БСК: Българинът не работи, през 15 мин. пуши, закъснява

Тренчев: Ако можем да работим без заплати, или дори да ви плащаме
31 яну 2014 11:13,
550
БСК: Българинът не работи, през 15 мин. пуши, закъснява
Снимка: архив, Dnes.bg

В България липсват съвременни институции за съвременни индустриални отношения –  трудов съд, предварителен трудов арбитраж, институции за медиация, каквито има във всички европейски страни. Сегашният Кодекс на труда е приет през 1986 г., при коренно различни отношения и характер на собственост.

Това каза пред БНТ Божидар Данев – изпълнителен председател на Българската стопанска камара (БСК) по повод предложените от камарата радикални промени в Кодекса на труда, включително възможността работник да бъде уволняван с имейл.

Припомняме, че работодателите предложиха още да могат да назначават 15-годишни, да се въведе електронна трудова книжка и да се регламентира трансферът на работници между фирмите. Те искат още премахване на класа „прослужено време“ и да се преразгледа правото на 20 дни платен годишен отпуск на майките за периода, за който са били в отпуск по майчинство.

Ние предлагаме 29 промени, защото трудовото ни законодателство е остаряло, каза Данев. Той посочи като пример, че в Европа заетостта на намалено работно време е 19,5%, в България – 2,4%. Срочните трудови договори в Европа са 14,1%, у нас – 4,1%. За втори трудов договор цифрите за Европа и страната ни са съответно 3,8% и 0,4%. Затова организацията му иска да се доближим до изискванията на европейските пазари.

Ние сме в дъното на всякакви класации, докато не въведем нормални европейски норми на пазара на труда, допълни  Данев, според когото синдикатите „извиват ръцете на работодателите“ със заплахи за стачки и непрекъснато се искат социални помощи.

Излишно се драматизира, защото работодателите могат да предложат каквото си искат, но от политиците зависи дали ще бъде узаконено или не, репликира д-р Константин Тренчев, президент на КТ “Подкрепа”. Той одобри някои предложения, като припомни, че синдикатът предлага от  1995 г. да има трудов съд. Синдикатите приемат и електронната трудова книжка като нещо нормално. “Оттук нататък започват такива предложения, на които просто няма как един разумен човек да се съгласи”, коментира синдикалният лидер.

“Не стига, че взеха икономиката за жълти стотинки, не стига, че я нарязаха на скрап, не стига че всеки лев в чужд джоб го считат за лична обида, а сега искат да те уволняват по имейл, да няма класове, с което заплатите на хората ще отидат надолу. Имаше такъв опит по времето на Милен Велчев – тогава струпахме 50 хиляди човека и те се отказаха”, заяви Тренчев.

„Случили са на народ нашите работодатели и нашите политици. Ако вашите предложения ги направите в Гърция, ще ви бият с тояги. И 350 лв. много ви се виждат“, обвини бизнеса синдикалистът.

Допълнителното заплащане за прослужено време е от времето на Сталин, пари се дават за умения, производителност и резултати, отговори Данев. Той се аргументира, че минималната заплата в IT сектора е 1500 лв. и там няма протести. „Българинът не работи, през 15 мин. пуши, закъснява за работа“, каза още  изпълнителният председател на БСК.

Тренчев заяви, че бизнесът иска практически работещите да нямат права, такива да имат само работодателите. „Нашият работодател – това са назначени капиталисти, половината ДС, половината номенклатура. Защо нямаме скандали със западни инвеститори, само с нашите, които съсипват и нарязват предприятия“, попита той.

Тренчев допълни, че работодателите първо е трябвало да обсъдят своите 29 предложения със синдикатите, а не да ги пращат направо на правителството. На въпрос заплашен ли е тристранният съвет той отговори: „Ние там не ходим, защото считаме, че е безсмислено“.

Данев отговори, че не може със стар закон да имаме модерна икономика, което изисква промени в Кодекса на труда.

„Ако можем да работим без заплати, или дори да ви плащаме“ - така обобщи предложенията на работодателите Тренчев.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


550
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
436
13
 
4
 
! Отговори
matao преди 10 години
"Не стига, че взеха икономиката за жълти стотинки" Някой може ли да ми преведе следното изречение? Как така се "Взима" икономиката? Тя е процес съставен от последователност от действия и то колективни - и на бедни, и на богати, и на работещи, и неработещи, и на плащащи и неплащащи, въпрос на предпочитания и нагласи на потребителя. Та как така?
435
1
 
38
 
! Отговори
размисъл преди 10 години
Прочетох много от коментарите на работодателите които се оплакват от работниците си.Добре тогава ми кажете как български работници произвеждат хладилници Либхер и те работят перфектно.Аз имам 2 такива.Естествено,че като ти дават заплата като хората ти като работник имаш стимул да работиш качествено.А който се подиграва с труда на работника си далеч не стига!Ако не беше така японците не биха правили покрай заводите си училища,магазини и всичко за удобство на работника.Там качеството е религия!
434
1
 
19
 
! Отговори
България преди 10 години
След 10години когато сегашните 40 и 50 годишни вече няма да можете да експлоатирате гадни кръвопийци така наречени бизнесмени ще сиработите сами защото заплатите в останалия свят ще са по големи от българските което и днес е така и няма да има не работници адори и хора в българия.
433
2
 
39
 
! Отговори
емигранта преди 10 години
истината е че българския капиталист и работодател още нееее дорасъл да управлява работниците си,няма нюх да управлява,от опит вече съм го разбрал и то в чужбина от мноооого години вече,повярвайте ми,ние българите сме работлив народ стига сте ни изкарвали милюзи нееее вярно.
432
3
 
38
 
! Отговори
Червен боклук преди 10 години
Агентът на ДС Божидар Данев дава уроци по пазарна икономика.. Направо да му се доповръща на човек..
431
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пътят към успеха не минава през интелекта ,а през липсата на задръжки т.е. липса на морал и склонност към спекулативни действия.Има един участък на мозъка зад лявото око,отговарящ за контрола ,който при някои хора е закърнял и това ги прави по-агресивни и по-ебливи-няма нищо общо с интелекта.
430
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хахаха сега се сетих в даскало преди мноого мноого време имахме една Иванка в класа,която имаше по 5-6 2-ки по всеки предмет и майка я успокояваше-То тей, тей мама, не могат всички да бъдат отличници ,на тях кой ще им работи :DИ права е била жената
429
8
 
1
 
! Отговори
485 преди 10 години
Е кво ша праиш сега като направят минималната заплата 1000 лв. и ти забранят да уволняваш никой? Че то ти с тия 3 бона дет ти остават само осигуровките на тия 6 бачкатора не можеш да платиш. Я от сега стягай пижама, четка за зъби и се готви за кауша.
428
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До БЪЛГАРИНЪТСамо не разбрах след като е толкова лесно и безпроблемно хем да плащаш символични заплати или хич да не ги плащаш и можеш да си криеш данъци, такси и кво ли не още там и да прибираш цялата парса за себе си как още не си станал едно бизнесменче, а чакаш някой та де вземе на работа и да ти плаща?
427
3
 
11
 
! Отговори
ХаХа преди 10 години
Напънала се планината та родила мишка,смятайте щом си родихме такава смрад за "класа"-политическа и "бизнес",какви сме *** като народ.
426
1
 
4
 
! Отговори
492 преди 10 години
До БЪЛГАРИНЪТМожеш ли да се закълнеш в думите си или просто така ти се струва че е? Представа си нямаш колко си далече о от истината пич, ама хич. Ти си живееш в някакъв измислен твой си свят. Ако си мислиш, че да укриеш данъци е толкова проста задача много се лъжеш. По-голямата част от бизнеса си плаща данъците горе-долу в реални размери, защото корпоративните данъци са ниски. С осигуровките е малко по-друго, но това е др. тема. Така че ти е по-евтино да платиш отколкото да плащаш да ти ги ск
425
5
 
8
 
! Отговори
? преди 10 години
Кви са тия бизнесмени и отгде се взеха -нали всички бяхме равни?1
424
3
 
6
 
! Отговори
Хектор преди 10 години
Един хубав здрав бой по канчетата трябва за "нашите" ***-капиталисти.
423
4
 
2
 
! Отговори
123 преди 10 години
Zalko no e fakt balgarina e marzelivo pleme , mantaliteta e 4alga i tnt , az ne ziveia v bg vzimal sa balgari na rabota , izvoda vidis li balgarin stoi na dalece i nikakav kontakt s balgari
422
2
 
12
 
! Отговори
Робот преди 10 години
Трябва да сме благодарни на работодателите за услугата която ни правят, като ни удостояват с възможността да работим за тях!
421
0
 
10
 
! Отговори
486 преди 10 години
Ами с тези политици, тази съдебна система, тези работници и този КТ завод на Сименс няма да видиш у БГ. Ще ти идват разни турски и гръцки измамници и спекуланти.За да имаш завод на Сименс ти трябват стабилни закони, работеща съдебна система, квалифицирана работна ръка и действаща държавна администрация. Докато това не се случи ще бачкаш за Али Осман или Сакис Крокодилос за жълти стинки.
420
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До БЪЛГАРИНЪТАма хич не ми дреме, кой пуши и кой не пуши. Хич не ми дреме и кой къде и за колко време си върши работата. Даже всеки сам си определя колко ще получи накрая. Ако не стъпи в офиса и не си мръдне *** дори няма да го изгоня - просто работата няма да е свършена, респ. той няма да получи нищо и сам ще си тръгне :).Такива случай обаче съм имал само два-три. Предимно хората си бачкат, свършват си работата в определения срок и получават това, което е договорено на мига.
419
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
1/3 от БВП е сивата икономика на български работодатели.Сигурно всички имате опит с ремонти?!По-добре е да се строят предприятия на Сименс ,както в Правец,вместо да се вземат държавни заеми от австрийската източно мафиотска банка Райфайзен и не по-малко ангажираната с комунистически авоари Дойче банк,пари които отново ще се дадат на български олигарси.
418
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз имам малък бизнес (павильони) със 6 служители .Давам им 450 лв заплата за мен остават около 3000 лева.на месец. Някой сега ще кажат тоя алчния взима по 3000,а им дава по 450 лв но според мен е справедливо след като съм вложил толкова много труд , средства и нерви вбизнеса си.
417
0
 
4
 
! Отговори
477 преди 10 години
Ами колегата по-долу ти го каза ясно - БВП-то на калпак е 7000 д. на година, което прави 816 лв. на калпак, ако това БВП се дели поравно. При положение, че сме изработили толкова ти каква заплата очакваш да получиш? Нали за да получиш ти примерно 2000 лв. други трима не трябва да получат нищо.А нещата са синджир марка - неквалифицирана и мързелива раб. ръка, калпави политици, липса на читави инвеститори, а само на рискови спекуланти, липса на иновации и модернизация - ниски доходи. Това е.