Борисов поравно и любен, и мразен

Хората са раздвоени за оттеглянето му от властта
Обновена: 25 апр 2014 14:57 | 4 апр 2013 19:33,
983
Борисов поравно и любен, и мразен
Борисов с пълно доверие от симпатизантите на ГЕРБ. Снимка: архив, Булфото

След оставката на кабинета бившият премиер Бойко Борисов е почти толкова харесван, колкото не харесван. Според данни на НЦИОМ личният му рейтинг дори бележи лек ръст. След оттеглянето му от поста министър-председател той е одобряван от 46% от анкетираните, а на обратното мнение са 45%.

В края на февруари Борисов бе одобряван от 40 на сто от анкетираните, а делът на неодобрението за него бе 51 на сто.

Няма доминираща оценка за оставката на премиера Бойко Борисов – 45% я определят като бягство от отговорност, а 42% - като достойна постъпка.

Като бягство от отговорност оставката оценяват по-често хора на възраст над 60 години, със
стандарт под средния, жители на столицата, както и живеещи в селата. Склонни да споделят това мнение са симпатизанти на БСП, на "Атака" и на ДПС.

Мнението, че оставката на Борисов е достойна постъпка, преобладава сред хора на възраст между 18 и 49 години, сред заможни избиратели и сред жители на градовете. 83 на сто от симпатизиращите на ГЕРБ оценяват оставката на премиера като достойна постъпка.

Още по темата
Без промяна остава одобрението и на неодобрението към лидерите на БСП, на ДПС и на "Атака". Одобрението към Меглена Кунева намалява със 7 пункта, като пропорционално нараства и
неодобрението й.

Бойко Борисов е одобряван от 93% от симпатизантите на ГЕРБ, а Сергей Станишев - от 90 на сто от социалистите. Лидерът на ДПС Лютви Местан е одобряван от 77% от избирателите на ДПС, лидерът на Атака Волен Сидеров - от 86% от симпатизантите на своята партия, а Меглена Кунева - от 86% от подкрепящите Движение "България на гражданите".

Формирането на служебен кабинет носи позитиви за президента Росен Плевнелиев. В края на март дейността на Плевнелиев е одобрявана от 56 на сто от пълнолетните българи - с 5 процента повече в сравнение с февруари 2013 г. С 4 на сто намалява и неодобрението към президента, което сега е 30 на сто.

Още е рано да се дават оценки на служебния кабинет - нужен е поне месец работа на министрите, за да натрупат хората впечатления, отбелязват от НЦИОМ.

85% мислят, че исканията на протестиращите са основателни. 15% твърдят, че са участвали в протестите, като това са предимно мъже, хора на възраст между 40 и 49 години, жители на областните градове и хора с по-нисък жизнен стандарт.

Помолени да отговорят на открит въпрос (без предварително формулирани отговори) "Ако можеше да се изпълни веднага само едно искане на протестиращите, кое трябва да бъде то?", 34% посочват необходимостта от контрол върху енергийните монополи, както и нуждата да се ревизират договорите с тях, да се изясни и контролира ценообразуването за крайните клиенти.

26% настояват за увеличаване на доходите и по-висок стандарт на живот, а други 10% искат да се съживи икономиката и да се разкрият нови работни места.

Национално представителното проучване на НЦИОМ е проведено между 21-26 март сред 1000 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


983
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
626
2
 
11
 
! Отговори
??? преди 11 години
До Бивш член на БСПДай ми името на един наш политик и управник,който не живее на наш гръб? Само едно име искам да посочиш и нищо друго!
625
2
 
9
 
! Отговори
Кампания преди 11 години
Не бъди част от проблема, стани част от решаването му! Вземи Бойко вкъщи!
624
3
 
13
 
! Отговори
pimpalicious преди 11 години
До Бивш член на БСП Абе хора знам, че сте необразовани и без переспектива,Не ми описвай качествата на Боко Тиквата и Цвъчко. Всички много добре ги знаем, нали им гледаме сеира вече 4 години...
623
3
 
23
 
! Отговори
Гарантирано преди 11 години
Ние създадохме 500 000 нови безработни! Гарантирано от "герб-Буда"!
622
1
 
13
 
! Отговори
Kreti преди 11 години
Не се палете вече запалете депутат или кмет! Партийнат принадлежност не е от значение!
621
1
 
9
 
! Отговори
Kreti преди 11 години
Не палете вече запалете депутат или кмет! Партийнат принадлежност не е от значение!
620
3
 
10
 
! Отговори
pimpalicious преди 11 години
До ЖороПървиПросто народ, прости хора го управляват. Боко Тиквата поне веднъж в живота си е бил прав...
619
6
 
30
 
! Отговори
ЖороПърви преди 11 години
Аз обичам Бойко Борисов защото:1. Изгони Вълка, и сега ще плащаме 100 000 000 неустойка след решение на Европейския арбитраж. 2. Даде над един милиард от бюджета на КТБ срещу спонсориране на Ботев-Пловдив. 3. Застъпи се за Мишо Бирата за нелегално производство на алкохол 4. Иска от студентите да станат овчари 5. Защото ни нарече "лош матриал" 6. Защото ни сравни с кучета, които трябва да се държат на каишка 7. Защото каза,че той е прокт и ние сме прости 8. Защото е прочел "Винету"
618
1
 
5
 
! Отговори
Мона преди 11 години
До Отец ПрецакиОоооооо, ти се прекръсти- това да не ти е партизанското име ,шут безподобен.
617
4
 
21
 
! Отговори
Kreti преди 11 години
Според Слухове Тиквата е натрупал 3 Милиарда за управлението си чудя се в гробищатата ли ще ги харчи . Ако един милиард бе откраднал стеше да има още един мандат но ден година храни лакоми ***. Хората се самоъапалват , а защо не запалят един крадлив кмет или депутат така или иначе са се прежалили поне да направят нещо добро за другите Българи!
616
3
 
18
 
! Отговори
pimpalicious преди 11 години
До Отец ПрецакиСтига си публикувал едно и също и то навсякъде в този форум, бе?! Платените писачи на ГЕРБ са навсякъде - този явно е първа смяна..
615
2
 
10
 
! Отговори
Мона преди 11 години
До Бивш член на БСПЩо не вземеш да питаш и Цветелинка с банките и курортите и фотоволтаиците откъде, как и колко са авоарите и по света и унас.Още повече,че е от видна и уважавана номенклатурна фамилия!Абе зомби ненормално- не разбра ли ,че при мислещите хора тактиката ти е просто смешна!Не ми трябва някой,който да ми каже как да гласувам,защото си познавам джоба и мога да преценя кой е по-добрия избор за мен!
614
3
 
10
 
! Отговори
Do 829 преди 11 години
Интересно след като децата ти са имали безплатно и добро образувание и медецински грижи и си бил на някоя добра службичка по татово как така реши че ТИКВАТА Е СУПЕРМЕН. ТИ СИ ПЛАТЕН ГРОБАРСКИ ДРАСКАЧ.Аъ бих разтрелял 70% от всички ГЕРБЕРАСТИ , ***, БСП ***, ДПС,СДС,ОДС, КУНЕВА ще е направя ПРОСТИТУККА не че не е но в Брюксел
613
3
 
13
 
! Отговори
ИВАНОВ преди 11 години
*** ЩЕ ИЗКАРА ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ И СЛЕД ТОВА ПЛЕВНЕЛИЕВ ЩЕ МУ НАМЕРИ ТИХО МЕСТЕНЦЕ НЯКЪДЕ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ ! ОБРАТНОТО ,АКО ОТНОВО ГО НАПРАВЯТ ПРЕМИЕР ,ТОВА ЩЕ БЪДЕ СМЪРТНАТА ПРИСЪДА НА ГЕРБ И НА ПРЕЗИДЕНТА !
612
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ВИЖТЕ МУ ЖЕСТА НА ТОЗИ ***- ВСЕ ЕДНО НИ ЗАСТРЕЛВА- МУТРА. ТОДАР БЕШЕ ***, АМА ТОЯ ГО УДАРИ В ЗЕМЯТА
611
6
 
5
 
! Отговори
пенсионер преди 11 години
Аз и всички мой близки и познати, които сме над 60 г. изстрадали целия социализъм никога не сме гласували за БСП и ДПС. Незнам от къде черпите тази грешна информация. Естествено ,че и внуците на всички приватизатори, крадци и платени избиратели ще гласуват за великата им партия закрилница от съда.
610
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знам колко е обичан и мразен Буда , но всички които познавам го псуват.Червените го псуват по-тихичко , защото си е техен , но останалите ...Само Мира , Бареков и вечният близач Кеворк си мълчат!Тиквата е пътник , това е другари гербери!
609
2
 
23
 
! Отговори
pimpalicious преди 11 години
Мнението, че оставката на Борисов е достойна постъпка, преобладава сред хора на възраст между 18 и 49 години, сред заможни избиратели и сред жители на градовете. 83 на сто от симпатизиращите на ГЕРБ оценяват оставката на премиера като достойна постъпка.Всички олигарси подкрепят стабилно Боко Тиквата, защото той им предоставя отлични възможни за бизнес. Защо не питате колко собственици на малък или среден бизнес го одобряват, обаче?
608
6
 
3
 
! Отговори
доктора преди 11 години
До Ккутев:Теб пак ли те пуснаха като миналият път,казвал съм ти нееднократно че трябва да се лекуваш.Сега след малко правя оперативката в рапортната и ще ги наредя хубаявичко задето са те пуснали,щото си обществено опасен !Вкл. че има опасност да се самозапалиш !
607
2
 
6
 
! Отговори
Ккутев: преди 11 години
Абе лентаи, търтеи мързелеви, казал съм ви, че работното ви време започва в 4 часа! Кво е тва 8 часа стана вече и 3 коментара на кръст! После ще си искате паричките, мерзавци, ама ще си ги търсите при арменския поп! А сега се раздвижете! Стига спали като на%бани!