Дошло е време да се покаем!

Икона на св. Богородица проплака в Бургас
20 мар 2013 19:05,
144
Дошло е време да се покаем!
Снимка: Dnes.bg

Точно в навечерието на Сирни Заговезни една от най-старите икони на св. Богородица в Бургас, смятана за чудотворна, проплака.

Чудото, за което разказват служителите от храм „Св. Св. Кирил и Методий”, се е случило на 15 март привечер, докато жените почиствали светините и ги подготвяли за празника.

„Малко след като забърсала иконата, една от работничките забелязала, че в очите на Божията майка се появили сълзи. Тя се притеснила и извикала другата жена. Първата им реакция била да избършат очите на Богородица. На другата сутрин ми разказаха какво се е случило”, обясни отец Петър, служещ в църквата.

Иконата на Св. Богородица с Младенеца е дело на руски майстор. Тя е била подарена на храма след неговото построяване през 1097 г. Освен с изключителната си изразителност в изображението на Божията майка и ярките цветове, запазили се през годините, светинята е уникална и заради сребърния обков по ръцете й.

Отец Петър не се ангажира да даде точно тълкувание на необичайното явление, но сподели, че подобни неща се случват обикновено, когато предстои нещо важно или когато е дошло време да се покаем.

Дошло е време да се покаем!
Снимка: Dnes.bg

„За своята 106-годишна история храмът не е бил в по-окаяно състояние. Знаете какво се случва с църквата. Наложи се да се изнесем и да сложим катинар на Божия дом. Това според мен е знак, че в началото на Великия пост трябва да се вгледаме навътре в себе си и да се покаем, а онези, от които зависи възстановяването на църквата, да се задействат, преди храмът да е рухнал съвсем”, каза още свещеникът. По думите му това няма да стане по-рано от две-три години.

Храмът „Св. Св. Кирил и Методий” е четвъртият по големина в България. Макар да се смята за паметник на културата, от една година църквата стои заключена, тъй като в стените й има огромни пукнатини, които застрашават живота на посетителите. Вековният храм започна да се руши, след като в непосредствена близост стартира строеж на подземен паркинг.

Оказа се, че специалистите не са предвидили дълбочината в основите на църквата и при изкопните работи постройката буквално се разцепи. Оттогава олтарът, свещниците и иконите са изнесени в помещение, намиращо се на метри от храма. Там се извършват и службите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
6
 
! Отговори
за 83 преди 11 години
А ти като не си християнка как знаеш ."В белите държави"?Христос не учи за бели държави и е роден от семитска майка.А Марк към когото се обръщаш отрича Месията на Израел Исус Христос ,с това се съгласяваш явно.
72
0
 
3
 
! Отговори
До Анонимния Тъпняк преди 11 години
Само номера и далавери са ти в главата на тебе и всички подобни ***. Начинът по който се изразяваш е чисто богохулство. Да не вярваш е едно, но да си параноик и да обиждаш е съвсем друго. С твоите камъни по твоята куха кратуна...
71
1
 
5
 
! Отговори
detelina преди 11 години
До МаркПрав си,но до някъде,църквата е виновна за всичко това!Църквите са превърнати в магазини и се продава дори светената вода и поповете карат най-луксозни коли- така ще е!23 години,както държавата ,така и църквата абдикира от народа.В белите държави,църквата се грижи за хората,а тук се грижи за себе си!
70
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тези дето не са съгласни с коментара по-долу НЕ СА християни,защото не знаят какво казва Исус Христос и апостолите Му в Нов Божи Завет.
69
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ОТВОРЕТЕ НОВИЯТ ЗАВЕТ И ПРОЧЕТЕТЕ ПИШЕ ЛИ НЯКЪДЕ ЗА ЧУДОТВОРНИ ИКОНИ,ТОВА ЛИ УЧАТ БОЖИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ИЛИ СТАНАХА КАТО ФАРИСЕИТЕ.КОГАТО ЙОАН ПАДНАЛ В КРАКАТА НА ЖИВ АНГЕЛ ПОКАЗАЛ МУ КАКВО ЩЕ СТАНЕ СЪС СВЕТА В "ОТКРОВЕНИЕТО"ТОЙ МУ КАЗАЛ ДА НЕ ПРАВИ ТОВА НО ДА СЕ МОЛИ САМО НА БОГ-"ОТКРОВЕНИЕ"22:9
68
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това със сълзите е баламосване на вярващите.По-интересното е, че номера работи .
67
1
 
6
 
! Отговори
Килюминати преди 11 години
Оттогава Иисус начена да проповядва и да казва: покайте се, защото се приближи царството небесно. (Ев. Мат. 4:12-17)
66
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мафията от сuлзи не разбират
65
5
 
8
 
! Отговори
Поручик Ръжевски преди 11 години
Димитър Николов и цялата клика около него ТЕ СА ВИНОВНИ ИМА РЕАЛНА ОПАСНОСТ ХРАМЪТ ДА РУХНЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ГЕРБ .
64
0
 
4
 
! Отговори
до 55 преди 11 години
Годината на построяването на храма е сбъркана.Храма е построен през 1907 год.В близост до храма решили да строят подземен гараж.Храмът е повреден,училището и филхармонията също са пострадали от тоя безумен проект.Има в интернет статия"Икона на Богородица се просълзи в Бургас"
63
7
 
9
 
! Отговори
Марк преди 11 години
*** народ, слаба държава- това е извода към повечето коментари. Хората са прости, защото не познават Библията, не я познават, защото не я разбират, а не я разбират, защото вярват на всякакви глупости, ама не си правят труда наистина да се заинтересуват имало ли е възкресение...Такива ми ти работи.
62
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
дошло е време да си оправим държавата, ако питате мен!
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ХоросанТи си абсолюте ***
60
10
 
4
 
! Отговори
EMIGRANT преди 11 години
CAR PETAR E KAZAL: - AKO IKONITE NE SPRAT DA PLA4AT S OLIO, ZADNICITE NA POPOVETE STE ZAPLA4AT S KRAV!
59
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДО 69:МИ ТО ТЕЯ НЕЩАСТИЯ СЕ СЛУЧВАТ ЗАЩОТО ХОРАТА СЕ ЗАЛЪГВАТ ПО ЕДНА ЛЪЖЛИВА РЕЛИГИЯ КАКВАТО Е ПРАВОСЛАВИЕТО....... КАКТО КАЗАХ ПО ДОЛУ ЕВРЕИН НЕМОЖЕ ДА БЪДЕ БОГ......... ЕВРЕИТЕ ВИНАГИ СА БИЛИ ПОЛЗВАНИ ЕДИНСТВЕНО ЗА ТОР(ЗА ЗЕМЯТА) ТАКА ЧЕ.........
58
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много смешни и опасни за създателите си, са тези богухулни коментари. Колко ли още нещастатия трябва да се случат,за да проумеят хората,че Православието е единственото спасение.
57
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
кой бе божи човечебългарето дето се оставиха на гербавите да им разгонят фамилията лиами ако е така сигурно си правщото гербавите не са от тия дето ще ги тресе покаяние - дан са луди
56
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
bogat... tova e zdraviqt razum,
55
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Покайте се Гербери
54
4
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
След като дяда попа не плачи за хората пред Бог , иконите му ще проплакват заради него