ГЕРБ води на БСП с 3%, Волен и Кунева чукат на вратата на НС

НЦИОМ: Борисов е най-харесваният лидер на ПГ
Обновена: 15 юли 2013 16:23 | 15 юли 2013 12:11,
311
ГЕРБ води на БСП с 3%, Волен и Кунева чукат на вратата на НС
Борисов все още е най-харесваният лидер на ПГ. Снимка: архив, БТА

Ако изборите бяха днес, ГЕРБ печели доверието на 22%-23% от избирателите, а БСП печели симпатии в интервал от 19% до 20%.

Това сочат резултатите от национално представително проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ). Проучването е проведено в периода 3 - 10 юли и е първото на агенцията след парламентарните избори.

Налице е известно свиване на електоралната тежест на ГЕРБ, в рамките на 1-2%, докато БСП леко разширява електоралната си подкрепа в рамките на около 2-3%.

Данните показват, че в следващия парламент със сигурност би присъствало и ДПС с електорална подкрепа между 6% и 7%.

Няколко формации имат реални шансове да прекрачат прага на нов парламент – "Атака", Движение „България на гражданите“ (ДБГ) и НФСБ, всяка от които получава около 3% от електоралните симпатии на имащите право на глас.

Що се отнася до новоучредени формации, както и до заявения Реформаторски блок, все още е рано да се мери електорална подкрепа за тях, доколкото тези проекти засега остават в сферата на намеренията, дори според някои от учредителите им.

Протестите все още не раждат достатъчно значими политически алтернативи, различни от статуквото, коментира социолозите.

Три четвърти от хората, които са гласували за ГЕРБ на 12 май, твърдят, че биха повторили вота си и днес. Сред гласувалите за Коалиция за България, този дял е 85%, а сред избирателите на ДПС – 82%.

Държавният глава Росен Плевнелиев е най-одобряваният български политик. 54% от българите одобряват работата му, а 35% не я одобряват. За последните месеци не регистрираме съществени промени в рейтинга на президента.

Втора е Йорданка Фандъкова - с 49 на сто, а трети - Георги Първанов с 46 процента одобрение. Следва Пламен Орешарски с 37 на сто рейтинг, а пети е Бойко Борисов - с 34 на сто.

42-то Народно събрание започва работата си с 26% одобрение и с 65% неодобрение. За сравнение – стартовият рейтинг на 41-вото Народно събрание през август 2009 година е 42% одобрение и 33% неодобрение.

Сегашното НС получава най-високо стартово неодобрение в сравнение с предходните състави на парламента.

Сред лидерите на парламентарните групи в 42-то Народно събрание най-високо е одобрението за председателя на ПГ на ГЕРБ Бойко Борисов – 34%. Неодобрението за дейността му възлиза на 58%.

В сравнение с края на април Бойко Борисов е загубил 4% одобрение и е добавил 7% неодобрение.

Лидерът на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев запазва без промени както одобрението, така и неодобрението към дейността си в сравнение с края на април. Към 10 юли работата му одобряват 27% от българите, а 65% не я одобряват.

Председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан е одобряван от 16% от анкетираните– дял с 6% по-висок в сравнение с април 2013 г.

Волен Сидеров е одобряван от 8% от българите, дял с 6% по-нисък от рейтинга на председателя на ПГ на "Атака" от април 2013 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
254
0
 
0
 
! Отговори
Азити преди 9 години
Хей, РПК 7/62, ти чувал ли си за препинателни знаци - те не са случайно измислени, а за да ти се разбере какво искаш да кажеш. Защото аз нищо не разбрах! Та такива като теб, като започнат да дават акъл, как да ги вземеш на сериозно? Освен това - интервал има след запетайката, след точката, преди и след тирето... Но, както се казва, всеки народ си заслужава управниците!
253
1
 
0
 
! Отговори
РПК 7/62 преди 10 години
Волен *** Кунева и ГЕРБ на вратата НС води БСП с 3%-може би това заглавие е имала предвид По публикацията работи: Петя Шекерлетова ,ама се е объркала от незнание или разсеяност .Разбираемо е-брои хонорара наум -колко от кунева ,колко от бойко!
252
4
 
1
 
! Отговори
крас преди 10 години
ШАНС ЗА ПРАВИТЕЛСТВОТО,ШАНС ЗА ОРЕШАРСКИ!
251
5
 
1
 
! Отговори
Бени преди 10 години
Само ОРЕШАРСКИ!
250
4
 
2
 
! Отговори
Пенчо преди 10 години
Лъжи,лъжи и пак лъжи! България иска Орешарски! - това е истината!
249
3
 
2
 
! Отговори
crew преди 10 години
Единствената алчност,която показват сегашните управници се изразява с това да оправят хаоса в държавата,а не тази алчност,която проявяваха предишните!
248
1
 
1
 
! Отговори
Кел преди 10 години
До АнонименАмбицирани от алчност за власт? Дааа,но не тези които са вътре в парламента! А тези,които се крият - ГЕРБ.
247
2
 
2
 
! Отговори
Дре преди 10 години
Абсолютни глупости! Как ще водят след като Орешарски си вършат работата,а не обират хората като тях
246
0
 
0
 
! Отговори
1110 преди 10 години
do hagen:Прав си ,аз също имам проблем с работната ръка.Крайно неграмотна и неквалифицирана.Вместо да ти свърши работа той ти създава повече проблеми.И какъв надник само.Колкото му трябват,а не колкото е заслужил.Това е една от причините да не сме конкурентно способни и да нямаме икономика.Без да обиждам в момента България е чалга и ***.
245
1
 
2
 
! Отговори
1110 преди 10 години
дали така щяха да работят ако протестиращите не дишаха във врата им.Кучето бягало според тоягата.Работило било.Ще видиш каква работа е паднало след известно време когато и децата ти внуците ти няма да излязат от кризата.Защо прибягват до теглене на нов заем?Защото това е най-лесния начин да закърпят положението,но да кажат какво ще правят после когато трябва да се връща.А..да да му мислят следващите управляващи.За сведение на "минаващ"ти си платен минаващ влак в криза като БДЖ.Трябват ти вагони
244
4
 
2
 
! Отговори
Евлогия преди 10 години
Пълна глупост са тези %ти. Поредната манипулация на ГЕРБ! Кабинета Орешарски не спира да работи и процентите им падат,така лИ? А ГЕРБ,които и кракът им не стъпва в Парламента - хората им гласуват доверие... ПРОДАЖНИЦИ!
243
3
 
2
 
! Отговори
6-ти отдел преди 10 години
Боко дали мисли, че като дадат тази статистика българите ще му повярват? София не е България, разберете това. Тези сегашните, които управляват и те не са цвете за мирисане. Като Боко и Цвъко са толкова умни, и оная крехка фиданка, защо не влизат в парламента? Като са толкова примерни, защо се панираха така лошо от назначаването на Пеевски в ДАНС? Какво правят сега депутатите на ГЕРБ в парламента? Имало ли е подобна опозиция до моменета в България? Това е простотията на Боко,Цвъко,фиданката и др.
242
0
 
1
 
! Отговори
минаващ преди 10 години
До 1110Лъжеш..нямаш глава а пъпеш,ти си платен писач на такива като тебе им казват ***,хора като тебе манипулират и лъжат безогледно единствено за пари .което е много долно и непочтенно.Ти си един завършен ***.
241
4
 
1
 
! Отговори
макаров преди 10 години
Дрън дрън ЛЪЖЕТЕ, че хората харесвали Тиквата....не ни трябва нито нов цар нито нов пожарникар трабва ни нов политически морал с неопетнени лица.
240
3
 
5
 
! Отговори
владетеля преди 10 години
КАКВИ СА ТЕЗИ ПРОУЧВАНИЯ-ПЪЛНА ЛЪЖА И ИЗМАМА,ТАКА ПРАВИХА ТЕЗИ СЪЩИТЕ И ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ НА 12 МАЙ 2013Г..АЗ НЕ ВЯРВАМ НА ТЯХ,ЗАЩОТО ТОВА НЕ Е ВЯРНО КОЕТО ГО ДАВАТ,ТЕЗИ СЪЩИТЕ ЛЪЖАТ ХОРАТА И ГИ МИНИПУЛИРАТ,ЗА ДА ДОЙДАТ НАНОВО НА ВЛАСТ.ТЕЗИ ОТ ГЕРБ И ДРУГИТЕ ПАРТИИ,КОИТО НЕ ВЛЯЗОХА В ПАРЛАМЕНТА ТРЯБВА ДА СИ ХОДЯТ ,А НЕ ДА ПОДСТРЕКАВАТ ХОРАТА ЕДИН СРЕЩУ ДРУГ.ТЕЗИ СА ПРЕСТЪПНИЦИ,А ТЕЛЕВИЗИЯТА ИМ ПРИГЛАСЯ ВЪВ ПРЕСТЪПНИТЕ ДЕЯНИЯ .
239
0
 
1
 
! Отговори
hagen преди 10 години
До 1110Напълно съм съгласен с теб.За тези които не вярват могат да се убедят сами като отидат в бюрата по труда и видят списъците за работа.Всеки ги чете и другата седмица същите места висят пак.А още по пресен е примера с работниците от ВМЗ Сопот.Предлагат им работа в оранжерия но те не приемат че нямали познания по оранжерийно отглеждане на зеленчуци.
238
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе, АТАКА или както вече се убедихме ДПС 2 няма как да влезе!
237
1
 
9
 
! Отговори
Мартин преди 10 години
Е точно това е идеален пример за манипулация, не знам някой вярва ли още на тези "проучвания"!
236
4
 
6
 
! Отговори
Аз преди 10 години
Ще видите колко бързичко ще дотичка Бойко в парламента. Проучването на Галъп е с подобни резултати. Явно само протестиращите не са разбрали че са употребени за затвърждаването на статуквото от последните години. Та те са от Герб а там реотаните са албански.
235
8
 
9
 
! Отговори
1110 преди 10 години
аз също подкрепям Герб независимо каква помия се излива върху тях.Затова имам глава на раменете си ,да мисля а не да ми влияят чужди мнения.Не съм съгласна от моите данъци,които с много труд плащам на държавата да се раздават на хора които не търсят и не искат да работят,защото нямало било работа.Твърдя,че работа има,но ние имаме така наречения балкански синдром.Не искаме да работим каква да е работа.

Спонсорирани публикации