В момента такъв контрол се извършва само от ДКЕВР, и то веднъж на 4 - 5 години, а трябва да има ежегоден контрол и не всички държавни проверки да се втурват в проверки, когато хората излязат на улиците, а тези дружества да бъдат проверявани ежегодно, смята Добрев.

Агенцията за държавна финансова инспекция е публикувала доклад за всички констатации за нарушенията, който е публикуван в интернет. Основна констатация е, че съществуват SLA – договори между свързани лица в групите на електроразпределителните дружества, посочи той.

83% от външните услуги плюс 92% от доставките са сключвани по този начин, без да бъдат провеждани конкурсни процедури по реда на Закона за обществените поръчки. Това не е нарушение на Закона за обществените поръчки, защото там има текст, който им позволява да правят точно това. Това ще бъде и другата спешна промяна, която ще мине в Народното събрание тази седмица – да се премахне възможността да бъдат сключвани такива договори не само от ЕРП-та, но и от който и да е в България, категоричен бе министърът.

*Актуализирано към 19,20 часа

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1396
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
985
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От 24 г. преход 13г Дон Боко е на едни от най-възловите управленски постове в държавата. За тези години той нищо ново не научи и нищо стара не забрави! *** така е тя,като е чел само Винету,а снощи при Кеворк Цецо с голяма мъка си спомни,че е чел Спартак. Поне да си ги преразказват един на друг,когата са заедно,че да разнообразят малко знанията си !
984
2
 
6
 
! Отговори
пенсия преди 11 години
национализация !!!! нека да национализарат всияко продадено от държавата
983
0
 
8
 
! Отговори
пенсия преди 11 години
Момченце , захващаш се с нещо което не ти е ясно. Ще ги изгодиниш , друг път. Хотелчев си е опекал работата. Тези пари дето ги взе за построяване на хотелите в Поморие/от тях не се вижда морето/, трябва да ги избият от нас.
982
0
 
7
 
! Отговори
ГЛУПОСТИ преди 11 години
Е И ЩЕЛИ ДА РАЗСРОЧАТ СМЕТКИТЕ....А АЗ ЗНАМ, ЧЕ АКО НЕ ПРАТЯ ПАРИ НА БАБА, МАМА, ТАТКО И СЕСТРА МИ НЯМА ДА ИМА КАКВО ДА ЯДАТ
981
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Скапаняци! Защото Народа излезе и те мишките виж сега да се разработим и да замажем положението.
980
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този жалък недоправен министър е ярко олицетворение на целият кабинет на БУДА .
979
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има много сочни устни. Чудя сер дали са от пластична или с тренировки ги е придобил.
978
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И тоя *** ще обесим заедно с мутрата Борисов,Цветанов,Дянков и всички от тази престъпна банда,
977
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонименstra6ni i nezabavni kaji kvi de kaji 6tot glsuvah za tikvo4a
976
2
 
24
 
! Отговори
Вече много озлобен преди 11 години
А бе пъпчиво момченце,оставиха те сама да се оправяш!А пък ти не знаеш как, нали? И започваш познатият ни до болка рефрен - скоро,може би до дни, ще има решение! Не, не малкия! Кажи и на чичо ти БУДА,че въпросът е до ЧАСОВЕ!!! Сега и веднага!Иначе горите!Всичко това се знае от години!Ако пък искате да умувате,то ще докажете за сетен път, че през тези ЧЕТЕРИ ГОДИНИ НИЩО НЕ НАПРАВИХТЕ ЗА ДОБРУВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ!И мислете с перспектива,защото има и други монополисти в тази страна!
975
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До От Австралия(Сидни)aide moliq ti piko4 da negovori6 ako v sidni ili tam kadeto be6e otsednal niqma6e da plue6 po foromite v 7 sutrinta 6toto triqbva da stava6 za rabota mai aaa
974
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Директорите на електроразпределителните дружества тънат в лукс, докато техните клиенти се чуят как да си платят сметките, пише в. Всеки ден.Изданието посочва получаваните от шефовете пари. Така например директорът на ЧЕЗ България Петър Баран се разписва срещу 120 000 лв. месечно. Председателят на Надзорния съвет на чешката фирма Томаш Плескач прибира 59 000 евро, което прави 115 000 лв., към това се добавят огромни премии, както и безплатни самолетни билети от София до Прага., заплата за гардове и други екстри. Директорът на Енерго-Про Пламен Стефанов, чиято заплата е 100 000. Сравнително
973
0
 
3
 
! Отговори
17740 преди 11 години
Бойко Борисов e aide de biv6 kumonist u6kim ti da pazi6 todor jivkov slu4aen a cariq izmmekqar i toi slu4aen ei glasuvah za toiq boklukkkk boiko slu4aino razdade monopolite na vsi4ki sas pari kakvo stana s monopola na lekaaaaaakarstvata na benzina na el energiata i si4ko za 174000000 magistrali postroeni s na6te pari ama ne az gi postroih kvo si postroil be mar6o dal li si edin lev ot teiq kade otkradna ne az vi postroih kvo be mar6o ti li mi pla6ta6 smetkite ili umrelite pati6ta ot mvr go 4etat
972
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сидни , много бавно се обличаш бе , от 1 час ти гледам тъпотиите - бегай на плажа стига си спамил
971
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
демократосче ти се стресна нещо ,заспивай пак и бленувай за Варна и Несебър , да не сънуваш само Солун , че е български и пак ще се стреснеш ! Спи спокойно и сънувай славни елински времена , щото на яве нямате нищо общо с тях , ади спи мамин и сънувай
970
6
 
0
 
! Отговори
От Австралия(Сидни) преди 11 години
кое какво е 500-600? Цена на билет самолетен лондон сидниБавен съм щото се обличм ще бягам до Колса да дръпна плодове и после ме търси на Бронте Куджи или Марубра плаж. На 4 км от плажовете съм и на 3 км от операта.Поздрави и още 23 години да ти върви по вода и още много да те пускат в домашен да си ходиш за 3 часа
969
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сладка издънка, доказваща, че партиите ползват платени писачи по форумите и им пращат указания какво и къде да пишат, се разнася из Фейсбук. Сгафилият коментатор е с никнейм Wrornoxmaniak във форумите на Капитал и Дневник. В коментара си под статията Борисов освобождава шефа на енергийния регулатор Ангел Семерджиев той е забравил да изтрие партийните указания, в които пише, че текстът трябва да се публикува под коментар номер 15 и настроението да бъде разстроено. Иначе коментарът гласи: България по-добър премиер не е имала и няма да има никога. Само при господин Бойко Борисов
968
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И преди и сега ГЕРБ значи МАФИЯ !!
967
1
 
2
 
! Отговори
UK до австралия преди 11 години
Твоите съселяни идват на всеки 5-6 години. Какво е това 500-600?Ненормално селско глухарче, колко още глупости ще чуем от тебе?И защо си толкова бавен с отговорите? В Австралия как е интернета?
966
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Къде го всенародният герой, известен като Прани *** и Пунта Мара, напоследък заменено от Буда Мара? "Премиерът Бойко Борисов заяви, че не иска да е премиер на държава, в която народът се бунтува и не иска да разбере мерките. Изобщо да не си мислят, че с протест ще ме плашат. Давам си оставката на другия ден", категоричен бе министър-председателят в интервю за bTV."