Демократични избори или битак за гласове?

Прокуратурата в Етрополе се самосезира за търговия с гласове по ТВ репортаж
10 апр 2013 13:39,
302
Демократични избори или битак за гласове?
В хотела на този човек - Емил Димитров, бивш депутат от ГЕРБ, се е провела скандалната "лекция". Снимка: Булфото, архив

Районна прокуратура-Етрополе е започнала проверка относно предизборна агитация за купуване на гласове.

Тя се е самосезирала по повод предаването „Темата на Нова”, излъчено на 7 април т. г. по Нова  телевизия, съобщават от прокуратурата.

„Образувана е прокурорска преписка, по която е възложена проверка по реда на Закона за съдебната власт, с оглед данни за престъпление против избирателните права на гражданите. Предмет на проверката е да се установи налице ли е организиране, предлагане или даване на имотна облага с цел склоняване упражняването на избирателно право в  полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция“, се казва в съобщението на Районната прокуратура в Етрополе.

Причина за това прокуратурата да се самосезира е скандален запис, излъчен по „Нова телевизия“, който показва как в хотел в Етрополе, собственост на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров, на 2 април се провежда инструктаж на тема: „Как се организират избори, така че да се спечелят с огромно мнозинство“. „Инструктираните“ са представители на протестиращите студенти, които избраха за свое "лице" футболиста Христо Стоичков.

Още по темата
Участник в „лекцията“ е и председателят на младежката структура на ГЕРБ в Свищов Златомир Цаков, както и един от тарторите на агитката на ЦСКА Димитър Ангелов–Дучето.

„Лекторът“ на семинара подхвърля на присъстващите, без да знае, че в това време го снимат с камера, скандални реплики. „Има извадено всичко, само да ви се работи. Всеки чепик, който носи 30 гласа, е изваден. Вече въпрос на подход е да го стигнеш, да го намериш, да го заковеш. И тия гласове ще дойдат при теб“, заявява той на слушателите си.

„Аз смятам, че това обединение може да извади 30 хиляди застъпника. Вярно, че времето е кратко, вярно, че е на зор, но ако извадим 30 хиляди застъпници, гласовете ще дойдат, повярвайте ми! Няма човек, който не може да закара 10 човека да гласуват!“, продължава със скандалните си изказвания лекторът и след това изстрелва притеснителните думи: „Такъв човек аз не познавам. Дали ще го черпи, дали ще го пои, така.. дали други работи, така..“.

Участникът в семинара, който е снимал със скрита камера, разказва, че за цялата организация ще се заплати по една минимална работна заплата за всеки от застъпниците плюс по 30 лв. в деня на изборите. Тези 30 лева щели да бъдат за всеки човек, който гласува, а всеки от застъпниците щял да получи още по 30 лв. за 10-те часа, в които ще бъде в изборната секция.

Момчето със скритата камера продължава скандалните разкрития, обяснявайки, че всеки щял да има ресурс, с който да „черпи“ хората, които ще гласуват, а освен това щял да има достатъчно гориво, за да обикаля района си и да подсигури колкото се може повече гласове.

Освен това щяло да има момичета, които да контролират по телефона застъпниците. Щабът им щял да бъде в хотела на Емил Димитров, а „лекторът“ по този повод се изцепва: „Момичетата са на Емо, не са мои. В смисъл, не че не са мои, аз ги обичам всичките и ги уважавам. Само че да не кажете, че има съмнение по мен. Плюс това записите се записват, така че няма грешка".

Проверка щяло да има и на хората, които са обещали да гласуват. Въпросите щели да са два: най-напред „момичетата на Емо“ щели да питат „Ще гласуваш ли?“ и ако човекът кажел „Не“, щели директно да затварят телефона. А ако отговорели с „Да“, щели да ги питат „За кого?“. Пред името на всеки щяло да има парола, „например „Шапчица“, обяснява „лекторът“, задължение на застъпниците било да я измислят. Важното било паролата и отговорът да бъдат еднакви.

Изненадващо в ресторанта на хотела вечерта се появява и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Самият той обяснява, че минал на срещата само за 15 минути, за да поздрави присъстващите хора.

Емил Димитров развали отношенията си с ГЕРБ, след като бе уличен в конфликт на интереси, докато е бил депутат. Самият Димитров скочи на Искра Фидосова и Цветан Цветанов, които обвини, че са изкадрували Комисията за конфликт на интереси. Емил Димитров не е в листите на ГЕРБ за предстоящите избори.

По последна информация бившият депутат обеща, че ще разкрие тайни пред нотариус в европейска страна. Той е заминал с децата си в чужбина, защото го е страх за живота им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


302
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
10
 
! Отговори
Чиновник преди 11 години
Купуването и продаването на гласове е престъпление, ХА-ХА-ХА-ХА...
38
0
 
4
 
! Отговори
NERON преди 11 години
V KAKVA DURJVA JIVEETE NARODE , TOVA I V AFRIKA GO NEMA KAKVA EVROPA KAKUV SHENGEN V BULGARIA SE SHIRI BEZNAKAZANA PRESTUPNOST I MAFIA .KADE E POLICITA KOGATO SE KUPUVAT GLASOVE DIREKTNO PRED SEKCIITE KADE E POLICIATA PITAM KOGA SE PRODVA DROGA SVOBODNO NA YLICIATA I VSI4KI ZANQT KOI SA DILARITE NO HORATI GI E STRAX . JIVEEM V DURJAVA NA MRAKOBESIE ,KORYPCIA I STRAX . SRAMMMMMMMM BULGARI
37
5
 
2
 
! Отговори
пешо преди 11 години
До Анонимен 30! С изцапаните *** ще затваряме на *** устите!
36
3
 
11
 
! Отговори
Пъзел преди 11 години
Само като прочетох Димитър Ангелов - Дучето и спрях да чета.Свинска работа!
35
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НЯМА ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА ПАРТИЯТА НА БЕДНОСТТА ЗАСТОЯ МИЗЕРИЯТА БЕЗРАБОТИЦАТА МОНОПОЛИТЕ И МАСОВАТА ЕМИГРАЦИЯ ГЕРБ
34
1
 
10
 
! Отговори
До 40 преди 11 години
До АнонименСпокойно!И Костов е ***.Просто си позабравил какви ги вършеше той.
33
7
 
4
 
! Отговори
до 22 преди 11 години
22ийа не скачай толкова, че може да паднеш от високо!За твое сведение, малкия на "протестите" във върховия дев се събраха преко сили 100 000 души в цяла България!!Това беше преброяването на ***, несретниците и ултрасите от агитките!100 000 това е максимума!!А останалите 7 000 000 ?Така, че внимавай какво си пожелаваш, че да не стане 100 хил. слещу 7 млн.!!
32
4
 
13
 
! Отговори
До 32 преди 11 години
До до 26Не виждам причина да си доволен от това ГЕРБ да спечели изборите, ако не си пряко обвързан с тях и не очакваш изгода от управлението им.Иначе, сложи си ръка на сърцето, погледни тази мазна физиономия, гледай репортажа на Нова ТВ и кажи, че искрено симпатизираш на този човек.Ако и в двата случая се радваш на евентуална победа на ГЕРБ на изборите, вече няма спасение за теб. Явно си такъв, като тях.
31
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АЛОО, -----26Татяна Дончева каза ОТКРИТО ,кои се крият зад ----СИК и ВИС -----,....Станишев ,Кунева ,и Даниел Вълчев ------айде ---НИЦ !
30
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И ДА СПЕЧЕЛИ ГРОБ ЩЕ ГИ ИЗРИТАМЕ АКО ЩЕ И С ОРЪЖИЕ ДА Е
29
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
предпочитам йоло денев пред герб
28
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От 1944г.,до днес ,....ЧЕСТНИ ИЗБОРИ ,----НЕ Е ИМАЛО ,......НЯМА И ДА ИМА !
27
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
герб ще докара гражданска война народа не ги иска а те все по-нагло се натрапват за властта
26
14
 
7
 
! Отговори
до 26 преди 11 години
26тииГЕРБ ще спечели, а твоята злоба не е конструктивно чувство!Набрал си злоба, както цирей гной!Внимавай откъде ще се пръснеш!
25
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 19Какво като стане гражданска война ,крайно време е да се изчисти България от МЪРЗЕЛИВИ мрънкалници !
24
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нещо не чувам ББ и ЦЦ да коментират въпросния скандал.Но те така са свикнали, което не им изнася, все едно го няма и не съществува. Ще ви видим изцапаните *** след изборите и на двамата- Бойко и гледащия го с любов и пламък в очите ЦЦ.
23
8
 
5
 
! Отговори
БСП по пътя на ЮКП преди 11 години
ДО 19БСП лидерите ще свършат , както лидерите на Югославската Комунистическа Партия на съд в Страсбург! И така си е редно!Ами , няма да е гражданска война, а въздаване на правосъдие на комунистическите провокатори!!А подстрекатилете ще бъдат съдени в Страсбург подобно на Слободан Милошевич и Радко Младич!
22
2
 
20
 
! Отговори
БГ преди 11 години
Това е приятелят на карти на другаря Бойко Борисов, същия който печелеше европроекти на кило, същият който спечели на бас правителственият самолет, същият който финансира години наред ГЕРБ, същия който записа признания пред нотариус за да не го убият бившите му съпартийци.Това е ГЕРБ, новото име на СИК, ВИС и *** !!!
21
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ Е ЧУМА НЯМА ТАКАВА НАГЛА НЕКАДЪРНА ПАРТИЯ ДОРИ ЙОЛО ДЕНЕВ Е ПО-ДОБЪР ВАРИАНТ
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 14А южна България /Южна АМЕРИКА /,мрази БСП/ДПС ,и И.Костов!Нали вече ,Бг е разцепена на две ---Северна Русия и Южна АМЕРИКА !