Дошло е време да се покаем!

Икона на св. Богородица проплака в Бургас
20 мар 2013 19:05,
144
Дошло е време да се покаем!
Снимка: Dnes.bg

Точно в навечерието на Сирни Заговезни една от най-старите икони на св. Богородица в Бургас, смятана за чудотворна, проплака.

Чудото, за което разказват служителите от храм „Св. Св. Кирил и Методий”, се е случило на 15 март привечер, докато жените почиствали светините и ги подготвяли за празника.

„Малко след като забърсала иконата, една от работничките забелязала, че в очите на Божията майка се появили сълзи. Тя се притеснила и извикала другата жена. Първата им реакция била да избършат очите на Богородица. На другата сутрин ми разказаха какво се е случило”, обясни отец Петър, служещ в църквата.

Иконата на Св. Богородица с Младенеца е дело на руски майстор. Тя е била подарена на храма след неговото построяване през 1097 г. Освен с изключителната си изразителност в изображението на Божията майка и ярките цветове, запазили се през годините, светинята е уникална и заради сребърния обков по ръцете й.

Отец Петър не се ангажира да даде точно тълкувание на необичайното явление, но сподели, че подобни неща се случват обикновено, когато предстои нещо важно или когато е дошло време да се покаем.

Дошло е време да се покаем!
Снимка: Dnes.bg

„За своята 106-годишна история храмът не е бил в по-окаяно състояние. Знаете какво се случва с църквата. Наложи се да се изнесем и да сложим катинар на Божия дом. Това според мен е знак, че в началото на Великия пост трябва да се вгледаме навътре в себе си и да се покаем, а онези, от които зависи възстановяването на църквата, да се задействат, преди храмът да е рухнал съвсем”, каза още свещеникът. По думите му това няма да стане по-рано от две-три години.

Храмът „Св. Св. Кирил и Методий” е четвъртият по големина в България. Макар да се смята за паметник на културата, от една година църквата стои заключена, тъй като в стените й има огромни пукнатини, които застрашават живота на посетителите. Вековният храм започна да се руши, след като в непосредствена близост стартира строеж на подземен паркинг.

Оказа се, че специалистите не са предвидили дълбочината в основите на църквата и при изкопните работи постройката буквално се разцепи. Оттогава олтарът, свещниците и иконите са изнесени в помещение, намиращо се на метри от храма. Там се извършват и службите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
7
 
18
 
! Отговори
нн преди 11 години
благодарение на вярата се е запазила България 500 години,а вие безверници се засрамете!
32
7
 
9
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Ми покайте се де!Всичкото агенти в расо незабавно да се покаят!
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Богомиле, а Големият взрив около 7 млрд. години преди Началото на Слънчевата светлина (нормално наричано още и начало на термоядрен синтез :) къде го забравихме него? :)
30
1
 
4
 
! Отговори
Petar, NY преди 11 години
Специалисти? В България няма специалисти....
29
13
 
14
 
! Отговори
БОГОМИЛ преди 11 години
ПЛЮЕМ ВИ НА СВЕТИТЕ ПИСАНИЯ НА ОЛТАРНИТЕ ВИ ЦЕРЕМОНИИНА ИКОНИТЕ И ХОРУГВИТЕНА ЖЕЗАЛА ВИ, И НА ТРОНА ВИ!ПЛЮЕМ ВИ НА ЗЛАТНИТЕ ТРАПЕЗИНА ЕЗИЦЕТЕ ВИ ЗА ВЪЗХВАЛА И НА ПАРИТЕ ВИ!САМО ТЕБЕ БОЖЕ БЕДЕН, НЯКАДЕ СЪМИЧЪКНЕ СЪГЛЕЖДАН И НЕЧУВАН,ТАМ В НАЧАЛОТОНА СВЕТЛИНАТА,СЛЪНЧЕВ ДИСК ОГРОМЕН!ТЕБЕ СЛАВА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
28
2
 
31
 
! Отговори
безутешно положение преди 11 години
Как няма да проплаче? При това безутешно положение в ***!
27
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колко много религиозни *** в този форум... И сляпо вярвате в каквото ви кажат. Прав е колегата 26 - не хора, овце!
26
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как няма да проплачат иконите?Този храм се руши, а шест невинни души изгоряха като факли!
25
3
 
10
 
! Отговори
сдф преди 11 години
Нямаше да е лошо да бяха дали снимка да се убедим;)))
24
7
 
24
 
! Отговори
Killuminati преди 11 години
Не богохулствайте братя в Христа!
23
4
 
20
 
! Отговори
Сълза преди 11 години
Храмът е дом за душите Отче, ако душите са изгорени и обезверени, няма как домът да е добре.
22
35
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе кой нормален човек следва църквата и вярва в такива простотии в 21 век, бе ?! Хвала на комунистите, че премахнаха религиозната зараза от България. Петстотин години сме седяли под робство точно заради християнското смирение и овчедушие. Неслучайно "поп" е станало нарицателно за "мошеник" в народния език.
21
9
 
8
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 11 години
Абе ний щото с попат сме приятели и кат ми дойде на гости(па той сий постоенно у нас) и се гледа дет имаме едно шадраванче на секциата дет се си пръска и не му сваршва водата-ами то си смуче вода с една брамчалка и пак там си я враща-пердетум мобили бе и кат си драпнахме по три мастики и вика-Тапчо бе,ти си харен човяк,що не дариш туй нящо на църквето бе...и яз нали сам дащен и му го дадох,па след ден са чу,че нашта Богородица заревала...ама и нещо брамчала,та попа пейл силно та да са нечуй...
20
4
 
11
 
! Отговори
До 16 преди 11 години
Мен пък му е гнус от фалшиви безмозъчни хора, които могат да вярват на глупости. Просто в Бургас е много влажно, снощи пак валя. Да се покаят разбойниците, които обезобразиха не само църквата, а и Концертната зала. Да се покаят, че от ламтеж се скубят, защото над паркинга се оказал някакъв МОЛ насосан.Сега ровят и в двора на Математическата, ще съборят и нея.
19
9
 
17
 
! Отговори
ужас преди 11 години
явно всички образовани и читави хора са се изнесли от страната. как е възможно да се пишат такива неща за църквата ??????
18
0
 
20
 
! Отговори
е що преди 11 години
нали Бургас е бил най добрият град за живеене.. градинки, алеи.. но за църквата няма пари ..жалко е, живеем в безродни времена
17
5
 
6
 
! Отговори
Клисаря преди 11 години
Ми покайсе бе дедо Попе!Ти що блажиш като другите постят?
16
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кметът на Бургас дето само го хвалят имал финансови интереси свързани с паркинга. Дано им заседнат тия пари на мутрите......
15
9
 
7
 
! Отговори
Samo minavam преди 11 години
На кого да се покая дядо попе и за какво.Когато дядо ми ми е занесъл на ръце в женския манастир да ме кръстят,гащниците комунисти,кучетата безродни са стоели пред манастира с бележници в ръце.Дали са знаели да пишат е друг въпрос.На Патриарха ли да целувам ръце и тои е комунист или твоите.Сигурно и ти си доносник.Какво да правя попе,на кое продажна душа да се покая.
14
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ABE NEZNAM DALI IKONATA E PROPLAKALA NO V SKORO VREME NE4IA MAI4ICA 6TE PROPLA4E ZDRAVO . GARANCIA