#ДАНСwithme 49-и ден с искания за оставка

Протестиращите поискаха президентско вето на редакцията на бюджета
Обновена: 1 авг 2013 21:45 | 1 авг 2013 20:00, Веселина Йорданова
174

Снимка: БулФото

Протестиращи срещу правителството на Пламен Орешарски се събраха в района на площад "Независимост" за 49-и пореден ден. Недоволните отново настояваха за незабавна оставка на кабинета и предсрочни парламентарни избори.
Още по темата

Обичайно протестът беше озвучен с тромби, свирки, вувузели и тъпани. Недоволните поискаха от президента Росен Плевнелиев да наложи вето върху промените в Закона за държавния бюджет за 2013 г. Хората символично ръкопляскаха на държавния глава и изразиха одобрение към неговата позиция за подкрепа на гражданското общество в България.

Със скандирания „Оставка” протестиращите се отправиха към Народното събрание. Впоследствие част от протестното шествие достигна до Орлов мост и блокира движението в района, а друга част от недоволните останаха пред Народното събрание.

До металните ограждeния на Народното събрание две циркови артистки изпълняваха различни номера зад плакат с надпис „Депарламентаризация – клоунизация”. Пред паметника на Цар Освободител бяха поставени две пиана с лозунги като "Отсвирвам ви", "Ела и ти на площада - тук сме за твоето бъдеще". Около целия паметник са накачени лозунги, които отправят послания за оставка на управляващите.

Тази сутрин за пореден ден протестиращите се събраха "на кафе" пред сградата на Народното събрание, където депутатите приемаха на второ четене промени в Закона за държавния бюджет за тази година.

Междувременно кметът на София Йорданка Фандъкова заяви пред „Фокус“, че Столична община е подложена на партиен натиск, за да прекрати протестите в София. Тя подчерта, че компетентните институции – органите на реда и прокуратурата, оценяват изключително високо действията на общината във връзка с гражданските демонстрации.

„Имахме специална сесия на Общинския съвет, на която директорът на СДВР комисар Ивайло Спиридонов обясни, че опитите за притискане и ограничаване на протестиращите по-скоро може да предизвикат остра реакция, която крие рискове от ескалация на напрежението", каза Фандъкова. Тя увери, че се прави всичко възможно, за да бъдат опазени животът и здравето на хората, както и да няма ескалация на напрежението. "Вече видяхме какво означава това”, коментира кметът.

Според Фандъкова е необходимо да бъде установено, имало ли е провокатори сред протестиращите и полицаи, превишили своите правомощия в нощта на 23-ти срещу 24-ти юли.
 

Информацията е актуализирана към 21.40 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още по темата: протест
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това *** бая *** парчета ще излезете.Не разбрахте ли , че повече от 2/3 от българският народ НЕ ВИ ИСКА?Или вие си управлявате някаква собствена България?Много набързо сменихте старите лица, това признание за некадърното ви управление за 10 години ли е ?ОСТАВКА!
48
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как може нормален човек да си помисли, че в 2013 г. и то в държава от ЕС улицата ще решава до кога ще съществува това правителство. Който те назначава, той те и уволнява. Това е принципа. Правителството ще си тръгне, когато то реши.Крайно време е т.н. "протестиращи" да излязат от кома.Вярно е, че за пръв път в живота си са се почувствали значими, но вярно също така,че това са житейски *** в очите на обществото. Криминални типове, "самотни" майки с 4 деца от 4 различни бащи, бездомници.
47
2
 
9
 
! Отговори
платени провокатори преди 10 години
Има много платени провокатори. Срещу заплащане, те участват като протестиращи и се бият с полицията. Други, платени провокатори, навличат фалшиви полицейски униформи, и се бият с протестиращите. Това върши добра работа на агент Буда и на телевизиите.
46
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази снимка я публикувате вече за 49-ти път!
45
6
 
18
 
! Отговори
Ветото преди 10 години
Ветото ще бъде отхвърлено! Есента Роската вече няма да бъде президент! Ще отиде в пандиза, при Цецо Лажецо и при агент Буда!
44
3
 
17
 
! Отговори
в пандиза преди 10 години
Колкото повече се приближава времето за влизането на Цецо и на агент Буда в пандиза, толкова повече озверяват платените от тях "протестиращи" и "журналисти"!
43
3
 
13
 
! Отговори
рехавичко е днес преди 10 години
Да-а, рехавичко е днес, има няма 200-300 човека с журналистите и преминаващите оттам и за туристите е атракция. Но кинтите свършиха, трябват нови сценки, изчерпват се организаторите, пък и на море трябва да се ходи все пак. Нали затова взеха парите, не се зароботват лесно на тая жега.
42
4
 
18
 
! Отговори
вчера бяха 400 преди 10 години
Всека вечер пишат колко *** присъстват ....1000, 800, 700 вчера бяха 400 ..... що се срамят да кажат днес колко са!!!
41
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Специални благодарности на евро комисар гожпожа Вивиен Рединг, великолепен специалист и страхотен човек, Ако има преки избори за шеф на еврокомисията, ще гласувам за вас госпожо Рединг. Всичко най-хубаво ви желая.А за престъпниците ОСТАВКА
40
4
 
12
 
! Отговори
biches be like преди 10 години
До $?!недей, ще оприщиш лавина от клиширани лозунги, кух патриотизъм и обиди към всички депутати, комунисти, министри, и айде, за всеки случай, млади меринджеи. протестите за смешни. не се правя, че няма проблем, не съм комунист, но *ната са до ушите, съжалявам, с пиене на кафе и крещене не знам кво правите... държавата губи пари, станалото-станало, сядайте си на гъзовете и мислете НА ИЗБОРИТЕ!!!
39
7
 
5
 
! Отговори
# преди 10 години
komynist ot mirni protesti ne razbira , septemvri nqma da sa demokratichni
38
7
 
16
 
! Отговори
$?! преди 10 години
Добре де, айде някой да обясни как един умен и богат ще го накараш да се прави на *** по улиците.. И кога протеста е причина и кога следствие..
37
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Които са назначени политически, ги уволняват също политически!Ей , не разбрахте ли, че зеите под прозорците на Шефа, а той обича тишината. *** и читаците са от другата страна и не ви чуват! Да оставите Бойко Велики на мира и да заминавате на море, аре!
36
12
 
14
 
! Отговори
dimitar_vs преди 10 години
***.Красиви,интелигентни,толерантни,богати и прости...
35
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
всички ви се смеят... дори статията започва абсурдно: за 49 път поискаха НЕЗАБАВНО... е как па не ви светна, че колкото и да сте убави, нема да стане така. Айде и другия път да мислите. Сега не стана.
34
9
 
8
 
! Отговори
asdf преди 10 години
Утре е Илинден,свят ден,да поменем загиналите българи в Македония,да запалим свещ и да замълчим.Ако хванете някои безроден комунист-дупетат,може и него да натикате в църквата и тои да запали свещ.
33
10
 
8
 
! Отговори
biches be like преди 10 години
Тоя пък, анонимния 28 с мантрите :Д Поеми си малко дъх, спри се с наизустените КУХИ лозунги. Те нищо не значат и нищо не променят, пък ако ще и 2 милиона да сте. Престанете да си играете на бунтивници, демоде е, а държавата губи пари, докато вие си печете *** на жълтите павета. Освен това е много показателно на нивото на хората там фактът, че се радват безумно на *** лични обиди към депутатите. Селската ви глава не разбира, че вие няма да се жените, а ще имате ПОЛИТИЧЕСКИ отношения чрез ИЗБОРИ
32
12
 
16
 
! Отговори
Хари преди 10 години
Недоволните отново са под прозорците на властта! Така пише ход снимката. Малко по-надолу пише, че пак там са се събрали 900 човека. Е, при 900 човека недоволни, определено е по-добре правителството да не си подава отставка. Така, че организаторите, приберете си "красивите, интелигентните и умните", така че нормалните да могат да спят, ходят на работа и работят! Дали го казах разбираемо?
31
12
 
23
 
! Отговори
ООООО преди 10 години
я стига ще пищяли. Излегнали се насред София като *** турци,остава само секс на окрито да правите, групов,по двойки, по тройки,едни акъл ще дават,други ще зяпат, но са на протест. Вие омаскарихте всичко Само се правите, че протестирате. В същност се забавлявате.
30
12
 
15
 
! Отговори
прокурор-пенсионер преди 10 години
Има някаква прокоба над България когато управляват БСП-ДС. Спомням си Жан Виденовото управление -умряха 14 войници уж от катастрофа, всеки ден убийства включително и Луканов убиха, непрекъснати катастрофи и неприятности. Сега е дежа-вю , всеки ден смъртни случаи, пак убийства и взривявания на коли, пак рекетьорски изпълнения. Защо ли-ами защото в правителството се назначават откровенни престъпници. Само един пример-съветник на Олигарски по националната сигурност е човек на А. Петров. Областните управители са половината съдени за престъпления. Това е истината. Бог да пази България от БСП-ДПС-Ат