По-евтин ток за бита от днес

Ще плащаме средно с около 7% по-малко
Обновена: 5 мар 2013 14:53 | 5 мар 2013 07:26, Веселина Йорданова
128
По-евтин ток за бита от днес

Токът за бита поевтинява средно с около 7 % от днес. Очаква се така да е поне до 1 юли, когато обичайно цената се променяше.

Средното намаление на цените за ЧЕЗ е 7,17%, за ЕВН е 7,28% и за Енерго Про – 6,22%.

На открито заседание за цената на тока вчера стана ясно, че работната група към Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, която беше натоварена да потърси начин за намаляване на цената на електрическата енергия, е предложила намаляването на технологичните разходи (загуби по мрежата) на ЕРП-тата, а не промяна на енергийния микс. Понижението е от 15 на 12%.

Още по темата

Корекцията на цената е постигната още и благодарение на по-ниските цени на природния газ. Като мярка за стабилизиране на системата от ДКЕВР налагат и стимулиране на потреблението на нощна енергия. Това ще доведе до по-балансирано управление на системата, са записали експертите от работната група в основанията за намаляване на цената.

Намалението не включва промяна в квотите на производителите, участващи във формирането на т.нар. „миксова цена“, тоест запазени са утвърдените от комисията квоти за производителите за регулирания пазар от 1 юли 2012 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още по темата: енергетикаДКЕВР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
12
 
! Отговори
Побеснял Българин 2 преди 11 години
Алооо.... Енергийната Мафия.... Алооо продажните тотални Национални предателчета от сградата,наречена "Парламент" а всъщност - ВИСОКОПОСТАВЕН БИТАК ЗА ПРОДАЖБА НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ И НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ ОТ СЕЛСКИ ТАРИКАТИ!!! Вие май НЕ РАЗБРАХТЕ че този път няма да ви се размине само със ***,мазане,лъжи и лицемерие а?!?! Май искате да стане като зимата на 1997 година.... обаче този път ОМЕРЗЕНИЯТ ОТ ВАС НАРОД НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ ЩЕ УСПЕЕ ДА ВЛЕЗЕ В "ПАРЛАМЕНТА" И ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВО ВИ СЕ ПИШЕ ТОГАВА?
43
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
100 нови милионери за 2012 год. по официални данни и 12, 5% официална безработица. Е, как става това.
42
0
 
9
 
! Отговори
Алекс2 преди 11 години
Волен казва на висок глас от 10 години девиза " Да си върнем България"...значи ли това , че всички протестиращи които повтарят същото не са си пили хапчетата и ако си плащат всичко като кумове , само тогава са нормални??? Хайде отговорете всичките му критици...май никой не промецва ???
41
0
 
7
 
! Отговори
аибоу преди 11 години
Само дето пропускат една подробност,намалението реално е с 2% от дневната и 5% от нощната енергия,сега си вижте фактурите,колко плащате нощна (аз от 230лв имам 11 лв нощна)
40
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Топлофикация София купува газ, за да загрява водата и да произвежда ток, който продава на НЕК по 253 лв кВтч., след което поохладената пара заминава за отопление по домакинствата и ние плащаме тази остатъчна пара по безумни цени , сградни инсталации и всякакви простотии.
39
0
 
10
 
! Отговори
Гост преди 11 години
Не ми намалявайте тока,моля!Увеличете ми доходите!!Като намалите тока и другите неща,богатите ще станат още по-богати,но аз няма да имам повече пари!
38
0
 
8
 
! Отговори
Побеснял Българин ! преди 11 години
Какво намаление?!?! Какви пет лева,бе?!?! Такава ултра наглост и откровени лъжи,лицемерие и хвърляне на прах в очите... както го правят нон стоп от началото на ПРОТЕСТИТЕ кой ли не продажен и добре платен *** по услужливите медии за цените на тока и парното НЕ СЪМ ВИЖДАЛ НИКОГА и това ме вбесява до степен на лудост!!!! Новата ми "сметка" от ЧЕЗ е абсолютно същата като предишната! При положение ,че съм намалил потреблението на ток драстично и съм сам човек! Вие май искате ГРАЖДАНСКА ВОЙНА а?!?!
37
2
 
4
 
! Отговори
ЩЕ ПЛАЩАТЕ , БЪЛГАРИ преди 11 години
СКЪПИЯ ТОК Е НЕОБХОДИМ НА КОВАЧКИ И ПАРТИЯТА БКП/бсп----ТРЯБВАТ ИМ ПАРИ ЗА ИЗБОРИТЕ!!ИЗБОРИ СА ТОВА----НЕ Е ШЕГА РАБОТА..ха,ха,хаааааааа...ПАРЕ ТРЕБВАТ!ВЛАСТ СЕ ВЗИМА С МНОГО ПАРИ И ОРЪЖИЕ! /Ленин/
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Самият акт на намаление на тока не е репение. Електронните електромери са лесно маниполирани не отчитат реално изхарчен ток. Какво ще се направи по този въпрос, никой и дума не обелва, а това значи, че продължава да се краде, но скрито.
35
1
 
10
 
! Отговори
Свинщина преди 11 години
Как не ги е срам? Искам премахване на такса достъп и разпределение. За бита ток от Козлудуй. Закриване на всички ТЕЦ-ве, фотоволтаици и зелени тъпотии, няма да плащаме далаверите на Костов, Пръмова-Кунева, ЕРП-тата на царя и фотов. на ГЕРБ. А топлофикация? Премахване на сградна инст., индивидуален отказ от парно, премахване на прогнозни сметки. Намаление с 50% на цените на ток и Топлофикация. Бесен съм, разсекретяване на всички договори и съд за мръсниците от СДС, БСП, НДСВ, ГЕРБ, ДПС.
34
2
 
2
 
! Отговори
КЕЛ-ФАЙДА ,...... преди 11 години
СЛЕД ИЗБОРИТЕ ,ЩЕ СИ НАВАКСАТ ...ЧЕ И ОТГОРЕ ,ДРУГАРИТЕ...ХА,ХА,ХАААА....НАЛИ В ДКЕВР , РАБОТЯТ , БИВШАТА НА ДОГАН-ЕФЕНДИ , СИНА НА ХР.БИСЕРОВ И *** МОНИКА ЙОСИФОВА -СЕГА сърГЕЙЕВНА...!!!ТЕ ЩЕ ВИ "УРЕДЯТ ЦЕНИТЕ" НА ТОКА...ХА,ХА,ХАААААААААААА...!ГАРАНТИРАНО ОТ БКП!*** народ---слаба държава!
33
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички експерти се смяха на Борисов, ама ето има намаление. Кой сега е смешен. Днеска 7 утре 7 и ето ви сериозно намаление за тока.
32
0
 
6
 
! Отговори
ангела преди 11 години
трябвя дя се намалят допълните такси които плащаме--,високо ниско напрежение зелена енергия и т.н ,за да почувстват хората намаление в сметките си или въобще да ги махнат .Нека ДЕКЕВР провери дружествата колко пари са прибрали от тези такси и колко са инвестирали в подръжката на електропреносната мрежа ,защото аз лично не съм чула да електрифицират някое село без ток .Така като говорят общо че ще намалят цената на тока и закрият ТЕЦ-овете само настройват хората в държавата едни срещу други .
31
0
 
5
 
! Отговори
perekly преди 11 години
Хайде на пързалкатаааа.
30
0
 
16
 
! Отговори
S преди 11 години
Тези *** що така се подиграват с народа бе , намалението трябва да е минимум 20 % ....
29
1
 
8
 
! Отговори
макето преди 11 години
некой да помни преди 89 коко беше токо и какъв процент от заплатата беше какво работеха *** и так далее
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
...иеййййййййййй с тея 7% са ще зъфне всичко и ще върже.....
27
0
 
16
 
! Отговори
Shark преди 11 години
Това е подигравка, прах в очите, 7% е едно нищо на фона на 60%-тното увеличени от няколко години насам. 1. Да се махнат всички добавки към сметката. 2. Да бъдат принуднени *** да си плащат тока, ако не да им се спре. 3. ЕРП-тата вън!
26
0
 
12
 
! Отговори
Валери преди 11 години
ГЕРБ И ЕРП вън от нашата Родина,вън!!! Алчници крадливи, милиарди от бюджета липсват,държавата е пред фалит!
25
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поредната гавра!Продължават да работят за себе си нашите т.нар.управляващи.Защо не е разбутан ''микса''?ЕРП-тата -вън.А пък Ковачки като иска да продава,да си търси пазар на друго място,или да сваля цените.Ама понеже няма кой да купува скъпия ток,давай всичко на българите-те ще плащат.Само че на мен не ми допада