50:50 - едните искат в чужбина, другите не искат и да чуят

Ниският жизнен стандарт гони младите българи зад граница
Обновена: 20 авг 2013 19:53 | 20 авг 2013 17:04, Камелия Цветанова
237
50:50 - едните искат в чужбина, другите не искат и да чуят
Снимка: Булфото, архив

Почти еднакъв е процентът на българите, които биха емигрирали, и тези, които при никакви обстоятелства не биха го направили.

45% от участвалите в изследване на НЦИОМ младежи заявяват, че при никакви обстоятелства не биха напуснали България. Това сочат резултатите от национално представително проучване "Българската младеж 2013", направено от Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ).

По-често това е позицията на респондентите с висше образование (56% от тях), на хората на възраст между 30 и 35 години (56% от тях), на живеещите в София (52% от тях), на заетите в държавния сектор (58% от тях) и на семейните (53% от тях).

Може да се направи извод, че това са млади хора, които са устроили успешно живота си в страната.

Малко по-нисък дял – 43% от младежите, заявяват намерение временно да напуснат България.

По-често това възнамеряват да направят най-младите на възраст между 15 и 18 години, жителите на селата, представителите на етническите малцинства, нискообразованите и безработните.

12% от участвалите в изследването посочват, че имат намерение да останат да живеят в чужбина завинаги.
По-често това са млади на възраст до 18 години, ниско образовани, безработни и необвързани респонденти.

Възнамеряващите временно или постоянно да напуснат България най-често посочват като основна причина за това ниският жизнен стандарт у нас (мизерия, бедност) – 48%. По-често това е причината за миграция според високообразованите, хората на възраст между 25 и 35 години и живеещите извън столицата.

За 35% причината е високата безработица в страната. По-често това основание посочват младежите на възраст между 19 и 25 години и жителите на малките градове и селата, представителите на етническите малцинства и нискообразованите.

Липсата на перспектива за младите хора в България – 13% е сред другите причини. Това по-често споделят младежи между 15 и 18 години, жители на областните градове и висшисти.

Зад граница биха заминали, за да се учат в престижен университет 12% от анкетираните По-често това е причина за напускане на страната за учениците и за столичани.

Заради липсата на законност и правов ред у нас биха емигрирали 5%.

Основните причини за напускане на страната, които младите хора посочват, са с икономически характер – нисък жизнен стандарт и безработица. Допълнителни нюанси по тази тема са „по-добри възможности за собствен бизнес в чужбина“, „за да събера пари да си платя кредитите / да започна бизнес / за обучение на децата ми”.

Проучването е проведено в периода 7-19 юни, сред 1100 респонденти на възраст между 15 и 35 години, в цялата страна, предаде "Фокус".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
32
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
Честно казано си е въпрос на личен избор заминаване или оставане. Повечето ми състуденти са в БГ и не са съвсем зле, така че явно може и да се живее. На мен обаче ми беше писнало от тарикатлъка, шуробаджанащината и неработещата система (в която и да е сфера) и си вдигнах чуковете. В момета ми е спокойно развивам се професионално и се радвам че живея в подредено общество. Най-важното е човек да преследва идеала си докато не го намери. За и против патриотичните приказки са си чисти глупости.
126
0
 
32
 
! Отговори
AZ преди 10 години
V Bg sa dobre vrazkarite...6te ima6 rabota i bez mnogo mnogo i dobro zapla6tane. Ako si 4ovek na nqkoi.....E...tiq za6to da iskat da sa izvan stranata? No ostalanite? Za6to da ostavat v Bg? Da rabotqt za parvite li?
125
0
 
35
 
! Отговори
- преди 10 години
първо на НЦИОМ не може да се вярва и второ-не искат тези,които не са излизали от БГ и са на принципа-От наше село по убаво нема!Ако гадовете останат на власт няма да остане нормален човек в тази държава!
124
0
 
37
 
! Отговори
1 преди 10 години
значи скоро ще сме 3 000 000 едната половината пенсионери, другата *** (макар, че и те ще забегнат)
123
1
 
39
 
! Отговори
0 преди 10 години
тези който не могат без мама ще останат в Бг за 400-600лв заплата, а разумните навън.
122
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ниския жизнен стандарт е изкуствено поддържан в България това е реалността .Някой много държи да изгони българите от земите им, но няма да му се получи
121
0
 
35
 
! Отговори
opa преди 10 години
До ДО ДО ораЯвно има и еднинични случаий като теб, но ти явно не виждаш голямата картина. Колко деца живеят при бабите си в БГ за да може "мама и тате да изкарват парички" навън. Висчките ми съученици се изнесоха, приятели, вклучително в това число и аз. Осавихме родителите си в бг които ги издържаме.. това е истината
120
1
 
36
 
! Отговори
ДО ДО ора преди 10 години
Хич и не греша и няма какво да проверявам.Никой не ми превежда пари от чужбина,а дъщеря ми учи там вече четвърта година.Работи за джобни,аз й пращам- и ДА,от заплата!И не взимам милиони.Зависи кой къде учи,как учи и колко време учи!Ако си отишъл да учиш-учиш,а ако си отишъл да учиш,работейки,ще учиш колкото години те изтърпят там.Всеки знае себеси и не бива да се обобщава-примерно,че бългорите ги издържат от чужбина!
119
3
 
33
 
! Отговори
българка преди 10 години
В чужбина,трябва да избягат :ромите/там има достатъчно работа за неграмотни и по-големипомощи от тук/,част от по-неученолюбивите български младежи/ако трябва да поддържатсемейния бюджет,специалистите ни в компютърните технологии и медицинските специалности/там са в пъти по-заплатени/ и естествено децата на номенклатурчиците/дай боже и родата им-след тях!/...
118
6
 
37
 
! Отговори
opa преди 10 години
До ДО ораБъркаш, с българските заплати нищо не можеш да инвестираш в чужбина, дацата сами работят и се издържат там, да не говорим че издържат цялата фамилия в България. Провери на месец преводите от чужбина са за милиони. Знам го от личен опит пък и мога да гарантирам, че всеки който чете тук има поне един роднина в чужбина.
117
4
 
33
 
! Отговори
ДО ора преди 10 години
Изобщо не е така!А колко инвестираме ние в чужбина,където учат децата ни!?Нищо не се губи в природата,пардон,в държавата!От където дошло-там отишло!
116
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Правили сте проучването на хора между 15 и 35 годишни. Ами да бяхте питали и 40-50 годишните , те младите още не са осъзнали , че тая държава никога няма да се оправи..ама НИКОГА и ние бяхме заблудени преди 5 години. Минахме през комунизъма през демокрацията след 20 и кусур години надежди станахме на години дето и да искаме да избягаме вече не можем.
115
0
 
46
 
! Отговори
Човек от "село& преди 10 години
Какви ги говорите?! Принудени сме да робуваме и мишкуваме за смешни пари!!! Стандартът ни на живот е под всякаква критика, ако въобще можем да говорим за такъв, при положение, че с заплатите и пенсиите, които получаваме едвам си плащаме сметките, а да не говорим за почивки и закупуване на дрехи и т.н. Така че не обяснявайте, че само неграмотните бягат. Точно най-грамотните отиват в чужбина, защото виждат на къде отиват нещата!!!
114
0
 
50
 
! Отговори
Ганьо Бей преди 10 години
Чиновниците оставят, работните заминават.
113
4
 
44
 
! Отговори
BG-кравари и офчари преди 10 години
Чужбина не е за кравари и офчари каквито България ПРОИЗВЕЖДА , а за високо квалифицирани кадри
112
1
 
76
 
! Отговори
opa преди 10 години
Ако не са българите в чужбина, държавата съвсем е умряла. Най-големяит инвеститор са те.
111
4
 
42
 
! Отговори
емо преди 10 години
демокрацията и демократите са малоумие което легализира грабежа на такива държави като българия.това е система за грабеж създадена за да бъде изгодно на западния свят да използва безнаказано ресурсите на колонизираните като българия държави.затова българските' политици 'получаватпари от запада -да смазват собственния си народ
110
0
 
41
 
! Отговори
Човек от "село& преди 10 години
До Анонимен 120Може да не е прав за Путин, но определено е прав за това, че който е имал възможност е емигрирал, а що се отнася до статията, защото говорим за нея, е пълен абсурд, че само хора от малките градове и от малцинствата (демек ***) емигрират, а другите си живеят много добре. Това е адското насаждане... Не знам, но аз не съм съгласен с глупостите писани тук.
109
5
 
42
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
Няма човек, който е имал възможност и не се е опитал да емигрира.Или е добре подсигурен тука или се е примирил.Всички по-активни и можещи хора драсват навън.На Путин това му е изгодно, на него му трябва територия без народ.
108
4
 
60
 
! Отговори
Емигрант преди 10 години
Искаме в България,но без ***.