Дошло е време да се покаем!

Икона на св. Богородица проплака в Бургас
20 мар 2013 19:05,
144
Дошло е време да се покаем!
Снимка: Dnes.bg

Точно в навечерието на Сирни Заговезни една от най-старите икони на св. Богородица в Бургас, смятана за чудотворна, проплака.

Чудото, за което разказват служителите от храм „Св. Св. Кирил и Методий”, се е случило на 15 март привечер, докато жените почиствали светините и ги подготвяли за празника.

„Малко след като забърсала иконата, една от работничките забелязала, че в очите на Божията майка се появили сълзи. Тя се притеснила и извикала другата жена. Първата им реакция била да избършат очите на Богородица. На другата сутрин ми разказаха какво се е случило”, обясни отец Петър, служещ в църквата.

Иконата на Св. Богородица с Младенеца е дело на руски майстор. Тя е била подарена на храма след неговото построяване през 1097 г. Освен с изключителната си изразителност в изображението на Божията майка и ярките цветове, запазили се през годините, светинята е уникална и заради сребърния обков по ръцете й.

Отец Петър не се ангажира да даде точно тълкувание на необичайното явление, но сподели, че подобни неща се случват обикновено, когато предстои нещо важно или когато е дошло време да се покаем.

Дошло е време да се покаем!
Снимка: Dnes.bg

„За своята 106-годишна история храмът не е бил в по-окаяно състояние. Знаете какво се случва с църквата. Наложи се да се изнесем и да сложим катинар на Божия дом. Това според мен е знак, че в началото на Великия пост трябва да се вгледаме навътре в себе си и да се покаем, а онези, от които зависи възстановяването на църквата, да се задействат, преди храмът да е рухнал съвсем”, каза още свещеникът. По думите му това няма да стане по-рано от две-три години.

Храмът „Св. Св. Кирил и Методий” е четвъртият по големина в България. Макар да се смята за паметник на културата, от една година църквата стои заключена, тъй като в стените й има огромни пукнатини, които застрашават живота на посетителите. Вековният храм започна да се руши, след като в непосредствена близост стартира строеж на подземен паркинг.

Оказа се, че специалистите не са предвидили дълбочината в основите на църквата и при изкопните работи постройката буквално се разцепи. Оттогава олтарът, свещниците и иконите са изнесени в помещение, намиращо се на метри от храма. Там се извършват и службите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
4
 
0
 
! Отговори
Красимир преди 11 години
Дошло е време, вие да се каете - ние се каем всеки ден !!!!!
112
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стивън Хкинг е атеист, Айнщайн също. Кои са твоите "сериозни учени" които така запалено вярват в Бог. Не ми казвай обаче учени от преди 20 век,защото ще ти се изсмея.
111
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А беее,.....!Дръво,само дръво че ви опраи!Плачещи икони,а!А глад,глад виждате ли а!Да се покаем?!Кой бе,аз ли дето цял живат бачками сега гладувам!Родителите ми ли!Дето построиха тази Българияа вие я продадохте!И дето се чудят с 230лвкак да живеят!Не ви е срам!
110
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До до 122Явно не знаеш нищо за сериозните учени, за да твърдиш подобни неща...
109
5
 
0
 
! Отговори
до 122 преди 11 години
Кой сериозен учен вярва в Бог? Айнщайн не вярва,въпреки че му го приписват. Странно ,че смяташ атеизма за канибализъм и връщане назад. Аз смятам това за религията,тя е мракобесна и иска хората да живеят по правила от преди 2000 години...Та кой се връща назад викаш?
108
2
 
2
 
! Отговори
до 122 преди 11 години
Ако ти с този език се смяташ за вярващ в Бог християнин, бъркаш. Хората мислят, не могат да приемат посредствения празен "посредник на Бога". Бог е във всеки - в живота си да се ръководи от добродетелите на Божиите заповеди, които не са друго, а моралните закони на всяко време. Ако Бог е всеобщият разум, вярвам в това, но не в тлъсти и кухи търтеи, смешни с изостаналостта си.Не одобрявам заплашителен тон, за да вярвам. Най-унизително е да ти се внушава да вярваш в нещо под заплаха.
107
4
 
3
 
! Отговори
Ха-ха преди 11 години
Да, преди Исус, Аллах, Буда е имало Зевс, Юпитер, Кали, Тангра и тям подобни "богове". Простотията човешка няма граници. Затова съществуват и тези кърлежи.
106
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вече писах. Тази зима в Бургас е много влажна. Нека отчето да се покае, че манипулира хората. Бургас е хубав град по принцип, но наградите му са една компенсация, че както преди, така и сега, това , което се печели, отива в София и в Правец.Аз защо да се покайвам, отче?Да се покае некадърният кмет, търговец на сухо радиоактивно мляко.Заместниците му от СДС, които дерибействат в строителството.Ще се покаят ли, когато евтините плочки по главната улица ще се разронят скоро?
105
2
 
3
 
! Отговори
Нагли и ояли се преди 11 години
Стига сте лъгали хората! Да не сме в 10-ти век. Вие сте едни узаконени мошеници, които лапкат от болката и отчаянието на простите хора. Крайно време е държавата да спре парите за вероизповеданията и да се издържат от даренията на тези, които успеят да излъжат.
104
1
 
2
 
! Отговори
до 120 преди 11 години
Вярата е изгонена от България,защото човек вече не вярва ,че Бог мжже да реши проблемите му,той вече не му е нужен и не може да му помогне. Това е екзистенциален момент.Човекът е оставен на собствените си сили и който е силен - ще оцелее,който не - ще погине.
103
1
 
4
 
! Отговори
учен преди 11 години
Не вярвам в подобни простотии, това е псевдонаучно и противоречи на законите на науката. Ако някой ми го покаже да го видя с очите си и след като изследвам и се убедя дали това не е конденз или обикновена вода... Не смятам да се опозорявам,като вярвам в недоказани неща,в 21 век...
102
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да бе ,ще се кая. Животът ми е толкова нещастен и беден и не смятам че съм грешен пред някого,по-скоро той е грешен пред мен. Вместо да е каете и да се молите на икони,вземете живота си в ръце и се борете за правата си!!! Християнският морал е робски,помирителен и кротък морал.
101
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТОВА Е КОНДЕНЗ! ДОКОЛКОТО ЗНАМ ЦЪРКВАТА ТЕЧЕ И ПРОПУСКА ВЛАГА И ВОДА!
100
0
 
6
 
! Отговори
БГ преди 11 години
Преди 2години случайно попаднахме със съпругата ми пред църквата "Св. Св. Кирил и Методий" и видях изкопа за подземния гараж. Изкопът е направен без всякакво предварително укрепване на терена. Още тогава казах на съпругата си - "тези ще съборят църквата". ПРОЕКТАНТЪТ и РЪКОВОДИТЕЛЯТ на строжа са за СЪД. Преди 18 години в Шумен така събориха къщата на д-р Герчо Христов на ул. Цар Освободител.
99
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стига с този Бургас бе!Уляхте се !Понеже "*ания" бивш министър е от Бургаско,най-големите слагачи на герпппп са от Бургас,то не бяха кокали на светци,икони,рай на света като най-добър град ит.н. и т.н.!Е спрете си най-после бе ***!
98
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
проплакала...ай стига с тия глупости,промиват мозъците на миряните
97
0
 
1
 
! Отговори
до 114 преди 11 години
То па щото за новите "строители" на България има!
96
2
 
9
 
! Отговори
Emo-Варненеца преди 11 години
Бургас заслужава да има голям храм много хубаво ,че избраха Бургас за най-добрият град честито на хората от Бургас притеснителното обаче ,че никои от отговорните господа не казва как и кога ще започнат ремонтните работи по храма
95
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Незная за какво точно служи сега църквата , дори не съм сигурен дали има и част от приписваното и за запазването на българския род. Бог е в душата ни , в сърцето ни .Родната църква заедно с лекарите , учителите се превърнаха в ЕООД ООД ЕТ и куп други алъш вериши като в цялата тупордия забравиха за вярата за това, че са люде призвани да помагат да са пример а не търговски представители . Много лицемерие лъха от тезикипарската. църква , заявиха ,
94
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вероятно е имал впредвид и нашите комунисти, като е казал да се покаем. Или това се отнася само за хората.

Спонсорирани публикации