АБРО покани германския посланик на дебат за медиите в България

„На България ѝ е нужна предпазлива медийна регулация, примесена със саморегулация“, твърди Хьопфнер
Обновена: 2 окт 2013 12:30 | 2 окт 2013 12:30,
2
АБРО покани германския посланик на дебат за медиите в България
Снимка: Bulgaria On Air

Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори и двата издателски съюза поканиха на среща германския посланик у нас Матиас Хьопфнер. Той се включи в конференцията "Свобода и многообразие на медиите. Къде е България?", организирана от фондация "Конрад Аденауер" и движение "ПанЕвропа-България". Целта на срещата е проблемите на медиите да бъдат разгледани от повече гледни точки.

Според германския посланик най-сериозен е проблемът със собствеността на медийния пазар. "Често пъти тя е непрозрачна. Малко на брой качествени медии застават срещу непрозрачната медийна собственост", обяснява Хьопфнер. Той уточнява още, че необозначаването на платени публикации и нелоялната конкуренция също е проблемно явление.

"Държавата трябва да наложи основни правила. На България ѝ е нужна предпазлива медийна регулация, примесена със саморегулация", категоричен е Хьопфнер и даде пример с Комисията за разследване на концентрацията в областта на медиите, създадена през 1997 г. в Германия. "В Германия веднъж на всеки 6 месеца трябва да се публикуват собствениците и съдружията в медиите. Тази система работи доста добре", казва дипломатът. Той е оптимист за разрешаването на проблемите, тъй като вече е факт пробуждащото се гражданско общество.

Хьопфнер е на мнение, че в България има само привидно разнообразие на медии, въпреки впечатляващият им брой. „Ако се съди по Конституцията на страната, би трябвало да има гарантирана свобода на словото, но ако се вгледаме по-внимателно, ще открием, че някои тенденции дават повод за тревожност", посочва Хьопфнер. Той уточнява обаче, че отправените критики не бива да се разглеждат като вмешателство във вътрешните работи на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
2
 
! Отговори
Стига преди 10 години
Трябва да се спрат изявите на ***,пульо и др т.н. "дипломати", на които не им е работа да дават публични оценки за страната ! Някой дава ли думата на нашите посланици в чужбина да обиждат страната в която са изпратени?! Посланикът ни в ГБ обръща ли се към кралицата да спре наплива на *** англичани да се напиват по кръчмите ни! Стига с тая гьотверенщина!
1
7
 
1
 
! Отговори
lili преди 10 години
germ.poslenik da si gleda Germania i krisata v bivscha DDR i brd 15000 sa na ulizata ot simens dr.1500 sa na ulizata ot Praktika da ne govorim sa misernite pensii s koito jivejat germ.ob bivschata DDR.kakvo sche mi se iskasva sa bg.i v bg.neka da schpionira sa tova e ispraten v sofia da schpionira ne da se mesi v politikata na bg.da si hodi v Germania kato ne mu haresvat pirovete i t.n.