Похитителите на Лара нарочно мълчат

Експерт: Не е типично толкова време да не е поискан откуп
Обновена: 11 мар 2013 10:22 | 11 мар 2013 10:10,
83
Похитителите на Лара нарочно мълчат
Мястото на похищението. Снимка: БТА

Похитителите на 10-годишната Лара Банева са професионалисти, а липсата на искания от тяхна страна вече цяла седмица има някаква цел, заяви пред bTV експертът по национална сигурност Пламен Василев.

По думите му не е типично толкова дълго време да не е поискан откуп. Обикновено похитителите се свързват със семейството най-късно до 48 часа след отвличането, обясни експертът.

„Похитителите се стремят да контролират всичко. Това изчакване може да се изтълкува и като подход за психическо изтощение на близките. Под много силен стрес всеки родител веднага ще се съгласи на каквито и да било искания,” коментира Пламен Василев.

Още по темата
Той обясни, че при установен контакт близките първо трябва да поискат доказателство, че отвлеченият е жив. Според експерта близките никога не трябва да се съгласяват на първоначалните искания на похитителите, защото те обикновено са непосилни, а това също е тактика на престъпниците.

„Първата сума по правило е непосилна – искат абсурдна сума в твърде кратък срок. Семейството не трябва да прави грешката да се съгласи на невъзможното,” подчерта Пламен Василев.

Експертът коментира и очакванията за развръзка на случая след заседанието по делото срещу сочения за кокаинов крал Евелин Банев - Брендо в Милано миналия петък. Според някои предположения дъщеря му е била разменна монета за мълчанието му. Пламен Василев обаче прогнозира, че детето може да бъде използвано за психологически натиск в рамките на други отношения.

Той обясни още, че отвличанията се организират на принципа на клетъчната структура – само един от всяка групичка познава по един от всяка друга. „Мозъкът” на групата се занимава с преговорите. В тази връзка той изрази мнение, че „мозъкът” на групата за отвличания „Наглите”, която беше разбита през 2009 г., не е открит, както не бяха открити и парите от откупите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В една малка по територия държава, където всичко се вижда и се знае какво става и не могат да намерят детето и ***, които са го отвлекли, какво ли щяха да правят милиционерчетата, ако бяхме няколко щата.
50
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И тоя *** бил експерт. Та нали като се тръби по медиите айдуците вземат още повече мерки за безопасност и са няколко хода напред. Ето от такива експерти сме на това дередже в борбата с бандитизма.
49
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Докато не приключи делото няма да я пуснат, за откуп е излишно да говорим, заложени са стотици милиони срещу мълчание.
48
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пуснаха Трктора и Хамстера гръмнаха Баретата,пуснаха Митко Плицая отвлякоха детето а познайте кой стои зад това.Само къде защитничката на Трактора медиъната звезда Патрашкова още не е изказала мнение по въпроса.Но нищо тя ще навакса като викне помака А.Петров да каже колко му е мъчно за детето и че няма нищо общо
47
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мълчанието на Брендо струва злато ! И животът на момиченцето.
46
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще държат детето, докато не се убедят ,че Брендо не е пропял в Италия и у нас. А за това трябва време.
45
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
София. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян Добрев даде извънреден брифинг днес, във връзка с особените залози в строителството на т.нар. американски централи, предаде репортер на Агенция Фокус. Има такива особени залози, сключвани 2002 г. и в края на ноември 2005 г. Тези особени залози са придружени с всички съответстващи документи, каза Добрев. По своята същност представляват залог на сметките на всички потребители в България, срещу вземане на кредит за тези цен
44
11
 
10
 
! Отговори
анонимчо преди 11 години
заради тиквата излезе лошо име на пожарникарите.
43
4
 
15
 
! Отговори
Борисов преди 11 години
Не искам да съм пророк, но детето няма да се върне! Това е отмъщението на баретата за стрелбата срещу него.
42
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е вие какво искате? Боко и Цоко да хванат себе си?Няма такъв филм!
41
2
 
14
 
! Отговори
иван преди 11 години
Ние мислехме, че мълчат без да искат. Само локуми разтягате псевдо-разбирачи - студио-обикалячи.
40
2
 
11
 
! Отговори
Ай преди 11 години
Щом Доган се осмелява да заплашва министъра на Булгериън та чак бат Бойко са разболя; представете си колко висши офицери са в игратана тия неща...Възможно е да са отвлекли Лара или за да не говори или за да говори...Впрочем бившето ДС-полковниче А.Д. ни струва бая пари на данъкоплатците; за да не ходи на работа с месеци; не че други си поплюват и те? Тук няма съдии и законотворци; които да оправят нещата; най-вече законотворци...
39
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сложете + ако мислите, че е Тиквун.
38
13
 
15
 
! Отговори
СИМЕОН ДЯНКОВ преди 11 години
Похитителите са професиотналисти!!!БОЙКО БОРИСОВ лично им казва какво да правят!!!
37
3
 
12
 
! Отговори
Ай преди 11 години
Я не се косете! Брендо едва ли ще говори и без това отвличане на Лара; просто защото знае; че ще го убият както Георги Стоев и др....Възможно е и той да е отвлякъл Лара за да се предпази от шантаж...тук бая видни хора се спрягат с полит. чадъри.
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Do/25 ami ako be6e tvoeto dete kvi 6te6e da gi pi6e6 a .LARA NE E IZBIRALA BA6TASI
35
12
 
3
 
! Отговори
Седларов преди 11 години
Вече е в насипно състояние...
34
6
 
23
 
! Отговори
С. Боливар преди 11 години
Брендо знае фрапиращи неща за големите мутри. На тези не им трябват пари, те ги имат доста , искат да му затворят устата. МВР + мутроиди от власта = мафия.
33
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как няма да мълчат като и те не знаят какво искат...В момента всички в държавата играят на "без коз".
32
2
 
5
 
! Отговори
стамат преди 11 години
До keiti А дали е още живо?

Спонсорирани публикации