Не е нормално Авиоотрядът да се използва за ходене на лов!

Сметната палата обаче няма данни за престъпления
7 фев 2014 08:48,
103
Не е нормално Авиоотрядът да се използва за ходене на лов!
Снимка: архив, Булфото

Няма данни за престъпления в докладите на Сметната палата за финансовото управление на Министерски съвет и за Авиоотряд 28, въпреки констатираните нередности. Това заяви  председателят на Смeтната палата проф. Валери Димитров пред bTV тази сутрин.

Полети без заявки и без заповед на тогавашния премиер Бойко Борисов откри проверката на Сметната палата за дейността на правителствения "Авиоотряд 28" в периода 1 август 2009 – 28 февруари 2013 година. Докладът констатира 53 незаконни полета.

„Става въпрос за лоша нормативна уредба – Авиоотрядът е използван за неща, които не са му присъщи”, каза председателят на Сметната палата.

Тези полети са по заявка на физически лица за 830 000 лв. „Авиоотрядът е специализирано звено, което трябва да превозва само определени длъжностни лице. Изключително лоша практика е да извършва търговски полети”, подчерта Валери Димитров.

Той уточни, че всички полети практически са платени. Заявените два полета за Федерацията по мотоциклетизъм първоначално били поискани да са безплатни, но по време на одитната проверка сумите са били възстановени и това е констатирано в документа.

Още по темата
„Разходите за пътувания на бизнесмени за лов са покрити, но въпросът е, че Авиоотрядът не е търговски превозвач”, подчерта Валери Димитров.

„Тази лоша практика не е от сега, данните са че и преди е имало такива полети по заявки на други лица. Трябва изрично да бъде променена нормативната уредба”, настоя председателят на Сметната палата.

Зам.-председателят на институцията Цветан Цветков коментира отчетените в доклада суми за допълнително материално стимулиране на служителите, които в периода на одита възлизат на 247 000 лв.

„В медиите беше посочена сумата от 1,3 млн. лв., но това са пари за заплата на политическия кабинет за цяла година - там са премиерът, тримата вицепремиери, секретарите и пресцентърът, общо 42 души”, обясни Цветков.

Той пресметна, че се падат средно по 500 лв. бонуси за всеки служител, като сумата се вписва в действалото тогава изискване да не надвишава 30% от общата сума за заплати. 

„В момента администрацията на Министерския съвет работи много по-добре, отколкото преди четири години, когато докладът беше изпратен в прокуратурата, имаше много лоши договори по обществени поръчки”, подчерта Димитров и настоя да отбележи, че това в огромна степен се дължи на секретаря Росен Желязков, който управлявал добре администрацията и имуществото на кабинета.

Той беше обвинен в престъпления по служба за незаконните бюлетини в Костинброд. Обвинителният акт, който беше внесен в съда през декември, обаче беше върнат на прокуратурата заради процесуални нарушения в края на януари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
3
 
0
 
! Отговори
ГЮРО МИХАЙЛОВ 1 преди 10 години
Бойко Борисов отново е сцената на политическия театър. Западащата ГЕРБ стана отново 1, след като Първанов събуди АБВ. Бойко: Факт е, че ГЕРБ управлява по-добре от Тройната коалиция!?!? Дет се вика- фак ти! Фак вие и сие, като вас!!!
72
0
 
0
 
! Отговори
1 преди 10 години
Ама как замазват, просто не е истина. След като нямаш право да возиш, как така няма престъпление? Както не е разрешено да минаваш извън пешеходна пътека или пък караш с превишена скорост - те глобяват, така и като няма право 28 да вози граждански лица, отговорният за неправилните превози да се накаже финансово. Да ама като нарежданията са устни, как да стане?
71
0
 
1
 
! Отговори
бай Вълчо от Хисаря преди 10 години
До 78-ми пост.Не разбрах каква е разликата между баш нехранимайко и бандит.Ще ти дам 2 лева да ми го обясниш.
70
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма данни за престъпление.Е' тва си е .Ама,че си бил на лов или на мотокрос си е направо хашлашко.Ами и аз искам да си платя и застрелям някоя ,,пуйка,,, в стопанство Воден.Дали обаче ще ми дадат самолетче или хеликоптер си е друго.Оплачи се на арменския поп.Та, главната тиква на Републиката още не е разбрал ,що е законосъобразно и що е законоцелесъобразно.Ама тиква, печена или варена си е наш Бойко.Какво друго може да се очаква от баш нехранимайко и бандит.
69
2
 
3
 
! Отговори
вихър преди 10 години
53 незаконни полета с правителствен самолет ,малко ли са ?!? Това се нарича злоупотребяване с власт ,през цялото време всякакви хора ,които нямат нищо общо с политиката са се превозвали насам натам с подписа на Бойко ,който си е дал разрешението .. Що не взе да натовариш цял катун ,бе тикво ...
68
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Обърнахте ли внимание на последния абзац,последните години администрацията е работила мн по-добре,благодарение и на Р.Желязков,за което той беше наказан от ХУНТАТА с едно измислено обвинение за Костинброд.Изводът-Тройната много мрази хората,които работят добре и качествено,защото създават лоши навици в администрацията и й пречат на кражбите.Оказва се,че Бойчо е най-свестният премиер до момента,те затова и толкова го ненавиждат БСП/ДПСъ.
67
2
 
4
 
! Отговори
Нормално е 100 %! преди 10 години
В страна с малоумно население, доброволно избирайки мафиото да ги управлява - такива неща са съвсем нормални. За 24 год. преход не избрахме нито един свестен политик. Нито един. И кой е виновен тогава? Нямало избор? Избор винаги има - по - малкото зло, следващият път по-малко и така. А цаците чакат някой да ги оправи. Ами оправят ги. Задълбочено, серийно и ... доброволно. Айде сега да видим Дудуците са наред, след тях Кузов дебне отново. Та той е дори по-почтен!!!
66
2
 
6
 
! Отговори
ми4 преди 10 години
Не е нормално и "мъжа" на Съселиня да краде европейски средства !Не е нормално и национални предатели хулигани и платени ...ститутки да са шефове на етичната комисия !Не е нормално в Благоевград (и къде ли още не ) да има турски управител !Не е нормално разни "Ред некс" да обиждат студентите на България !Не е нормално който и да е държавен служител да си увеличава заплатата и да си раздават бонуси !
65
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А като няма нарушения какъв е проблемът? Или принципът е да се вдигне шум,а после който се хване на въдицата да се оправдава както може. И преди имало такива нарушения,добре и защо не са установени и не са взети мерки?
64
2
 
12
 
! Отговори
Gi преди 10 години
Абе скъпи съграждани, всеки ден четем и слушаме по медиите разни работи, които ако се случат в някоя западна държава, народа ще побеснее от ярост и ще измете управляващите си. Не съм за никоя партия, всички са еднакви маскари, делата им го доказват, всеки обективно гледащ човек ще го разбере. Питам се какви овце трябва да сме да търпим всичко това ....
63
7
 
18
 
! Отговори
Един българин преди 10 години
Хайде комунистите преди да заговорят, да замълчат ! И да си спомнят за какво ли не използваха 45 години всичко в държавата, че дори и собствения си народ ! Лицемери !
62
3
 
2
 
! Отговори
скука преди 10 години
абееее убива ми се нЕкво животно, ама е далече. Как да си ги поръчам тия?
61
6
 
4
 
! Отговори
еее преди 10 години
и полетите като Пеевски. Престъпление няма, само морално такова. За да станем бяла държава трябва да се подават оставки и за морално престъпление! Какво ли би станало ако Меркел или Обама си хвъркат с бистришки тигри и фолкпевици?
60
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чакайте сега съ сигурност Бойко Борисов не го е плзвал само по предназначение , но само той ли го е правил ,а цървула Гоце Първанов , а тройната коалиция , а Царя , защо не се разровят по назад или *** давност . Истината е че сега постъпват както на времето със Стефан Софиянски , нито сещу Цветанов нито срещу Борисов има нещо сериозно , това са пълни глупости с които се занимава вездесъщата ни Прокуратура , смешното е че това са уж ГОЛЕМИ МЪЖЕ а те изобщо не са пораснали и се прават на моменца
59
6
 
14
 
! Отговори
До Истината преди 10 години
Истината е, че нарушение няма! Разбирам, че ти е мъчно, но можеш да отидеш да се утешаваш в обятията на Станишев. По подобие на агент Павел, пуснаха ви по бобслея :))))) Честито на вързалите се ***! :)
58
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
nikoi ne e letel nikoi ne e kral za tova e bogata balgaria i naroda ne gladuva
57
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Над 1 милион и 300 хиляди лева за политчиески кабинет, в който били 42 човека, но поне четирима от тях си взимат отделно заплата - премиера и тримата зам.премиери и остават 38 човека с средна заплата от над 2850 лева месечно.
56
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** са електората на Герб бсп и Дпс.Те не работят защото не искат да работят,само точат държавата и всички са им длъжни.При Бай Тошо минаваше милицията и само да види един *** по улицата или дори българин веднага в колата и в завода на работа-ама няма не искам,малко са парите!Сега няма заводи но пак има работа,много улици неизчистени-я по една лопада на махлата и по улиците-и всичко ще светне -какво чакат
55
15
 
5
 
! Отговори
Истината преди 10 години
То да беше само за лов, а то ту Бистришки тигри, ту певачки-***, а да не говорим, че по 100 пъти откриваше един и същи обект с лентореза. Днес го возят да открие първа копка, след месец го возят за откриване за втората копка и така почти 4 години.
54
15
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 10 години
" Не е нормално Авиоотрядът да се използва за ходене на лов! "Как да не е нормално - за какво иначе ГЕРБ така драпаха да вземат властта?