Георги Близнашки: Протестите ще продължат и догодина

Политиците ще опитат да ги използват, смята той
Обновена: 31 дек 2013 15:39 | 31 дек 2013 11:02,
83
Георги Близнашки: Протестите ще продължат и догодина
Снимка: Bulgaria On Air

2013 за България е годината на големия протест, коментира в ефира на Bulgaria On Air преподавателят по конституционно право Георги Близнашки. Той допълни, че протестите започнаха още през февруари, когато мотивът беше социален. В средата на годината общественото недоволство спонтанно избухна отново, този път с морален мотив, подчерта Близнашки.

„Този протест не е прекъсвал нито за миг. Създава се впечатление, че затихва, но политиците постоянно дават повод  да продължи”, коментира професорът.

По думите му силата на протеста срещу кабинета на Пламен Орешарски е във фокуса на искането за оставка. Той подчерта още, че всеки, който има политически амбиции ще се опита да използва общественото недоволство.

Положителната страна на протеста според него е формирането на „една алтернативна публичност”, която достига една критична маса.

Близнашки коментира още, че промените са неизбежни и колкото по-дълго продължат протестите, толкова по-фундаментални ще са те.

„Не става дума за смяна на партии. Ще има смяна на политическия елит. Не може да продължава, както досега, олигархията да управлява обществено-политическия живот”, заяви преподавателят по конституционно право и бивш депутат от „Коалиция за България”.

Той не изключи възможността за предсрочни избори преди май следващата година.

„Когато хората установят, че тези намаления на тока са измама, недоволството им ще се влее в един нов мощен поток”, коментира Близнашки.

Той подчерта, че „главният източник на омраза е бившата Комунистическа партия, която не успя да се преформулира”. По думите му промените ще настъпят с оставката на Сергей Станишев и кръга около него. Процесът ще продължи със серия от реформи.

„Една конституционна реформа е неизбежна. Публичната реформа също е много важна. Необходимо е да се формулират много ясни критерии за оценка на дейността в публичната сфера”, коментира още Близнашки. Според него целият този процес ще продължи 7-8 години, но е важно да започне. – „Ние трябва да преоткрием себе си. Много лесно у нас се прокарват идеи, които прокарват чужди геополитически интереси”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
управляват ни тъкмо Гочоолу, Дочоолу и Данко Хаирсъзина, обединени яко в една бетонна коалиция на политическия бандитизъм и на пълния нравствен аморализъм. А мнозинството от народа стои с отворени широко усти, чеше се по главата, *** мухи и вика: "Епа оти да ги гоним тия бре?! Ония да не са по-добри бре?! Нека тия да си лапат, оти ония йощ повеке ке лапат?! Кви предстрочни избори бре?! Кви пет лева бре?! Оно нема за кой да гласуваме бре?! Нека тия да си лапат, оти да се охарчваме да правим избори бре?!" Аман от простотия, тая нация дали няма най-после да се пръсне от простотията си както се п
46
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Алооо,професорите,оставете "комунистите" на мира!Не разбрахте ли най-сетне чеу нас НИКОГА НЕ Е ИМАЛО комунисти!Имало е ,има и ще има само ПАРТИЙНИперекендета като този гявол,които си сменат партийките спорединтереса!Също така за какъв *** сме в ЕС!Да сме втора ръка хора,както ромите в България!Колко германци,французи,англичани или други от"готините" от т.н. ЕС са дали живота си за България-нито един!Е?!Не,благодаря!Този филм вече го гледахме!И на такива като този също!Пфу!
45
1
 
10
 
! Отговори
@@@ преди 10 години
"И не позволявайте на професорите да управляват ""- казал го е Бисмарк :))
44
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТЯ, мафията , не обича НИКАКВИ избори - наследствено е :) Затова и купува гласове , когато ИЗБОРИТЕ и са НАЛОЖЕНИ, вече ..) АКО САМО от другарите от БКП зависеше , НИКОГА в БЪлгария нямаше да има свободни избори !!! Това не е ли ясно ?? Те още не могат да си простят , че не станахме Русия, или Куба ,или Китай .или Беларус :) ГАЗ пика..т..))
43
1
 
12
 
! Отговори
ОСТАВКА! преди 10 години
Kомунисти/дс , турци/дс ,aтакисти/дс и бандити/дс - стрижат яко овчия ни народ и ни набутат в такова путинско блато, че никой нормален инвеститор няма да погледне към територията ни.А раята им се радва,че ги тикат бързо към гробищата.БСП=БКП(кгб,дс) е безпомощна само когато е изправена пред обикновено и неконтролирано недоволство.....и....когато я обвиняват във връзки с престъпния свят...ОСТАВКА!
42
2
 
3
 
! Отговори
МИРЧО преди 10 години
До Анонимен: ТИ , НА ВЕТРОПОКАЗАТЕЛИТЕ ИСТИНСКИ ПОЛИТИЦИ ИМ КАЗВАШ ? ТЕЖКО И ГОРКО НА БЪЛГАРИЯ ТОГАВА !
41
4
 
3
 
! Отговори
Георги Жеков преди 10 години
Аз казвах ли на времето, че освен мен всички други сте комунисти и най-вече тези които се представят за антикомунисти.
40
3
 
12
 
! Отговори
Г.Георгиев преди 10 години
Най-гнусните индивиди в политиката са РЕНЕГАТИТЕ като този красавец. Тълпата обаче си го припознава като свой т.е. антикомунист. ОСТАВКА.
39
4
 
18
 
! Отговори
Ванов преди 10 години
ТЕ И ТОВА *** ОМРЪЗНА НА ВСИЧКИ. Навира се навсякъде и плюва кого. Тези, които преди време, БСП, не го посочили и избрали за кандидат президент, а предпочетоха Калфин.И от тогава само ругае и петни всичко свързано с БСП. Увисна и извън парламента. Двойна злоба и кучешка завист към всички уредили се без него, забравили за неговите мераци. И този бил някога социалист ... Службогонец и мошеник, който се бори само за едно. За кокала .кокъла и само за него.ВЗЕМЕШ ЛИ МУ ГО СТАВА ... ЗВЯР
38
1
 
13
 
! Отговори
rabat преди 10 години
До Василев За каква Русия говориш,след като вече 24 год. слогуваме и изпълняваме Европейските прищевки,заради които държавата ни се срина и сме на последно място в съюза?Болното ти е съзнанието да знаеш! И както вървят нещата трябва да ти кажа че Българина започва да си задава въпроса-дали да не обърне посоката,след като цяла Европа ни има за хора втора ръка.В другата посока бяхме с развита икономика,селско стопанство и самочувствие.
37
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ИЗЧАКАХА ДА ЗАТИХНАТ МАЛКО СТУДЕНТСКИТЕ СТАЧКИ,И ТОГАВА ЦАЦАРОВ ЗАПОЧНА ДА ОБЕВЯВА ПОСТЕПЕННО ЧЕ СТАНИШЕВ ЩЕ БЪДЕ РЕАБИЛИТИРАН,МАНЕВРИ Е ВСИЧКО ТЕХНО И НА ТРОЙНАТА И НА ЦАЦАРОВ И НА ЦЯЛАТА СЪДЕБНА СИСТЕМА.А ВИЕ ГН ЦАЦАРОВ САМО ДА СТЕ ИЗЛЕЗНАЛИ И ДА ГОВОРИТЕ ОТ ИМАТО НА НАРОДА И ОТ ИМЕТО НА СЪДЕБНАТА СИСТЕМА ДАНО ТОГАВА ДО ВАС ДА НЕСИ ОТИДЕШ
36
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ИСТИНАТА Е ЧЕ БСП ДПС И АТАКА ГИЕ СТРАХ НАЙ МНОГО ОТ ИСТИНАТА,ТОВА СА ПАРТИИ КОИТО СА СПОСОБНИ ДА ЗЗАЛЕЯТ ЦЕЛИЯТ СВЯТ СЪС ИЗМАМИ ПРИСВОЯВАНИЯ КРАЖБИ ИЗНУДВАНИЯ.ТЕ СА В ПЪЛНА ИЗОЛАЦИЯ ОТ ЦЕЛИЯТ СВЯТ.НИКOЙ НЕМОЖЕ ДЪГИ ТЪРПИ САМО БЪЛГРСКИЯТ НАРОД ЗАЩО ЛИ Е ТАКА.
35
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Един истински Български политик от червените да се изкаже в полза на народа и държавата.Браво.
34
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Румен "Миличък", на твоите папагалски повтаряния ли да вярвам за митичните куфарчета, или да вярвам, на това ,което направиха пред очите на целия български народ , с разбойничесото разграбване на 47 милиарда държавни активи "благодарение" на твоя кумир *** Ив. К.?!
33
0
 
7
 
! Отговори
поли преди 10 години
тои просто забрави да спомене наи вече ширещата се корупция която е в остновата на цялата ни икономика от нея са облагодетелствани наи вече кметове на общини масово забогатели на гърба на народа маината им всички са за затвора но няма правосъдие което да ги вкара и на това те разчитат Всеки които иска да направи нещо трябва да се отчете на кмета наи напред поне с половин милион /наглост/ и тогава ще му се разреше да направи някои завод или нещо друго
32
0
 
7
 
! Отговори
Къв елит, преди 10 години
кви пет лева, разни ***, решили да ометат по някой обществен фонд за 4-8 години вече им викате елит?
31
5
 
10
 
! Отговори
Марийка преди 10 години
Тоя pенегат , с тоя дeбел ***, си е чист пeдеpаззз
30
11
 
5
 
! Отговори
Румен преди 10 години
До Анонимен 30 Ти си поредния дето все Костов му виновен, не ви ли омръзна тази лъжа, я отговори кой вдигна държавата след вашето виденово управление.
29
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До shark, я обясни как се изнасят заводи, предприятия,атомни блокове, електроснабдявания, гражданска авиация, нефтозавод, телекомуникации, скотовъдство и земеделие! Ако не знаеш, попитай *** Иван К. и кривоустата г-жа Пръмова!!
28
5
 
14
 
! Отговори
ОФФФФ преди 10 години
георги Близнашки е един нагаждач , псевдо специалист по конституционно право , в съд не е влизал....щракни химикал ,който яхна студентите ....и си прави пиар неговата кожа ...протесттите могат да продължат до 2222 година и няма да успеят ,защото ги роководят ТЪПААНРИ!!