#ДАНСwithme 49-и ден с искания за оставка

Протестиращите поискаха президентско вето на редакцията на бюджета
Обновена: 1 авг 2013 21:45 | 1 авг 2013 20:00, Веселина Йорданова
174

Снимка: БулФото

Протестиращи срещу правителството на Пламен Орешарски се събраха в района на площад "Независимост" за 49-и пореден ден. Недоволните отново настояваха за незабавна оставка на кабинета и предсрочни парламентарни избори.
Още по темата

Обичайно протестът беше озвучен с тромби, свирки, вувузели и тъпани. Недоволните поискаха от президента Росен Плевнелиев да наложи вето върху промените в Закона за държавния бюджет за 2013 г. Хората символично ръкопляскаха на държавния глава и изразиха одобрение към неговата позиция за подкрепа на гражданското общество в България.

Със скандирания „Оставка” протестиращите се отправиха към Народното събрание. Впоследствие част от протестното шествие достигна до Орлов мост и блокира движението в района, а друга част от недоволните останаха пред Народното събрание.

До металните ограждeния на Народното събрание две циркови артистки изпълняваха различни номера зад плакат с надпис „Депарламентаризация – клоунизация”. Пред паметника на Цар Освободител бяха поставени две пиана с лозунги като "Отсвирвам ви", "Ела и ти на площада - тук сме за твоето бъдеще". Около целия паметник са накачени лозунги, които отправят послания за оставка на управляващите.

Тази сутрин за пореден ден протестиращите се събраха "на кафе" пред сградата на Народното събрание, където депутатите приемаха на второ четене промени в Закона за държавния бюджет за тази година.

Междувременно кметът на София Йорданка Фандъкова заяви пред „Фокус“, че Столична община е подложена на партиен натиск, за да прекрати протестите в София. Тя подчерта, че компетентните институции – органите на реда и прокуратурата, оценяват изключително високо действията на общината във връзка с гражданските демонстрации.

„Имахме специална сесия на Общинския съвет, на която директорът на СДВР комисар Ивайло Спиридонов обясни, че опитите за притискане и ограничаване на протестиращите по-скоро може да предизвикат остра реакция, която крие рискове от ескалация на напрежението", каза Фандъкова. Тя увери, че се прави всичко възможно, за да бъдат опазени животът и здравето на хората, както и да няма ескалация на напрежението. "Вече видяхме какво означава това”, коментира кметът.

Според Фандъкова е необходимо да бъде установено, имало ли е провокатори сред протестиращите и полицаи, превишили своите правомощия в нощта на 23-ти срещу 24-ти юли.
 

Информацията е актуализирана към 21.40 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още по темата: протест
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
7
 
16
 
! Отговори
НЕпротестиращ преди 10 години
Тези 900 души, които са тази вечер на площада, нямат право да се изживяват като говорители на народа на България.
68
6
 
16
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
Вие смешници не може да убодете кучето в *** камо ли да свалите правителство. Айде у лево ***. Това правителство ще си изкара мандата.
67
11
 
8
 
! Отговори
321 преди 10 години
ПОМНИМ КАК БСП ОКРАДЕ И СЪСИПА ДЪРЖАВАТА!ПОМНИК КАК БСП НИ ОПОСКА ПЕНСИОННИТЕ ФОНДОВЕ И ВЛОГОВЕТЕ!ПОМНИМ КАК БСП СЪЗДАДЕ МУТРИТЕ, МАФИЯТА И ОЛИГАРСИТЕ!ПОМНИМ КАК БСП НИ ЗАТВОРИ ЗАВОДИТЕ, ПРОДАДЕ ГИ ЗА СКРАП И НИ ОСТАВИ БЕЗ РАБОТА!ПОМНИМ КАК КРАДОХА, КРАДОХА И НЕ СЕ НАКРАДОХА, КАК ЛАПАХА ОТ ДЪРЖАВНАТА СОФРА МИЛИОНИ И НЕ СЕ НАЛАПАХА, СЕГА ИСКАТ ДА ЛАПАТ ОЩЕ, МАЛКО ИМ БЕШЕ!ПОМНИМ ЗА ОТКРАДНАТИТЕ МИЛИАРДИ ОТ БГ И СКРИТИ В ОФШОРКИТЕ!ПОМНИМ КАК ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ БСП/ДС ТОТАЛНО СЪСИПА ДЪРЖАВАТА И ОБРЕЧЕ НАРОДА НИ ДА ЖИВЕЕ В МИЗЕРИЯ ОЩЕ ДЪЛГО ВРЕМЕ!.
66
4
 
3
 
! Отговори
123 преди 10 години
До Kaleko Alekoа местана май ти изглежда симпатичен- залостил ли си се!ах Българйооо......плаче ми се1
65
5
 
5
 
! Отговори
оргия преди 10 години
До АнонименТи нормален ли си бре ?!?Че твоят идол има ли трудов стаж ?!?Тези хора на протестите са предимно млади учащи и работещи какъв трудов стаж да имат и от къде да дойде хайде сега 250000 работни места който всеки му според ценза и усилията който влага адекватно заплащане ?!?Или на тази тематика ще отговаряте че е криза и че от 310 към 340 лева минимална заплата е някакво начало и все от някъде трябва да се тръгне.От парламента през университетите та чак до чистачките по улиците -некъдър
64
6
 
8
 
! Отговори
Заповед за уволнение преди 10 години
Парламентът да връчи на плевела Заповед за уволнение! За държавна измяна!
63
8
 
17
 
! Отговори
самозванци преди 10 години
Разликата е в това, че Орешарски носи отговорност. Пред избирателите! Тези, които демократично са гласували за него! Докато, т.н. "протестиращи", не носят никаква отговорност пред никого! Защото никой не е гласувал за тях! Никой не ги е избирал! Никой не е им делегирал права! Съответно, никой не ги е упълномощавал, да го представят! И затова, те са едни нелегитимни самозванци и натрапници!
62
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Липсва вече тежест на протестите.ИФ беше поела протестите с цялата си тежест,обаче се спука като ***.Сега с протеста се е заел Цецо и вече само клоуни,театрали и музиканти.Скоро ще вкара и Веско Маринов в роля да разхлажда протестиращите като пее и ги пръска с пот.
61
10
 
4
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н Бръчков,По Вашата логика, през Априлското въстание срещу султана се вдигат буквално шепа хора и излиза, че на останалите, дето Ботев ги е заварил залостени по къщите, султанът си и им е бил симпатичен :)Колкото до изборите май месец - Тиквич просто иска Серго да обере тоягите през зимата. Защото зимата се очертава много, ама много "социално заредена" ;)
60
7
 
4
 
! Отговори
оргия преди 10 години
До сеирджияА защо не коментираш 20 лева увеличение на пенсиитеза глсът при избори.Освен на софиянци и на провинция май и друго разединение има млади -пенсионери .Ако хората в третата възраст се радват на политики с вдигане на пенсиите с 20 лева хората който им плащат пенсиите искат различни неща работни места нормални доходи спазване на правилата/законите/След като правителството не чува протестиращите да спрем да плащаме данаци да видим как ще си изхранват малцинствата и пенсионерите ?!?заем?
59
5
 
7
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-да кутевци, всуе се морите. Будата си стисна ръцете със Серго и скоро ще сте безработни :( Но пък Столична община има постоянна нужда от метачи - можете все пак да се хванете на някаква работа, защото скоро на Серго и Вигенин няма да сте им нужни.
58
2
 
2
 
! Отговори
protest преди 10 години
mnogo deca ima za sex roditelite im i te li sa pedofili daje tazi vecher po edna tv edno dete sas neporasnali mystaci govori za politika xaxayx
57
5
 
8
 
! Отговори
Мотото преди 10 години
Мотото на протестиращите е: всички срещу всички и всеки срещу всеки!
56
7
 
16
 
! Отговори
нямате никакъв шанс преди 10 години
Протестиращи откажете се, нямате никакъв шанс! Орешарски е лидер, алфа водач! А вие сте аутсайдери, и агент Буда ви води за носа!
55
5
 
3
 
! Отговори
! преди 10 години
OT YTRE DANC WITH ME V BYRGAS ,VARNA I KYRORTITE.SPECIALNO ZA DEPYTATSKOTO VAKANCYVANE
54
7
 
11
 
! Отговори
много от хората преди 10 години
Броят на протестиращите пред НС се е намалил, защото много от хората са се присъединили към демонстрантите, подкрепящи кабинета на Орешарски!
53
6
 
14
 
! Отговори
Вместо да си играят преди 10 години
Вместо да си играят с други деца, децата на протестиращите ги изкарват насила по улиците и със заплахи ги карат да викат "червени ***"! И след това ще се чудим, защо има толкова много бавноразвиващи се в България!
52
1
 
14
 
! Отговори
question преди 10 години
Нещо цензура май се почва и в днес.бг?Питах съвсем резонен въпрос - кой ги измисля тези пърформанси за всеки ден? Например за утре - акцията е "Автомобилен патрул около НС", търсих в фейсбук и туитър и никъде на откривам някой да е обсъждал дори това, медиите също съобщават 'протестиращите решиха ...', е как разбраха какво са решили протестиращите? Намерих този линк фейсбук.ком/events/191933737649245/ и там като автор на утрешния протест едва ли не се сочи някакъв Dhiraj Saha?!
51
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименНе си добре
50
4
 
10
 
! Отговори
сеирджия преди 10 години
Вчера подзаглавието беше "... стотици протестиращи блокираха ...." и т.н. От утре ще бъде "...десетки протестиращи..." . А след някой и друг ден "....десетината протестиращи се оказаха лидерите на неуспелите партии чакащи за кокълче, или 40лв надник от Боко....". Айде писна ми от палячовци.