БСП скочи на Делян Добрев

Скандално е след 1 година да разбираш факти за договори
Обновена: 11 мар 2013 22:07 | 11 мар 2013 22:07,
488
БСП скочи на Делян Добрев
Снимка: Архив Булфото

Скандално е министър, който е от една година на поста, да обяснява, че днес е разбрал факти около договорите за ТЕЦ „Марица Изток“ 1 и 3. Това беше коментарът на депутата от БСП Димчо Михалевски по повод изнесените днес данни от министъра на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян Добрев, за които той обяви, че ще сезира прокуратурата.

По рано днес Добрев обяви, че строителството и модернизацията на AES "Гълъбово" (ТЕЦ „Марица Изток“ 1) и "КонтурГлобал" (ТЕЦ "Марица Изток" 3) са станали срещу залог на сметките за електричество на потребителите у нас.

Според него с тези залози са били осигурени гаранции за инвеститора от всички потребители в България, без да е взето тяхното съгласие. Това е все едно да станете поръчител и да си заложите заплатата на някой, който да построи апартамент и отгоре на всичко да гарантирате, че ще ползвате този апартамент 15 години под наем и то при добра норма на възвращаемост, даде пример Добрев.

Още по темата
Прокуратурата ще преценява дали са били законосъобразни тези особените залози на вземания по дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия, обяви още той.

По думите на Михалевски Добрев е трябвало още в първия ден на поста си да знае всички тези факти, които разкрива днес. Червеният депутат се възмути още, че въпреки продължаващите вече месец протести, които започнаха като масово недоволство срещу високата цена на тока, министърът чак днес изнася данни около частните „Марици“.

Михалевски не се съгласи и с голяма част от твърденията на Добрев и ги обяви за несъстоятелни. Договорите за „Марица Изток“ 1 и 3 са от преди 12 години и нямат нищо общо с управлението на БСП, категоричен беше червеният депутат.

По негови думи всички правила относно изкупуването на електроенергията и другите параметри по договорите са били заложени от правителството на Иван Костов. "По договор - 2005 година формата заложена през 2001 година е придобила числов израз.", коментира Михалевски обвиненията на министъра, че част от параметрите по договорите са влезли в сила през 2005 г. по време на управлението на тройната коалиция.

Според Михалевски няма нищо скандално в самата технология, по която са формирани въпросните споразумения, но трябва да бъдат зададени въпроси към правителството на Иван Костов за формирането на цената по тях. С използването на особени залози няма нищо скандално.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


488
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
398
0
 
1
 
! Отговори
Аз преди 11 години
До П.Петров - А може би На излъганите от Вас Др. Петров обикновенни трудови хора.
397
0
 
3
 
! Отговори
Аз преди 11 години
До Овча мисъл - Ами, като разкрива на стадото защо са му високи сметките, явно няма да се хареса на тези, които са гушнали комисионните и са дали на вълците тези сметки.
396
0
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 години
В този /и не само/ случай, всички без изключение били във властта са лицемери.Бедата както е известно, е търпението на народа. Размърдва сечак като дойдат сметките. Защо търпя толкова време да крият разните договори сключени за сметка на неговия джоб!? Определението "Търговска тайна" е просто за балъци...
395
1
 
10
 
! Отговори
Овча мисъл преди 11 години
Аз виждам, че червените милионери са сложили един *** да скача и плямпа глупости.
394
10
 
4
 
! Отговори
П.Петров преди 11 години
Герберастенията пак е плъзнала по форумите. ГЕРБ е партия на комунисти, ДС агенти, некомпетентни калинки, мутри, обикновени контрабандисти и служи на мутро-олигархията, също като БКП и ДС.
393
1
 
5
 
! Отговори
Коментор преди 11 години
Господин комунистът трябва да скочи и на народа който не от една, а от 23 години търпи наглостта на партията му и вместо да я забрани и прати на бунището на историята, продължава да и дава кредит на доверие. България бе ограбена от тези, които знаеха какво има, къде да го търсят и как да го завлекат! Това бяха комунистите и втората им колона костовистите. Призовавам уважаемите ни сънародници към размисъл. Всекиму заслуженото!
392
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТРЯБВА ДА СЕ ГЛАСУВА !САМО ТАКА ЩЕ ОТСТРАНИМ БКП ОТ ВЛАСТТА!УСПЕЕМ ЛИ 3 МАНДАТА ДА ГИ ОСТАВИМ БЕЗ ВЛАСТ ще се ОСВОБОДИМ ОТ ТЯХ!ЗАЩО,защото възрастнете /прости им господи/ще си заминат и няма да ги баламосват тези кръвопиици-вълци в *** кожи,службогонците ще търсят друго поприще и лоялните СЪДИИ ПРОКУРОРИ МИТНИЧАРИ ПРОФСЪЮЗИ ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА СИ ГЛЕДАТ РАБОТАТА!
391
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Jewel6316, Борисов нали ако мете комунистите трябва първо себе си да измете?! Две мозъчни клетки на кръст ли нямаш да разбереш, че от мутра, охтанител на комунистическия режим демократ не става! Едно ла*но и да го увиеш в целуфан и шарена опаковка да му сложиш, шоколад няма да стане, все ще си е ла*но
390
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Jewel6316, Ходи си паси овцете както те съветва вожда. Колко инвеститора привлече Борисов? - Нула, дори няколко избягаха. Колко инвеститора можеш да привлечеш, като им кажеш елате инвестирайте 3-4 милиарда, обаче всички рискове са си за ваша сметка, а ние можем да ви затрием бизнеса когато решим? - Нула. Никой не влага пари ако не разчита, че ще си ги върне с печалба, но това *** овчар не го вдява! Въпросът е защо Станишев и Овчаров, са дали гаранция за сметка на народа,, превишаваща в пъти инвестицията
389
5
 
6
 
! Отговори
Страх лозе пази преди 11 години
БСП много обича да говори за Белене.Явно те централа там няма да правят,може само затвора да отворят.Така,че такива дето не харесваме БСП след 12-ти май може да си смениме и местоработата и местоживеенето!Така,че по внимателно с политическите вицове!
388
8
 
12
 
! Отговори
F преди 11 години
Едно свястно правителство се появи. Усетих някакво раздвижване и надежда и долните *** хвърлиха въдицата в комбина с Дпс и наивния българин клъвна. Ей за тва 500 години под турско и десетки години под комунистическо иго сме били. Щото сме наивни и слабоумни. А въдицата бе хвърлена още с циркаджийския атентат над Доган
387
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега трябва някой да изнесе и договорите за "зелена" енергия на Цветелина Бориславова, сключени от ГЕРБ и положението с тока и проваления референдум ще стане ясно.
386
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
само аец белене ни трябваше за капак
385
4
 
24
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
Къде е Овчаров,защо не се показва и мълчи ?
384
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 459 ***!!!!! А ти какво направи да спреш тези червени,не да ми пляскаш коментарчета!!! Такива като тебе и с такива лозунги и писания през1989 от първи комунисти,станаха първи демократи!!!!!!!!
383
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Закона за държавния служител беше приет с цел ДРУГАРИТЕ НАЗНАЧЕНИ ОТ БСП да работят УСИЛЕНО при всяка политическа промяна ЕДИНСТВЕНО И В ПОЛЗА НА ПАРТИЯТА МАЙКА!КОЙТО И ДА ДОЙДЕ НА ВЛАСТ И С НАЙ-ЧИСТИ НАМЕРЕНИЯ И НЕОБВЪРЗАНОСТИ ПАК ЩЕ БЪДЕ ПОГЪЛНАТ В БЛАТОТО НА БКП!КАДРИТЕ В НЕК си действат в полза на Р.ОВЧ.СЪДИИ И ПРОКУРОРИ-ТОЖЕ !РУСКАТА МАФИЯ С всеотдайната помощ НА БКП ,ДС И ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ КЪМ ПОБЕДА !КЪДЕ Е Р.ОВЧ и защо протестите ТРЪГНАХА след ровенето на Яне в договорите НА НЕК ЗА БЕЛЕНЕ?
382
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Отдавна говоря , че мазния Костов трябваше да е във панделата , а не да дава акъли във Парламента.Този тип толкова поразии нанесе на икономиката на страната , че затвора му е най-малкото наказание.
381
1
 
2
 
! Отговори
до 458 виж 455 преди 11 години
Прочети два поста по-надолу от тебе! Ама не! Трябва да си плюеш по инерция!
380
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От близо 500 коментара никой ама никой не цитира името БЪЛГАРИЯ!!!! Няма Дяконе вече ПАТРИОТИ!!!! Всичко се *** в партийни меки китки!!!! Пука ни вече за партии,БЪЛГАРИЯ,твоята БЪЛГАРИЯ-кучета я яли!!!!!
379
4
 
21
 
! Отговори
546 преди 11 години
Тъй като петък е последният работен ден на парламента , призовавам от събота протестиращите да преместят протестите си пред сградата на Позитано 20 и пред домовете на Р. Овч., П. Димитров и А. Семерджиев.