БСП скочи на Делян Добрев

Скандално е след 1 година да разбираш факти за договори
Обновена: 11 мар 2013 22:07 | 11 мар 2013 22:07,
488
БСП скочи на Делян Добрев
Снимка: Архив Булфото

Скандално е министър, който е от една година на поста, да обяснява, че днес е разбрал факти около договорите за ТЕЦ „Марица Изток“ 1 и 3. Това беше коментарът на депутата от БСП Димчо Михалевски по повод изнесените днес данни от министъра на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян Добрев, за които той обяви, че ще сезира прокуратурата.

По рано днес Добрев обяви, че строителството и модернизацията на AES "Гълъбово" (ТЕЦ „Марица Изток“ 1) и "КонтурГлобал" (ТЕЦ "Марица Изток" 3) са станали срещу залог на сметките за електричество на потребителите у нас.

Според него с тези залози са били осигурени гаранции за инвеститора от всички потребители в България, без да е взето тяхното съгласие. Това е все едно да станете поръчител и да си заложите заплатата на някой, който да построи апартамент и отгоре на всичко да гарантирате, че ще ползвате този апартамент 15 години под наем и то при добра норма на възвращаемост, даде пример Добрев.

Още по темата
Прокуратурата ще преценява дали са били законосъобразни тези особените залози на вземания по дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия, обяви още той.

По думите на Михалевски Добрев е трябвало още в първия ден на поста си да знае всички тези факти, които разкрива днес. Червеният депутат се възмути още, че въпреки продължаващите вече месец протести, които започнаха като масово недоволство срещу високата цена на тока, министърът чак днес изнася данни около частните „Марици“.

Михалевски не се съгласи и с голяма част от твърденията на Добрев и ги обяви за несъстоятелни. Договорите за „Марица Изток“ 1 и 3 са от преди 12 години и нямат нищо общо с управлението на БСП, категоричен беше червеният депутат.

По негови думи всички правила относно изкупуването на електроенергията и другите параметри по договорите са били заложени от правителството на Иван Костов. "По договор - 2005 година формата заложена през 2001 година е придобила числов израз.", коментира Михалевски обвиненията на министъра, че част от параметрите по договорите са влезли в сила през 2005 г. по време на управлението на тройната коалиция.

Според Михалевски няма нищо скандално в самата технология, по която са формирани въпросните споразумения, но трябва да бъдат зададени въпроси към правителството на Иван Костов за формирането на цената по тях. С използването на особени залози няма нищо скандално.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


488
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
318
9
 
6
 
! Отговори
чекист преди 11 години
До политологИскам само да попигам...Кого визирате в случая? Защото правителството в оставка на Борисов кадрово има най много бивши членове на БКП от промените на сам. Спикер, президент парламентарна групя тоже:) За сведение -Станищев никога не е членувал вБКП
317
7
 
8
 
! Отговори
Факт преди 11 години
По принцип нито съм за едните, нито за другите! Но единственото, което дразни тук е, че от бсп не говорят за самия договор, не се опитват да се защитят. Все едно нищо нередно не са направили. Гледайки отстрани без да съм бесепар или гербер, грешката на Станишив е 13млрд пъти по - голяма от тази на Добрев!
316
2
 
5
 
! Отговори
ritci преди 11 години
До Българин 357-миЕй грамотния комунист,хайде ти да ни обясниш за какво иде реч.
315
0
 
11
 
! Отговори
Българин преди 11 години
До До българин 386Нищо не оправдава кражбата дори на един лев.Една от задачите ,които възлагаме на управляващите е да предотвратяват кражбите ,да разкриват вече сторените и сезират прокуратурата за тях.Компромиси не трябва да има за никой ,но да се" хвърля кьор фишеци"вече не "върви"
314
0
 
13
 
! Отговори
БЪЛГАРИНА преди 11 години
До 386 : Не оправдава кражбите . Поведението на министъра е леко странно , но е продиктувано от неспособността му да се справи с енергийната мафия. Факта че червените подскачат толкова сам по себе си говори за далаверата която Костов забърка. Дано на гл.прокурор му стиска да ги изправи пред съда за злоупотреби
313
0
 
16
 
! Отговори
точно казано !!!! преди 11 години
" С ЛЮБЕЗНОТО СЪДЕЙСТВИЕ НА ПРИКРИТИЯ СИ АГЕНТ ИВАН КОСТОВ БСП УСПЯ ЗА 20 ГОДИНИ НАПЪЛНО ДА ОБЕЗКОСТИ БЪЛГАРИЯ !!! "
312
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Според др. Михалевски важното и същественото е, че Добрев не е разбрал 1 г. за въпросните договори, а не че неговите хора са ги сключвали в тежест и за сметка на целия народ и че от тази история смърди на огромна далавера и корупция....
311
3
 
11
 
! Отговори
До българин преди 11 години
И това според тебе оправдава кражбите от 13млрд? Кое е по - скандалното?
310
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Иван Костов копанара за всичко е виновен!!!!!!НАРОДЕН СЪД ЗА ТОЗИ ***!!!!!!!!
309
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Интересно ми е ако на 12май хората предпочетат Борисов, Гей пак ли ще тръгне да го сваля и ще позволим ли това да се случи?
308
6
 
6
 
! Отговори
Българин преди 11 години
До Анонимен 373" Добрев е трябвало още в първия ден на поста си да знае всички тези факти, които разкрива днес "Мисля ,че това е достатъчно да си интерпретирате статията.Лек ден.
307
3
 
18
 
! Отговори
КВАЗИМОДО преди 11 години
ДРУГАРЮ ДИМЧО МИХАЛЕВСКИ,ПОРАДИ КАКВИ ПРИЧИНИ ВИ ОТСВИРИХА ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ДРУГАРЯ СЕРГЕЙ ДМИТРИЕВИЧ СТАНИШЕВ, ЧЕ НЕ МОГА ДА СИ СПОМНЯ? ПОРЕДНИЯ КРАДЛИВ ПАРТИЗАНИН ДАВА АКЪЛ! ПИСНА- А- А- А МИ!
306
4
 
11
 
! Отговори
Крадеца преди 11 години
Бойко Борисов живее в свой собствен свят на примитивен героизъм. Това каза лидерът на ДСБ Иван Костов в интервю за Би Ти Ви. Преди това водещият Росен Петров му показа видео от старо изказване на Борисов, в което той обяснява как преди време Иван Костов бил първият, който му дошъл на свиждане в болницата и изпреварил дори Цветан Цветанов. Костов е толкова меркантилен. Толкова пъти е идвал в моя кабинет, изрежда Борисов.
305
15
 
5
 
! Отговори
РУШИТЕЛИТЕ преди 11 години
НИЕ ОТ ГЕРБ НЕ РАЗБИРАМЕ НИЩО САМО МОЖЕМ ДА КРАДЕМ ЗА КАКВО ЗА КАКВО НИ ДА РАЗБИРАМЕ!!!ТЕ ОТ БСП РАЗБИРАТ ОТ ЕНЕРГЕТИКА!!!!!
304
2
 
21
 
! Отговори
Избирател преди 11 години
Факт е, че ако бсп можеха и те щяха да изкарат доказателства, а не само да клюкарстват като тетки! Когато има документ и то публичен, всичко е ясно! И по - добре късно от колкото никога, а аз ще гласувам за герб само ако бсп крадците са в затвора, защото и децата знаят, че крадат, но защо са на свобода и дават съвети за тока?
303
2
 
18
 
! Отговори
българина преди 11 години
Димчо Михалевски вчера като матросов започна да брани Р.Овч. и партията . Първо подписали ама по един вид задължение заради договора от 2001 , само че от 2001 договора е за изкупуване и изграждане а от 2005 е залога!!!!! след което аферата с тръбите във Добрич - ужас , ужас ограбиха държавата , но за съжаление не бяхме ние . БСП не обича конкуренцията. Този *** дори не може да лъже добре както лидера си.
302
5
 
24
 
! Отговори
Видов ден преди 11 години
ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ Е ПОД ВИСОКО НАПРЕЖЕНИЕ!СКОРО ЩЕ ГОРИ В ПОЖАРА, КОЙТО ТЯ САМА ЗАПАЛИ С ЖИВИТЕ ФАКЛИ!
301
1
 
16
 
! Отговори
В.И.Ц. преди 11 години
СИНИ И ЧЕРВЕНИ-Такива грабежи и безнаказаност не е имало и под Турско робство. Алчност , наглост и лицемерие, Какви майки са ги раждали тези?
300
13
 
6
 
! Отговори
rori преди 11 години
Б.Б. и компания пак "НЕ СА" разбрали уж и сега ги изкарват тия новини с цел предизборна кампания. А досега къде бяха, какво правиха и какво гледаха, или така им беше изгодно. Сега вече е необходимо да настървят електората си не толкова "ЗА" себе си, колкото "ПРОТИВ" останалите, защото винаги на изборите хората гласуват "УЖ" за най-малкото зло, пък то после какво се окаже ......
299
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българино, обясни на простолюдието за какво иде реч, че ние не можем правилно да си интерпретираме статията! Моля те не ни дръж невежи!