БСП скочи на Делян Добрев

Скандално е след 1 година да разбираш факти за договори
Обновена: 11 мар 2013 22:07 | 11 мар 2013 22:07,
488
БСП скочи на Делян Добрев
Снимка: Архив Булфото

Скандално е министър, който е от една година на поста, да обяснява, че днес е разбрал факти около договорите за ТЕЦ „Марица Изток“ 1 и 3. Това беше коментарът на депутата от БСП Димчо Михалевски по повод изнесените днес данни от министъра на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян Добрев, за които той обяви, че ще сезира прокуратурата.

По рано днес Добрев обяви, че строителството и модернизацията на AES "Гълъбово" (ТЕЦ „Марица Изток“ 1) и "КонтурГлобал" (ТЕЦ "Марица Изток" 3) са станали срещу залог на сметките за електричество на потребителите у нас.

Според него с тези залози са били осигурени гаранции за инвеститора от всички потребители в България, без да е взето тяхното съгласие. Това е все едно да станете поръчител и да си заложите заплатата на някой, който да построи апартамент и отгоре на всичко да гарантирате, че ще ползвате този апартамент 15 години под наем и то при добра норма на възвращаемост, даде пример Добрев.

Още по темата
Прокуратурата ще преценява дали са били законосъобразни тези особените залози на вземания по дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия, обяви още той.

По думите на Михалевски Добрев е трябвало още в първия ден на поста си да знае всички тези факти, които разкрива днес. Червеният депутат се възмути още, че въпреки продължаващите вече месец протести, които започнаха като масово недоволство срещу високата цена на тока, министърът чак днес изнася данни около частните „Марици“.

Михалевски не се съгласи и с голяма част от твърденията на Добрев и ги обяви за несъстоятелни. Договорите за „Марица Изток“ 1 и 3 са от преди 12 години и нямат нищо общо с управлението на БСП, категоричен беше червеният депутат.

По негови думи всички правила относно изкупуването на електроенергията и другите параметри по договорите са били заложени от правителството на Иван Костов. "По договор - 2005 година формата заложена през 2001 година е придобила числов израз.", коментира Михалевски обвиненията на министъра, че част от параметрите по договорите са влезли в сила през 2005 г. по време на управлението на тройната коалиция.

Според Михалевски няма нищо скандално в самата технология, по която са формирани въпросните споразумения, но трябва да бъдат зададени въпроси към правителството на Иван Костов за формирането на цената по тях. С използването на особени залози няма нищо скандално.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


488
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
378
6
 
27
 
! Отговори
Червената мафия преди 11 години
Червената мафия пак скочи като се видяха поредните безобразия и продажба на национални интереси, които тяхната клика, начело с Станипев и Р.Овч. са извършили.
377
7
 
36
 
! Отговори
до 453 преди 11 години
Много ви е удобно да изкарвате всички крадци като вас, за да не ви търси народа отговорност! ЧЕРВЕНИТЕ СА НАЙ-ПРЕСТЪПНАТА ПАСМИНА В ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ! Никое правителство не е грабило народа като това на Станишев! Ще ви се и другите да дръпнете в кюпа...
376
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Я НЯКОИ ДА МИ ОБЯСНИ ЧЕ НЕ СХВАЩАМ,щом станеш министър на даден отрасъл не е ли първото нещо което трябва да направиш да провериш дадената институция какви договори има подписани за да можем правилно да я ръководиш, тук всичко ми прилича на цирк в които циркаджиите са политиците а ние сме публиката и гледаме отстари и ръкопляскаме
375
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стига сте защитавали тази или онази партия коя била по-виновна!!! Ясно е,че 23 години всички са КРАЛИ!!Това е ИСТИНАТА!!!Не се дръжте като партийни мекерета,ами застанете един,единствен път като НАРОД!!!
374
2
 
22
 
! Отговори
ИСТИНАТА БОЛИ преди 11 години
Не е важно кога ги е разбрал, важното е, че парченце от истината излиза наяве. А това на БСП не им е угодно. Единственото положително в неопитните политици на ГЕРБ като Трайков и Добрев е, че понакога просто казват истината директно. Нещо, което няма как да чуето от Костов, Станишев, Доган и целият им антураж. А бруралната истина е, че тока е скъп не само заради зелената енергия, а основно заради договорите с частните тецове! Там цената, по която НЕК купува е НЕПАЗАРНА, а инвестициите са кражби!
373
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
абе дългия инкасатор къде изчезна?
372
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До възмутен 435БСП както обикновено - невинни и без памет с изключителни ораторски заложби!
371
5
 
18
 
! Отговори
до Възмутен преди 11 години
Днес много трудно ще си изкараш парите от Позитано! Не ти завиждам! Колкото и да мяукаш - на свинята "лебед" не можеш да кажеш! Не, вие червените ще го кажете, но вече никой не ви се връзва! А ти си пиши отчаяно!!!
370
15
 
1
 
! Отговори
Партиен секретар преди 11 години
Другари!!!!!!!!!! Единни и сплотени-към бляскава изборна победа!!!!!!!!! Ние можем!!!!Да спрем разрухата! Да обновим България!!!! Няма да ви излъжем!!!
369
10
 
15
 
! Отговори
П.Петров преди 11 години
Тюфлеци, не разбрахте ли, че Костов е сключил договор държавата да защити инвестицията, което е нормално за рискова държава като България, но комунистите са ви продали в робство за бъдещи периоди без изобщо да ви питат? Роби червенотиквеничкови сте вие !Толкова ли сте прости та не можете да вникнете в смисъла на думите на Гамизов?А Борисов и Добрев не са разбрали, ами за какво са там като не разбират ? Следващия път вместо тиква направо изберете магаре за премиер, може да е по-разбиращо!
368
12
 
13
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Защо не плюете Дянков, който незаконно цапцароса близо два милиарда от здравния резерв, което е установено и от Конституционния съд? Преди да се коментира нещо трябва да се мисли, а не веднага да се плюе! Ако има нарушения по самите договори, доказателства за лично облагодетелстване от тях и други такива, с две ръце съм всички да си понесат наказанията, но да си мислите, че без пари ще има инвестиции, жестоко се бъркате!
367
7
 
19
 
! Отговори
Мръсната дума преди 11 години
За българите БСП вече е *** дума!
366
8
 
11
 
! Отговори
Истината!!!!!! преди 11 години
Истината е, че този метеж беше лебедовата песен на червените! До тука бяха! Сега ще се юрнат да се спасяват поединично! Защото тези договори са само върха на айсберга! Тепърва ще почнат да излизат покритите мръс.отии!!!
365
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Червените чиновници (които Бойко глупаво не разкара) криха до последно документи и саботираха всяко действие на правителството! Затова на следващите избори всички червени чиновници ще са безработни!
364
6
 
12
 
! Отговори
Позитански плъ.хове преди 11 години
Позитанските слуги: "КАКВО ТОЛКОВА ИМА В ТЕЗИ ДОГОВОРИ... ЕКСТРА СА СИ... ВИЕ СТЕ ПРО.СТИ ДА НЕ ГИ ХАРЕСВАТЕ..." Сега ще има да слушаме червени мяукания до откат!
363
2
 
5
 
! Отговори
Дойн преди 11 години
Всеки като дойде на власт започва на чисто, преди тях не е имало Държава, не е имало България, те са Месиите! В тази държава приемственост има единствено корупцията.
362
4
 
11
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
По вашата логика следващото управление трябва да загърби всички задължения на държавата, поети от Борисов и сие, така ли? Хубави, лоши, изгодни, неизгодни - това са договорни отношения и поети задължения! А дали има нарушения по тях - това само правораздавателните органи /ако има такива/ могат да се произнесат!
361
3
 
6
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Колкото до договорите - вие наистина мислите, че ще се влагат пари без никакви гаранции? И как точно го мислите това? Хем пари от бюджета да не се пипат, хем заеми да не се взимат? Абе вие наред ли сте? Като отидете да теглите един мижав потребителски кредит и ви искат някакъв залог - я заплата да се превежда в институцията, я ипотека..., като не си платите телефона - "мутрите" ви са на врата, а за такива инвестиции искате без никакви пари! Или чакате да ви хвърлят прах в очите и да плюете!
360
6
 
6
 
! Отговори
F преди 11 години
Едно свястно правителство се появи. Усетих някакво раздвижване и надежда и долните *** хвърлиха въдицата в комбина с Дпс и наивния българин клъвна. Ей за тва 500 години под турско и десетки години под комунистическо иго сме били. Щото сме наивни и слабоумни. А въдицата бе хвърлена още с циркаджийския атентат над Доган
359
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пишем си коментарчетата и срам нямаме!!!!! Тези НИЕ сме ги избирали!!! НИЕ сме създали почва да ни крадат!! Говорим за партии- крадци,като че някой от друг свят е гласувал да управляват България!!! Ще съдим този,ще съдим онзи,а НАС като главни ВИНОВНИЦИ кой ще ни съди!!!!!