#ДАНСwithme 49-и ден с искания за оставка

Протестиращите поискаха президентско вето на редакцията на бюджета
Обновена: 1 авг 2013 21:45 | 1 авг 2013 20:00, Веселина Йорданова
174

Снимка: БулФото

Протестиращи срещу правителството на Пламен Орешарски се събраха в района на площад "Независимост" за 49-и пореден ден. Недоволните отново настояваха за незабавна оставка на кабинета и предсрочни парламентарни избори.
Още по темата

Обичайно протестът беше озвучен с тромби, свирки, вувузели и тъпани. Недоволните поискаха от президента Росен Плевнелиев да наложи вето върху промените в Закона за държавния бюджет за 2013 г. Хората символично ръкопляскаха на държавния глава и изразиха одобрение към неговата позиция за подкрепа на гражданското общество в България.

Със скандирания „Оставка” протестиращите се отправиха към Народното събрание. Впоследствие част от протестното шествие достигна до Орлов мост и блокира движението в района, а друга част от недоволните останаха пред Народното събрание.

До металните ограждeния на Народното събрание две циркови артистки изпълняваха различни номера зад плакат с надпис „Депарламентаризация – клоунизация”. Пред паметника на Цар Освободител бяха поставени две пиана с лозунги като "Отсвирвам ви", "Ела и ти на площада - тук сме за твоето бъдеще". Около целия паметник са накачени лозунги, които отправят послания за оставка на управляващите.

Тази сутрин за пореден ден протестиращите се събраха "на кафе" пред сградата на Народното събрание, където депутатите приемаха на второ четене промени в Закона за държавния бюджет за тази година.

Междувременно кметът на София Йорданка Фандъкова заяви пред „Фокус“, че Столична община е подложена на партиен натиск, за да прекрати протестите в София. Тя подчерта, че компетентните институции – органите на реда и прокуратурата, оценяват изключително високо действията на общината във връзка с гражданските демонстрации.

„Имахме специална сесия на Общинския съвет, на която директорът на СДВР комисар Ивайло Спиридонов обясни, че опитите за притискане и ограничаване на протестиращите по-скоро може да предизвикат остра реакция, която крие рискове от ескалация на напрежението", каза Фандъкова. Тя увери, че се прави всичко възможно, за да бъдат опазени животът и здравето на хората, както и да няма ескалация на напрежението. "Вече видяхме какво означава това”, коментира кметът.

Според Фандъкова е необходимо да бъде установено, имало ли е провокатори сред протестиращите и полицаи, превишили своите правомощия в нощта на 23-ти срещу 24-ти юли.
 

Информацията е актуализирана към 21.40 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още по темата: протест
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТЕЗИ АКО ЗНАЯТ ЗА КАКВО ПРОТЕСТИРАТ..ХОДЯТ ТАМ ДА СИ ВЕЯТ....ТЕ СИ ЗНАЯТ КАКВО..БАНКИТЕ НИ ДЕРАТ,ЕНЕРГОРАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИТЕ НИ КРАДАТ,СТРАТЕГИЧЕСКИТЕ ИНВЕСТИТОРИ..ХАХАХА--НИ ОБИРАТ..А ТЕЗИ ЗА КАКВО ПРОТЕСТИРАТ..БОКО И КОСТОВ ДА СА НА ВЛАСТ--БАСТА-НЯМА ДА СТАНЕ!!!
88
17
 
27
 
! Отговори
аз преди 10 години
И така,протестите приключиха. Време е да свалим нежния ни президент и Данчето Фандъкова.Време е Цецко Цветанов да влезе в затвора, а не след дълго и Бат Бойко. Лека вечер и бъдете спокойни- безплатен обяд няма и тези горните го знаят.
87
12
 
16
 
! Отговори
hahah преди 10 години
49ти ден - 49 протестиращи :D ИЗКАРАХА ПАРИЧКИ ЗА МОРЕТО ; ПРОФЕСИЯ ПРОТЕСТИРАЩ!
86
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Z80 ХАХАХААААА-БОРИСОВ И МЪЖ--НАЛИ КАЗА ,ЧЕ В СПАЛНЯТА МУ НЯМА ЖЕНСКИ ***...ХАХААААААА-МЪЖ БИЛ...ИНТЕРЕСНО,ИНТЕРЕСНО!!!!!!
85
7
 
3
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Защото в малките населени места хората се познават. За тях вие сте местните олегофрени.И понеже олЕгофрените ходят в София, затова провинцията е цъфнала и вързала, на около 50 години зад София минимум :)))
84
16
 
15
 
! Отговори
ГРАМАДА преди 10 години
Направете грамада от камъни около министерски съвет. Всеки да хвърля камък с думите: Проклети да са от тройната коалиция. Оставка. Енергията на многото хора ще изрита кръвопийците от пармамента и властта
83
8
 
9
 
! Отговори
ultramind преди 10 години
Аз съм много доволен от правителството!!! Аз също като президента си държа парите в офшорки и за момента е супер.
82
13
 
11
 
! Отговори
1 млрд преди 10 години
Искаме отчет и точен списък на фирмите от частния бизнес, на които има намерение да се разплаща правителството с нашите пари. Искаме списък - 500 млн. на кого ще се дадат, и най-вече за какво. Но най-добре да ги няма. ОСТАВКА!
81
3
 
1
 
! Отговори
оргия преди 10 години
До 65O2Е игра трябва да има в тази криворазбрана демокрация или свободия .Липса на права прекалено много права ,липса на лична отговорност размита в обща резултата е на лице и светлина в тунела няма от никъде дори и от насрещно движещият се влак
80
5
 
5
 
! Отговори
Оставка преди 10 години
ОСТАВКА!
79
10
 
12
 
! Отговори
Р.Илиев преди 10 години
ДО КОГА ЩЕ ОБРЪЩАТЕ ВНИМАНИЕ НА ТЕЗИ СМЕШНИЦИ ОТ УЛИЦАТА
78
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Интересно защо изчезнаха снимките от високо... за да не се види. че протеста вече се състои от я има 200-300 я няма. Какво да се прави вече няма пари и пица.
77
6
 
12
 
! Отговори
$?! преди 10 години
Единственото, което се чу от тия протести е 'аз искам'.. А, какво можете? Даа, и това се видя:-( показване на гърда, свирене с вувузела, лежане на слънце и биене на тъпан .. А, и да не забравяме кърменето на тротоара.. Интелигенция :-)
76
2
 
2
 
! Отговори
оргия преди 10 години
До 65O2Пробвай с нещо подобно като схемите за източване на ДДС .И без друго съдебната ни система през последните 24 г в държавата ни е на високо ниво :)Все пак има не малък шанс да ти се размине
75
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До НЕпротестиращна вас местан ви е говорител
74
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колкото повече искате и пишете оставка, толкова повече ОСТАВА. Абе лумпеняци, да сте чули там от където идвате /родните ви места/ някой да "протестира". Например вашите роднини. Защо не се върнете там да протестирате? Защото в малките населени места хората се познават. За тях вие сте местните олегофрени.София град голям и се мислите за герой. Благодарете на купените журналисти. Те си заработват хляба пред работодателитеолигарси.Две вечери да не ви отразяват и "протеста" ви е до там.
73
7
 
11
 
! Отговори
роско офшорски преди 10 години
Щом искате ей сега почвам да пиша ветото. Само ще почакам шефа Бойко Борисов да свърши играта на белот, че да одобри речта ми.той много се дразни като му прекъсвам белота , тъй че ще чакам....
72
8
 
12
 
! Отговори
вятъра и будалите преди 10 години
ХЕ хе колко платени са протестите - веднага пролича, БОКО както винаги смени вятъра и парите секнаха.Секна и ентусиазма на скачащите и свиркащите, няма парички няма и будали.Явно боко е сметнал приходите,разходите и резултата е виден.
71
5
 
12
 
! Отговори
BG преди 10 години
Чистия протест на демократите на България опустя. Тези стожери на демокрацията разбирай протестиращите ни предадоха нас работещите и непротестиращи като масово спряха да идват на площада. Те заминаха по почивки и ни оставиха без демонстрации и концерти вечерно време. Те ни предадоха за една почивка, а искат да управляват. Няма как да стане това.
70
4
 
15
 
! Отговори
Икономист преди 10 години
В България всеки разбира от всичко! Винаги е било така, затова сме стигнали до тук. Не мисля, че пожарникар, физкултурник и всички протестиращи разбират от държавен бюджет за да предлагат на президента да наложи вето.