Сирийчета учат 6 месеца български, после – на училище

Готови сме да дадем учебници, но никой не ги иска, отчете Клисарова
Обновена: 4 окт 2013 12:28 | 4 окт 2013 12:23, Камелия Цветанова
52
Сирийчета учат 6 месеца български, после – на училище
Сирийски деца в лагера в Любимец. Снимка: Ройтерс, архив

В интеграционните центрове в страната децата на бежанците ще учат шест месеца български език, след което ще бъдат интегрирани в училищата ни. Това обяви министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова, която отчете първите 100 дни, откакто заема поста.

Тя заяви, че министерството е готово да предостави на интеграционните центрове учебници и учебни помагала за децата на бежанците, но засега няма такава заявка от тях.

Още по темата
Разговаряхме с декана на катедрата по арабистика в Софийския университет СУ „Св. Климент Охридски“ за оказване на съдействие за създаването на групи по майчин език в българските училища, каза Клисарова, цитирана от БТА.

Заместник-министърът на образованието Мукаддес Налбант заяви, че по Закона за бежанците децата бежанци, които са влезли в българската образователна система, се обучават като български граждани. Този процес обаче започва, след като тези деца са получили статут на бежанци, обясни Налбант.

Тя съобщи, че МОН е изпратило до всички директори на училища чрез регионалните инспекторати по образованието книжка за "пътя на бежанците", с която училищните общности да работят за създаването на позитивен публичен образ на бежанците.

Заместник-министърът на образованието Иван Кръстев каза, че 138 са децата в интеграционните центрове, на които трябва да им бъде организирано обучение по български език.

За това са необходими четирима преподаватели по български език, които могат да бъдат и начални учители, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: МОНучелищесирийчета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
20
 
! Отговори
Свилен преди 10 години
Най-обезпокоително, е че нито един политик не казва, е тези хора някой ден ще си заминат? Изглежда няма такива планове в нашето правителство....... те са по заети с това да се задържат и следващия ден на власт. Срамота!!!!!
10
0
 
0
 
! Отговори
hdUSHdwg5235erd преди 10 години
До номер 3Ми за теб е безплатно, изглеждаш като човек който е завършил 12 клас без да плаща.
9
0
 
13
 
! Отговори
Aнонимен преди 10 години
......".че министерството е готово да предостави на интеграционните центрове учебници и учебни помагала за децата на бежанците, но засега няма такава заявка от тях"....Алоууу...бъркате се дайте има пари,на тях учебници не им трябват...за справка нашите ***.
8
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Що не си осинови 10-ина сирийчета?Ще заживеят като едно голямо щастливо семейство.После ще дойде и останалата рода.Ше си дигнат джамия след 20-ина годинки ще си спретнат един шериат и малка гражданска война.. Ще става все по-хубаво.
7
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тая нещасница да си ги вземе вкъщи !!!
6
0
 
11
 
! Отговори
9 преди 10 години
да се чета "че не сме ги задържали тук".= че сме ги задържали тук
5
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да припомним, че тази зам-министърка, която беше уволнена, нарече Левски терорист и настояваше да се махната редица стихотворения на Ботев и др., защото представяли турците в негативен образ. Ето , това е зам. министърът- една от ДПС, престъпните им кадри управляват страната, а те са една 7 %
4
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За Италия вчера говориха за имигранти. Някой има много голям, антинационален интерес тези хора да се наричат бежанци, а не нелегални имигранти, каквито са .Непрекъснато ни натрапват да сме гостоприемни. Бежанци са за Турция. Голям автогол си вкарахме и нито по-добри ще излезем пред ЕС, нито по-богати, най-много потупане по рамото, че не сме ги задържали тук. А ние тук- да му мислим с все повече мюсюлмани и фереджета. вчера дойдоха и почнаха да ни съдят за права, палят гори...Добро не ни очаква.
3
3
 
26
 
! Отговори
Божкеееее!?!?! преди 10 години
Клисарова ти не си в час - *** и работа, *** и да учи!? Много прав е бил Хитлер, но др. Сталин подумал другое и ошибался!!!!!
2
3
 
34
 
! Отговори
благодаря преди 10 години
Аз също бих желал да получа безплатно образование! Къде и как мога да предявя това мое желание?
1
0
 
20
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
Ai chestito....