ГЕРБ води на БСП с 3%, Волен и Кунева чукат на вратата на НС

НЦИОМ: Борисов е най-харесваният лидер на ПГ
Обновена: 15 юли 2013 16:23 | 15 юли 2013 12:11,
311
ГЕРБ води на БСП с 3%, Волен и Кунева чукат на вратата на НС
Борисов все още е най-харесваният лидер на ПГ. Снимка: архив, БТА

Ако изборите бяха днес, ГЕРБ печели доверието на 22%-23% от избирателите, а БСП печели симпатии в интервал от 19% до 20%.

Това сочат резултатите от национално представително проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ). Проучването е проведено в периода 3 - 10 юли и е първото на агенцията след парламентарните избори.

Налице е известно свиване на електоралната тежест на ГЕРБ, в рамките на 1-2%, докато БСП леко разширява електоралната си подкрепа в рамките на около 2-3%.

Данните показват, че в следващия парламент със сигурност би присъствало и ДПС с електорална подкрепа между 6% и 7%.

Няколко формации имат реални шансове да прекрачат прага на нов парламент – "Атака", Движение „България на гражданите“ (ДБГ) и НФСБ, всяка от които получава около 3% от електоралните симпатии на имащите право на глас.

Що се отнася до новоучредени формации, както и до заявения Реформаторски блок, все още е рано да се мери електорална подкрепа за тях, доколкото тези проекти засега остават в сферата на намеренията, дори според някои от учредителите им.

Протестите все още не раждат достатъчно значими политически алтернативи, различни от статуквото, коментира социолозите.

Три четвърти от хората, които са гласували за ГЕРБ на 12 май, твърдят, че биха повторили вота си и днес. Сред гласувалите за Коалиция за България, този дял е 85%, а сред избирателите на ДПС – 82%.

Държавният глава Росен Плевнелиев е най-одобряваният български политик. 54% от българите одобряват работата му, а 35% не я одобряват. За последните месеци не регистрираме съществени промени в рейтинга на президента.

Втора е Йорданка Фандъкова - с 49 на сто, а трети - Георги Първанов с 46 процента одобрение. Следва Пламен Орешарски с 37 на сто рейтинг, а пети е Бойко Борисов - с 34 на сто.

42-то Народно събрание започва работата си с 26% одобрение и с 65% неодобрение. За сравнение – стартовият рейтинг на 41-вото Народно събрание през август 2009 година е 42% одобрение и 33% неодобрение.

Сегашното НС получава най-високо стартово неодобрение в сравнение с предходните състави на парламента.

Сред лидерите на парламентарните групи в 42-то Народно събрание най-високо е одобрението за председателя на ПГ на ГЕРБ Бойко Борисов – 34%. Неодобрението за дейността му възлиза на 58%.

В сравнение с края на април Бойко Борисов е загубил 4% одобрение и е добавил 7% неодобрение.

Лидерът на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев запазва без промени както одобрението, така и неодобрението към дейността си в сравнение с края на април. Към 10 юли работата му одобряват 27% от българите, а 65% не я одобряват.

Председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан е одобряван от 16% от анкетираните– дял с 6% по-висок в сравнение с април 2013 г.

Волен Сидеров е одобряван от 8% от българите, дял с 6% по-нисък от рейтинга на председателя на ПГ на "Атака" от април 2013 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
8
 
21
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Какво става ? Сега според НЦИОМ която преди 2 месеца преди изборите даваше 10 -12 процента преднина за Герб сега дава 3 процента.....Какво става ? Преди 20-на дни според тази агенция 85 процента подкрепяха протестите а 15 бяха против. А сега 58 процента ги подкрепяли а 42 процента били против. Само едно се чудя- как толкова бързо за 20 дни се стопи подкрепата за протестиращите ?
213
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Една добра новина. БСП започна предизборна кампания.
212
32
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГЕРБ води с много повече, но комунистите са платили за изкривяване на резултатите от тези агенции. След като тъпите белокоси глави зелки от БСП повтарят нещо 100 пъти, още по-*** са тези българи, които им вярват. Направо се вдигнете и отидете в Северна Корея. Да се поучим от Румъния: ПЪЛНА ЗАБРАНА ЗА КОМУНИСТИТЕ ВЪВ ВЛАСТТА!!!! Кога ще стане и при нас това? А Сидеров и той излезе куче на комунистите - добре, че отдавна спрях да го подкрепям. Фурнаджийската лопата Сидеров.
211
14
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Платените социолози както и да въртят нещата никога повече ГЕРБ във властта.
210
4
 
24
 
! Отговори
Разумна преди 10 години
Нали се сещате, че като има избори или ще се повтори същия фарс, или ще гледаме сеир на нова тройна коалиция с ГЕРБ. Тогава пак ще излезе народа на улицата и тия дето сега викат "Ама защо не чувате народа", ще трябва да обясняват защо те не чуват народа. И рейтинга им се срива. А това е зле? Защо ли? Защото май ще има евро избори и от това зависи как ще подкрепят своите в чужбина. Ако се провалят пред ЕС патньорите- ще ядат "дедовия" поне 5 г. след това!
209
20
 
26
 
! Отговори
ВЪЗМУТЕН ГРАЖДАНИН преди 10 години
ЗАЩО ЛЪЖИТЕ БЕ ХОРА - ВСИЧКИ ЩЕ ГЛАСУВАМЕ ЗА ВОЛЕН СИДЕРОВ - НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА ЗАЩО ПОДВЕЖДАТЕ ХОРАТА - БОИКО ВЕЧЕ Е В ТРЕТА ГЛУХА - КОИ ГО Е......ВА НЯКОИ ЗА СЛИВА - Я СЕ ОПОМНЕТЕ И НЕ ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ ПО САИТОВЕТЕ - БОИКО ЛИ ВИ НАРЕДИ ТАКА ДА ПИШЕТЕ - *** - КОИ ЛИ ЩЕ ВИ СЕ ВЪРЖЕ НА ГЛУПОСТИТЕ КОИТО ПИШЕТЕ ЧЕ БОИКО ВОДЕЛ - ХАХАХАХА - БОИКО И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ В ТРЕТА ГЛУХА -!!!!!!!!!!!!!!!! АТАКА !
208
4
 
7
 
! Отговори
basiprostotiata преди 10 години
До Анонимен 243OSTAVKA - SLUZHEBEN KABINET - IZBORI - OSTAVKA - SLUZHEBEN KABINET - IZBORI - OSTAVKA - SLUZHEBEN KABINET ... i taka do dupka dokato se nauchite da glasuvate i izberete edno chitavo pravitelstvo da vi vodi, stado ovtse!
207
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Същите резултати както и през май и тогава няма смисъл от протестите освен да изхарчат още 100 милиона лева за избори. Костов и Надето пак ще се скарат за дупетатите и пак няма да влязат.
206
12
 
12
 
! Отговори
basiprostotiata преди 10 години
правителството е полулегитимно, защото е избрано от полината депутати, които са избрани от половината избиратели, които са гласували с половин ръка...
205
8
 
5
 
! Отговори
basiprostotiata преди 10 години
ako edin komunist luibezno te pozdravi na ulicata s "dobar den" - vdigni gordo glava i pogledni nebeto! siguren sam, che e veche kasno i e tamna nosht! dori s 2 prikazki - niama nachin komunist da ne te izlazhe!
204
6
 
6
 
! Отговори
basiprostotiata преди 10 години
komunistite sa rabotnici i seliani s tezhki kadrovi problemi ... ako za nishto ne te biva - stani komunist!
203
4
 
5
 
! Отговори
basiprostotiata преди 10 години
popitali ot Galap Ovtsata, Gaskata i Patkata za kogo shte glasuvat na predsrochnite parlamentarni izbori prez septemvi, a te kazali: Beee-Sssss-PaaaaOt Galap zapisali: prez septemvri Balgarite Saa Pasat!
202
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като гледам данните са преписани от тези от април , а НЦИОМ е раздал парите от изследването за бонуси.
201
2
 
7
 
! Отговори
г-н Тау преди 10 години
До Революционерискам да обърнете внимание на пост 208 и 211..забележете този така наречен Революционер що за мижитурка и откровен блюдолизец е...и си сложил Левски за аватар?!?!?!?!..кавал!
200
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пълни глупости за одобрение и неодобрение.Поръчково манипулиране. Като се одобряваше толкова ГЕРБ защо бяха протестите преди 3 месеца и защо не спечелиха както преди и не направиха кабинет?
199
6
 
7
 
! Отговори
икономист преди 10 години
До ДениЕто затова сме на такъв хал 24 години след 1989 г. Дойдат комунистите на власт, пуснат трохички на определени прослойки от народа и след това всички български граждани плащаме с години популистката политика на БСП/БКП.
198
19
 
12
 
! Отговори
Дени преди 10 години
И на кое отгоре? За това,че хората останаха без работа? За това,че не направи нищо за майките? Или за това,че пенсионерите си стояха на същото дереже?? А цените скачаха и скачаха.... Поне кабинета "Орешарски" направиха нещо в тази насока и то едва за 3месеца. БОРИСОВ - МАНИПУЛАТОР,ЛЪЖЛИВ!
197
2
 
14
 
! Отговори
г-н Тау преди 10 години
До Революционердърпай в лево и си смени аватара...Левски е свещен лик а ти си ***!
196
3
 
5
 
! Отговори
Спонги преди 10 години
До ШoпНе бих ти отговарял, но защото си искрен, но заблуден ще се опитам да ти обясня. Първо на теб не ти е ясно какво е дясно и какво ляво в политиката. Дразниш се, че наричам ББ недесен. Когато изповядваш авторитарна доктрина, не приемаш чуждо мнение, приемаш всички които не са с теб, че са против теб, това е БОЛШЕВИЗЪМ. Болшевизма момче е най-крайният вариант на комунизма.. Аз съм десен защото искам Гражданско Общество и Пазарна Икономика. Искам равни права и спазване на законите. Десен съм защото вярвам в Бога, Гражданското Общество и Частната Инициатива и ненавиждам Мафията, Коупцията
195
0
 
4
 
! Отговори
г-н Тау преди 10 години
До Богданххахаха а ти бай Богдане ,защо си мислиш ,че точно от Борисов зависи къде и кога ще се подвизава ,където и да е....ама вие съвсем смешни станахте....нищо не е случайно тук,братовчеде...нищооо!

Спонсорирани публикации