Дошло е време да се покаем!

Икона на св. Богородица проплака в Бургас
20 мар 2013 19:05,
144
Дошло е време да се покаем!
Снимка: Dnes.bg

Точно в навечерието на Сирни Заговезни една от най-старите икони на св. Богородица в Бургас, смятана за чудотворна, проплака.

Чудото, за което разказват служителите от храм „Св. Св. Кирил и Методий”, се е случило на 15 март привечер, докато жените почиствали светините и ги подготвяли за празника.

„Малко след като забърсала иконата, една от работничките забелязала, че в очите на Божията майка се появили сълзи. Тя се притеснила и извикала другата жена. Първата им реакция била да избършат очите на Богородица. На другата сутрин ми разказаха какво се е случило”, обясни отец Петър, служещ в църквата.

Иконата на Св. Богородица с Младенеца е дело на руски майстор. Тя е била подарена на храма след неговото построяване през 1097 г. Освен с изключителната си изразителност в изображението на Божията майка и ярките цветове, запазили се през годините, светинята е уникална и заради сребърния обков по ръцете й.

Отец Петър не се ангажира да даде точно тълкувание на необичайното явление, но сподели, че подобни неща се случват обикновено, когато предстои нещо важно или когато е дошло време да се покаем.

Дошло е време да се покаем!
Снимка: Dnes.bg

„За своята 106-годишна история храмът не е бил в по-окаяно състояние. Знаете какво се случва с църквата. Наложи се да се изнесем и да сложим катинар на Божия дом. Това според мен е знак, че в началото на Великия пост трябва да се вгледаме навътре в себе си и да се покаем, а онези, от които зависи възстановяването на църквата, да се задействат, преди храмът да е рухнал съвсем”, каза още свещеникът. По думите му това няма да стане по-рано от две-три години.

Храмът „Св. Св. Кирил и Методий” е четвъртият по големина в България. Макар да се смята за паметник на културата, от една година църквата стои заключена, тъй като в стените й има огромни пукнатини, които застрашават живота на посетителите. Вековният храм започна да се руши, след като в непосредствена близост стартира строеж на подземен паркинг.

Оказа се, че специалистите не са предвидили дълбочината в основите на църквата и при изкопните работи постройката буквално се разцепи. Оттогава олтарът, свещниците и иконите са изнесени в помещение, намиращо се на метри от храма. Там се извършват и службите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
tintirimintiri. ma kak moze tolkova mnogo i naglo sa manipulirat horata osobeno onazi prosloka, koqto e neveza i sueverna.....
52
0
 
4
 
! Отговори
robocock76 преди 11 години
До 55Само където пирамидите са малко по-старички дори и от 1097
51
4
 
14
 
! Отговори
hanko преди 11 години
Bulgaria se napalni s bezboznici prez poslednite 100 godini i ni6to dobro ne ya 4aka
50
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕВРЕИН НЕМОЖЕ ДА БЪДЕ БОГ.........
49
2
 
9
 
! Отговори
Пътят към голгота преди 11 години
Еми да идат там ББ, Цветето, дето няколко милиарда са и малко, Цецко Цветанов дет кандиса за Хизбула на братята евреи, да идат още хилядите купени и със затворни усти журналисти от медиите дето всяка минутза лъжа след лъжа промотитар за защита на който е платил.....Да идат да видят на икона кървави сълзи..........., че има многогоо....много да плащат техни деца и внуци и прапра внуци за страданията на българския народ, Поклон! за бг страдащия народ поклон ....... в 21 век, уж без война, уж бе
48
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Тя е била подарена на храма след неговото построяване през 1097 г."Бах тоа храм, той по дърт от пирамидите бре. тцтцтц. Тия от dnes.bg избиха рибата :) Некъдрници !!! Срам!
47
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
този поп и родата му, която е превзела тази църква , са най-мръсните и долни материални ку*ви , които съм виждал... особено Петър и Захари ... хранят се от човешки трагедии и нещастия .. от човешката слабост ..
46
12
 
7
 
! Отговори
БОГОМИЛ преди 11 години
До Килюминати 40ЧЕРВЕН ''ДУХ' ДУХА В ГЛАВАТА ТИ!СУТРИН ПОГЛЕДНИ НА ИСТОК.ВИЖ СЛЪНЦЕТО,ДАВАЩО ЖИВОТ НА ВСИЧКО !И НЕ СЕ МОЛИ НА НЯКАКЪВ РАСПНАТ ЕВРЕИН!ОООООООООООООО! ЗАБЛУДЕНИ ОФЦЕ!
45
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Виновен е кромид лука!
44
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
дошло е време да се къпем в кръвта на душманите
43
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И един мармот завива шоколада в станиол... Вика му се конденз на водни пари...
42
7
 
14
 
! Отговори
Кадер преди 11 години
Що за божи служители са тези(попове,ходжи,папи и тем подобни мафиоти) дето се возят в лимузини и се кичат със злата докато хора си лягат гладни,а е писано в светото писание "ако имаш 2 ризи дай едната на ближния"........
41
0
 
1
 
! Отговори
нн преди 11 години
до 43,аз да съм казала,че са поповете,написах вярата...
40
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Искаха да напишат 1907
39
2
 
15
 
! Отговори
Ханку брат преди 11 години
1097 г.???!!!! Минахте и вестник Шок......
38
10
 
12
 
! Отговори
до 38 преди 11 години
Тая вяра не е като оная, за която ти говориш! Прочети 1-2 книги за Възраждането и ще разбереш, че поповете от край време са страхливци, печалбари и в никакъв случай не са спомогнали те за запазването ни като нация. Има разбира се и изключения между тях като поп Харитон, но те попове само по дрехите, а иначе са истински революционери. Вярата на обикновените хора е спасил народа, не алчните попове.
37
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Незная какво да кажа. Вярата трябва да дава сила в човека а не да го води до умопомрачение, затова вярвам в Бог но в религии не вярвамСлкд като българи предатели предадоха и разпродадоха своето кътче Райска Земя наречено България, не се учудвам че е възможно и икона да проплче . Българи горят като факли. Боже запази здравето ни, както на тялото така и на духа Дай ни сили да преминем тежките ни дни! Амин.
36
3
 
4
 
! Отговори
до 40 преди 11 години
Щом вярата в една от многото книги с християнски легенди (естествено, добре селекционирани от църквата.... Ев. Юда (ок 2в.) продължава да е анатемосано, нищо че е едно от доста по-старите от Матей (ок 4-5в.)) те кара да се чувстваш щастлив - така да е, ние, "гнусните" атеисти сме (уви) толерантни към всякакви космологични разбирания и небивалици. Доколкото не се опитват да ни ги налагат разбира се!
35
4
 
24
 
! Отговори
Килюминати преди 11 години
"Затова казвам ви: всеки грях и хула ще се прости на човеците; но хулата против Духа няма да се прости на човеците; и ако някой каже дума против Сина Човечески, ще му се прости; но ако някой каже против Духа Светаго, няма да му се прости ни на този, ни на онзи свят." (Мат. 12:31-32).
34
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Църквата е напукана още от 90-те..Ама нали държавата се грижи за културата...