Георги Близнашки: Протестите ще продължат и догодина

Политиците ще опитат да ги използват, смята той
Обновена: 31 дек 2013 15:39 | 31 дек 2013 11:02,
83
Георги Близнашки: Протестите ще продължат и догодина
Снимка: Bulgaria On Air

2013 за България е годината на големия протест, коментира в ефира на Bulgaria On Air преподавателят по конституционно право Георги Близнашки. Той допълни, че протестите започнаха още през февруари, когато мотивът беше социален. В средата на годината общественото недоволство спонтанно избухна отново, този път с морален мотив, подчерта Близнашки.

„Този протест не е прекъсвал нито за миг. Създава се впечатление, че затихва, но политиците постоянно дават повод  да продължи”, коментира професорът.

По думите му силата на протеста срещу кабинета на Пламен Орешарски е във фокуса на искането за оставка. Той подчерта още, че всеки, който има политически амбиции ще се опита да използва общественото недоволство.

Положителната страна на протеста според него е формирането на „една алтернативна публичност”, която достига една критична маса.

Близнашки коментира още, че промените са неизбежни и колкото по-дълго продължат протестите, толкова по-фундаментални ще са те.

„Не става дума за смяна на партии. Ще има смяна на политическия елит. Не може да продължава, както досега, олигархията да управлява обществено-политическия живот”, заяви преподавателят по конституционно право и бивш депутат от „Коалиция за България”.

Той не изключи възможността за предсрочни избори преди май следващата година.

„Когато хората установят, че тези намаления на тока са измама, недоволството им ще се влее в един нов мощен поток”, коментира Близнашки.

Той подчерта, че „главният източник на омраза е бившата Комунистическа партия, която не успя да се преформулира”. По думите му промените ще настъпят с оставката на Сергей Станишев и кръга около него. Процесът ще продължи със серия от реформи.

„Една конституционна реформа е неизбежна. Публичната реформа също е много важна. Необходимо е да се формулират много ясни критерии за оценка на дейността в публичната сфера”, коментира още Близнашки. Според него целият този процес ще продължи 7-8 години, но е важно да започне. – „Ние трябва да преоткрием себе си. Много лесно у нас се прокарват идеи, които прокарват чужди геополитически интереси”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
5
 
12
 
! Отговори
ProstoTAKA преди 10 години
Като го представяте като "преподавателят по конституционно право Георги Близнашки", вметнете и едно "съветника на Президента Плевнелиев", та да е ясно защо ще продължът протестите !!!
26
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Tozi izmislen profesor koito "podkrepq ranbobudnite, umni, inteligentni iznae6ti studenti" ako ne be izritan ot komunqgite 6te6e da e v BSP i da lapa.No sega ne moge da lapka i mina na stranata na stuyudentite, belkim se oblaji s ne6to!! Ega ti, do v4era komunqga a dnes protestira6t!?!?! Sigurno o4akva ako se oburne pala4inkata da vzeme nekoe tlusto mestence.I kakvo kato protestirat, kakvo predlagat -Agenta BUDA li ili Cvetanov i Fidosova?Kude bqha 3.5 god.kogato BUDA ni razkata maikata
25
7
 
24
 
! Отговори
Куроландес преди 10 години
Много ми е смешно, като чета как герберастите възхваляват пордния ренегат, отцепил се от партията-майка.Да не забравяме, че и самият им Вожд е такъв, а не само той. Списъкът е повече от дълъг - Цветанов, Цачева, Фидосова, Мозъка, Мършата ... и въобще всички, които са над 40 годишни.
24
7
 
20
 
! Отговори
shark преди 10 години
Каквото и да бърборят,пари в държавата няма. Другарите ги изнесоха и сега на знам какъв капитализъм ще развиват тук. Виждам България,като една територия ,през която ще се минава само,транзитна територия. Самоунищожихме се за съжаление.
23
8
 
27
 
! Отговори
Куроландес преди 10 години
Поредният ренегат, продал се за 30 сребърника.В България за съжаление е пълно с такива.Тъжно.
22
6
 
29
 
! Отговори
Коко преди 10 години
Близнашки е като дърво без корени. Не му вярвам! Докато беше в ръководството на БСП мълчеше като мишка, а сега дава съвети. Интересно на кого ги дава?
21
27
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
рядко ерудиран и умен човек.за съжаление в *** такива не ги слушат.тук на власт са гея,пеевски,доган,борисов.ето сега идва и бареков.какъвто народа ,такива и управниците му.
20
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чета коментарите и невярвам на ушите си. Боже каква тъпота и какво безумие се излива от "мъдрия" и "трудолюбив" български народ, пардон исках да кажа племе.
19
7
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Ренегат,конюктурен мишок, безсрамен псевдо професор! Върни всичко, което си награбил, преди да обърнеш китката и тогава плещи щуротии.Господ не забравя предателите.
18
5
 
24
 
! Отговори
77 преди 10 години
НЕ РЕАЛИЗИРАН ПЛЪХ
17
7
 
19
 
! Отговори
Diana преди 10 години
Бре, каква омраза излъчват и сурата и приказките на този хамелион. Та една добра дума не може да си позволи хомофоба Близнашки!
16
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В България живеят много мъдреци.
15
12
 
26
 
! Отговори
Спеца преди 10 години
Да , може би си прав , но Вие професоре ще си останете все така *** и нагъл !Нали знаете поговорката :"И най - учения си е малко *** " , при Вас май е доста !Е , живи и здрави , има и по-тежки случая от Вашия!!!
14
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мазен,по-мазен,най-мазен ***,ГБлизнашки.
13
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Типичен комунистически ренегат. Не го направиха кандидат-президент и...
12
21
 
11
 
! Отговори
do Трудовакь преди 10 години
много глупави опорни точки ви дават другарю.утре ще е 2014.има интернет и стотици телевизии.пропагандата тип другаря сталин каза вече не важи.айде у лево и не ни мислете за ***.докато не се пръждосате и дойдат НОВИ ДЪРЖАВНИЦИ,а не смешни политичета с частни интереси ще има протести.ясно ли ви е или не стопляте.
11
7
 
36
 
! Отговори
11 преди 10 години
БлизНашки.а как ти беше 4 поредни мандата депутат??????Как,как,как,как, ПРЕДАТЕЛ мръсен!!!///не съм почитател на БСП/
10
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Никой не обича предателите, които като видят дебелия и бърза сменяват политическата си ориентация. Това му се вика конюнктура и се прави определено от хора без достойнство. Като Близнашки.
9
15
 
39
 
! Отговори
Трудовакь преди 10 години
Протести ще има, докато има кой да плаща за тях. Същото като в Украйна - скачат само в Киев, срещу заплащане, в Източна Украйна - НИКОЙ, в района на Лвов - чат - пат. Това е особен вид сенчест бизнес - без трудови договори, без отчитане на заплащането като приход - разход, без внасяне на социално - осигурителни вноски. Интересно защо НАП не се заинтересува откъде идват парите, които се изливат за финансиране на протестите и дали за тези суми са платени данъци, как са осчетоводени и пр. Това е...
8
24
 
12
 
! Отговори
hidko преди 10 години
Напълно е прав професора. Не ни трябва да се заклемява който и да било, но трябва да гледаме напред какво да направим.