Големият зелен балон се пукна

"Печеленото на обществени поръчки е основният бизнес на зелените неправителствени структури"
Обновена: 21 май 2013 14:13 | 21 май 2013 12:03,
12
Големият зелен балон се пукна
Снимка: архив, Булфото

Печеленото на обществени поръчки е основният бизнес на зелените неправителствени структури, здраво срастващи се с всички управляващи. Това заявява в позиция до медиите Филип Цанов, председател на "Природата за хората и регионите в лична позиция до медиите.

"През последните две години бяхме свидетели как зелените неправителствени организации управляваха държавата. Митинги, шествия, бдения, протести. Пуснеш телевизора – зелени. Пуснеш радиото – зелени. Отвориш интернет – зелените. Отвориш вестник – пак зелени.

Най-големият проблем на държавата бе дали ще работи един строшен лифт на Витоша или няма да работи. Отсечени ли са 5 дървета в Пирин или не. Бутнато ли е някакво камиче или не е бутнато. Сутрин слушаме Тома, на обяд  слушаме Белев, вечер гледаме Тома Белев. Държавата позеленя. Приемаха ги, дружаха с тях, съобразяваха се, легитимираха ги,  като почнеш от министър–председателя, минеш през министрите и през половината депутати.

Нужни им бяха, когато потрябваше. Като се чу за шистовия газ, стана страшно. Предричаха земетресения, урагани и цунами.  А трябваше само да проверим ,  има ли шистов газ у нас или не. Дори не ставаше въпрос за добив. Върхът дойде по време на Закона за горите. Остана впечатлението, че цялата държава само това я интересува – дали на Витоша ще се подменят два лифта от времето на Сталин или не.

Ревнаха и политолозите. Генчо пръв. Сега е зелен. Милите еколози, съвестта на нацията, будното гражданско общество. Хиляди редове, тонове хартия, за радиото и телевизията не питай. Онези  дето правят лифтове и писти, искали да секат гората. Вековните дървета, бялата и черна мура, клека, елата, смърча и борове. Да плашат мечките и да трепят рибата главоч. Тия пък от Банско, Разлог, Сапарева баня и Самоков не им пукало за природата, искали да бетонират планините. Гладни били, мизерствали, нямали работа. Хак да им е. Селяндури. А единствените милеещи за прекрасната българска природа, готови да дадат живота си за нея, са еколозите от Орлов мост.  Всичките им капризи се задоволяваха.

Истерията не спира. Отклоняване на вниманието също

После всичко стана ясно. Правителството подаде оставка. Служебният министър - техен, съветникът му и той. Водачите на протестите лъснаха в листата на партия „Зелените”. Единствената зелена организация, която се яви на изборите. Зелената партия не участва, Партия на зелените – и те.  Всичко точно и подредено - няма разпиляване на гласове или объркване. Участваха във всички дебати, водеха активна кампания. Направиха и няколко нерегламентирани митинга, ужким от загриженост за Пирин и Черноморието. Даже в деня за размисъл се поразходиха на хубавото време около Ариана. Пиха по една бира, отразиха ги подобаващо,  колко са загрижени за природата и си отидоха спокойни да чакат изборните резултати, убедени че единият процент не е проблем за тях. Субсидията им е в кърпа вързана. Целеха се нависоко. Да, ама не, както казва класикът.

На 12-и май 2013 година пренадутият зелен балон се пукна. Мощната подкрепа от Токио и Сеул не помогна. Резултатът е 0,749%, 26 520 гласа, средно по 855 души в регион. Срам  и замълчаха. За малко.

Изборите доказаха, че няма доверие към зелените организации. Нещо което българският бизнес и хората от планинските региони твърдяха непрекъснато през годините, но то не се чуваше и умишлено беше заглушавано. Обществото не ги припозна като защитници на природата, защото разбраха, че обслужват един тесен кръг от бизнес и политически интереси. Преекспониране влиянието и силата на зелените се отрази пагубно на цели региони в България. И това с една едничка цел - влизането им в политиката. 

Изборите минаха. Играта продължава. Почнаха  отново с изпитания номер за Пирин. Притуриха и тунела под Шипка. Сигурно до края на годината всяка седмица ще вадят ужким по един незаконен лифт. От време на време ще пукат по някой фишек и по морето, но не това е важното. Друго е.  Печеленото на обществени поръчки е основният бизнес на зелените неправителствени структури, здраво срастващи се с всички управляващи. За период 2014-2020 има да се усвояват 8 милиарда евро европейски пари. Капаните са заложени. Щракат. Бунаците да се търкалят на Орлов мост. А за онези селяндурите, на кого му пука", завършва Филип Цанов.       

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
1
 
! Отговори
възмутете се преди 10 години
Bulgaria on Air купи *** - ясно си личи новите собственици чии интереси използват. Тази компания се свързва с групировката ***, а те имат големи интереси на първа линия в Морската градина във Варна. Срещу такива протестираше Пламен.
11
1
 
1
 
! Отговори
Rise преди 10 години
Структурата на "зелените" организации е ясно диктувана от Цветелина и Прокопиев ! Там са такива схеми, че човек може да се хване за главата, БУКВАЛНО! Прочетете "Анонимус БГ" да видите за какви безкрупулни хора става дума! А Тома Белев е тяхната пионка, защото човека лесно се манипулира както и техните фамилни "зелени" неправителствени организации.
10
1
 
4
 
! Отговори
Shine преди 10 години
Хората явно започват да проглеждат и да разбират що за хора са онези с гръмките лозунги, зад които обаче се крият съмнителни "каузи". Много е долно да се възползваш от доверието на хората и да лъжеш най-безочливо, че всичко правиш за природата - за която всички милеем - докато реално преследваш собствените си интереси, а именно: "Печеленото на обществени поръчки е основният бизнес на зелените неправителствени структури, здраво срастващи се с всички управляващи". Това, уви, е истината...
9
1
 
8
 
! Отговори
Браво на автора! преди 10 години
Много добър материал! Браво на автора! Ето това са зелените - въздух под налягане и лобисти за собственото си благо, а не са природата. Само се правят на загрижени, защото видяха свободна ниша. Много се радвам, че обществото не се подведе!
8
7
 
5
 
! Отговори
. преди 10 години
и кой му вярва на този лъжец фиката цанов?този, който остави стотици семейства без препитание и дължи милиони на държавата? Ей, подлого на Цеко, една истина да казваш, а то само простотии ръсиш, серсемин!
7
5
 
7
 
! Отговори
Точка преди 10 години
"Зелени" отвън, червени отвътре.
6
5
 
14
 
! Отговори
Хрониките на ... преди 10 години
Ей Тома, ти от усвояване на пари, брадата не може да си обръснеш! Разхищението ти няма да е вечно. Това, което причиняваш на животните и природата няма да ти се прости. Рано или късно справедливостта ще възтържествува и тогава ще ти лъснат интересите, които въртиш с Прокопиев! Вие сте хора, които не е трябвало да се раждате! Които буквално трябва да бъдат изпратени на заточение! Много гняв съм ви насъбрал, ДА ЗНАЕТЕ ! ~
5
10
 
13
 
! Отговори
Закон преди 10 години
Зелените престъпници вън от България! Затвор за Тома Белев и другите като него!!
4
8
 
16
 
! Отговори
@ICQ@ преди 10 години
Тези "зелени" много нагли *e !!! "За период 2014-2020 има да се усвояват 8 милиарда евро европейски пари. Капаните са заложени." Представям си за 12 години управление колко са налапали! На това се казва наглост и безочие !! Да се махат от държавата ни!
3
9
 
16
 
! Отговори
Калина преди 10 години
Дано повече хора разбера това! писна ме да ме лъжат някакви хора, които се оказва, че крадат милиони от една така хубава идея като опазването на природата.
2
9
 
16
 
! Отговори
Йоана преди 10 години
Съвсем точно казано! "зелените" в България са едни нещастни продажници, които си дават дупето на този, който плаща повече. Убедена съм, че има и хора, които вярват чисто в зелената идея, но те са много, много малко. Такива престъпници като Тома Белев трябва да ги пращат директно в затвора. Този човек целенасочено спира редица инвестиционни проекти, от които цяла България има нужда. навсякъде по света хората печелят от туризъм, но ние сме по-католици и от папата...
1
9
 
16
 
! Отговори
Валентин преди 10 години
Браво!Много точен и ясен анализ за зелената мафия в България!