ГЕРБ води на БСП с 3%, Волен и Кунева чукат на вратата на НС

НЦИОМ: Борисов е най-харесваният лидер на ПГ
Обновена: 15 юли 2013 16:23 | 15 юли 2013 12:11,
311
ГЕРБ води на БСП с 3%, Волен и Кунева чукат на вратата на НС
Борисов все още е най-харесваният лидер на ПГ. Снимка: архив, БТА

Ако изборите бяха днес, ГЕРБ печели доверието на 22%-23% от избирателите, а БСП печели симпатии в интервал от 19% до 20%.

Това сочат резултатите от национално представително проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ). Проучването е проведено в периода 3 - 10 юли и е първото на агенцията след парламентарните избори.

Налице е известно свиване на електоралната тежест на ГЕРБ, в рамките на 1-2%, докато БСП леко разширява електоралната си подкрепа в рамките на около 2-3%.

Данните показват, че в следващия парламент със сигурност би присъствало и ДПС с електорална подкрепа между 6% и 7%.

Няколко формации имат реални шансове да прекрачат прага на нов парламент – "Атака", Движение „България на гражданите“ (ДБГ) и НФСБ, всяка от които получава около 3% от електоралните симпатии на имащите право на глас.

Що се отнася до новоучредени формации, както и до заявения Реформаторски блок, все още е рано да се мери електорална подкрепа за тях, доколкото тези проекти засега остават в сферата на намеренията, дори според някои от учредителите им.

Протестите все още не раждат достатъчно значими политически алтернативи, различни от статуквото, коментира социолозите.

Три четвърти от хората, които са гласували за ГЕРБ на 12 май, твърдят, че биха повторили вота си и днес. Сред гласувалите за Коалиция за България, този дял е 85%, а сред избирателите на ДПС – 82%.

Държавният глава Росен Плевнелиев е най-одобряваният български политик. 54% от българите одобряват работата му, а 35% не я одобряват. За последните месеци не регистрираме съществени промени в рейтинга на президента.

Втора е Йорданка Фандъкова - с 49 на сто, а трети - Георги Първанов с 46 процента одобрение. Следва Пламен Орешарски с 37 на сто рейтинг, а пети е Бойко Борисов - с 34 на сто.

42-то Народно събрание започва работата си с 26% одобрение и с 65% неодобрение. За сравнение – стартовият рейтинг на 41-вото Народно събрание през август 2009 година е 42% одобрение и 33% неодобрение.

Сегашното НС получава най-високо стартово неодобрение в сравнение с предходните състави на парламента.

Сред лидерите на парламентарните групи в 42-то Народно събрание най-високо е одобрението за председателя на ПГ на ГЕРБ Бойко Борисов – 34%. Неодобрението за дейността му възлиза на 58%.

В сравнение с края на април Бойко Борисов е загубил 4% одобрение и е добавил 7% неодобрение.

Лидерът на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев запазва без промени както одобрението, така и неодобрението към дейността си в сравнение с края на април. Към 10 юли работата му одобряват 27% от българите, а 65% не я одобряват.

Председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан е одобряван от 16% от анкетираните– дял с 6% по-висок в сравнение с април 2013 г.

Волен Сидеров е одобряван от 8% от българите, дял с 6% по-нисък от рейтинга на председателя на ПГ на "Атака" от април 2013 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
3
 
8
 
! Отговори
2468 преди 10 години
Въпросът ми е такъв, г-н Орешарски видно е че сте заложник на БСП,ДПС и Атака и че ви извиват ръцете и с назначенията и с подаването на оставка и тук се питам Вие нямате ли приятели или семейство ,които да Ви подкрепят и да Ви подсетят в каква комична ситуация сте изпаднал пред цяла България!!!!
233
5
 
8
 
! Отговори
777777 преди 10 години
Абсолютна лъжа!Не знам за ГЕРБ ,но БСП със сигурност са паднали с 10% най-малко.Манипулация,манипулация!!!
232
0
 
3
 
! Отговори
tato преди 10 години
тази агенция преди изборите даваше пълно мнозинство за герб и др резултати то нямаше нищо верно ни рзс влезе ни кунева ни герб взе пълно мнозинство то бива нагласено нищо ама чак толкова платени резултати аман от такива ***
231
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бойко е лидерът на България. Той и ще бъде, а колкото повече се тръшкат и крият ужаса си зад смехотворни критики срещу него, толкова по-ясни стават лицата на истинските мафиоти. Скъсай, ги Бойко тези негодници и мафиотски мижитурки! С теб сме!
230
9
 
9
 
! Отговори
Интересноооо преди 10 години
Пред следствието Цветанов се изтървал / пръднал де /!Интересно Бойко ще направи ле следващата стъпка?
229
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До УЖАСВероятно затова е най-одобряван. Хората не понасят да гледат муцуните на никой депутат от сегашния парламент. Тези, които седят вътре, са зомбирани от алчност за власт. Някои от тях не могат да работят друго, не са свикнали.Протестите са в София, защото там е онзи Парламент, който не искат. В другите градове няма Народно събрание, толкова е близко до акъла, нои с това се спекулира..
228
6
 
14
 
! Отговори
Дени преди 10 години
До икономистА "дете" на кое време е Бойко Борисов ? Нека си припомним и тогава да говорим... Днешните комунисти не са това, което беше по Бай Тошево.... ГЕРБ са по червени от червените!
227
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А тия цифри са отново безкрайно нагло манипулирани. Как е възможно толкова нагла *** да съществува бе??????
226
20
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Реалните проценти, ако изборите бяха днес: ГЕРБ около 35%, БСП между 10 и 15%, ДПС 10%, Атака 2%, НФСБ 3-4%, ДСБ с всичките им коалиции между 3 и 7-8%, там е най-трудно да се прогнозира и останалите проценти ще се разпилеят между малките партии.
225
14
 
19
 
! Отговори
УЖАС преди 10 години
Как е възможно:ББ - не е бил и 1 ден в парламента?А да е най одобряван като парламетарист, с не влизането си в парламента?НИЕ МОЖЕМ? ВРЕМЕТО Е НАШЕ? Който не скача е .....ЦИРК
224
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На снимката Винету II !?Цар на *** в една "европейска"държава?!Водач на мутроченгеджийска престъпна група!Демократ!Добряк!Човек може да му вземе залъка от устатабез никакво притеснение!!Ако продължава така,да бъде в "кротка опозиция",преживе ще бъде обявен за светец,какъвто е вече на всички от нежния полвъв "великата" държава от ЕС,навлезнали в менопауза!
223
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Болшевиките здраво са окупирали медиите Пеевски!
222
6
 
18
 
! Отговори
damata преди 10 години
Едни си мерят само процентите!Ами я идете из държавата и вижте реалното отношение към вас господа мишоци!Вие не направихте нищо за тоя изстрадал от вашите мошеничества народ а само чува за грандиозните кражби от отънелия си джоб!Приберете от площадите мързеливия си електорат и не пречете на останалата част да живее и работи спокойно!
221
15
 
20
 
! Отговори
ФАК преди 10 години
Е,протестиращите,още ли искате оставка и нови избори ,сега и веднага!!?Аз не искам.Помислете върху цифрите по горе!
220
4
 
16
 
! Отговори
Стига бе, преди 10 години
една шайка бандити води на друга шайка бандити, а двете са от едно котило-това на ДС-джийницата. Те на това му се вика статукво. Стига с тия социологически измишльотини. За това се протестирааа. Да се ликвидира статуквото!!!! Ченгета-олигарси, олигарси-ченгета. Вече 24 години продължава тоя цирк. Уж се гласува за различни, а пък то едно и също. Преоблякал се Илия, огледал се и пак в тия. Ай сиктир бееее!
219
17
 
28
 
! Отговори
Бре преди 10 години
Бре че *** народ,индивида от снимката е един от шефовете на СИК.Искате да ви управлява престъпник?По *** народ от българския няма.
218
3
 
18
 
! Отговори
Тцъ,тцъ преди 10 години
Да му открият на човека магистралата.(Отидоха процентите...
217
16
 
10
 
! Отговори
Богдан преди 10 години
ВИНАГИ Е НОМЕР 1
216
27
 
18
 
! Отговори
Коментатор преди 10 години
Иска им се на БСП, просто не са наясно как ще ги отвеят ГЕРБ. Този път няма да могат да манипулират изборите и да лъжат за фалшиви бюлетини. Оставка!
215
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
breiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii verno li be MUTRATA vodi ctctctctctctctcttc mai nego go vodat Sreten go vodi na nekade sme6nici vodila mutrata kakpa ne

Спонсорирани публикации