БСП скочи на Делян Добрев

Скандално е след 1 година да разбираш факти за договори
Обновена: 11 мар 2013 22:07 | 11 мар 2013 22:07,
488
БСП скочи на Делян Добрев
Снимка: Архив Булфото

Скандално е министър, който е от една година на поста, да обяснява, че днес е разбрал факти около договорите за ТЕЦ „Марица Изток“ 1 и 3. Това беше коментарът на депутата от БСП Димчо Михалевски по повод изнесените днес данни от министъра на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян Добрев, за които той обяви, че ще сезира прокуратурата.

По рано днес Добрев обяви, че строителството и модернизацията на AES "Гълъбово" (ТЕЦ „Марица Изток“ 1) и "КонтурГлобал" (ТЕЦ "Марица Изток" 3) са станали срещу залог на сметките за електричество на потребителите у нас.

Според него с тези залози са били осигурени гаранции за инвеститора от всички потребители в България, без да е взето тяхното съгласие. Това е все едно да станете поръчител и да си заложите заплатата на някой, който да построи апартамент и отгоре на всичко да гарантирате, че ще ползвате този апартамент 15 години под наем и то при добра норма на възвращаемост, даде пример Добрев.

Още по темата
Прокуратурата ще преценява дали са били законосъобразни тези особените залози на вземания по дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия, обяви още той.

По думите на Михалевски Добрев е трябвало още в първия ден на поста си да знае всички тези факти, които разкрива днес. Червеният депутат се възмути още, че въпреки продължаващите вече месец протести, които започнаха като масово недоволство срещу високата цена на тока, министърът чак днес изнася данни около частните „Марици“.

Михалевски не се съгласи и с голяма част от твърденията на Добрев и ги обяви за несъстоятелни. Договорите за „Марица Изток“ 1 и 3 са от преди 12 години и нямат нищо общо с управлението на БСП, категоричен беше червеният депутат.

По негови думи всички правила относно изкупуването на електроенергията и другите параметри по договорите са били заложени от правителството на Иван Костов. "По договор - 2005 година формата заложена през 2001 година е придобила числов израз.", коментира Михалевски обвиненията на министъра, че част от параметрите по договорите са влезли в сила през 2005 г. по време на управлението на тройната коалиция.

Според Михалевски няма нищо скандално в самата технология, по която са формирани въпросните споразумения, но трябва да бъдат зададени въпроси към правителството на Иван Костов за формирането на цената по тях. С използването на особени залози няма нищо скандално.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


488
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
338
5
 
6
 
! Отговори
До 404 преди 11 години
никой нищо не е криел бе,за тия договори се знае отдавна и от всички ,които са в тази област.Иначе защо Делянчо каза ,че ще спре държавния ТЕЦ ,който дава ток за 60лв ,пък ще остане американкия тец с цена 134лв,и така щял да намали цената.После ония с каските като отидоха пред вратата му каза ,че не е казвал такова нещо
337
7
 
14
 
! Отговори
Опасност преди 11 години
Факт е, че Гамизов ги удари архи-кредците много лошо. Мълчат вкупом и Станишев и Горския цар и Костов и дума не могат да обелят- ни хък, ни мък.Те трябва да дават обяснения в съда час по-скоро. Както и Плевнелиев, който е финализирал тези грабежи.Има огромна опасност Плевнелиев да повлияе на прокуратурата по този случай.Ще оставим ли да го направи?Гамизов каквото могъл, направил е за нас. Сега нещата са в наши ръце. Затова, ако не направим нищо, можем да се сърдим само на себе си.
336
4
 
2
 
! Отговори
Шефа преди 11 години
До Скакауец Да ама Берлускони го заболяха очите и няма да влезе. Идокато се лекува ще изтече 1годишната му присъда.Кой ли се опитва да го имитира?Кой ли е болен от нашите?
335
1
 
2
 
! Отговори
До 403 преди 11 години
Няма "управяне" за теб, докато не напишеш думичката с О!!!
334
5
 
16
 
! Отговори
Да, да преди 11 години
Битката за България - комунисти, турци и *** срещу българи. Гласувайте, за да спасим Отечеството.
333
4
 
8
 
! Отговори
Факт преди 11 години
Пак ти казвам нито съм гербаджия, нито съм бесепарско чедо, но защо трябва да се оправдавате, че бсп са ни набутали с 13млрд, че и повече, пък после някой друг не им оправил нещата, а и не ги разкрил на време? Факт е, че сумата е уточнена не при Костов, а при Станишев!
332
3
 
13
 
! Отговори
Трудовакъ преди 11 години
Абе май Гамизовото момче /Стефчо Гамизов/ пееше от няколко години за едни над 13 млрд. лева, които са ни приготвени за плащане от енергомафията на всички нас и няма мърдане, ако договорите на Иван - Костовите "Марици" не бъдат развалени. Сега се оказа, че туй Гамизовото момче значи, е бил прав, така да се каже, а нашите политици се държат вкупом като паднали от небето. Като се сметнат и кражбите от АЕЦ "Белене" след 1991 г. - бог знае с колко млрд. сме ограбени всички от нашите мили управници.
331
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 403А колко ли би "изпростяла че и изтрещяла още повече нацията", ако замени Фидосова с енергийната мафия на жестоките обирджии и ненаситни безсрочни крадци, подписали особените залози върху ни, като Костов, Станишев, царистите?
330
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До До 399"Ами ГЕРБ защо не ги развалиха щом това е толкова лесно."Ами може би поради същата причина поради която и БСПинозните не ги развалиха! Това не мога да знам, но винаги един договор може да се атакува пред арбитраж, ако е неизгоден за някоя от страните! Сега поне разбираме за съществуването на такива неизгодни за нас договори, а лостофф, царо и сърГея криеха доста упорито тези факти! Може да са били и "класифицирана" информация!
329
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
четейки коментарите установявам колко много е изпростяла нацията ни , няма управяне , щом можа да бъде премиер такъв човек като Борисов и хора като Цветано , Федосова и много такива като тях във властта и парламента , какво да очакваме от население което ги избира и им се радва , какво да очакваме от население което мрази богатите и успелите , България е царство на неграмотност , умраза , завист и простотия , за съжаление такава е реалността
328
11
 
11
 
! Отговори
До 399 преди 11 години
Ами ГЕРБ защо не ги развалиха щом това е толкова лесно.И пак да ти кажа-Станишев не е договарял и подписвал нищо.А АЕЦ -а г оспряха за да угодят на американците ,а не защо са се загрижили за теб.И след изборите строежа ще продължи.Сега единия реактор вече трябваше да работи и да изкарва пари и да ти намали сметките за ток
327
2
 
11
 
! Отговори
Не си читав ти,не си преди 11 години
До Milanза всеки читав икономист, какъвто ти не си, е ясно, че не можеш да правиш особен залог на нещо, което не притежаваш - доходите на населението. Това 1.Не можеш да правиш особен залог на нещо, което не притежаваш, умножено при това по 1,25 - това 2. Не можеш да правиш залог на непритежаваното от теб и да осигуряваш печалба на трето лице, при положение, че ти теглиш заема и изцяло поемаш риска по него,а друг-американските ТЕЦ получават при всички случаи свърхпечалба, дори да не работят-3!
326
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Станишев "наследявал" и изпълнявал договори, а Борисов не е наследил опоскана държава значи? Гей за украса ли е бил премиер, за какво е подписал? То по същата логика и Беленето беше подписано, че ще се строй, ама това правителство го погреба, така че това с наследството от Костов не минава!
325
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До До факт"Какъв Станишев те гони пък тебе бе.Той наследява договори и ги изпълнява."Ами неизгодните договори се обжалват, ако трябва пред международен арбитраж и се развалят, другарю! Явно сърГей и партията му не са имали никакво желание да го правят, дори са предоговорили изгодни за тях и в ущърб на всички нас условия! И естествено - тайно!Нещо да имаш да кажеш по този въпрос?
324
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ле.ле как почервеня хоризонта като ли коментиращите очакват облага.Сега се олеждам да видя дали няма да изгрее сърп ичук като златна месечина.
323
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До чекист"За сведение -Станищев никога не е членувал вБКП"Да, и баща му не е бил никой в БКП! Както и въобще не е използвал връзките си синчето му да получи образование в чужбина недостъпно за обикновения българин! Също така децата на Димитър Станишев са отраснали като обикновени деца по онова време и за тях не са полагани специални грижи от БКП!? Иначе нямат "нищо общо" с БКП! Дори не са членували там...Други глупости ще пишеш ли, другарю?
322
5
 
10
 
! Отговори
До 393 преди 11 години
Хахаха, за влизането ни в Ес Сергей и бсп са последните със заслуги! Нещата вече бяха определени, това не се случва от днеска за утре! И всички тези локуми където си изписал дават право на комунезите заслужено да си покраднат ли?
321
9
 
5
 
! Отговори
До факт преди 11 години
Не употребявай числа на които не знаеш значението.Какъв Станишев те гони пък тебе бе.Той наследява договори и ги изпълнява.А това ,че залог са нашите сметки ,няма никакво значение.Тогава парите влизаха в НЕК ,сега са ЧЕЗ и други те дружества.Теб какво те бърка око американците приберат парите на чехите и германците
320
11
 
4
 
! Отговори
Milan преди 11 години
За всеки читав икономист е ясно, че Добрев бе подхлъзнат от неукия Гармизов, който определено е закъсал и някой му плаща - поне да довърши вилата си. Очевидно договорите на Костов не са читави, но са в рамките на търговския закон. Само че, трябва да го познаваш!
319
12
 
9
 
! Отговори
True преди 11 години
До политологкакъв политолог си - правителството на Станишев вкара България в ЕС, президентът Първанов подписа документа за НАТО, Ирина Бокова внесе молбата за членство в ЕС, Станишев е президент на Европейските - не само на българските - социалисти. Ирина Бокова - президент на ЮНЕСКО.

Спонсорирани публикации