По-евтин ток за бита от днес

Ще плащаме средно с около 7% по-малко
Обновена: 5 мар 2013 14:53 | 5 мар 2013 07:26, Веселина Йорданова
128
По-евтин ток за бита от днес

Токът за бита поевтинява средно с около 7 % от днес. Очаква се така да е поне до 1 юли, когато обичайно цената се променяше.

Средното намаление на цените за ЧЕЗ е 7,17%, за ЕВН е 7,28% и за Енерго Про – 6,22%.

На открито заседание за цената на тока вчера стана ясно, че работната група към Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, която беше натоварена да потърси начин за намаляване на цената на електрическата енергия, е предложила намаляването на технологичните разходи (загуби по мрежата) на ЕРП-тата, а не промяна на енергийния микс. Понижението е от 15 на 12%.

Още по темата

Корекцията на цената е постигната още и благодарение на по-ниските цени на природния газ. Като мярка за стабилизиране на системата от ДКЕВР налагат и стимулиране на потреблението на нощна енергия. Това ще доведе до по-балансирано управление на системата, са записали експертите от работната група в основанията за намаляване на цената.

Намалението не включва промяна в квотите на производителите, участващи във формирането на т.нар. „миксова цена“, тоест запазени са утвърдените от комисията квоти за производителите за регулирания пазар от 1 юли 2012 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още по темата: енергетикаДКЕВР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
15
 
! Отговори
ИЦО преди 11 години
намаляването на технологичните разходи -> *** ТОК !!!!!!!!!!!ТОВА НЕ Е РЕШЕНИЕ НА ВЪПРОСА!!!!!!!!!!БУНТ!
23
0
 
14
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 11 години
Подиграват се с нас! Производствената цена на киловат е 4 стотинки. Има и загуби от 10-15% при транспортирането.Или това прави цена от 4,4 стотинки за киловат.Значи това е цената на която трябва да стига до потребителя. Да обаче цената за потребителя е 18 стотинки. 18:4,4=4Значи печалбата е 400%. При това положение да ми обясняват ,че видите ли каква жертва правели и какви загуби щели да търпят като намалят цената с 8% ?!?!?! Хора направете си сметката!Намаление ли е това?!?!
22
0
 
21
 
! Отговори
До МАМЯТ ни преди 11 години
Не само ни мамят ами ни МАМЯТ ЖЕСТОКО.ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ИСКАНИЯТА СИ: ВЪН ЕРП-тата.
21
0
 
12
 
! Отговори
Вирджиния преди 11 години
Брей....като са се ааинатили от ГРОБ....какви ли не финтове само и само чехите даизсмукват кръвта на народеца, Буда трябва да получи медал за това, че така яростно защитава интересите на Чехия.
20
0
 
21
 
! Отговори
Мамят ни преди 11 години
Ще храним ли чешките пенсионери?Да изгоним ли ЕРП-тата?
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прах в очите.Вън монополите от България
18
0
 
9
 
! Отговори
ПЕШКО преди 11 години
ТОВА Е НАЙ ГОЛЯМАТА ГЛУПОСТ.ТРЯБВА ДА СЕ ИЗКАРАТ КРАЖБИТЕ ОТ СМЕТКИТЕ.КАКЪВ СТИМУЛ ИМА ДА ГИ ТЪРСИШ СЛЕД КАТО ТИ ГИ ПЛАЩАТ.КОГАТО НА МЕН МИ ТОКРАДНАТ НЕЩО НИКОЙ НЕ МИ ГО ПЛАЩА.
17
0
 
8
 
! Отговори
* преди 11 години
Да пак се опря до къндармата да си купим за някакви си 300 лв. ново електромерче . Нищо , че 90% от българите работят за 300 лв. на месец и с тези пари гледат деца и сметки плащат . Нищо , че имаме 17% безработни , нищо че тези от временната заетост вземат по 150 лв. .....Продължават най-нагло да ни изнудват
16
0
 
6
 
! Отговори
дебел депутат преди 11 години
Некъдърници,неблагодарници не ви ли стига 310 лв заплата на месец,какво повече искате,вземете пример от фалирала Гърция,там пенсионерите изнемогват с мин. пенсия 600 евро, а ваще пенсионери в България охолно си живеят с цели 150 лв на месец.За вас некъдърници само високи данъци и такси ще ви оправи.
15
1
 
9
 
! Отговори
гражданин преди 11 години
Какви хора работят в ДКЕВР? Разбрахме че председателката на комисията е далавераджийка, а останалите какви са? Какви заплати получават? Какви имоти и банкови сметки притежават?
14
2
 
6
 
! Отговори
Зигмунд Фройд преди 11 години
До Анонимен 16По времето на Серж *** не ги усещах сметките за тока...
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Продадени сме отдавна.Чудо трябва стане, че да се отърсим от пиявиците- чужди и най-вече наши.
12
0
 
1
 
! Отговори
Зигмунд Фройд преди 11 години
До Анонимен 12В смисъл?Че попитаха някакъв дъртак какво работи ли?Годината е 2013-та, Партията вече не ръководи нищо и е нормално да има повече от едно мнение. Свиквай!
11
0
 
5
 
! Отговори
до 16 преди 11 години
Серж го подписа, да! Но крайният срок беше 2020 г.
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И забележете.......намалянето на цената идва от снижаване на технологичните разходи/загуби от пренос/-перото,което може би е най-раздуто.Никой не се осмелява да бръкне в "миксовата цена"-цената на монопола производител и електроразпределител!!!! Е,тези СЕРИОЗНО се подиграват с БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД!!!!!
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Старите опитни мутри на БСП и сподвижници, все повече заменени от младежките им копия, не по-малко алчни и лъжливи, са плъзнали вече навсякъде. Опипват почвата, провокират. Мимикрията им е отлична, те имат опит! Как ще излезем от положението не е ясно. Не съм оптимист.
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Правят се на ударени от мокър *** и на сервитьор, добавил към сметката още няколко питиета...ако мине - мине. Няма никой виновен. То от тях се е откъснало и работят вече почти на загуба та ние да сме добре. Абе я поемайте да си търсите височки дървета.
7
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕРП-тата ги докара царя еднолично, когато НДСВ имаше самостоятелно управление. Договорите с Мариците ги сключи Костов. Зелената енергия трябваше да се включва постепенно към цената на тока до 2020 г., но ГЕРБ приключиха този процес ударно до 2012 г. без да се съобразят, че джоба на българина не може да понесе този ценови удар - зелената енергия е най-скъпата. Голям дял в производството на тази енергия има Цветелина Бориславова.
6
0
 
11
 
! Отговори
Народе??? преди 11 години
Залъгват ни, както и досега! ЕРП-тата ОСТАВАТ/ защо се измества основното искане на протестиращите?/, правят някакви икономии, но не от заплатите си, до 1 юли ще се радваме на нищожни намаления на цените на тока и парното, но след това, ако приемем съглашателството, ще започнат лъжите отново -всичко по старому. Няма да има увеличение- има увеличение, няма да е с 10%, става с 12% и т.н. до пълно унищожаване на народа. Натам е тръгнало, скоро няма да ни има, ако сега се оставим да ни забаламосат.
5
0
 
7
 
! Отговори
макето преди 11 години
и дойде време разделно