Финансови злоупотреби при управлението на музеи

Стоянович за протестите вчера: Не може да се случи никъде в Европа
Обновена: 7 сеп 2013 15:40 | 7 сеп 2013 15:38,
26
Финансови злоупотреби при управлението на музеи
Петър Стоянович. Снимка: БТА

Извършвани са финансови злоупотреби при управлението на няколко музея, заяви пред пред БНР  министърът на културата Петър Стоянович. Той уточни, че става дума за музейни проекти и дейности, извършвани в мандата на неговия предшественик Вежди Рашидов.

"Проектът за „Лувъра“ е лошо направен, недогледан финансово. Колкото до другите два музея – за модерно изкуство и на тоталитарното изкуство, там нещата са в пъти по-зле даже и от Лювъра. И това много скоро, както публично, така и по линия на съответните компетентни институции, ще излезе на бял свят. Включително и ремонта на вече съществуващите музеи, примерно като бившия царски дворец - Националната художествена галерия - и там има доста шокиращи неща, които, според мен, ще излязат на бял свят", коментира той.

Той посочи, че е заварил сферата на културата в изключително лошо състояние и скоро ще има шокиращи резултати от течащите финансови инспекции.

Още по темата
 „Без да отричам всичко, има много неща, които може да се желаят от гледна точка на административното управление на културата”, каза още министърът.

По думите му за три месеца новото ръководство на ведомството е трябвало „да върне влака обратно в релсите”. Възстановен е диалогът с гилдиите и са подготвени най-важните за сферата на културата законопроекти. Проблемите, които са наложителни за решаване в краткосрочен аспект, са за съвместното управление на държавата и общините на културното наследство, приоритизирането на археологическите разкопки, делегираните бюджети, авторските права, завършването до края на годината на стратегията за развитие на културата.

„В това правителство виждам изключително голямо число смислени и качествени хора, които имат един минус – не умеят да се продават публично и не залагат на PR-а”. Така министърът на културата д-р Петър Стоянович коментира оценките за кабинета, дадени от лидери на политически партии през последните дни.

Министър Стоянович определи като наивно очакването да получи двойно по-голям бюджет за следващата година, но заяви, че е длъжен да поиска финансиране в обем, който ще позволи максимално разгръщане на дейността: „С министър Чобанов разговаряме перо по перо, имам неговото разбиране, но състоянието на държавата, което заварихме, не позволява да получим всичко искано”.

Помолен да коментира протичащите протести, д-р Стоянович посочи, че начинът, по който се правят, се разминава с добрия тон на 21-ви век. „Тези, които викат „оставка”, не казват какво по-добро ще дойде. Но те преминаха и една граница, която заплашва облика на България”, каза Петър Стоянович. Той даде пример с виковете по време на тържественото честване на Деня на Съединението на България снощи. „Такова нещо не може да се случи никъде в Европа. То води до разложение на националните приоритети и държавността”, посочи министърът.

По повод принадлежността си към дясното пространство в близкото минало, Петър Стоянович каза, че продължава да общува нормално с хората от този идеологически спектър. „Те са напълно наясно, че това правителство, което е съставено от експерти, няма реална алтернатива. Освен това са напълно наясно какво ще направи с тях Бойко Борисов, ако се коалират с него”, каза той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
хуz преди 10 години
Единствено нормален коментар е на 18.
19
0
 
0
 
! Отговори
ultramind преди 10 години
До pavel.iordanov.188Сериозно ли крадат? Аз що така не знаех до сега :(Колко е откраднал Рашидов? Злато ли е крал, какво?
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
abe ***, finansovi zloupotrebi ima veche 23 godini
17
5
 
10
 
! Отговори
pavel.iordanov.188 преди 10 години
Обществена тайна е, че всички управляващи от ГЕРБ краднат, че защо да прави изключение и Вежди Рашидов. Жалко само за културата ни и националните ни ценности.
16
13
 
6
 
! Отговори
1212 преди 10 години
Вие които протестирате. В същност какво искате? Да има капитализъм, но да няма богати - е такова животно няма. Да има демокрация, но Вие да си правите каквото искате, да затваряте улици и площади и да Ви търпи властта. Впрочем за съжаление тя това и прави. Да се шляете по цял ден и да имате пари. За всичко другите да са Ви виновни- Своите кривици първо погледнете, пък тогава се изказвайте колко другите са виновни. Уважавай другите, за да уважават теб. Иначе просто това са едни невъзпитани хора.
15
6
 
12
 
! Отговори
Го преди 10 години
Мултакът Рашидов да бъде разследван!
14
8
 
16
 
! Отговори
1885 преди 10 години
Да, никъде в Европа не може да се случи такова нещо. Премиер, който осквернява и принизява националния празник с присъствието си.
13
6
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
1,съгласен с теб.И добави:Мутрата и Цецо- в пандиза........
12
4
 
13
 
! Отговори
Катя преди 10 години
Такова нещо не може да се случи никъде в Европа"Да, в цяла Европа не може да се случи министър в социалистическо правителство, който е бивш демократ, също така бивш на министъра на здравеопазването и настоящ на началника на кабинета на премиера. Тук е страна на абсурди и политиците всеки ден го доказват
11
2
 
7
 
! Отговори
работеща в музей преди 10 години
Ха добър денче и в музеите се краде е обществена тайна.Освен това е пълно с професори,които отдавна е трябвало да се пенсионират,а млади специалисти почват работа с 400лв.Не се чудете защо кадърните гледат към чужбина
10
3
 
6
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
Честваме стогодишнина от 1913 , Царство България, Фердинанд. Първа национална катастрофа - над 120 000 убити и умрели от болести и повече от 200 000 инвалиди и ранени, икономически и финансови загуби - около 22 милиарда златни франка.Над 1 милион българи остават в чужди земи2013 , червеният?!? Орешарски и комунистите ни са виновни за новата национална катастрофа реставрацията на капитализма!
9
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До иван: Ами щото са комунисти, затова!Те не могат да мислят!
8
1
 
10
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
В своя фейсбук профил Петър Стоянович - новият културен министър - нарича Никола Вапцаров - терорист...Родът му е свързан с цар Фердинанд, за което получава над тридесет ордени и отличия...Сега се навършват 100 години от първата национална катастрофа....
7
4
 
21
 
! Отговори
До 7 преди 10 години
Да, много искате да е така, всички да са маскари, че да не виждат какви маскари сте вие. Да, ама има и умни хора и те могат да мислят. Няма как 20 години да управляваш, да крадеш, да съсипваш, да унищожаваш, да мислиш само за собствените си олигарсчета, да създаваш мутри, контрабанда, корупция и изведнъж видите ли, дошли едни за 4 години и направили същото, хайде бе??? Ние сме с изпити мозъци??? Хахахаха. Комунистическа работа, не случайно народа го измислиха още 90-е - ЧЕРВЕНИ ***!
6
23
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Злините които направиха комунистите от ГЕРБ и ББ за 4 години, не успяха да направят дори и комунистите от БКП.............Да окупираш паметника Левски на 19,02Да наречеш мнарода си матщрял и кучета, а той да ти се радва !!!Вувузели и тутурутки на Съединението по време на химна................
5
10
 
23
 
! Отговори
иван преди 10 години
ало, комунистите, защо слагате минуси на 1. Чакаме изпълнение на предизборните обещания, а не сами да си пишат оценки! Нещастници, то бива бива заблуда, ама това вече граничи с простотия!! Какво каже партията майка това е! Ще кажете и на черното бяло!
4
10
 
12
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
Хората освиркали химна!Ами да бяха сменили комунистическият химн с "Шуми Марица........"
3
2
 
14
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
Дядо му е бил генерален директор на "Реемсма"-Хамбург (износ на тютюн) , финансирал Хитлер, не е съден от Народния съд , както лръжат н Уикипедия, а е осъден е за шпионаж в полза на американски тютюневи концерни. Които ликвидираха Булгатабак.Благодарение на тъмното минало на рода си, следва във Виена - германистика, теология и театрознание. Служи в поделение 28140, Стара Загора - наследник на 8-ми артилерийски Тунджански на Н. В. Цар Фердинанд полк (1986 - 1988). Типичен хамелеон - СДС, Гергьовден" сега в БСП. Патриот - Носител на кръста на Националния орден за заслуги на Република Малта
2
3
 
10
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
Дядо му е бил генерален директор на тютюнев концерн "Реемсма"-Хамбург за финансирал Хитлер, не е съден от Народния съд осъден е за шпионаж в полза на американски тютюневи концерни. Които ликвидираха Булгатабак при демокрадцията.Благодарение на тъмното минало на рода си, следва във Виена - германистика, теология и театрознание. Служи в поделение 28140, Стара Загора - наследник на 8-ми артилерийски Тунджански на Н. В. Цар Фердинанд полк (1986 - 1988). Уволнява се със звание редник.Типичен хамелеон - СДС, Гергьовден" сега в БСП. Патриот - Носител на кръста на Националния орден за за
1
21
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Предизборни обещания на БСП:- 1000 лв. минимална работна заплата- Рестартиране на АЕЦ Белене- 250 000 нови работни места- Понижаване цената на тока (-5% но сметката по-голяма :))За сметка на това е изпълнено:- Турски в българските училища- 1 млрд заем с тенденция за още 3 млрд- +50 лв към заплатата многодетна майка на *** да раждат още повече- Уволниха А. Цолова и В. Николаев от БТВ- Полицаите вече взеха да бият и публично жени и деца