Похитителите на Лара нарочно мълчат

Експерт: Не е типично толкова време да не е поискан откуп
Обновена: 11 мар 2013 10:22 | 11 мар 2013 10:10,
83
Похитителите на Лара нарочно мълчат
Мястото на похищението. Снимка: БТА

Похитителите на 10-годишната Лара Банева са професионалисти, а липсата на искания от тяхна страна вече цяла седмица има някаква цел, заяви пред bTV експертът по национална сигурност Пламен Василев.

По думите му не е типично толкова дълго време да не е поискан откуп. Обикновено похитителите се свързват със семейството най-късно до 48 часа след отвличането, обясни експертът.

„Похитителите се стремят да контролират всичко. Това изчакване може да се изтълкува и като подход за психическо изтощение на близките. Под много силен стрес всеки родител веднага ще се съгласи на каквито и да било искания,” коментира Пламен Василев.

Още по темата
Той обясни, че при установен контакт близките първо трябва да поискат доказателство, че отвлеченият е жив. Според експерта близките никога не трябва да се съгласяват на първоначалните искания на похитителите, защото те обикновено са непосилни, а това също е тактика на престъпниците.

„Първата сума по правило е непосилна – искат абсурдна сума в твърде кратък срок. Семейството не трябва да прави грешката да се съгласи на невъзможното,” подчерта Пламен Василев.

Експертът коментира и очакванията за развръзка на случая след заседанието по делото срещу сочения за кокаинов крал Евелин Банев - Брендо в Милано миналия петък. Според някои предположения дъщеря му е била разменна монета за мълчанието му. Пламен Василев обаче прогнозира, че детето може да бъде използвано за психологически натиск в рамките на други отношения.

Той обясни още, че отвличанията се организират на принципа на клетъчната структура – само един от всяка групичка познава по един от всяка друга. „Мозъкът” на групата се занимава с преговорите. В тази връзка той изрази мнение, че „мозъкът” на групата за отвличания „Наглите”, която беше разбита през 2009 г., не е открит, както не бяха открити и парите от откупите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
МНОГО МИ Е ИНТЕРЕСНО КЪДЕ ПОКРИХА ДЖИПЧЕТО С КОЕТО НАПРАВИХА ОТВЛИЧАНЕТО? НИТО Е ЗАПАЛЕНО НИТО Е ХВЪРЛЕНО НЯКЪДЕ. ИЗГЛЕЖДА ЧЕ Е ПРЕВЪРНАТО В ИГЛА ДА НЕ СЕ ВИЖДА. Е МОЗЪКА НА ОПЕРАЦИЯТА Е ЯСЕН. ЗАТОВА НЕ МОЖАХТЕ ДА ГО НАМЕРИТЕ. ВСЕ ЕДНО САМИ ДА СЕ ХВАНЕТЕ. НЕ СТАВА. НЕ НА НАС ТЕЗИ НАМЕРЦА ОТ СЕДЕНКИТЕ. ВЕРНО ЧЕ СТЕ СЕЛСКИ ТАРИКАТИ АМА И НИЕ НЕ ПАСЕМЕ ТРЕВА.
30
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Говоря като гражданин на БГ,а не като експерт. Разбиването на групата "Наглите" за мен е дело на Тиквата, за да се разправи с конкуренцията. С това се изчерпа желанието на ГЕРБ да са справи с мафията. Всички заем кои отвличаха "Наглите". За мен те отвличаха близки на други нагли, с които държавата не иска да се справи. На кой професор, академик, изявен хирург, честен човек посегнаха те. Отговорът е на никой и всички го знаем.
29
0
 
14
 
! Отговори
keiti преди 11 години
Дали не е възможно да държат детето до изборите?!.........
28
3
 
3
 
! Отговори
Do/25 преди 11 години
Za tova nevinno detence da se vdignat da pravqt protesti >>>>mutrqgite<<<<tupak savsem isperkaxte veche!(Az)
27
0
 
6
 
! Отговори
Крив макарон преди 11 години
Прилича ми на "семейна поръчка" за по-милостива присъда. Ще пуснат детето след прочитане на присъдата.....Премиерът в оставка Бойко Борисов предложи БСП или ДПС да вземат мандата за съставяне на нов кабинет. "Гарантирам им по 20 депутата от ГЕРБ всеки ден и да работи парламентът докогато искат", заяви той, след като върна на президента мандата на ГЕРБ. По този начин нямало да има съмнения, че изборите са манипулирани."10 секунди сме държали мандата, въпреки някои спекулации. Както вече казах в парламента, няма да правим нов кабинет. Искам да напомня, че близо 4 години носихме цялата полити
26
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Жалко за детето. Това са някакви *** не са хора и не са мъже. Животните са по почтенни и имат някакви закони.
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
4OVEK PRIQTELITE MOJE DA IZBERE NO RODNINITE NE...... NARODNA POGOVORKA
24
1
 
17
 
! Отговори
баба Ванг преди 11 години
без да съм джандарски експерт по шесто чувство и гадаейки в кристалния си глобус знам че т.нар. похитители нарочно мълчат че и оня Брендо ли е..къв е и той нарочно да мълчи)))айде на бас..!
23
0
 
12
 
! Отговори
някоя си преди 11 години
Горкото дете...:/
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Pusnaha Traktora i Hamstera gramnaha Baretata ,pusnaha i Mitko policaia otvliakoha deteto.Vapros: Koi li sti zad vsichko tova
21
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ZARADI TOVA NEVINNO DETENCE TRQBVA6E DESE VDIGNEM DA PRAVIM PROTESTI
20
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НА Брендо му е много ясно какво искат и кои са точно....просто искат той да МЪЛЧИ !
19
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
готино заглавие, нарочно мълчат, не бе ние си мислехме, че искат да се обадят, но са изгубили номера, на който да звъннат
18
2
 
30
 
! Отговори
Иванушка глупака преди 11 години
Брей, тази държава пълна с експерти по национална сигурност. Да не би затова да е на този хал?Пожарникар - експерт по нс, физкултурник -експерт по нс, филолог - експерт по нс и хоп ченге от 6-то професор и културтрегер, мутра - благодетел и меценат, "професор" по история - продавач на ***, и т.н. и т.н.
17
16
 
7
 
! Отговори
Панталеев преди 11 години
Браво Бойко доказваш на Балъците ,че си най добрият във всичко
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
милиционерските ;експерти; са експерти единствено във въртене на съучастнически далавераджийски игрички единствено със събратята си престъпници!там най ги бива!ама да си вършат работата за която са там хич не им пука!
15
4
 
22
 
! Отговори
bolka преди 11 години
"...той изрази мнение, че мозъкът на групата за отвличания Наглите, която беше разбита през 2009 г., не е открит, както не бяха открити и парите от откупите."Е, тогава какъв успех отчита Цв. Цв.?Това означава, че отвличанията ще продължават, а т.н. успех е прах в очите на хората.Престъпленията от всякакъв род изобщо не са намалели, а напротив - стават все повече на всички нива.
14
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По-интересно ми е какво го правят това дете вече цяла седмица. Сигурно ще му се пръсне душичката от ужас!
13
0
 
27
 
! Отговори
Тялото преди 11 години
Смешното е как всички "експерти" и лица от службите говорят като врачки и спортни коментатори. Един конструктивен анализ не чух.
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мирише на кървави пари!!!