Дошло е време да се покаем!

Икона на св. Богородица проплака в Бургас
20 мар 2013 19:05,
144
Дошло е време да се покаем!
Снимка: Dnes.bg

Точно в навечерието на Сирни Заговезни една от най-старите икони на св. Богородица в Бургас, смятана за чудотворна, проплака.

Чудото, за което разказват служителите от храм „Св. Св. Кирил и Методий”, се е случило на 15 март привечер, докато жените почиствали светините и ги подготвяли за празника.

„Малко след като забърсала иконата, една от работничките забелязала, че в очите на Божията майка се появили сълзи. Тя се притеснила и извикала другата жена. Първата им реакция била да избършат очите на Богородица. На другата сутрин ми разказаха какво се е случило”, обясни отец Петър, служещ в църквата.

Иконата на Св. Богородица с Младенеца е дело на руски майстор. Тя е била подарена на храма след неговото построяване през 1097 г. Освен с изключителната си изразителност в изображението на Божията майка и ярките цветове, запазили се през годините, светинята е уникална и заради сребърния обков по ръцете й.

Отец Петър не се ангажира да даде точно тълкувание на необичайното явление, но сподели, че подобни неща се случват обикновено, когато предстои нещо важно или когато е дошло време да се покаем.

Дошло е време да се покаем!
Снимка: Dnes.bg

„За своята 106-годишна история храмът не е бил в по-окаяно състояние. Знаете какво се случва с църквата. Наложи се да се изнесем и да сложим катинар на Божия дом. Това според мен е знак, че в началото на Великия пост трябва да се вгледаме навътре в себе си и да се покаем, а онези, от които зависи възстановяването на църквата, да се задействат, преди храмът да е рухнал съвсем”, каза още свещеникът. По думите му това няма да стане по-рано от две-три години.

Храмът „Св. Св. Кирил и Методий” е четвъртият по големина в България. Макар да се смята за паметник на културата, от една година църквата стои заключена, тъй като в стените й има огромни пукнатини, които застрашават живота на посетителите. Вековният храм започна да се руши, след като в непосредствена близост стартира строеж на подземен паркинг.

Оказа се, че специалистите не са предвидили дълбочината в основите на църквата и при изкопните работи постройката буквално се разцепи. Оттогава олтарът, свещниците и иконите са изнесени в помещение, намиращо се на метри от храма. Там се извършват и службите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
8
 
6
 
! Отговори
Kratos преди 11 години
Абе тук има някакви фанатици... Под такива статии може да се види колко изперкали българи има.
92
6
 
8
 
! Отговори
ГЛАДНИЯТ. преди 11 години
ЕХ,ОТЧЕ,ОТЧЕ , ЩОМ И БОГОРОДИЦА РЕВНА ГОРКАТА, ЗНАЧИ УМИРАНЕ ИМА- ОТЪРВАНЕ НЯМА. ПРАВИЛНО ГО Е КАЗАЛ АДАША:КАТО НЯМА ОПРАВИЯ , ПЛЮЛ СЪМ ИМ . ЦЯЛИТА ДЪРЖАВИЯ. КОЙТО И ОЩЕ ДА РЕВНЕ- ВСЕ ТАЯ ЩЕ СИ Е ТУКА.ПРОТЕСТИТЕ ЗАМЛЪКНАХА ,УПРАВНИЦИТЕ НЕ ПОМРЪДНАХА. ЮРУШ НА МАСЛИНИТЕ НАРОДЕ...... .
91
5
 
6
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Покайваме се, че не сме се отделили от дяволската икуменистична църква - член на ССЦ. Тя не се противи на всичките канибали от 22 години, както и не се противи на геноцида върху българския православен народ. Да я признаем за еврейска мафия, и да възтановим Богомилството, истинската Християнска църква и затова избита от евреите. Убивай евреи за да се спасиш! - последена възмажнос за измъкване от еврейския свят!
90
1
 
3
 
! Отговори
Шаренков преди 11 години
Много древен храм!
89
11
 
1
 
! Отговори
УПЛАШЕН преди 11 години
До Анонимен 90Абе, много зъл, къто демон кълне тоз вашият Христос бе!
88
1
 
24
 
! Отговори
Студент преди 11 години
И иконите проплакаха заради глупостите, които се случват в тази държава.
87
0
 
14
 
! Отговори
за 98 преди 11 години
Аз съм вярваш в Месията на Израел и Господ на човечеството Исус Христос слава на Името Му ,който ще се върне и ще унищожи антихриста и слугите му.
86
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дошло е време да си лягаме, утре сме на работа.
85
6
 
2
 
! Отговори
за 93 от 92 преди 11 години
А ти си обсебен от кататонна форма на шизофрения ! Моли се на твоя Исус денонщно да те излекува ! успех- смехурко !!!
84
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"По думите си ще бъдеш оправдан и по думите си ще бъдеш осъден" Исус Христос казва в Матей 12:37
83
2
 
15
 
! Отговори
до 92 преди 11 години
Бог е Творецът, Силният и Великия, Всемогъщия,Всевишния, Вечния, Той е който е,Той е Господаря, Изцелителя,Господ на мира, на воинствата, на небесните сили, Господ на силите,Бог на правдата,Той е тайнствен,Той ни дава прехраната, Господ е пастир мой и идва скоро!
82
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Попа е решил да събере с това чудо пари за ремонт на църкватаи да си купи и той Ролекс.Няма да се излага я.И търси будали миряни като онези платили тока за 3 бона на Пловдивските хотели на църквата.Пробва ако мине номера значи кълват миряните.Изпитана рецепта
81
1
 
10
 
! Отговори
за 92 преди 11 години
Обсебен си от демони ,то е ясно,моли се за помощ и изцеление.Исус Христос е Господ и ще се върне,слава на Името Му.
80
17
 
4
 
! Отговори
до Исус е Божи Син преди 11 години
Божи Син е Исус на муки, а като иска, нека да дойде да ме хвърли в езерото от огън с антихриста, само че първо- трябва да се появи, което е невъзможно, защото не съществува, което пък изключва второто условие, ако ме надвие, което е невъзможно, поради две причини- защото не съществува и защото е пълен *** изобразен на иконите !
79
10
 
6
 
! Отговори
Kratos преди 11 години
И да се каете и да не се ...все тая. По-добре гледайте напред и не позволявайте религийте да объркват живота ви.
78
1
 
6
 
! Отговори
Исус е Божия Син преди 11 години
Около Възкресението на Месията на Израел и Господа на човечеството Исус Христос бесовете като"Плюещия"изпадат в лудост,нали Исус ще ги хвърли в езерото от огън с антихриста.
77
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Който въздавам беззаконието на бащите върху чадата, до третото и четвъртото поколение на ония, които Ме мразят
76
1
 
7
 
! Отговори
3 тата Божия заповед преди 11 години
Не си прави кумир или какво да е било подобие на нещо, което е на небето горе или което е на земята долу, или което е във водата под земята; да не им се кланяш, нито да им служиш.Аз, Господ, твоят Бог, съм Бог ревнив.
75
3
 
6
 
! Отговори
djenil преди 11 години
Господ е спасението всички трябва да се покаем!
74
0
 
1
 
! Отговори
за 84 преди 11 години
84,богохулство ли е за теб да отричаш кланяне и молене на икони?