Милиони отиват за управление на природен парк Пирин

МОСВ пренасочило средства за дейности, които не са залегнали в плановете им
Обновена: 5 апр 2013 12:30 | 5 апр 2013 11:43, Екип на Dnes.bg
2
Милиони отиват за управление на природен парк Пирин
Снимка: архив, Булфото

Неправителствената организация „Природата за хората и регионите“ оспорва в свое проучване целесъобразността на изразходване на европейските средства по ОП „Околна среда“. Според тях МОСВ необосновано е пренасочило над 100 млн. лева към паркове и резервати за дейности, които не са залегнали в плановете им , при положение че страната ни има други по-належащи проблеми за решаване.

„Хиляди български села са без канализация и ние системно разхищаваме водите си по изгнилите водопроводи; стотици общини нямат пречиствателни станции, а нерегламентираните сметища у нас са често явление. В нашите университети и БАН нямат пари за екологична наука , а България е най-изостаналата страна в Европа по внедряване на технологиите за глобално наблюдение и сигурност на околната среда“, заявяват от коалицията в отворено писмо до медиите.

От „Природата за хората и регионите“ са обезпокоени и от връзката между изготвящите тръжната документация за проектите за управление на парковете и „Обединение Пирин 2014“, в което участват „Зелени Балкани“ и „Биоразнообразие“. 

Според коалицията това предрешава изхода от конкурсите за избор на изпълнител по проектите. Близо 20 млн. лв. ще бъдат усвоени до март 2015 г. за парк Пирин, а още в първата обществена поръчка са декласирани всички останали участници освен „Обединение Пирин 2014“.

Тръжната документация за въпросната обществена поръчка – за изработване на нов план за управление на Пирин на стойност 1,65 млн. лв., е изготвена от „Обединението Екоконсулт Пирин“. Това е сдружение  от 4 фирми:  „Еко-иновации“ ООД, съсобственост на Людмила Димитрова, „Консултантска група за обществени поръчки“ ЕООД  на Евелина Божилова–Кабакова, „Иконт консулт“ и „Диджи консулт“. 

В законно обявения срок 28.01.2013 г. оферти за изработване на нов план за управление на Пирин подават: „Обединение Мист  Гарнетс“ , „Консултантска къща Европроект“,  „Пролес инженеринг” ООД, „Обединение Пирин 2014“.

Петчленната комисия с председател Евелина Божилова-Кабакова за оценка на офертите по обявения конкурс  отстранява още на фаза представени  документи и преди   отваряне на технически и ценови оферти, трима от четиримата участника. Така в конкурса остава единствено  „Обединение Пирин 2014“, което на практика означава, че обществената поръчка  за  1,65 млн.лв. ще бъде възложена на  тях. В това обединение участват „Зелени Балкани“ на Тома Белев и българо-швейцарската Фондация „Биоразнообразие“ на Петко Цветков. 

От „Природата за хората и регионите“ са обезпокоени, че действията на комисията са продиктувани от връзките между останалия единствен кандидат „Обединение Пирин 2014“ с председателя на комисията за оценка на офертите Евелина Божилова-Кабакова и координатора на проекта Людмила Димитрова.

Людмила Димитрова е ръководител на екипа, изработил сега действащия план за управление на НП „Пирин“, в който през 2004 г. е участвал  и инж. Тома Белев, по това време директор на парк Витоша. Средствата за изработения тогава план са  осигурени от  швейцарско-българската фондация „Биоразнообразие“  с координатор Петко Цветков, настоящ директор на същата фондация. Фирмата на Людмила Димитрова „Екоиновации“ е имала договори, подписвани от бившия директор на парк Витоша Тома Белев.

Пряка връзка с Дирекцията на парк Витоша има и председателката на комисията за оценка на офертите Евелина Божилова-Кабакова, чието   еднолично дружество „ Консултантска група за обществени  поръчки“ има тригодишен  договор (от 2012-2015 г.) за консултантски услуги , подписан от бившия директор на парка Тома Белев на стойност 60 хиляди лв.  Преди това в периода 2010-2012 г. Божилова-Кабакова е изпълнявала редица договори с дирекцията на парка и като физическо лице, посочват от „Природата за хората и регионите“.

От организацията обобщават, че в България има 3 национални, 11 природни парка, над 100 резервата и 500  защитени местности и  защитени зони по НАТУРА 2000, които съставляват  35%  от територията на страната. И задават въпроса при кого отиват парите за тяхното управление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
5
 
! Отговори
мръсно зелен преди 11 години
Да си дойдем на думата за зелените талибани и екологията като рекет и кой за какво ползва "зеленото".