БСП скочи на Делян Добрев

Скандално е след 1 година да разбираш факти за договори
Обновена: 11 мар 2013 22:07 | 11 мар 2013 22:07,
488
БСП скочи на Делян Добрев
Снимка: Архив Булфото

Скандално е министър, който е от една година на поста, да обяснява, че днес е разбрал факти около договорите за ТЕЦ „Марица Изток“ 1 и 3. Това беше коментарът на депутата от БСП Димчо Михалевски по повод изнесените днес данни от министъра на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян Добрев, за които той обяви, че ще сезира прокуратурата.

По рано днес Добрев обяви, че строителството и модернизацията на AES "Гълъбово" (ТЕЦ „Марица Изток“ 1) и "КонтурГлобал" (ТЕЦ "Марица Изток" 3) са станали срещу залог на сметките за електричество на потребителите у нас.

Според него с тези залози са били осигурени гаранции за инвеститора от всички потребители в България, без да е взето тяхното съгласие. Това е все едно да станете поръчител и да си заложите заплатата на някой, който да построи апартамент и отгоре на всичко да гарантирате, че ще ползвате този апартамент 15 години под наем и то при добра норма на възвращаемост, даде пример Добрев.

Още по темата
Прокуратурата ще преценява дали са били законосъобразни тези особените залози на вземания по дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия, обяви още той.

По думите на Михалевски Добрев е трябвало още в първия ден на поста си да знае всички тези факти, които разкрива днес. Червеният депутат се възмути още, че въпреки продължаващите вече месец протести, които започнаха като масово недоволство срещу високата цена на тока, министърът чак днес изнася данни около частните „Марици“.

Михалевски не се съгласи и с голяма част от твърденията на Добрев и ги обяви за несъстоятелни. Договорите за „Марица Изток“ 1 и 3 са от преди 12 години и нямат нищо общо с управлението на БСП, категоричен беше червеният депутат.

По негови думи всички правила относно изкупуването на електроенергията и другите параметри по договорите са били заложени от правителството на Иван Костов. "По договор - 2005 година формата заложена през 2001 година е придобила числов израз.", коментира Михалевски обвиненията на министъра, че част от параметрите по договорите са влезли в сила през 2005 г. по време на управлението на тройната коалиция.

Според Михалевски няма нищо скандално в самата технология, по която са формирани въпросните споразумения, но трябва да бъдат зададени въпроси към правителството на Иван Костов за формирането на цената по тях. С използването на особени залози няма нищо скандално.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


488
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
298
13
 
3
 
! Отговори
Бойко преди 11 години
Гладни ли сте яжте асфалт ако няма адфалт яжте сгурия ако няма сгурия !!!!ЯЖТЕ МИ КУ,А!!!!БАЛЪЦИНЕДНИ ТЯКЯ ВИ СЕ ПАДА!!!!!
297
1
 
7
 
! Отговори
До прост преди 11 години
Оправи си правописа, че с тази неграмотност ще те купят и ще те продадат и пак няма нищо да разбереш! Или е спусната от шефа одичката ти и дори не си я чел за редакция?
296
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Костов = БСП = далавера
295
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До *** Да бяха продали поне БСП и електората им.
294
16
 
14
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Ей неграмотни герберасти, прочетете за какво иде реч и тогава драскайте. Делянчо отново не разбрал ,отново недочел.А стига вече. Омръзнаха ми вашите ругатни и псувни.Опростачихте всичко.
293
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Другарю Кутев ще има ли премия поне за последните дни писане ? Не съм ставал от компютъра вече цяла седмица и започва да ми тежи. Поне 2 лева ако може да ни дадете. Моля ви другарю !
292
1
 
9
 
! Отговори
:)) До прост: (362) преди 11 години
Това от списъка задължителни изречения ли е за днес, че моя не съм го получил ??
291
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Безумна бсп наглост Тази сделка разкрива ,че БСП и Костов *** в едно гърне.
290
7
 
5
 
! Отговори
УФФФФ преди 11 години
Тепърва ще се потрисаме от наглости и наглеци! Затова всеки ден трябва да се говори каква държава остава след това нагло управление! Не да се говори, да се тръби!
289
2
 
12
 
! Отговори
До 357 преди 11 години
Когато се докаже кой се е облагодетелствал, тогава отваряйте усти, а сега доказателствата са други, облажилите са ясни, а червените приказки излишни!
288
20
 
7
 
! Отговори
прост преди 11 години
ГЕРБ ПРОДАДОХА РОДИНАТА ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ БАРАБАР С ПРОЗТИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД!!!ГЕРБ ПРОДАДОХА РОДИНАТА ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ БАРАБАР С ПРОЗТИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД!!!ГЕРБ ПРОДАДОХА РОДИНАТА ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ БАРАБАР С ПРОЗТИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД!!!,,,,,,,,,,,,,,,,*** НАРОД КРАДЛИВА ДЪРЖАВА,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
287
5
 
16
 
! Отговори
ritci преди 11 години
Вижте как БСП сами си го набиват.....Цитирам: "Скандално е след 1 година да разбираш факти за договори"...Акцентирам върху думата "ФАКТИ". Значи тези договори наистина са ФАКТ !!!
286
9
 
7
 
! Отговори
Станишев преди 11 години
В момента ТЕЦ-Марица Изток2 и мините били в най-тежко положение, според Станишев. Целта е те да бъдат приватизирани на ниски цени. В момента ние внасяме 500 мегавата електроенергия. А имаме инсталирани мощности за 8000 мегавата. 1,5 млрд. лв. печалба сме изпуснали. Ощетени са българите, каза Станишев. ГЕРБ продала на три пъти по-ниски цени държавния дял в ЕРП-тата и така генерирала загуба от близо 200 млн. лв..
285
5
 
14
 
! Отговори
Прозрачно преди 11 години
Болката от балтията на Бойко за Белене няма да им отзвучи нито на тоя нито на оня свят!
284
3
 
11
 
! Отговори
Безпартиен преди 11 години
Разликата между бесепари и гербаджии, е че 1вите пишат коментарите си за пари и е мн важна бройката, а в коментарите на 2рите си вижда повече обоснованост и си личи, че пишат само и единствено водени от основателната омраза към 1вите!!!
283
6
 
5
 
! Отговори
Станишев. преди 11 години
БСП ще сезира главния прокурор, че дялове на ЧЕЗ са били продадени на групировката ***. Това е престъпление. Ще настояваме да се изясни кой се е облагодетелствал от сделката. Защото тук става дума за милиони левове,
282
11
 
6
 
! Отговори
Бойко АЗ преди 11 години
НАЛИ ВИ КАЗАХ СТРОИМ МАГИСТРАЛИ ЗАЩОТО ОТ ТАМ КРАДНЕМ НАЙ МНОГО А ПЪК И НЕ МОГАТ ДА НИ ХВАНАТ!!!!
281
13
 
7
 
! Отговори
С, Станишев: преди 11 години
Потресен съм от наглостта на Бойко Борисов като каза, че ще води лява политика! Досега ГЕРБ имаха възможност. А те доведоха страната до безпрецедентна криза със 100 хиляди протестиращи на улицата. В ГЕРБ няма капка разкаяние. Това е все е едно Жан Виденов през 1997 г. да беше казал Каквото било било. Дайте ми пак властта. Но той поне имаше доблест, заяви преди минути на извънредна пресконференция лидерът на БСП Сергей Станишев.
280
6
 
5
 
! Отговори
tt преди 11 години
Не ги разкриват ,защото им е изгодно - висока цена висок данък печалба и ДДС разбира се .Пък и е много удобно при въпроса ,кой е виновен?Другите разбира се
279
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До БАЛАСТРАТА Лъжеш се...баластрата е достапо скъпа от сгурията от рудниците, с която застлаха половината магистрала Тракия. Има още 4-5 купчини събирани 60-70 години които чакат за магистрала Марица.