Марин Райков - премиер? А до него...

Кой ще оглави служебното правителство според днешния печат
12 мар 2013 07:00, Петя Славова
243
Марин Райков - премиер? А до него...
Марин Райков. Снимка: Булфото

"Марин Райков премиер?", е риторичният въпрос, който "24 часа" поставя като водещо свое заглавие. Посланикът ни в Париж Марин Райков е най-вероятният премиер на служебното правителство, което ще бъде обявено днес в 16.00 часа от президента Росен Плевнелиев. Информацията на вестника е потвърдена от три напълно независими и добре осведомени източника. Правителството ще бъде обявено един ден преди определения срок.

Мотото на служебния кабинет ще е "За Европа, за демокрация, за икономическо развитие", каза Росен Плевнелиев в интервю за австрийския вестник "Дер Щандарт". Той заяви, че в подбора на имената е опитал да следва примера на технократския екип на Марио Монти. Всекидневникът цитира ген. Драгомир Димитров, който уточнява, че: "Информацията за атентата срещу Бойко Борисов е била филтрирана през 2005 г."

"Не мога да отрека, нито да потвърдя", заявява пред "Труд" посланикът ни в Париж, в отговор на въпроса той ли ще е бъдещият служебен премиер. Според прогнозните очаквания - президентът Плевнелиев е направил своя избор за силов министър, избирайки за този пост за първи път жена - Петя Първанова, ръководител на дирекция "Европейски съюз и международно сътрудничество" в силовото министерство.

Началникът на клиниката по анестезиологияи реанимация при ВМА болницата - проф. Николай Петров - се очаква да поеме здравното министерство в служебния кабинет. Подуправителят на БНБ Калин Христов е най-сигурният наследник на финансовия министър Симеон Дянков. В строителното министерство най-вероятно ще отиде главният секретар на президенството и бивш зам.-министър в МРРБ Екатерина Захариева. Освен нейното име се споменава и това на шефа на АПИ Лазар Лазаров.

На мястото на Ивайло Московски с абсолютна сигурност ще седне заместникът му Кристиян Кръстев, бивш изпълнителен директор на нискобюджетната авиокомпания "Уизер". Дипломат от кариерата най-вероятно ще поеме външното министерство. Става дума за посланика в Лондон Константин Димитров, който бе заместник на Николай Младенов малко повече от 2 години. Ректорът на Тракийския университет проф. Иван Станков е с най-големи шансове за избраник на президента Росен Плевнелиев за министър на земеделието и храните, научи "Труд".

Плувецът Петър Стойчев, който все още е активен състезател, ще седне в министерското кресло на спорта. Бившият съветник на Николай Младенов, когато той беше министър на отбраната - доц. Тодор Тагарев, най-вероятно ще поеме министерството на отбраната. Ръководителят на Националния институт на правосъдието Драгомир Йорданов (45 г.) е най-вероятният министър на правосъдието. Новоизбраният министър на образованието акад. Стефан Воденичаров може би ще остане на поста си и в служебния кабинет, твърдят източници от МОМН. Актьорът Владимир Пенев вероятно ще наследи Вежди Рашидов.

Прогнозите на "Преса"  също са за Марин Райков. Според изданието - "Остава един ден на Марин Райков - между дипломат и министър-председател"."Стандарт" изказва предположения, оформени в заглавието: "Премиер от Шан-з-Елизе". На вътрешните си страници всекидневникът метафорично уточнява: "Служебният кабинет ще стъпва върху мини". А според бившия външен министър Николай Младенов, грешките на Темида са спрели България за Шенген.

"Мъжете и жените в служебния кабинет са личности, изградили от нулата своята компетентност и репутация", цитира думите на президента "Сега". Плевнелиев се опита да разсее слуховете, че визитата му в Брюксел преди два дни е била с цел да се съгласуват с ЕС имената на ключовите фигури в правителството.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
3
 
7
 
! Отговори
666 преди 11 години
Пак изявления първо в чужбина,а не в България."...в подбора на имената е опитал да следва примера на технократския екип на Марио Монти". Боже, пази ни! Всички видяхме каква я свърши екипа на Монти. Предсрочни избори и влизане във властта на комедиант. Всъщност-у нас пожарникар,в Италия - комедиант
144
2
 
7
 
! Отговори
Италианска афера преди 11 години
Дали е бил добър посланник в Италия при ареста на Сергей Антонов, което е ответна реакция на разкриване на италиански разузнавачи у нас? Бързото изтегляне на другите наши е плюс, но дали е направено всичко за Сергей. Да си дипломат (добра разведка) е едно, а да умееш да управляваш съвсем друго. О минало незабравимо !
143
2
 
13
 
! Отговори
Протестант преди 11 години
Маринчо мамин, ела да си пиеш кафето на Орлов мост вместо на Шанзелизе.
142
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Баща му, докато бил представител в ООН в Женева, го зарязал, горкия, на 13 годинки да учи във френски пансион, сам-самичък! Ужас някакъв! Няма ли да го съдят този баща?
141
3
 
7
 
! Отговори
Плаче ми се преди 11 години
Направо ми се плаче! Как в тази държава не се намери поне един човек който да не е свързан с ДС. Ама той М. Райков не е бил? Да , ама баща е! Бягайте от БГ. Това е умираща държава , оплетена в пипалата на ДС, корупцията и простащината. Да бъдат проклети , тези родители който настояват децата им да останат в БГ.
140
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добре че след 2месеца идва ГЕРБ! :)
139
5
 
12
 
! Отговори
Орлов мост преди 11 години
Ако тоя верно стане служебен премиер, протестите скоро няма да спрат.
138
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тука сме по- зле от индианците!
137
2
 
8
 
! Отговори
дору правителството преди 11 години
До АнонименНе не е бил депутатин с чадър. Той е държал чадъра... над мафията и служещите й дупетати!Потомсвена кука и тунеядец като всички куки. При това с "интелигентност" като на всяко ченге и ще служи само на ченгетата, т.е на мафията.Долу пневнелиев и мизерното му "правителство" от комунисти и десари!
136
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хаха Германия не ще да дава Социални помощи на Българи , само на африканци и китайци , Българите били Милионери
135
3
 
10
 
! Отговори
konsiel_gomes преди 11 години
Служебното правителство в сянка, което според медийни публикации се прави от Прокопиев и Цветелина Бориславова ще довете до абсолютен хаос в България и за всичко това ще е виновен президента Плевенлиев, защото той ще е лицето на служебния кабинет, защото еднолично решава какъв да бъде неговия състав. Аз не искам да ме управляват олигарси-монополисти, а вие?
134
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Германия: Ще гоним използвачите от ИзтокаТрябва да се попречи на идването от България и Румъния на хора само за да получават социални помощи, заяви германският министър на вътрешните работи
133
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АЗ ОДОБРЯВАМ ИЗБОРА НА ПРЕЗИДЕНТА.РАЙКОВ ПОНЕ НЕ Е БИЛ ДЕПУТАТИН С ЧАДЪР ДОСЕГА.
132
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пак ни натрапват политически ***, скачащи от партия на партия.Тоя ако стане премиер, направо нямам думи.Има толкова умни, кадърни хора- експерти, а само полиътически фигури се назначават във властта.Президента явно не с и е взел поука от протестите!
131
1
 
4
 
! Отговори
бай ви ганя преди 11 години
мързела е български талант , при които си почиваш след като си се наспал порядъчно
130
1
 
8
 
! Отговори
Безславен край преди 11 години
Това правителство на милиардера мошеник Плевнелиев, с този премиер от студения резерв на ДС БКП ще свърши по-безславно и от предишното. Но и ние май ще свършим съвсем безславно, покрай тях...
129
1
 
9
 
! Отговори
Край преди 11 години
Мотото на Всеки кабинет трябва да е ЗА БЪЛГАРИЯ. това за европа сме го чували Превърнахме се в социално слабия на европа не без нейна помощ де. Никой не дава нищо даром. Мразя европрограмите. Искам да знам че България може да стои на краката си и без чужда помощ. Иначе по-добре да ни няма.
128
3
 
13
 
! Отговори
До 161 преди 11 години
Човекът си има история и нея я знаем, синче на номенклатурчици, член на БКП и ДС, тарикат от класа. Живял си живота за наша сметка през комунизма, сега иска и да ни ръководи ...
127
3
 
17
 
! Отговори
Щирлиц преди 11 години
Марин освен че е потомствен служител на ДС е доказано че служи и на чужди служби ПОЗОР
126
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Германия вече има проблем с Българи дошли за Социални помощи в Германия